Bose Smart Soundbar 300

Mera dobrog zvuka za TV

Pozicioniran tačno u sredini ponude Boseovih saundbarova, novi Smart Soundbar 300 donosi kvalitetan zvuk i najsavremenije opcije u pakovanju koje ne zauzima previše prostora.

Ugledni američki proizvođač poznat je po tome da na tržištu nudi uređaje koji su veoma dobro promišljeni, a naše iskustvo govori da svaki njihov proizvod ima jasno određenu svrhu. U skladu s tim, Bose ne daje previše tehničkih detalja – podrazumeva se da njihovi uređaji zvuče odlično i da su, već po pravilu, uvek u vrhu svoje klase – već se u promociji uređaja usredsređuje na velike mogućnosti i lakoću rukovanja. Testirani Smart Soundbar 300 još jedan je u nizu upravo takvih uređaja: toliko jednostavan da ćete ga s lakoćom povezati čak i ako se ne razumete u tehniku i nakon toga koristiti kao da je oduvek bio tu, a uskoro možda i zaboraviti da postoji.

Opis

Poput drugih Boseovih saundbarova, Smart Soundbar 300 dizajniran je tako da ničim ne privlači pažnju, čemu doprinosi mat crna boja kućišta, ali ukoliko ga malo bolje pogledate, primetićete skladne proporcije i s ukusom zaobljene ivice. Kvalitet izrade takođe je veoma dobar, počevši od plastike na gornjem panelu, pa do guste metalne mrežice kojom su obavijene prednja i bočne strane. Ukupna pojava veoma je diskretna, što potvrđuje nameru proizvođača da se uređaj neprimetno uklopi u svako okruženje, a jedini detalji koje primećujemo jesu logotip proizvođača u središtu gornje strane i dve komande osetljive na dodir na levoj strani. U središtu zadnje strane nalazi se upušteni deo, u koji su smešteni priključci. Jednostavna priroda uređaja primećuje se i ovde, jer je na raspolaganju samo jedan HDMI port s podrškom za ARC (Audio Return Channel) i dodatni digitalni optički audio-ulaz. Ostatak priključaka obuhvata izlaze za povezivanje eksternog bas-modula i daljinske komande, servisni USB port i priključak za odvojivi strujni kabl.

Zahvaljujući bočnim drajverima, pozornica je veoma široka i donosi izražen doživljaj prostora, kao i određeni nivo trodimenzionalne postavke.

Kao što smo već rekli, Bose daje veoma malo informacija o tehničkim karakteristikama, pa u pogledu rešenja u unutrašnjosti znamo samo da se u središtu fronta nalazi jedna kalotna visokotonska jedinica, a levo i desno od nje postavljeni su širokopojasni drajveri racetrack forme. Isti drajveri smešteni su i na bokove, i to pod blagim uglom, kako bi se postigla bolja disperzija zvuka ka auditorijumu. Dakle, Smart Soundbar 300 koristi ukupno pet zvučničkih jedinica, ali proizvođač ne daje ni nagoveštaj o upotrebljenoj amplifikaciji, niti o snazi sistema. Umesto toga, pažnja je usmerena na mogućnosti, pa se navodi da uređaj podržava wi-fi povezivanje na lokalnu mrežu, čime se otvaraju i brojne dodatne opcije.

Upotreba i zvuk

Iako se osnovna funkcija poboljšanja zvuka s televizora može ostvariti povezivanjem preko optičkog ili, još bolje, HDMI kabla, bila bi šteta koristiti Smart Soundbar 300 samo na taj način. Stoga preporučujemo i mrežno povezivanje – postupak je sasvim jednostavan i obavlja se preko aplikacije Bose Music, nakon čega ona postaje čvorište za upravljanje i reprodukciju muzike s različitih mrežnih izvora. Aplikacija integriše internet muzičke servise kao što su Spotify, Deezer, TuneIn i drugi, uz pregledan interfejs i intuitivnu upotrebu. Zvuk se može podešavati po želji, ali Smart Soundbar 300 ima ugrađen softver za automatsko prepoznavanje sadržaja i samostalno podešavanje parametara zvuka u skladu s tim. Napredne mrežne funkcije podrazumevaju bežično dodavanje drugih zvučnika i sabvufera iz Boseovog programa, čime se mogu formirati raznovrsne kombinacije višekanalnog sistema, a tu je i multirum tehnologija za formiranje više odvojenih sistema s centralizovanim upravljanjem. Konačno, testirani uređaj podržava glasovne komande, kao i Google i Alexa asistente, dok SimpleSync omogućuje prosleđivanje zvuka na pojedine modele Bose slušalica u situacijama kad ne želite da uznemiravate ukućane.

U pogledu kvaliteta zvuka, Smart Soundbar 300 zaista briljira tokom reprodukcije zvučne podloge tokom gledanja filmova. Iako se ne može porediti s čistokrvnim surround sistemima, omaleni Bose pruža snažan i pun zvuk, uz – što je još važnije – izuzetno dobar tonski balans. Mnogi sabvuferi niže klase pokušavaju da fasciniraju auditorijum reprodukcijom prilično niskih tonova, za šta zapravo nisu sposobni, pa se kao krajnji rezultat dobija neprecizan i zamuljan bas, koji degradira celokupnu zvučnu sliku. Testirani sabvufer donosi suprotan pristup: niski tonovi odsečeni su baš tamo gde treba, pa je zvučna slika sasvim jasna od vrha do dna, a basovi, iako ne donose potmulu grmljavinu od koje se tresu prozori, postavljaju čvrste i efektne temelje zvuka. Smart Soundbar 300, stoga, od nas dobija najviše ocene za reprodukciju niskih tonova i postavlja se kao jedan od najboljih uređaja u klasi, a ako vam to ne bude dovoljno, preporučujemo da nabavite odvojeni sabvufer.

Čisti tonovi veoma su značajni i u drugim delovima spektra, naročito kad su u pitanju dijalozi. Smart Soundbar 300 se i u ovom segmentu pokazuje kao veoma kompetentna sprava, pružajući jasne i razgovetne glasove, čak i tokom tišeg slušanja. Zahvaljujući bočnim drajverima, pozornica je veoma široka i donosi izražen doživljaj prostora, kao i određeni nivo trodimenzionalne postavke, pa testirani Bose bez teškoća može preuzeti ulogu prednjih i centralnog kanala u okviru diskretnog i efikasnog surround sistema za manje i srednje prostorije. Pored toga, tokom testiranja smo se uverili da integrisani sistem za prepoznavanje reprodukovanog sadržaja funkcioniše veoma dobro, pa smo se veoma brzo prepustili čarima automatskog podešavanja tonskih kontrola. Promene u tonskom balansu odlično su odmerene, pa se, na primer, tokom gledanja filmova u prvi plan postavljaju dijalozi, dok se tokom slušanja muzike opsezi poravnavaju, pružajući ravnomernu zastupljenost celog spektra.

Zaključak

Nenametljive pojave, jednostavan za upotrebu i obogaćen savremenim dodatnim opcijama, Bose Smart Soundbar 300 predstavlja zaista sjajno rešenje za postizanje daleko boljeg zvuka uz televizor velike dijagonale. A ako jednom poželite još više, dodajte mu zadnje kanale i sabvufer, i dobićete diskretan bežični surround sistem upečatljivog zvuka.

Bose Smart Soundbar 300
Ulazi: HDMI ARC, optički
Daljinski upravljač: da
Dodatno: wi-fi, blutut, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 695x56x103 mm
Masa: 3,2 kg
Cena: 495 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Diskretna pojava i relativno male dimenzije.
Izuzetno jednostavna upotreba.
Odlična i svestrana aplikacija.
Jasan i izbalansiran zvuk.
Opcije povezivanja mogle bi biti raznovrsnije.
4.3