DALI SPEKTOR 2

Mnogo muzike za malo para

Možda je pravo vreme da se podsetimo kako su nekada u životu stvari jednostavne i da ne moramo potrošiti puno novca da bismo uživali.

Danska kompanija DALI je najpoznatija po svojim zvučnicima, ali u poslednje vreme se sve više okreće i drugim segmentima, poput slušalica i ugradnih zvučnika. Takođe, sve više njihovih proizvoda podržava striming i blutut tehnologiju. Ako pogledamo samo zvučnike, i to one pasivne, izbrojaćemo čak devet serija u ponudi kompanije, gde se na vrhu nalazi DALI KORE, zvučnik s cenom od 80.000 evra. Poznato je da kompanije znaju kako da visoku tehnologiju polako spuštaju u pristupačne serije, pa smo želeli da vidimo kako im je to uspelo u najpristupačnijoj seriji SPEKTOR.

Serija SPEKTOR ima samo četiri modela zvučnika, podnostojeći model SPEKTOR 6, dva regalska zvučnika SPEKTOR 2 i 1, kao i centralni zvučnik pod imenom VOKAL. Jasna je namera proizvođača da ova serija bude idealno rešenje za sistem zvučnika u kućnom bioskopu, te da samo još treba dodati sabvufer po izboru, a DALI ih ima čak šest u svojoj ponudi.

Inače, moramo još reći da je DALI osnovan 1983. i da slavi 40 godina postojanja.

Veličina

SPEKTOR 2 dolazi u malom kućištu, visine 29 centimetra, širine 17 i dubine 24. Ovako kompaktne kutije mogu se postaviti bilo gde i neće dominirati prostorom, a možete ih koristiti i u blizini svog računara. Ako dobro pogledate svaki detalj ovog zvučnika, primetićete da je sve urađeno s najvećom pažnjom i da nećete videti nikakve manjkavosti. Očigledno je da se na kontrolu kvaliteta obraća velika pažnja. Kutije su izrađene od iverice i presvučene furnirom, a na raspolaganju su tri boje: crna, bela i boja oraha. Po našem mišljenju, boja oraha je najatraktivnija, jer je crna već postala pomalo dosadna, a bela se uklapa u samo određene enterijere. Dok su kod bele i crne verzije kutije jednobojne, kutije u boji oraha su zapravo u dve boje jer je prednji panel zvučnika siv. Kontrast tamnosive sa svetlosivim držačima zvučničkih jedinica izgleda poprilično lepo, pa ćete poželeti da ih slušate bez maski.

U paketu ćete, pored pomenutih maski, dobiti i gumene nožice, uputstvo i nosač za montažu na zid. Proizvođač preporučuje da ih odmaknete od zida najmanje jedan, a najviše 80 centimetara, te ih možete lako postaviti na zid, policu ili stalke.

Jedinice

Dimenzije SPEKTOR 2 zvučnika daju sasvim solidan volumen kutijama da isporuče solidan zvuk. Ugrađena bas-srednjetonska zvučnička jedinca ima prečnik od 133 milimetra (5,25 inča), dok je visokotonac dijagonale 25 milimetara (jedan inč). Bas-srednjetonska jedinica ima membranu koja je napravljena od papirne pulpe, ojačane drvenim vlaknima, čime se postigla velika čvrstina membrane, uz malu masu. Neravnine koje ćete videti na membrani prisutne su kako bi se minimizovale neželjene rezonance na njenoj površini.

Visokotonac je izrađen od veoma tanke tkanine, koja ima dvostruko manju masu od većine visokotonaca na tržištu. DALI iznosi podatak da ovaj materijal koji su razvili ima samo 0,056 miligrama po milimetru kvadratnom, što nam se čini veoma impresivnim. Bas-jedinica ide do 54 herca, dok se visokotonac penje na 26 kiloherca. Rezna frekvencija se nalazi na 2.600 herca, dok je otvor bas-refleksa tjuniran na 51,5 herca. Impedansa iznosi šest oma, pa jeftinija pojačala neće imati teškoće da ih pokrenu. Na zadnjem panelu nalazi se pločica sa serijskim brojem, a iznad nje su kvalitetni jednostruki zvučnički terminali, koji prihvataju golu žicu, viljuške ili banana priključak.

Kao što verovatno već znate, sve jedinice su konstruisane unutar kompanije, a DALI je inače poznat po tome da voli da otkriva nove interesantne materijale koji mogu imati pozitivan učinak na kvalitet reprodukcije.

Reprodukcija

DALI SPEKTOR 2 čini se da je veoma raznolik zvučnik, jer smo ga testirali s najrazličitijim žanrovima muzike, i uvek je zvučao barem dobro, ako ne i odlično. Poslušali smo i nekoliko anplagd koncerata i ovaj zvučnik je uspeo da prenese atmosferu sa scene, ali i iz publike. Nijedan detalj nećete propustiti, a istovremeno nećete pomisliti kako vam trebaju veći zvučnici. Ako ipak želite da krenete da gradite sistem kućnog bioskopa, SPEKTOR 2 može biti prvi korak, a kasnije možete da odlučite da li ćete ih preseliti na zadnje kanale i dodati „šestice“, ili ćete ih zadržati napred i pozadi staviti „jedinice“. Naravno, ako ipak volite moćniji bas, razmotrite i dodavanje sabvufera u nekom trenutku. SPEKTOR 2 je uspešno prošao naš „bubanj“ test, a niko od komšija se nije pobunio, čak ni posle solo bubnja u „In The Air Tonight“ Phila Collinsa. Tonovi se neosetno nadovezuju jedni na druge i ne oseća se nikakva rupa u frekvencijskom opsegu. Reprodukcija je živopisna i fluidna, a DALI zadržava fokus čak i kad slušamo kompleksne orkestre klasične muzike. Ako upotrebite neko kvalitetnije pojačalo, dobićete utisak da DALI pucaju od snage i da im nije problem da isporuče sve što se od njih traži.

Zaključak

Ako tek ulazite u svet hi-fi zvuka, mislimo da je ovaj zvučnik definitivno na vrhu liste za izbor. Odlično je konstruisan, kvalitet izrade je perfektan, a savršen je i kao prvi korak u građenju „home theatre“ sistema. Ovaj zvučnik na fotografijama deluje odlično, ali uživo izgleda još bolje. I, na kraju, ako želite nešto kvalitetnije, uvek lako možete poslušati OBERON seriju i uporediti šta ćete dobiti za skoro dvostruko više novca. Čini nam se da je DALI uspeo da napravi jeftin zvučnik koji ni po čemu ne zvuči jeftino.

DALI SPEKTOR 2
Preporučena snaga pojačala: 25-100 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 54 Hz - 26 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 84,5 dB
Impedansa: 6 oma
Topologija: 1 x 133 mm bas-srednjetonac, 1 x 25 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 2,6 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 170 x 292 x 238 mm
Masa: 4,2 kg
Cena: oko 300 evra
Audio plus, 021/6611-302
Dizajn i izrada.
Neutralnost i muzikalnost.
Niska cena.
Ništa u ovom segmentu.
4.1