Denon HEOS AVR

Risiver za wi-fi generaciju

Suprotstavljen čitavoj armiji uobičajenih AV risivera konvencionalnog dizajna i očekivane garniture funkcija, novi risiver napredne serije HEOS donosi znatno drugačiji pristup u mnogim aspektima.

Uz slogan “okružite se muzikom, a ne žicama” Denon je pre nekoliko godina lansirao potpuno novu seriju HEOS, koja predstavlja odgovor japanske kompanije na sve veću popularnost bežičnih zvučnika i multirum sistema. Inicijalno je prikazano nekoliko modela bežičnih zvučnika, a nakon toga serija je dopunjena uređajima poput saundbara i sabvufera za kompletiranje sistema kućnog bioskopa, kao i AV risiverom, koji se ovom prilikom našao na našem testu.

Opis
Već prvi pogled na HEOS AVR pokazuje jasnu želju proizvođača da se distancira od konkurencije i tržištu ponudi nešto novo. Umesto masivnog kvadra u crnoj ili srebrnoj boji, pred nama je uređaj niskog profila, s kućištem u modernoj Gun Metal sivoj nijansi. Prednji panel podeljen je po horizontali, sa ispupčenjem koje se spušta od levog ka desnom boku i postiže vizuelno asimetričan, ali ipak skladan izgled. Postavka komandi na prednjem panelu više priliči kakvom izlaznom pojačalu jer je HEOS AVR opremljen samo kružnom komandom u desnom delu, i to je sve. Dakle, i u ovom pogledu Denon trasira novi put jer AVR nema ni displej, niti bilo kakve tastere, što je nezamislivo kod standardnih AV risivera.

Neobične linije nastavljaju se na bokovima, koji su šestougaone forme i neznatno uvučeni u odnosu na ivice, dok aluminijumski gornji poklopac deluje masivno i opremljen je prorezima za hlađenje, kao i logotipima proizvođača i serije kojoj pripada. Na zadnjoj strani ističe se pet parova zvučničkih terminala koji su izrađeni od pozlaćene metalne osnove i plastične oplate i odlikuju se solidnim kvalitetom. Iznad njih su postavljena četiri HDMI ulaza i jedan izlaz, kao i po dva digitalna (koaksijalni i optički) i analogna (RCA i 3,5 mm) audio-ulaza. Na desnoj strani zadnjeg panela smešteni su izlaz za aktivni sabvufer, USB-A port, mrežni priključak i IEC utičnica za odvojivi strujni kabl. Takođe, prisutan je i ventilator manjeg prečnika, što se ne viđa tako često na standardnim AV risiverima.

Funkcionalnost
Pored dizajna i načina upravljanja, u kojima HEOS AVR pokušava da postavi nove standarde, bliže upoznavanje pokazuje da slična situacija vlada i u pogledu mogućnosti. Nema sumnje da je Denon namenio ovaj risiver, kao i čitavu seriju HEOS audiofilima koji su usmereni pre svega na digitalne formate i savremene načine reprodukcije slike i zvuka, pa su na uređaju potpuno izostali stariji tipovi video-priključaka (komponentni i kompozitni), FM/AM tjuner i pretpojačalo za gramofon, dok su analogni audio-ulazi svedeni na samo dva priključka. Slična je situacija i sa ljubiteljima slušalica jer HEOS omogućava samo povezivanje putem blutut veze.

Reprodukcija odiše dobrim balansom između opsega i nešto toplijim zvukom.

S druge strane, prisutna je podrška za sve popularne surround formate, kao i mogućnost reprodukcije visokorezolutivnog stereo-materijala u formatima 96/24 ALAC, 192/24 FLAC i WAV, kao i DSD64 i 128. HDMI portovi podržavaju HDCP 2.2 i CEC, a proširene mogućnosti povezivanja obuhvataju mrežnu vezu (LAN i wi-fi) i blutut. Pored toga, omogućeno je sastavljanje bežičnog surround sistema sa HEOS zvučnicima, kao i integracija u HEOS multirum sistem s centralizovanom kontrolom.

Test
Ukoliko se odlučite za upotrebu pasivnih zvučnika, instalacija se odvija uobičajenim tokom. Ipak, prava je šteta ne upotrebiti mogućnost bežičnog povezivanja zadnjih zvučnika i sabvufera iz serije HEOS, što predstavlja ogromnu pogodnost pri kompletiranju surround sistema. Kao najjednostavniji put za sastavljanje surround sistema, proizvođač preporučuje upotrebu saundbara HEOS BAR za prednje i centralni kanal, par bežičnih HEOS zvučnika za zadnje kanale i bežični HEOS SUBWOOFER.

Nakon uključivanja, moderan utisak koji testirani risiver ostavlja pojačan je bledoplavim svetlom ispod uređaja. Amplifikacija klase D, kojom je HEOS AVR opremljen, pruža 50 vati na pet kanala i pokazuje se kao više nego zadovoljavajuća za upotrebu u manjim i srednjim prostorijama. Tokom akcionih scena u novom blokbasteru “Guardians of the Galaxy Vol. 2”, sistem je pružio veoma dinamičan zvuk, kreirajući uzbudljivu zvučnu podlogu. Tonovi su zadržavali jasan i čist prikaz i u toku veoma zahtevnih deonica, uz razgovetne glasove i dijaloge. Prelasci zvukova s jednog na drugi kanal odvijali su se potpuno glatko, uz izuzetnu fluidnost i brzinu. Trodimenzionalna pozornica bila je sjajno oslikana, s veoma preciznim pozicioniranjem i izrađenim razlikama u glasnoći pojedinačnih detalja i efekata. Pored odsustva kablova, još jedna značajna prednost upotrebe bežičnih zadnjih zvučnika ogleda se u rasterećenju amplifikacije, kojoj je onda omogućeno da svu snagu usmeri ka prednjim zvučnicima i centralnom zvučniku.

Slušanje muzike u dvokanalnom formatu na ovom risiveru predstavlja pravo zadovoljstvo, a holandski stručnjaci pokazuju da znaju svoj posao i u domenu digitalne amplifikacije. Iako smo najvećim delom testiranja koristili regalske zvučnike, tokom kraće probe uverili smo se da će HEOS AVR s lakoćom pokrenuti podnostojeće kutije prosečne osetljivosti. Reprodukcija odiše dobrim balansom između opsega i nešto toplijim zvukom, s neznatno isturenim srednjetonskim delom spektra. Srednji tonovi ispunjeni su baršunastim, plemenitim notama, sa odličnim timbarom i jasnim prostornim pozicioniranjem. Prema širini i dubini stereo-pozornice koju kreira, HEOS AVR se može svrstati u sam vrh svoje kategorije, pa bez teškoća parira i znatno skupljim AV risiverima.

Dvokanalna reprodukcija može se dodatno poboljšati upotrebom visokorezolutivnih formata, koji su podržani preko digitalnih ulaza, mrežne veze ili eksternog USB skladišta. Tokom slušanja 192/24 i DSD fajlova, primetan je viši nivo detalja, posebno u visokim tonovima, kao i jasniji zvuk u celom spektru. Najniži deo opsega nije dobio na dubini, ali su tonovi postali bolje definisani i slojevitiji, uz poboljšanu brzinu i odziv.

Zaključak
Iako se uz uređaj isporučuje daljinski upravljač sa osnovnim komandama, za punu kontrolu neophodno je koristiti namensku HEOS aplikaciju. Brojne opcije i intuitivni meniji čine ovu aplikaciju sasvim jednostavnom za korišćenje, a prisutne su i dodatne pogodnosti u vidu podrške za internet radio i onlajn muzičke servise, multirum povezivanje ili automatsko ažuriranje firmvera. Ukupno, kao jedini nedostatak možemo da izdvojimo odsustvo podrške za Dolby Atmos i DTS:X – u svemu ostalom Denon HEOS AVR predstavlja inovativnu spravu svežeg i modernog dizajna.

PLUS
Moderan dizajn.
Bežično i multirum povezivanje.
Veoma dobra aplikacija.
Odličan surround i stereo zvuk.

MINUS
Ne podržava Dolby Atmos i DTS:X.

Kontinualna snaga: 5x50 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,05%
Formati: Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, Dolby ProLogic II
Analogni audio ulazi/izlazi: 2/0
Digitalni audio ulazi/izlazi: 2/0
HDMI ulazi/izlazi: 4/1
Izlazi za zvučnike: 5.1
Dodatno: USB, LAN, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 434x90x277 mm
Masa: 5 kg
Cena: 899 evra
Player, 011/3347-615
Reader Rating3 Votes
98
98
Ocena čitalaca