Audiolab M-DAC+

Dostojan naslednik

Nakon integrisanog pojačala i CD plejera serije 8300, u našu redakciju stigao je novi D/A konverter M-DAC+. Pred njim je veoma težak zadatak jer po popularnosti i prodajnim rezultatima treba da nasledi veoma uspešni M-DAC prve generacije.

a-dsc_7356

Kad su u pitanju eksterni D/A konverteri, britanski Audiolab pripada grupi najiskusnijih proizvođača jer je svoj prvi konverter 8000DAC predstavio još 1992. Nakon toga je usledila pauza od gotovo dvadeset godina, da bi naslednik u vidu modela M-DAC, čiji test možete pročitati u 46. broju magazina Hi-Files, bio predstavljen početkom ove decenije. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama i prelepom displeju, ali pre svega ogromnim mogućnostima, odličnom zvuku i kvalitetu izrade, M-DAC je od samog starta bio veoma popularan i podigao je mnogo prašine u audiofilskim krugovima, pa se iz današnje perspektive može reći da je redefinisao kategoriju D/A konvertera srednje klase. Stoga, kao što smo već pomenuli, pred novim modelom je nezahvalan zadatak dostizanja i, idealno, prestizanja popularnosti i prodajnih uspeha slavnog prethodnika.

Opis
Vizuelno, M-DAC+ se veoma razlikuje od modela M-DAC, a jedina sličnost može se primetiti u kompaktnom formatu kućišta. Po svemu ostalom jasno je da je novi model dizajniran po ugledu na nove uređaje serije 8300. Na prednjem panelu, centralno postavljen, nalazi se veliki displej u zaobljenom okviru, koji je – kao i dve veće kružne komande – preuzet od pomenute serije. Kružne komande služe za kontrolu glasnoće i odabir izvora, a osim njih, na prednjem panelu nalaze se taster za stend-baj, 3,5-milimetarski izlaz za slušalice i LE dioda koja signalizira status uređaja. Ukupno, u pogledu dizajna može se reći da je M-DAC+ pre diskretan nego atraktivan, naročito u crnom finišu, a veliki deo njegove lepote dolazi zbog upotrebe kvalitetnih materijala, besprekorne završne obrade i opšteg utiska izuzetnog kvaliteta.

Najdublji tonovi zadržavaju kompoziciju i prirodnost do kraja čujnog opsega.

Poput većine Audiolab uređaja, zadnja strana novog D/A konvertera predstavlja raj za oči svakog audiofila. Na poziciji digitalnih ulaza nalaze se po dva koaksijalna i optička priključka, kao i po jedan AES/EBU, USB-B i USB-A, od kojih je poslednji predviđen samo za povezivanje prenosivih Apple uređaja. U središnjem delu smešteni su analogni RCA i balansirani XLR izlaz, kao i koaksijalni i optički izlaz za prosleđivanje digitalnog signala, dok se u levom delu nalazi utičnica za odvojivi strujni kabl IEC tipa sa osiguračem i prekidačem. Konačno, tu su dva triger-izlaza, kao i jedan IR izlaz za daljinsko upravljanje. Svi priključci su pozlaćeni i veoma čvrsti, a analogni RCA izlazi su šasijskog tipa.

a-dsc_7329-copy

Kućište testiranog uređaja postavljeno je na šasiju od debelog lima, na koju se nastavlja zadnja strana. Na nju se pričvršćuju prednji panel od aluminijuma debljine tri milimetra i jednodelni poklopac koji obuhvata gornju i bočne strane, a izrađen je od dvomilimetarskog aluminijuma i opremljen otvorima za hlađenje.

U unutrašnjosti, M-DAC+ se predstavlja kao jedan od “najpopunjenijih” uređaja ovog tipa koji smo imali prilike da testiramo. U prednjem desnom delu, magnetno oklopljen, smešten je torusni transformator renomiranog norveškog proizvođača Noratel, što predstavlja veliku raziku u odnosu na prethodnika, koji je imao eksterno napajanje. Ostatak površine zauzima plava štampana ploča, na kojoj je smešteno nekoliko desetina elektrolitskih kondenzatora, čiji ukupan kapacitet dostiže impresivnih 140.000 mikrofarada – M-DAC+ u ovom smislu predstavlja pravi Audiolab, dostojan svojih predaka. Proizvođač nije želeo da menja tim koji dobija, pa je, kao kod modela M-DAC i 8300CD, i ovde upotrebljeno konvertersko kolo ESS Sabre32 9018. Ovaj moćni čip Reference serije postavljen je na zasebnu, izdignutu štampanu ploču, zajedno s transiverom digitalnog signala.

U pogledu pakovanja i prateće opreme, M-DAC+ se isporučuje sa svime što je neophodno – tu su daljinski upravljač, strujni kabl, kvalitetno štampano uputstvo i CD s neophodnim drajverima. Iako je kvalitetno izrađen i sasvim funkcionalan, daljinac malih dimenzija ostaje u senci veoma elegantnog, izduženog upravljača kod modela M-DAC.

Test
Usled još svežih utisaka s testiranja CD plejera 8300CD, tokom slušanja brzo smo prepoznali sličnosti modela M-DAC+ s većim rođakom. Ovo ne iznenađuje kad se zna da je, poput prethodnika, novi DAC razvijen iz CD plejera i da s njim deli konvertersko kolo i veliki deo topologije. Izlazna sekcija u klasi A donosi fantastičan prikaz teksture tonova, s čujnom diferencijacijom najfinijih nijansi. U reprodukciji je prisutna velika količina detalja, koji su prezentovani direktno, ali bez opterećivanja auditorijuma i skretanja pažnje s toka muzike. Najniži deo opsega je sjajno izbalansiran i zrači diskretnim autoritetom, što je karakteristika uređaja koji objedinjuju snagu i kontrolu. Gornji basovi su agilni i sposobni za veran i vremenski tačan prikaz veoma brzih deonica, dok najdublji tonovi zadržavaju kompoziciju i prirodnost do kraja čujnog opsega. Srednji deo spektra odlikuje se transparentnošću i lepršavim tonovima koji ispunjavaju prostor vazduhom, stvarajući veoma široku i precizno postavljenu pozornicu, na kojoj se prilično precizno može odrediti položaj muzičara. Posebno su nas oduševili vokali – dajte ovom DAC-u kvalitetan snimak i bez imalo muke će vam prikazati najsuptilniji drhtaj, ali i zastrašujuću moć glasa jedne Dajne Vošington.

a-dsc_7327-copy

Velika preciznost u prikazu nastavlja se i kod najviših tonova, koji predstavljaju sjajan spoj savršeno jasne prezentacije i plemenite, muzikalne reprodukcije. Detalji su odlično oslikani u prostoru, a sintetički tonovi iz klavijatura J. M. Jarrea imali su besprekorne vremenske odrednice i veoma dobro prikazan odjek. Navedeni kvaliteti još više dolaze do izražaja pri upotrebi visokorezolutivnih fajlova, za čiju je reprodukciju M-DAC+ još kako osposobljen i podržava PCM do 192 kiloherca i 24 bita preko koaksijalnih, optičkih i AES/EBU ulaza, dok USB veza prihvata 384 kHz/32-bitski PCM (DXD) i DSD s frekvencijom uzorkovanja do 11,2 megaherca (DSD256). Kod bolje opremljenih D/A konvertera novije generacije, za blage korekcije tonskih karakteristika predviđeni su različiti digitalni filteri, a M-DAC+ raspolaže sa sedam filtera za PCM i dodatna četiri za DSD format. Utisci su isti kao za 8300CD, što podrazumeva da su nam najviše prijali filteri Optimal Transient i Optimal Spectrum. Naravno, ukoliko budete u prilici, obavezno se poigrajte s podešavanjima i filterima jer je to jedini način da otkrijete šta će najviše odgovarati vašim ušima i sistemu.

Zaključak
Pored zaista sjajnog zvuka i velikog broja opcija, treba pomenuti mogućnost atenuacije signala u digitalnom domenu. Ovo je veoma značajno audiofilima koji koriste samo digitalne izvore jer isključuje potrebu za standardnim pretpojačalom ili integrisanim pojačalom i omogućava da se sva sredstva usmere ka nabavci što kvalitetnijeg izlaznog pojačala. Takođe, M-DAC+ je opremljen veoma dobrim integrisanim headampom, koji je sasvim dovoljan za povremeno uživanje u zvuku preko slušalica. Ima li nedostataka? U pogledu odnosa cene, kvaliteta reprodukcije i završne obrade svakako ne, pa smatramo da novi M-DAC+ predstavlja dostojnog naslednika slavnih predaka.

PLUS
Kvalitet ugrađenih komponenata.
Izuzetna završna obrada.
Veliki broj opcija i filtera.
Precizan i plemenit zvuk.

MINUS
Znatno skuplji od prethodnika.

D/A konverter: ESS Sabre32 9018
Frekvencijski opseg (+/-0,2 dB): 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: <0,002%
Digitalni ulazi: 2x koaksijalni i optički, 1x AES, USB-A i USB-B
Digitalni izlazi: 1x koaksijalni i optički
Analogni izlazi: 1x RCA i XLR
Daljinski upravljač: da
Izlaz za slušalice: da
Dimenzije (ŠxVxD): 247x114x292 mm
Masa: 3,7 kg
Cena: 1.095 evra
4Audio, 011/2759-096
Reader Rating12 Votes57
57
Ocena čitalaca