Bang & Olufsen Beosound A5

Spremni za piknik

Bang & Olufsen je svojim novim zvučnikom fascinirao publiku i napravio ozbiljan iskorak kad su prenosni zvučnici u pitanju. Ne, ovo nije samo još jedan blutut zvučnik, Beosound A5 je daleko više od toga.

Beosound A5 je zvučnik koji dolazi u luksuznom pakovanju, kako se i očekuje od kompanije kao što je Bang & Olufsen. U paketu ćete pronaći brendirani USB punjač, snage 45 vati, kao i kabl koji sa obe strane ima USB-C konekciju. Punjenje baterije će trajati tri sata, ali će reprodukcija muzike pri umerenom slušanju trajati fantastičnih 12 sati. A5 je zvučnik koji podržava wi-fi i blutut konekcije. Potrebno je da instalirate zvaničnu aplikaciju, dodate ga kao proizvod i tako ga povežete na raspoloživu wi-fi mrežu. Ako vam ipak wi-fi nije dostupan u prirodi, moraćete se zadovoljiti blutut vezom, ali s verzijom 5.3, koja podržava AAC i SBC kodeke. Wi-fi je podržan u verziji 6, odnosno s podrškom za dual-band.

Što se tiče striminga, podržane su popularne aplikacije, poput Deezera, TIDAL Connecta, Spotify Connecta i Apple AirPlay 2, a ugrađen je i Chromecast. Odmah po uključivanju aplikacije i povezivanju zvučnika, dočekaće vas opcija nadogradnje softvera, a zatim i izbor radijskih stanica koje su izlistane na B&O radiju. Aplikaciju moramo pohvaliti, jer je jedinstvena za sve B&O proizvode, laka je za korišćenje i svako se može snaći. Ipak, da biste pustili muziku sa Spotifyja ili Tidala, morate odabrati A5 kao zvučnik unutar tih aplikacija. Beosound A5 se može upariti s još jednim zvučnikom za stereo-reprodukciju, a podržava i multirum.

Dizajn

Za neverovatno privlačan dizajn zvučnika A5 zaslužan je studio GamFratesi iz Danske. Kao dizajnerima kućnog nameštaja, nije im bilo posebno teško da osmisle zvučnik koji zapravo liči na korpicu za piknik. Na test smo upravo dobili model koji se zove „nordic weave“, koji izgleda kao pletena korpa, dok su gornji i donji deo zvučnika izrađeni od sivog aluminijuma. Alternativno, zvučnik dolazi i u tamnijoj boji, u hrastovom drvetu. Zanimljivo je da su na našem test-primerku pletene trake zapravo napravljene od papira iako ne izgledaju tako. Zvučnik ima IP65 sertifikat, ali uz napomenu da će se papirne i drvene komponente ipak oštetiti.

S gornje leve strane nalaze se komande za uključivanje, kontrolu glasnoće i blutut. Na sredini je Qi podloga za bežično punjenje drugih uređaja, poput pametnog telefona, kao i komande za kontrolu reprodukcije. Desno su četiri tastera, koja imaju ulogu predefinisanih internet radio-stanica, što je zaista praktično. Pozadi, na dnu, nalazi se USB-C priključak, kao i maleni prekidač kojim možete ugasiti ugrađeni mikrofon ako se brinete za svoju privatnost.

Unutra

Beosound A5 ima četiri pojačala od 70 vati u klasi D, koja pokreću četiri zvučničke jedinice. Visokotonac je prečnika dva centimetra, tu su dva zvučnika punog opsega, dijagonale od pet centimetara, i jedna bas-jedinica od 13,3 centimetra. Bas i visokotonac su postavljeni na prednju stranu, dok su zvučničke jedinice punog opsega na zadnjoj. B&O ovu postavku naziva omnidirekcionom. Mada je jasno da reprodukcija ne može biti identična, slušalac dobija prostornost i ima utisak da zvuk dolazi iz daleko većeg zvučnika.

Podešavanja

Ako želite dodatno da se igrate sa zvukom, unutar zvanične aplikacije možete odabrati nekoliko režima reprodukcije, poput „žurka“, „govor“, „noćni režim“, „optimalni“… Pored toga, A5 podržava RoomSense tehnologiju, koju je B&O osmislio za prilagođavanje reprodukcije u zavisnosti od veličine i oblika sobe. Unutar aplikacije potrebno je ići na podešavanja zvuka i tada će RoomSense pomoću mikrofona „oslušnuti“ prostoriju i podesiti reprodukciju.

Za uparivanje dva zvučnika u stereo-par neophodno je da se u aplikaciji odabere opcija „create stereo pair“, a da biste ih rastavili, potrebno je držati određen taster na oba zvučnika istovremeno.

Iako proizvođač navodi da baterija traje 12 sati, njeno trajanje se pri velikoj glasnoći može skratiti na četiri sata. Ako baterija ima više od 40 procenata, LE dioda će svetleti zeleno, a ako ima manje, onda će svetleti u narandžastoj boji. Tek kad padne ispod 10 procenata, zasvetleće crvenom bojom. Još nešto, A5 može biti u „sleep“ režimu, a s potpuno napunjenom baterijom može ostati u tom režimu do 10 dana. Baterija ima kapacitet od 7.200 miliamper-sati.

Zaključak

Beosound A5 je kompletan, luksuzan proizvod, i tako ga treba i posmatrati. Pruža mnogo i u smislu funkcionalnosti i po pitanju reprodukcije. Jasno je da je svaki detalj dobro osmišljen i da se tu nalazi s dobrim razlogom. U pitanju je proizvod koji praktično nema mane, osim visoke cene, koja ga izdvaja od konkurencije. S naše strane dobija najveću preporuku.

Bang & Olufsen Beosound A5
Snaga: 4 x 70 W
Frekvencijski opseg: 32 Hz - 23 kHz
Topologija: 1 x 133 mm bas, 2 x 50 mm full-range, 1 x 20 mm visokotonac
Povezivanje: WiFi, blutut v5.3
Baterija: 7.200 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 285 x 187 x 130 mm
Masa: 3, 7 kg
Cena: 999 EUR
Bang & Olufsen, 011/303-6424
Prijatan zvuk.
Odličan dizajn.
Funkcionalnost i aplikacija.
Visoka cena odvaja ga od konkurencije.
4.5