cocktailAudio X35 & X50D

Audiofilsko osveženje

Prvi put na našem testu našli su se uređaji mladog južnokorejskog brenda cocktailAudio, koji su u veoma kratkom periodu izgradili reputaciju naprednih i svestranih sprava moćnog zvuka. Za upoznavanje odabrali smo par srodnih uređaja, s oznakama X35 i X50D.B

Brend cocktailAudio posluje pod okriljem južnokorejske kompanije Novatron Co LTD, koja je osnovana 2003. s fokusom na proizvodnju multimedijalnih plejera. Tri godine nakon toga predstavljen je prvi muzički server pod ovim brendom, a proizvođač je zadržao usmerenost ka digitalnim formatima i višenamenskim uređajima sve do danas.

X35

Kao istinski svestrana sprava, X35 objedinjuje integrisano pojačalo, CD plejer, D/A konverter, muzički server, mrežni plejer i FM/DAB tjuner, uz dodatne funkcije kao što su pojačalo za slušalice i gramofonska sekcija. Dakle, na korisniku je samo da poveže zvučnike po izboru, a cocktailAudio će mu omogućiti uživanje u svakom formatu koji bi se mogao poželeti.

Za razliku od pojedinih cocktailAudio modela koji se odlikuju nesvakidašnjim proporcijama, X35 je upakovan u kućište standardnog hi-fi gabarita i izveden u sasvim konvencionalnom dizajnu. Zapravo, njegova spoljašnjost bila bi prilično neupadljiva da nije velikog LCD ekrana na prednjem panelu, s dijagonalom od sedam inča (177 mm) i rezolucijom od 1.024×600 piksela. Aluminijumski front debljine 13 milimetara sadrži još jednu retkost za današnje vreme – prorez za ubacivanje optičkog diska, što ukazuje na to da ovaj uređaj nudi više nego što bi se reklo na prvi pogled. Ostatak postavke na prednjem panelu je uobičajen i obuhvata dve velike kružne komande na suprotnim krajevima, koje služe za kontrolu glasnoće i kretanje kroz menije. U donjem desnom uglu smeštena su četiri dodatna upravljačka tastera, dok se u levom uglu nalaze taster za stendbaj, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, USB-A port za priključivanje eksternih skladišta i 3,5-milimetarski linijski audio-ulaz.

Zadnja strana još je zanimljivija od prednje: pored dva para kvalitetnih zvučničkih terminala, koji su izvedeni u kombinaciji pozlaćene osnove i oplate od providne plastike, ovde nailazimo na dva analogna ulaza i jedan izlaz, kao i na po tri digitalna ulaza i izlaza. Tu su još i mrežni priključak, HDMI izlaz, ulaz za FM/DAB/DAB+ antenu i tri USB-A ulaza, od kojih jedan može služiti i kao izlaz. Ipak, najvše pažnje privukla je fioka za hard-disk u koji se može smestiti 3,5-inčni drajv kapaciteta do osam terabajta ili 2,5-inčni HDD/SSD sa do dva terabajta prostora. Postavku kompletira IEC utičnica za odvojivi strujni kabl, s pripadajućim prekidačem i osiguračem.

Ispod poklopca koji je izveden konvencionalno, s gornjom stranom i bokovima iz jednog komada debljeg lima, smešteno je obilje elektronike koja je raspoređena na desetak štampanih ploča. U desnom delu postavljena je sekcija napajanja, dok je torusni transformator smešten centralno. U zadnjem delu, ispod omanjeg hladnjaka, nalazi se amplifikacija u klasi D sa zasebnim modulima za levi i desni kanal. Na levoj strani smešten je optički čitač LG GS40N, koji se zbog niskog profila može sresti u mnogim laptop računarima. Iza njega nalazi se upravljačka sekcija s dvojezgarnim procesorom ARM Cortex A9, jednim gigabajtom radne memorije i osam gigabajta za operativni sistem i prateće aplikacije. Za D/A konverziju zaduženo je renomirano 32-bitsko kolo ES9018K2M američke kompanije Electronic Speech Systems Technology, koja je daleko poznatija pod akronimom ESS. Pored toga, u unutrašnjosti su prisutne manje ploče sa sekcijama gramofonskog pretpojačala i FM/DAB tjunera.

Uz uređaj se isporučuje pribor koji obuhvata solidan, iako malo previše plastičan daljinski upravljač, koji svojom postavkom od šezdesetak tastera omogućava punu kontrolu. Tu su još sobne FM i DAB antene, strujni kabl, zavrtnji za pričvršćivanje hard-diska, štampano uputstvo za upotrebu i CD sa freedb bazom albuma. Ovu bazu s metapodacima potrebno je instalirati ukoliko uređaj nije povezan na mrežu, a želite da imate potpune informacije o pohranjenim albumima i numerama.

X50D

Drugi model koji se našao na našem testu u osnovi predstavlja X35 bez sekcija za amplifikaciju i D/A konverziju, ali i s nekoliko značajnih dodataka. CocktailAudio X50D odlikuje se istom širinom i dužinom kućišta, kao i istovetno koncipiranim prednjim panelom, s velikim ekranom, prorezom za disk i dve simetrično postavljene kružne komande. Ipak, razlike postoje i ogledaju se u nešto manjoj visini kućišta, kao i u odsustvu izlaza za slušalice i audio-ulaza na prednjem panelu.

Razlike su izraženije na zadnjoj strani, gde izostaju zvučnički terminali, kao i analogni priključci. Na raspolaganju su četiri digitalna izlaza i dva ulaza, HDMI izlaz, mrežni port, ulaz za FM/DAB/DAB+ antenu i tri USB-A ulaza, od kojih jedan može preuzeti ulogu izlaza. S druge strane, dodatno su prisutni priključak za eksterni klok i I2S izlazi, kao i još jedna fioka za hard-disk. Dakle, u X50D se mogu smestiti dva drajva ukupnog kapaciteta do 16 terabajta. Konačno, na levom kraju zadnjeg panela postavljena je IEC utičnica s prekidačem i osiguračem.

Pored već navedenih razlika, X50D se izdvaja i po kvalitetnije izrađenom kućištu. Umesto jednodelnog poklopca koji obuhvata gornju i bočne strane, ovde su bokovi izvedeni zasebno, od punog aluminijuma i s vodoravnim rebrima za bolje odvođenje toplote. Gornja strana je takođe izrađena od aluminijuma, a sve ovo poboljšava estetski, kao i utisak opšteg kvaliteta izrade – verujemo da se tu krije i deo razlike u ceni.

Unutar kućišta smešteni su sklopovi koje prepoznajemo iz modela X35, uz očekivani izostanak pojedinih sekcija. U prednjem levom delu smešten je istovetni optički čitač, dok je desni deo prazan. U zadnjem delu postavljene su dve fioke za hard-diskove, a iznad njih nalaze se štampane ploče s, opet, istom upravljačkom sekcijom i sekcijom za prijem i obradu digitalnog signala. Između ove dve ploče uspravno je smeštena pločica s FM/DAB tjunerom, dok je zadnji desni ugao iskorišćen za smeštaj svičerskog napajanja.

Uz X50D isporučuje se isti daljinski upravljač kao kod X35, a ostatak pribora obuhvata štampano uputstvo za upotrebu, sobne radio-antene, strujni kabl, zavrtnje za pričvršćivanje hard-diskova i CD sa freedb bazom albuma.

Test

Iako ogroman broj funkcija može delovati pomalo zastrašujuće, naročito ako se prvi put susrećete s ovako svestranim uređajem kao što je to X35, puštanje u rad teklo je brzo i srazmerno jednostavno. Treba imati u vidu da ovaj uređaj, upravo zbog svoje svestranosti, nije na nivou amplifikacije u samostalnim pojačalima približne cene, pa preporučujemo uparivanje sa zvučnicima koji nisu previše zahtevni za pokretanje. Mrežno povezivanje odvija se uobičajeno, uz automatsko dodeljivanje IP adrese, a za montažu internog hard-diska koriste se zavrtnji koji se dobijaju u priboru.

U najboljoj tradiciji klase D, deklarisanih 100 vati po kanalu pruža uzorno čist zvuk i jasnu separaciju tonova. Reprodukcija je odlično izbalansirana i prilično neutralna, a detaljan prikaz pruža uvid u muzičke finese, dobro rekreirajući prostor na živim snimcima. Na ovo se nadovezuje prilično prostrana pozornica, s lepo uobličenim prikazom instrumenata u prostoru i izraženim stereo-efektom.

Niski tonovi su snažni i čvrsti, a X35 uspeva da zadrži kontrolu i tokom reprodukcije najdubljih basova, koji su dobro definisani i imaju adekvatnu masu. S druge strane, brzina u gornjim basovima nikad se ne dovodi u pitanje, a dinamika reprodukcije uvek je na zavidnom nivou. Najizraženija osobina srednjih tonova jeste uređenost: X35 i u najzahtevnijim deonicama zadržava pribranost u srednjem delu spektra, uz uvek prisutnu hijerarhiju i jasno formiranje nota. Iako se ovo može smatrati dobrom osobinom koja u toku reprodukcije pruža obilje informacija i detalja, tokom pojedinih numera poželeli smo malo manje računarske preciznosti u korist životnije i raskalašnije muzičke predstave. Ali uređaj iz cocktailAudija ostaje neumoljivo dosledan u pribranom i smirenom prikazu, bez obzira na zahtevnost muzičkog materijala. Ova osobina prenosi se i na najviši deo opsega, koji je dovoljno razuđen i vazdušast za formiranje prostrane scene, a ujedno potpuno kontrolisan do najsitnijih detalja.

Kad je u pitanju upotrebna vrednost, najvažnija osobina testiranih uređaja jeste da sve prisutne funkcije zaista rade. Mnogi od nas su se verovatno nekada sreli s višenamenskim uređajem koji na papiru može sve što vam padne na pamet, a u praksi se to pretvara u mučenje. CocktailAudio je sušta suprotnost: sve se odvija glatko i bez zastoja, uz srazmerno jednostavnu organizaciju i dobro promišljenu, intuitivnu kontrolu. Prebacivanje muzike sa CD-a na interni hard-disk obavlja se u samo nekoliko koraka, uz određivanje formata i kvaliteta, a jednom odabrana podešavanja mogu se sačuvati za naknadna ripovanja. Nakon toga, dovoljno je ubaciti disk, a sve ostalo se odvija po ranije zadatim parametrima. Muzika u digitalnom formatu takođe se može prebaciti ili reprodukovati s eksternog USB ili mrežnog skladišta, a uređaj automatski dodeljuje metapodatke i slike iz baze albuma.

Ukoliko se zasitite sopstvene muzičke kolekcije, na raspolaganju su vam svi popularni onlajn muzički servisi, od kojih mnogi, nažalost, još uvek nisu dostupni na našem tržištu. Dodatno, tu je internet radio u formi potkasta, kao i FM/DAB/DAB+ tjuner. X35 pruža još jednu zanimljivu mogućnost, a to je snimanje muzike s bilo kog odabranog izvora – radija, gramofona ili drugog analognog reproduktora, i to uz opciju upsamplinga do 192 kiloherca i 24 bita.

U drugom delu testiranja isprobali smo X50D, koji deli upravljačku konfiguraciju s modelom X35, ali uz odsustvo amplifikacije i analognog dela, te uz jedan hard-disk više. Kontrola i mogućnosti u digitalnom domenu ovog uređaja iste su kao i kod X35, dok prisustvo dve fioke omogućava dvostruko više prostora za interno skladištenje muzike (do 2×8 TB sa standardnim 3,5-inčnim diskovima). X50D se tokom reprodukcije pokazao kao izuzetno neutralna sprava, koja ništa ne dodaje ili oduzima izvornom zvuku. Ovo je zapravo ideal kojem treba težiti kod ovakvih uređaja jer njihova namena je samo transport fajlova od skladišta do DAC-a, a D/A konverter je taj koji je zadužen za bolji ili lošiji kvalitet reprodukcije. Posebno nam se svidelo što X50D omogućava USB vezu s eksternim konverterom, što nije tako čest slučaj – uređaji ovog tipa uglavnom su ograničeni na koaksijalni i optički izlaz. Međutim, cocktailAudio X50D i X35 će vam dozvoliti da u punoj meri iskoristite prednosti asinhrone USB veze ukoliko posedujete DAC nove generacije. Za najbolje rezultate X50D omogućava povezivanje eksternog kloka, kao i balansiranu digitalnu AES/EBU vezu putem XLR izlaza. Pored toga, oba uređaja raspolažu HDMI izlazom koji se može koristiti za prosleđivanje audio-signala, ali i za povezivanje monitora, a podržana je i USB tastatura.

Zaključak

Samo letimičan pregled mogućnosti reći će nam da cocktailAudio X35 i X50D predstavljaju izuzetno svestrane, gotovo svemoguće sprave, ali tokom testa utvrdili smo nešto još važnije: ovi uređaji obavljaju sve funkcije brzo, jednostavno i bez zadrške, uz lakoću upotrebe, koja je zaista fantastična u odnosu na količinu i složenost svih opcija. Kontrola preko daljinskog upravljača, sveobuhvatne i stabilne aplikacije ili pretraživača na umreženom računaru – izbor je samo vaš. Reprodukcija s internog skladišta, CD-a, mrežnog ili USB hard-diska? Cocktail Audio može sve to i još više, u vidu onlajn muzičkih servisa i internet, FM i DAB/DAB+ radija.

Ako tražite muzički server izuzetnih mogućnosti i sasvim neutralnog – nepostojećeg – karaktera zvuka, X50D je uređaj za svaku preporuku. Ukoliko, ipak, želite nešto još svestranije, X35 će vam omogućiti da uživate u svim formatima kojih se možete setiti, uključujući MM gramofon i opciju povezivanja više dodatnih analognih i digitalnih izvora. Njegov pomalo specifičan, miran i analitičan zvuk možda neće biti svakome po volji, ali nesumnjivo ima svoj šarm, pa će uz odabir odgovarajućih zvučnika vlasniku pružiti godine istinskog uživanja u muzici.

cocktailAudio X35
Snaga pojačala: 2x100 W na 8 oma
Izobličenja THD: 0,1%
D/A konverter: ESS Sabre32 ES9018K2M
Mediji: CD, CD-R/RW, DVD-R/RW
Formati: AAC, AIFF, ALAC, APE, DSD, DXD, FLAC, MP3, OGG, PCM, WAV, WMA...
Analogni audio ulazi/izlazi: 3/1
Digitalni audio ulazi/izlazi: 3/4
HDMI izlazi: 1
Izlazi za zvučnike: 2
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: FM/DAB/DAB+, RDS
Dodatno: 3xUSB, 1xHDD, LAN
Dimenzije (ŠxVxD): 441x111x330 mm
Cena: 1.700 evra
X50D
Mediji: CD, CD-R/RW, DVD-R/RW
Formati: AAC, AIFF, ALAC, APE, DSD, DXD, FLAC, MP3, OGG, PCM, WAV, WMA...
Digitalni audio ulazi/izlazi: 2/5
HDMI izlazi: 1
Tjuner: FM/DAB/DAB+, RDS
Dodatno: 3xUSB, 2xHDD, LAN
Dimenzije (ŠxVxD): 441x100x330 mm
Cena: 1.800 evra
M-Kabl, 066/000-966
cocktailAudio X35 & X50D
Odličan kvalitet izrade.Ogromne mogućnosti.Elaborirana kontrola.Dinamičan i analitičan zvuk (X35).
Nedostaje blutut.
4.6Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac