Bose Noise Cancelling Headphones 700

Personalni hi-fi

Nakon uspešnih over-ear modela iz serije QuietComfort, američki proizvođač rešio je da dodatno unapredi dizajn i mogućnosti svojih bežičnih slušalica, i pred nama su se našle Noise Cancelling Headphones 700.

Nemaštovita oznaka novog modela na samom početku ukazuje na jednu značajnu funkciju: u pitanju su slušalice s integrisanim sistemom za suzbijanje buke okruženja. U premijum kategoriji, kojoj ove slušalice pripadaju, danas se podrazumeva da se ovaj sistem može podešavati u više koraka – Bose omogućuje čak 11 koraka, što je verovatno trenutni rekord.

Headphones 700 su kreirale gotovo bajkovitu atmosferu.

Ali, krenimo redom. U pogledu vizuelnog identiteta, Headphones 700 se jasno distanciraju od prethodnika. Rezonatori neobičnog oblika izrađeni su od veoma kvalitetne plastike i, uopšte uzevši, slušalice zaista odišu kvalitetom u svakom detalju. Takođe, primećujemo manji broj tastera – na obodu desnog rezonatora nalaze se dva, a na levom samo jedan. Pored toga, tu su još USB-C port za punjenje interne baterije i 2,5-milimetarski ulaz za povezivanje slušalica pomoću kabla. Na unutrašnjoj strani rezonatora nalaze se jastučići, izvedeni od veoma prijatne kože i mekane ispune, dok su membrane prekrivene platnom sa slovnom oznakom leve i desne slušalice.

Nosač slušalica, ili popularni rajf, rešen je veoma elegantno, ali i praktično. Nosač se širi u gornjem delu i s unutrašnje strane je tapaciran istim materijalima koje smo sreli na rezonatorima, dok je veći deo gornje strane obložen otpornom, ali odlično uklopljenom gumenom površinom, koja ima zaštitnu ulogu. U donjem delu nosač se sužava u znatno tanje šipke, koje su smeštene u useke na rezonatorima. Podešavanje obima postiže se klizanjem šipki po useku, uz mogućnost dodatnog podešavanja i po preostale dve ose.

U pogledu tehničkih karakteristika, kao i obično, Bose ne daje gotovo nikakve podatke. Izostaju uobičajene audiofilske poslastice poput prečnika zvučničkih jedinica i frekvencijskog opsega, a nepoznat je čak i kapacitet interne baterije. Umesto toga, proizvođač je stavio naglasak na funkcionalnost: pored već spomenutog blutut povezivanja i podesivog sistema za eliminaciju okolne buke, tu je moćni adaptivni sistem od četiri mikrofona za telefonske razgovore, ali i za komunikaciju s Google i Amazon glasovnim asistentima. Takođe, prisutan je inovativni AR sistem (Augmented Reality – proširena stvarnost), koji koristi senzore pokreta u slušalicama i dodatne aplikacije na mobilnom uređaju kako bi ponudio još atraktivnije sadržaje – prema rečima proizvođača, ova tehnologija još je u fazi razvoja. Najzad, kad iscrpite sve opcije i potrošite bateriju, dolazimo do povezivanja putem kabla – pomoću kvalitetnog pojačala, Headphones 700 se mogu koristiti kao kućne hi-fi slušalice.

Test

Kao slušalice predviđene za upotrebu u pokretu, Headphones 700 se isporučuju uz kvalitetnu torbicu od tvrdog materijala. Prateća oprema obuhvata sve što je neophodno: u ovom slučaju, to su USB kabl za punjenje i dodatni audio-kabl, za koje je predviđen poseban pretinac u torbici. Još jedan nezaobilazni deo opreme jeste aplikacija Bose Music, koja pruža brojne mogućnosti. Pomoću nje se može detaljno podešavati ANC, menjati povezani izvor, podesiti glasovni asistent i druge sporedne funkcije, uz automatsko ažuriranje firmvera slušalica.

U pogledu kvaliteta reprodukcije, Headphones 700 veoma brzo pokazuju da su dostojni naslednici visoko ocenjenih prethodnika. Energija u složenoj formi u numeri „Incident at Neshabur“ predstavljena nam je veoma uverljivo, uz odličnu separaciju tonova. Takođe, prisutno je obilje pratećih zvukova koji dopunjuju atmosferu, ali su sporedni detalji jasno postavljeni u pozadinu. U drugom delu numere, žustri temperament zamenjen je sporijim tempom i lirskim motivima, a Headphones 700 su kreirale gotovo bajkovitu atmosferu uz nežne tonove Santanine gitare.

Prelazak na Herbieja Hancocka na albumu „Cantaloupe Island“ pokazao nam je da su Headphones 700 sposobne da izvuku zaista mnogo dobrog zvuka, čak i preko blutut prenosa. Prostrana pozornica postavljena je na čvrst temelj, od odlično prikazanih niskih tonova, a posebno nas je oduševila ritam-sekcija: bas-bubanj i doboši imali su savršen tajming i dimenzije, kao i poprilično prirodan kolorit. U isto vreme, suprotnom stranom spektra dominiraju iskričave činele i prodorni zvuci duvačke sekcije – iako u prvi mah mogu biti na granici neprijatnog, ovi parajuće oštri tonovi zapravo su prikazani potpuno verno i bez veštačkog umekšavanja zarad prijatnijeg ugođaja. Zaista, skidamo kapu proizvođaču koji je dopustio da jedan, u dobroj meri lajfstajl proizvod reprodukuje muziku u izvornoj, nezaslađenoj formi – ovo ukazuje na istinsku posvećenost zvuku visoke vernosti.

Iako znamo da im to nije prevashodna namena, u završnici testa isprobali smo Headphones 700 u ulozi kućnih slušalica, uz vezu putem kabla s DAC/headampom Musical Fidelity V90-HPA. Signal bez gubitaka i solidna eksterna amplifikacija dozvolili su ovim slušalicama da se pokažu u punom sjaju, kreirajući prostranu pozornicu prepunu fino uklopljenih detalja. Već odličan kolorit instrumenata dobio je još više slojeva i finesa, a slušalice su stoički i bez čujnih izobličenja podnele velike nivoe glasnoće.

Moramo da spomenemo zaista vrhunski sistem mikrofona, koji se tokom testa bez teškoća izborio s bučnim ulicama i naletima vetra kako bi omogućio čist i razgovetan dijalog. Sposobnosti ANC sistema izlišno je i komentarisati – pored podešavanja u skladu s potrebama, postavljanje na maksimum obezbediće vam potpuno isključivanje iz spoljnog sveta, što ponekad dobro dođe.

Zaključak

Bose Headphones 700 donose veoma jednostavno upravljanje, a posebno nam se svideo panel osetljiv na dodir na prednjem delu desnog rezonatora – pomoću jednostavnih i veoma intuitivnih komandi mogu se kontrolisati sve najvažnije funkcije. Kvalitet reprodukcije je odličan čak i preko blutut veze, pa je šteta što nema podrške za aptX, koji bi zvuk učinio još boljim. Najzad, uz sve sonične i praktične adute, Bose Headphones 700 su sposobne da preuzmu ulogu kućnih hi-fi slušalica, što im donosi dodatnu upotrebnu vrednost i čini ih vrednom i sasvim opravdanom investicijom u personalni hi-fi.

Bose Noise Cancelling Headphones 700
Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Povezivanje: blutut, audio-kabl
Cena: 420 evra
4Audio, 011/770-4320
Bose Noise Cancelling Headphones 700
Prirodan kolorit.Dinamika i detaljnost.Veoma dobre kao kućne slušalice.Sjajan ANC i mikrofoni.
Nije podržan aptX.
4.8Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac