DJI Osmo Mobile

Zabavi nema kraja

Danas gotovo da nema osobe koja ne pravi fotografije i video-snimke mobilnim telefonom svakog dana. Ipak, ti video-klipovi su najčešće lošeg kvaliteta, slika je nestabilna i samim tim neprijatna za posmatranje. Kompanija DJI ima odlično rešenje za mobilne videografe.

front

DJI je kompanija poznata u svetu po svojim dronovima. U ovom segmentu uživa veliku popularnost i uspeh, a nama je najzanimljiviji fenomen stvaranja zajednice ljubitelja dronova, koji svoje snimke aplouduju na internet, te razmenjuju iskustva i utiske. Gledanje snimaka iz vazduha načinjenih dronovima veoma je zabavno jer ste u mogućnosti da poznate stvari vidite iz drugačijeg ugla. Prošle godine kompanija iz kineske Silicijumske doline – Šenžena predstavila je kameru pod imenom DJI Osmo. Radi se o kameri oblika loptice, koja snima u 4K rezoluciji i montirana je na dršku s komandama. Ova drška je zapravo gimbal, stabilizator koji radi u tri ose i čini sliku izrazito stabilnom, a video-snimak daleko fluidnijim i prijatnijim za gledanje. To je dalo motiv mnogim atletama, skejterima i ostalim egzibiocinistima da Osmo ponesu sa sobom na najrazličitija mesta. Na Osmo je moguće montirati i smartfon, te uživo gledati šta kamera snima. Upravo je ovaj uređaj bio inspiracija za novi proizvod – Osmo Mobile, koji smo uzeli na test. Prvi put smo ga videli na sajmu Photokina u Kelnu i momentalno smo se zaljubili u njega.

dji-osmo-mobile-3Osmo Mobile
S bar dvostruko nižom cenom, Osmo Mobile se ne može svrstati u kamere, već samo u stabilizator. Na njega se montira mobilni telefon, a prihvatiće sve telefone širine od 58,6 do 84,8 milimetara, i ne deblje od 8,4 milimetra, što obuhvata skoro sve telefone koji su danas u prodaji. Smarfon se povezuje blutut konekcijom sa Osmo Mobile stabilizatorom, a na smarfon je neophodno instalirati aplikaciju DJI Go.

Osmo Mobile je lak za držanje i nošenje jer teži svega 501 gram, sa sve baterijom. Pri montaži našeg telefona HTC 10 morali smo telefon malo više da izvučemo iz ležišta kako ne bismo stezanjem pritiskali power taster, a onda smo jednim zavrtnjem podesili nosač telefona da bi bio u ravnoteži. Pre prvog uključivanja potrebno je ubaciti bateriju u dršku i napuniti je do kraja. Baterija je litijum-polimerska kapaciteta 980 miliamper-sati. Ove baterije se koriste najčešće u dronovima jer su lagane, ali pomalo su nezgodne u praksi. Nikada ih ne smete isprazniti do kraja, a nije ni preporučljivo da se dugo ne koriste. Preporuka proizvođača je da jednom u tri meseca kompletno napunite i ispraznite bateriju. Takođe, ako je transportujete avionom, preporuka je da je pre leta ispraznite. Ako se pravilno koristi, ova baterija može da služi i do četiri i po sata snimanja. Još jedna nezgodacija je što u paketu nećete dobiti USB punjač, već samo kabl koji je s jedne strane USB, a s druge ima 3,5-milimetarski džek. Ovaj džek se priključuje u Osmo Mobile, te dobro pazite da ga ne izgubite.

Vratimo se na opis uređaja… Nakon povezivanja sa smartfonom, DJI Osmo Mobile koristi se veoma jednostavno. Na strani gde vam stoji kažiprst poseduje taster koji treba pritisnuti dva puta i telefon će biti postavljen u normalan položaj. Ako ovaj taster pritisnete tri puta, telefon će početi da koristi selfi-kameru. Napred ima tastere za početak video-snimanja, kao i posebni taster za pravljenje fotografija. Na ekranu telefona selektujte lice osobe koju snimate i od tog trenutka Osmo Mobile će je pratiti i ona će uvek biti u fokusu. Vi možete pomerati ručicu kako god želite i snimana osoba se može pomerati kako želi, a Osmo Mobile će veoma glatkim pomeranjima uvek držati fokus na selektovano lice ili neki drugi željeni objekat. Ovo praćenje fokusa u kompaniji DJI nazivaju ActiveTrack, a podržano je na većini novijih telefona.

dji-osmo-mobile-1Ako ručicu Osma postavite vodoravno, telefon će preći u vertikalni režim, a moguće je ručicu držati i naopako, nadole, ako želite da nešto snimite iz donjeg rakursa. DJI ove režime naziva Standard, Portret, Underslung i Flashlight, te ova imena dosta dobro opisuju podržane pozicije snimanja.

Tokom snimanja je čak moguće držati triger, te istovremeno pomerati taster za gore-dole i tako raditi digitalno zumiranje. Jeste da će zumirani snimak biti u nižoj rezoluciji, ali je ipak lepo imati ovakvu opciju.

S leve strane ručice nalazi se točkić koji se može odvrnuti i na njega se može namontirati neki od dodataka. Svi dodaci su kompatibilni sa Osmo kamerom. Mi smo isprobali dodatak koji nam pruža postavljanje dva cold-shoe adaptera. Na njih možete postaviti neko LED osvetljenje ili eksterni mikrofon.

U radu
Za kapiranje principa rada Osmo Mobile gimbala treba vam svega nekoliko minuta. Iste sekunde ćete shvatiti kako fantastično stablizuje sliku bez obzira na vaše kretanje. Mi smo zaista bili euforični, a posebno nam se dopalo i snimanje selfi video-snimaka, koji savršeno prate vaše lice, pa ne možete da ispadnete iz kadra. Snimanje sa Osmo Mobile na jednostavan način vas rešava tih glavobolja. U redakciji nam već duže vreme treba ovakva sprava zbog izveštavanja sa sajmova i snimanja hands-on videa jer snimanje DSLR foto-aparatima, koji redovno gube fokus, prava je noćna mora. Posebno su interesantni režimi snimanja hyperlapse i timelapse videa. Možete postaviti telefon u jednu poziciju, kliknuti taster, zatim u drugu, opet kliknuti taster i Osmo Mobile će samostalno švenkovati između dve zadate pozicije. Briljantno!

Na sve to, DJI Go aplikacija omogućava i live strimovanje na YouTube i Facebook. Zamislite našu euforiju kad budemo izveštavali s narednog Hi-Files Showa, ili tek sa CES-a u Las Vegasu. DJI, hvala na genijalnosti! Snimanje mobilnim telefonom tek sada dobija puni smisao.

PLUS
Fantastično stabilisani snimci.
Odličan kvalitet izrade.
Jednostavno korišćenje i upravljanje.

MINUS
Treba voditi računa o LiPo bateriji.

Dimenzije drške (ŠxVxD): 62x161x48 mm
Masa drške: 201 gram
Baterija: LiPo, 980 mAh
Dimenzije gimbala (ŠxVxD): 90x125x106 mm
Masa gimbala: 300 grama
Povezivanje: blutut 4.0
Cena: 339 evra
www.manhattan.rs
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca