Toshiba je objavila da odustaje od borbe formata i da, kako su preneli mediji, "izvlači utikač" (pull the plug) za HD DVD format. U decembru se činilo da HD DVD format vodi bitku – smanjili su cenu svojih plejera, što je prouzrokovalo da prodaju 90.000 plejera u veoma kratkom roku. Iako su bili u vođstvu, ta prednost je kratko trajala. Prvi "nož u leđa" dobili su od studija Warner Bros, čiji su predstavnici izjavili da su uznemireni zbunjenošću potrošača, iako je zapravo sam studio kriv za to. Naime, Warner je prvi objavio diskove za obe strane.
Blu-ray jeste dobio ovu bitku, ali stručnjaci tvrde da rat tek počinje. Sada su glavni akteri Blu-ray i DVD. U međuvremenu, povukao se još jedan studio koji podržava HD DVD – Universal Studios. Predsednik studija Universal uredno se zahvalio Toshibi na saradnji, ali je izjavio da je vreme da osveže svoj katalog filmova, sada na Blu-ray diskovima. Istim putem krenuo je i Paramount, tako da je HD DVD ostao bez saveznika.
Industrija bi konačno trebalo da stavi prst na čelo jer su potrošači "ispaljeni" više puta. Najveći entuzijasti prvo su kupili Beta plejere, zatim SACD i DVD-Audio plejere, i konačno HD DVD plejere. Jedan od mudrijih aktera na sceni svakako je Steve Jobs iz korporacije Apple. Njihov aktuelni i veoma popularni laptop računar MacBook Air nema nikakav drajv u sebi, što nagoveštava da će Apple celu priču usmeriti ka downloadu. Naime, njihov plan je da ponude, slično iTunes prodavnici, download HD video snimaka za samo 2,99 dolara. Doduše, u 720p rezoluciji, a ne 1080p koji nudi Blu-ray.