DALI OPTICON 2 MK2

Audiofilsko uživanje

Za zvučnike skandinavskog proizvođača važi da donose odličan kvalitet za uloženi novac, kao i određene tehničke pikanterije iz sopstvene kuhinje. Da li je to slučaj i s novim regalskim kutijama OPTICON 2 MK2, proverićemo u tekstu koji sledi.

Zahvaljujući dugogodišnjem prisustvu na tržištu, DALI zvučnici dobro su poznati domaćim audiofilima. Danish Audiophile Loudspeaker Industries, kako glasi pun naziv danske kompanije, ima u ponudi veliki broj zvučnika – od veoma pristupačnih pa do onih čija je cena blizu šestocifrenog iznosa, a poslednjih godina aktivna je i u kategorijama bežičnih zvučnika, slušalica i saundbarova. Druga generacija serije OPTICON pozicionirana je u sredini ponude i sadrži ukupno šest modela za stereo i višekanalne postavke, a na našem testu našao se veći regalski zvučnik pod nazivom OPTICON 2 MK2.

Opis

Već smo navikli da DALI neguje tradicionalni dizajnerski pristup, čak i kod najviših serija, pa su svi njihovi zvučnici dizajnirani na relativno konzervativan način, bez posebnih eksperimenata. OPTICON 2 MK2 nastavljaju ovu tradiciju – u pitanju su kutije pravilnog oblika i ravnih površina, koje se svrstavaju u kategoriju regalskih zvučnika srednje veličine. Čiste linije narušava samo zasečena gornja ivica prednjeg panela, na kojoj je postavljena diskretna oznaka proizvođača i modela, dok je ceo front izveden u satenskom crnom finišu. Ostatak kabineta obložen je vinilnom imitacijom furnira, koji je na testiranim zvučnicima takođe bio crne boje, a dostupna je još verzija Tobbaco Oak, kao i bela boja. Prednji panel ima debljinu od 25 milimetara kako bi se umanjile vibracije, u čemu mu pomažu dodatna unutrašnja ojačanja, pa je ceo kabinet veoma krut.

Dvosistemska topologija obuhvata dve zvučničke jedinice u klasičnoj postavci, s visokotoncem pri vrhu prednje strane. Nova visokotonska jedinica izvedena je iz skuplje serije CALLISTO C i donosi značajne prednosti u odnosu na visokotonce korišćene u prethodnoj generaciji OPTICON zvučnika. Kalotna membrana od mekog materijala ima prečnik 29 milimetara, a proizvođač navodi da je povećanje prečnika od jednog milimetra donelo niži stepen izobličenja, bolje podnošenje velikih opterećenja i nižu donju granicu frekventnog opsega. Veoma lagana membrana smeštena je u veliki okvir, čija je ravna površina oplemenjena diskretnim zrakastim linijama. U donjem delu fronta nalazi se srednjetonsko-niskotonska jedinica, koja je dizajnirana po DALI-jevom principu „malog gubitka, malog izobličenja i male koloracije“. Membrana prečnika 165 milimetara karakteristična je po odsustvu poklopca za prašinu u središtu, što povećava ukupnu korisnu površinu, ali i po crvenkastoj boji, jer je izrađena od drvenih vlakana i papirne pulpe. Ovde takođe pronalazimo patentiranu tehnologiju SMC (Soft Magnetic Compound), koju danski proizvođač razvija već godinama i koja podrazumeva specifičan pogonski sklop, dizajniran za što manje izobličenja i koloracija, te za povećanu detaljnost. Najzad, mid-bas membrana je opremljena gumenim vešanjem uobičajenog oblika i smeštena u masivni okvir, u koji su vrlo diskretno integrisani otvori za pričvršćivanje platnenih mrežica – iako bismo u ovom cenovnom razredu radije videli magnetne maske.

Usled relativno male površine, zadnja strana prilično je popunjena. U gornjem delu smešten je veći otvor bas-refleksa, koji je okruglog oblika i potpuno glatke površine, zarad što bržeg protoka vazduha. Donji deo rezervisan je za upušteni panel, koji je udomio jedan par zvučničkih terminala odličnog kvaliteta. Oni su izvedeni od pozlaćene osnove i oplate od providne plastike, te omogućuju upotrebu bananica, viljuški ili golih kablova – izrada i masivnost ovih terminala jasno ih odvajaju od onih koje smo sreli na pristupačnijem modelu OBERON 3. Pored toga, ovde nailazimo na jednostavnu, ali veoma važnu etiketu, s tako poželjnim natpisom „Made in Denmark“. Naime, OPTICON 2 MK2 izrađuju se u DALI-jevoj fabrici u Danskoj, a sklapanje obavlja samo jedan tehničar, i to ručno – o čemu svedoči oznaka na etiketi. Ovo se retko sreće u današnje vreme, kad sve više proizvoda svih kategorija dolazi s Dalekog istoka, pa proizvođaču zbog toga odajemo posebno priznanje.

Test

Godinu i po dana nakon testiranja slabijeg i dvostruko jeftinijeg regalskog zvučnika OBERON 3, njihov zvuk i dalje pamtimo i možemo sa sigurnošću da kažemo da OPTICON 2 MK2 donosi unapređenja na svim poljima. Krenimo od donjeg dela spektra, jer se tamo razlike najlakše čuju: niskotonski opseg testiranih zvučnika odlično je uobličen i pruža snažne i čvrste basove. Iako fabričke specifikacije navode donju granicu od 59 herca, OPTICON 2 MK2 u praksi ostavljaju utisak dubljeg basa, koji znatno prevazilazi njihov skromni gabarit i utvrđuje neosporni autoritet u donjem opsegu. Duboki tonovi imaju popriličnu masu, ali još više od toga nam se svideo odličan spoj krupnih, rezonujućih nota i vrlo dobre definicije. Nivo detalja je izražen čak i u ovom delu spektra, pa najdublji tonovi nisu samo tupi i dvodimenzionalni udarci već imaju slojevit prikaz i odlično odmeren odjek, što ih čini izuzetno uverljivim. Situacija je slična i u gornjim basovima – iako OPTICON 2 MK2 nisu najbrži zvučnici s kojima smo se sreli, njihova agilnost je sasvim dobra, dok s druge strane pružaju obilje finesa, čineći da ritam-sekcija oživi u prostoru.

Iako su opremljeni nešto većim portom na zadnjoj strani, OPTICON 2 MK2 se tokom našeg testa nisu pokazali kao posebno zahtevni u pogledu pozicioniranja. Naprotiv, tridesetak centimetara udaljenosti od zadnjeg zida pokazalo se kao dovoljno prostora da zvučnici postignu pun zamah, uz utisak da bi podneli i manju razdaljinu ako je prostor zaista tesan. Kutije smo postavili uz veoma blago, gotovo zanemarljivo zaokretanje ka poziciji za slušanje, pa smo kao rezultat dobili veoma prostranu pozornicu. U ovom pogledu, testirani zvučnici postižu izuzetno dobre rezultate, najpre po pitanju širine scene – reprodukcija izlazi van zamišljenih spoljašnjih linija kabineta i, u skladu s tonskim zapisom, povremeno obuhvata čitavu širinu prostorije. Utisak velikog prostora podstaknut je solidnim pozicioniranjem po dubini, pa OPTICON 2 MK2 bez teškoća formiraju veoma prostranu pozornicu, koja je ispunjena vazduhom i finim detaljima. Kako bismo isprobali sve opcije, u jednom trenutku zvučnike smo snažnije zaokrenuli ka poziciji za slušanje. Ovo je donelo marginalno bolji fokus, ali se izgubio utisak gotovo neograničenog prostora i onog magičnog efekta koji on ima na auditorijum, terajući vas da slušate dalje i dalje kako biste čuli sve čime ovi zvučnici mogu da vas oduševe.

U srednjem i gornjem opsegu, poput većine DALI-jevih zvučnika s kojima smo se dosad sreli, OPTICON 2 MK2 postavljeni su na svetliju stranu reprodukcije. Ovo podrazumeva veoma čiste, ali ne i bolno oštre tonove, pa testirani zvučnici postižu dobru ravnotežu između precizne analitičnosti i nepretenciozne prirodnosti. Njihova prezentacija je stoga vrlo jasna, uz odličnu separaciju i dobre fiziološke odrednice koje prate pojedinačne tonove – slojevitost i tekstura pomaljaju se iz drugog plana kako bi muzici podarile život i verodostojnost. OPTICON 2 MK2 reprodukuju muziku na direktan način, bez uvijanja i uz visok stepen informativnosti, što se proteže kroz ceo spektar, bez obzira na njihov skroman regalski gabarit. Uprkos tome, proizvođaču skidamo kapu zato što nije dopustio da ovo preraste u preterano napadan i agresivan pristup – stoga, OPTICON 2 MK2 jesu direktni, ali ne i sirovi, a njihova analitičnost oplemenjena je živopisnim i lepo uobličenim tonovima.

Zaključak

Nakon dvonedeljnog testiranja naši utisci o DALI-jevim regalskim zvučnicima srednje klase pozitivni su, bez ostatka. Uspešan spoj detaljnosti i prirodnosti veoma je prijatan i omogućuje audiofilsko analiziranje reprodukcije, ali i istinsko uživanje u muzici na duge staze. Za najbolje rezultate preporučujemo da ih uparite sa stabilnim i sposobnim pojačalom nešto veće snage – uz malo truda oko pronalaženja dostojnih saigrača u sistemu, OBERON 2 MK2 pokazaće se kao sjajan izbor za svestrani hi-fi sistem u manjoj ili srednjoj prostoriji.

DALI OPTICON 2 MK2
Preporučena snaga pojačala: 30-150 W Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 59 Hz - 25 kHz Osetljivost (1 W / 1 m): 86,5 dB Impedansa: 4 oma Zvučni pritisak SPL: 107 dB Topologija: 1 x 165 mm mid-bas, 1 x 29 mm visokotonac Rezna frekvencija: 2 kHz Dimenzije (ŠxVxD): 195 x 351 x 297 mm Masa: 7,7 kg Cena: 1.200 evra Audio plus, 021/6611-302
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Reader Rating0 Votes
Klasičan dizajn je uvek u modi.
Veoma prostrana pozornica.
Dubok i precizan bas.
Analitičnost i neutralnost.
Traže malo više vatre.
4.2