CCFL vs LED

Svet LCD ekrana nalazi se u laganoj tranziciji između CCFL i LED tehnologije pozadinskog osvetljenja. Otkrijmo prednosti i mane tradicionalnog CCFL osvetljenja, kao i kvalitete zahvaljujući kojima LED polako preuzima primat. Pre nego što počnemo, trebalo bi razjasniti jednu potencijalnu nedoumicu: CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) i LED (Light-Emitting Diode) ne predstavljaju različite tehnologije u izradi panela ili kreaciji slike, kao što je to u slučaju, recimo, LCD i plazma ekrana. U pitanju su različiti tipovi pozadinskog osvetljenja LCD ekrana − dakle, kada negde naiđete na termin “LED TV”, znajte da se zapravo radi o klasičnom LCD panelu sa LED pozadinskim osvetljenjem.

CCFL
Cold Cathode Fluorescent Lamps (CCFL), kod nas poznate kao hladne katode, katodne lampe ili jednostavno neonke, pored brojnih primena u domaćinstvu i tehnici, predstavljaju jedan od vitalnih delova LCD ekrana. Pojednostavljeno objašnjenje bi glasilo da se iza svakog LCD panela nalazi izvor svetlosti koji je usmeren ka spoljašnjosti. Prilikom emitovanja svetlost prolazi kroz LCD panel, u kojem biva prelomljena i obojena, na taj način formirajući željenu sliku na ekranu. Većina današnjih LCD panela za pozadinsko osvetljenje koristi hladne katode (CCFL), koje predstavljaju dovoljno funkcionalno, ali ipak nesavršeno rešenje. Uobičajene primere ove nesavršenosti verovatno je svako od nas zapazio i sam, bez obzira na stepen stručnosti, poznavanje materije i iskustvo sa LCD ekranima. Da li ste ikada sedeći u mraku ispred LCD monitora vašeg računara primetili da je svetlost koja zrači iz ekrana intenzivnija na rubovima (primetno naročito na tamnim i crnim podlogama) Ili ste, tokom gledanja filma na vašem LCD televizoru, primetili da crna boja na ekranu i nije baš potpuno crna, u poređenju s mrklim mrakom koji vlada u sobi? Gotovo smo sigurni da jeste. E pa, budite sigurni da je s vašim monitorom ili televizorom sve u redu, a pojave koje ste primetili predstavljaju najveće mane LCD panela sa CCFL osvetljenjem. Naime, stvar je u sledećem: bez obzira na oblik, položaj i raspored, neonske cevi koje se nalaze iza ekrana ne mogu potpuno ravnomerno da osvetle celu površinu panela. Očekivano, ova manjkavost je slabije primetna pri upotrebi u osvetljenom prostoru, kao i pri reprodukciji svetlih površina i jarkih boja, ali je u određenim uslovima (zamračena prostorija, reprodukcija tamne/crne podloge) veoma izražena. Ne morate biti stručnjak da biste, uz malo mozganja, došli do sledećeg logičnog pitanja: a šta kada bi iza svakog piksela postojala jedna mala lampa?


LCD TV sa pozadinskim CCFL osvetljenjem: 1 – panel sa hladnim katodama (CCFL); 2 – difuzori koji obezbeđuju ravnomernu osvetljenost cele površine panela; 3 – polarizatori (po dva ispred i iza LCD panela) obezbeđuju optimalnu poravnatost piksela; 4 – LCD panel je napravljen od miliona piksela, koji su ispunjeni tečnim kristalima i poravnati po vodoravnoj i uspravnoj osi. Tečni kristali se otvaraju i zatvaraju po potrebi kako bi propustili svetlost i stvorili sliku; 5 – panel za umanjenje refleksije (antiglare) smanjuje odblesak i obezbeđuje bolje iskorišćenje pozadinskog osvetljenja; 6 – ekran.

LED
Tokom svoje istorije LCD ekrani su uspeli da pobede brojne nesavršenosti: mali ugao vidljivosti, bledu sliku pri intenzivnijem ambijentalnom osvetljenju, spor odziv i “kašnjenje” slike (ghosting), samo su neke od njih. Reklo bi se da je neravnomerno pozadinsko osvetljenje najduže odolevalo napadima armije eksperata brojnih svetskih laboratorija, ali istina je malo drugačija. Rešenje ovog problema, u vidu postavljanja LED osvetljenja, poznato je i primenjuje se odavno − na primer, u laptop računarima − ali je uvek bilo povezano s većim troškovima izrade i, posledično, višom cenom finalnog proizvoda. Međutim, poslednjih godina LED LCD paneli prisutni su u sve većem broju, a cena im je, zahvaljujući masovnoj produkciji, sve niža. Kod LED osvetljenja razlikujemo dva osnovna tipa: Edge-LED i Dynamic RGB LED. Prva kategorija je daleko rasprostranjenija, pa većina savremenih LED LCD televizora pripada upravo Edge-LED grupi. Kod ovih TV aparata LE diode su postavljene po obodu ekrana, a ravnomerno rasipanje svetlosti obavlja se pomoću naročitih reflektujućih panela. Druga kategorija − Dynamic RGB LED − jeste ređa i skuplja, a odlikuje se postavkom LE dioda iza cele površine LCD panela. Generalno, oba tipa LED osvetljenja pružaju primetna poboljšanja u odnosu na CCFL ekrane, u vidu ravnomernijeg ukupnog osvetljenja i daleko većih vrednosti dinamičkog kontrasta (do 2.000.000 : 1) zahvaljujući mogućnosti isključivanja i uključivanja pojedinačnih LE dioda. Mogućnost isključivanja dioda zaslužna je i za upadljivo mračniji, ali istovremeno detaljniji prikaz tamnih i crnih podloga, što je jedna od najvećih slabosti klasičnih CCFL ekrana. Pored toga, tu su faktori estetike i trajnosti, jer je izbacivanje neonki svelo kućišta LED ekrana na debljinu manju od 10 milimetara, a vek trajanja LE dioda je deklarisan na oko 100.000 sati (neonke − 40.000 sati). Takođe, Dynamic RGB LED donosi drastično kvalitetnije i živopisnije boje, koje su do sada bile rezervisane isključivo za plazma ekrane. Nedostaci? Pa, upotrebljiv ugao gledanja je isti kao kod CCFL ekrana, ali to ne možemo smatrati manom, već samo žaliti što i to nije poboljšano, onako usput. Ispunjavanje ekoloških normativa takođe je u stagnaciji, jer je živa iz hladnih katoda zamenjena galijumom i arsenikom u LE diodama − šta je manje zlo, procenite sami. Tako da ostaje samo jedan pravi nedostatak − cena. Iako su u stalnom padu, cene LED LCD televizora i dalje su relativno visoke, bar za naše pojmove. Pri kupovini Edge-LED televizora može se računati na otprilike dvostruko veći iznos u poređenju sa CCFL rivalima iste dijagonale, dok su Dynamic RGB modeli još prilično retki i zaista papreno skupi.


LCD TV sa Dynamic RGB LED pozadinskim osvetljenjem: 1 – panel sa crvenim, zelenim i plavim LE diodama omogućava reprodukciju dubljih, čistijih i prirodnijih boja; 2 – difuzori koji obezbeđuju ravnomernu osvetljenost cele površine panela; 3 – polarizatori (po dva ispred i iza LCD panela) obezbeđuju optimalnu poravnatost piksela; 4 – LCD panel je napravljen od miliona piksela, koji su ispunjeni tečnim kristalima i poravnati po vodoravnoj i uspravnoj osi. Tečni kristali se otvaraju i zatvaraju po potrebi kako bi propustili svetlost i stvorili sliku; 5 – panel za umanjenje refleksije (antiglare) smanjuje odblesak i obezbeđuje bolje iskorišćenje pozadinskog osvetljenja; 6 – ekran.

LED ekrani
LED ekran predstavlja video-displej koji za kreaciju slike koristi mnoštvo LE dioda. Može biti otporan na atmosferske prilike i ogromnih je dimenzija (površine nekoliko stotina kvadratnih metara), a najčešće se primenjuje u komercijalne svrhe, za reklame, bilborde i slično. Poslednjih godina, zahvaljujući minijaturizaciji navedene tehnologije, svedoci smo primene ovih panela u saobraćajnoj signalizaciji, tablama za informacije, pa čak i u osvetljenju prostora.

OLED
OLED (Organic LED) ekran izrađen je od LE dioda sa elektroluminescentnim slojem od organske materije, koja emituje svetlost prilikom naelektrisanja. Zahvaljujući ovome, OLED ne zahteva dodatni izvor osvetljenja, pa predstavlja apsolutno najtanji vid displeja − oko 1 do 2 milimetra − a moguće ga je i savijati, urolati… Ipak, visoki troškovi proizvodnje i mnogi drugi otežavajući faktori trenutno ograničavaju ovaj tip displeja na upotrebu u pojedinim modelima mobilnih telefona, PDA uređaja i sl.

AMOLED
AMOLED (Active-matrix OLED) predstavlja podgrupu OLED ekrana, koja se odlikuje nešto drugačijom implementacijom i primenom tehnologije.

Jedno je sigurno: LCD ekrani sa LED osvetljenjem polako ali sigurno preuzimaju primat na tržištu, i samo je pitanje vremena kada će potpuno potisnuti CCFL konkurenciju. Iako već Edge-LED donosi poboljšanje, tek se za Dynamic RGB može reći da je prava stvar. A nama preostaje samo da sačekamo koju godinu da ovi modeli postanu dostupni najširim slojevima kupaca.