Bose S1 Pro+

Dostojan naslednik

Nakon uspeha prve verzije S1 Pro, koja se pojavila u prodaji pre više od pet godina, pred nama je unapređeno i još sposobnije izdanje S1 Pro+.

Nije potrebno mnogo vremena da bi se razumelo zbog čega je Boseova linija uspešna i čime privlači mnogobrojne korisnike. Ovaj prenosivi, ali ipak ne tako mali uređaj osmišljen je kao kompaktni razglas za manje i srednje prostorije, poput kafića i lokala, a podjednako uspešno će opslužiti kućnu žurku. Njegov dizajn već na prvi pogled pokazuje da je u pitanju model iz profesionalnog segmenta, ali uz detalje koji ga čine praktičnim za svakodnevnu upotrebu i u kućnim uslovima. Kućište je izrađeno od čvrste plastike, čija hrapava površina deluje otporno na ogrebotine i sitna oštećenja. Prednji deo prekriven je gustom metalnom mrežicom s logotipom kompanije u središtu, a ispod nje nalaze se zvučničke jedinice. Bose ne daje detaljnije tehničke karakteristike za S1 Pro+, pa možemo samo da pretpostavimo – ali ne i da tvrdimo – da je postavka drajvera ista kao kod prethodne verzije. Ovo podrazumeva niskotonac prečnika 152 milimetra, ispred kog je uspravno postavljen stub od tri širokopojasne 57-milimetarske jedinice, uz dva manja bas-refleks otvora u gornjem delu.

Kućište ima petougaonu osnovu i zasečen zadnji deo donje strane, a naizgled neobičan oblik prisutan je s dobrim razlogom, jer se S1 Pro+ može postaviti na četiri različita načina – i sve to uz automatsku primenu predefinisanog ekvilajzera za odgovarajući položaj. Osnovni položaj podrazumeva uspravno postavljanje, a zvučnik se takođe može postaviti vodoravno ili nagnuti unazad kako bi se zvuk usmerio nagore, dok udubljenje na donjoj strani omogućuje postavljanje na stalke. Ovo udubljenje ima standardni prečnik od 35 milimetara, a kabinet je na ključnim mestima i ivicama opremljen dodatnim gumenim štitnicima, koji sprečavaju klizanje i oštećenje uređaja, dok se na gornjoj strani nalazi integrisana ručka za nošenje.

Levi bok uređaja poslužio je za smeštaj komandi i priključaka, a ovde primećujemo prve značajnije razlike u odnosu na prethodnika. Za povezivanje instrumenata i mikrofona predviđena su dva ulaza, koji kombinuju 6,35-milimetarski i balansirani XLR priključak, dok treći ulaz objedinjuje 6,35-milimetarski i 3,5-milimetarski priključak, kao i blutut vezu. Tri nabrojana ulaza zapravo su zasebni kanali, sa odvojenim podešavanjem glasnoće i tonskim kontrolama. Ova podešavanja obavljaju se pomoću višenamenskih kružnih komandi, koje su na novom modelu opremljene omanjim OLED ekranima sa automatskim rotiranjem, u skladu s pozicioniranjem zvučnika. Dodatno je na raspolaganju jedan analogni XLR izlaz, dok se pri dnu nalaze taster za uključivanje i IEC utičnica za odvojivi strujni kabl. Pored napajanja iz strujne mreže, S1 Pro+ funkcioniše i pomoću integrisane baterije, a proizvođač navodi do 11 sati autonomije, uz USB-A port za punjenje drugih mobilnih uređaja.

Jednostavan i praktičan

Tokom upotrebe stiče se utisak da je Bose uložio najviše truda u fina poboljšanja, pa se za zvuk može reći da je napredovao u svakom pogledu pomalo. Reprodukcija muzike u kućnim uslovima sasvim je jasna i prilično neutralna, a S1 Pro+ će bez teškoća napuniti zvukom i veće prostorije. U najboljoj tradiciji američkog brenda, ovaj zvučnik zaista briljira pri većim glasnoćama, kad u potpunosti zadržava celovitost reprodukcije, bez ikakvih naznaka izobličenja ili kompresije. Tokom reprodukcije albuma “Random Access Memories” benda Daft Punk, donji opseg se pokazao prezasićenim, ali smo ovo rešili jednostavno i efikasno pomoću opcije Sub EQ. Situacija je slična kad se S1 Pro+ koristi kao razglas, jer je prisutna izuzetna stabilnost pri svim glasnoćama i odlična separacija dva kanala za instrumente i mikrofone. Sva tri kanala nude jednostavno podešavanje visokih i niskih tonova preko višenamenske kružne komande i displeja, a prvi i drugi kanal dodatno nude i reverb. Za ova dva kanala na raspolaganju je Boseov specijalitet u vidu tehnologije ToneMatch, koja obavlja automatsko usklađivanje zvuka – na korisniku je samo da odabere da li je na određenom kanalu priključen mikrofon ili instrument. Detaljnija podešavana ToneMatch sistema mogu se obaviti preko prateće aplikacije Bose Music, koja je zajednička za mnoge Boseove uređaje, a odlikuje se stabilnim radom i preglednom, intuitivnom postavkom.

Konačno, Bose na ovom modelu predstavlja apsolutni novitet u vidu bežičnih predajnika, koji služe za povezivanje instrumenata sa zvučnikom bez gubitaka u prenosu i na frekvenciji od 2,4 gigaherca. Predajnici se kupuju odvojeno, a dostupni su s XLR ili 6,35-milimetarskim priključkom, pa se mogu koristiti za mikrofon ili instrument. Bose je čak predvideo prostor za odlaganje u samom zvučniku, koji ujedno služi za punjenje predajnika, čija integrisana baterija omogućuje do četiri sata upotrebe. Ukupno, Bose S1 Pro+ po sposobnostima daleko prevazilazi relativno neupadljiv izgled i pokazuje se kao multipraktik zaista impresivne upotrebljivosti, koji će podjednako dobro poslužiti na kućnoj žurki i svirci u manjim prostorima.

Bose S1 Pro+
Ulazi: 2 x kombinovani XLR / 6,35 mm, 1 x 3,5 mm
Izlazi: 1 x XLR
Dodatno: blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 332 x 238 x 279 mm
Masa: 6,5 kg
Cena: 900 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Snažan i precizan zvuk.
Čvrsto kućište.
Višestruka upotrebljivost.
Dodatne opcije.
Bežični predajnici se kupuju zasebno.
4.3