Audiolab 8300A & 8300CD

Tradicija se nastavlja

Nova serija 8300 britanskog proizvođača Audiolab je pred nama, upakovana u kućišta svežeg dizajna i opremljena s više funkcija nego ikada ranije. U tekstu koji sledi proverićemo da li se Audiolab vratio na puteve stare slave i da li ponovo predstavlja jednog od favorita u klasi.

audiol

Nakon veoma uspešne i tržišno dugovečne serije 8000, Audiolab je 2010. predstavio naslednike sa oznakom 8200. Iako se za dizajn, koji je bio uzveden po uzoru na prethodnike, može reći da je bio prilično konzervativan, novi modeli plenili su kvalitetom zvuka, a posebnu pažnju izazvali su CD plejer i pretpojačalo s digitalnim ulazima i funkcijom eksternog D/A konvertera, što je tada još uvek predstavljalo nesvakidašnju pojavu. Na prvi pogled, serija 8300 nastavlja tamo gde je prethodna serija stala i donosi još viši stepen upotrebljivosti, uz jasan otklon od prethodnog dizajnerskog pravca.

Pojačalo
Ipak, pomenuta distanca u dizajnu ne znači da novi modeli nisu izvedeni u prepoznatljivom Audiolab stilu – naprotiv. Najbolji primer je upravo integrisano pojačalo 8300A, za koje se može reći da je pretrpelo najveće vizuelne izmene, ali uz zadržavanje tipično niskog profila, izrazito jednostavne postavke prednjeg panela i potpuno pravilne forme kućišta. Ukoliko su se za pojačalo 8200A mogla čuti oprečna mišljenja u pogledu estetike, sumnjamo da postoji audiofil kojem se novi 8300A neće svideti. Izuzetno kvalitetno i monolitno čvrsto kućište izrađeno je u potpunosti od aluminijumskih panela koji veoma dobro odvode toplotu, a prednji panel ima debljinu od 15 milimetara. Umesto četiri omanje kružne komande s velikom količinom sitnih oznaka, sada su tu tri kružne komande, takođe od aluminijuma, a u središtu panela postavljen je prelepi OLED ekran dijagonale 2,7 inča (68 mm). U sklopu prednjeg panela, veoma diskretno postavljeni, nalaze se još stendbaj taster na desnoj strani i duboko ugravirani logotip proizvođača na levoj strani.

audiolab DSC_7276

Razlike u odnosu na prethodnika nastavljaju se na zadnjem panelu, gde su čak tri izlaza za snimače, koliko ih je imao 8200A, ustupili mesto paru balansiranih XLR ulaza. Pored toga, na raspolaganju je pet linijskih ulaza, jedan gramofonski ulaz za MM i MC zvučnice, kao i priključci za dodatno pretpojačalo i izlazna pojačala. Ukupno osam zvučničkih terminala omogućavaju bi-wire vezu, a izvedeni su u kombinaciji pozlaćenog metalnog jezgra i oplate od čvrste plastike. Očekivano, strujni kabl se može odvojiti i opremljen je prekidačem, a prisutni su 12-voltni ulaz i izlaz za aktivaciju drugih uređaja.

DSC_7289 copy

Nakon skidanja gornje stranice ukazao nam se prelep prizor. Iako odranije znamo da Audiolab poklanja pažnju ne samo elektronskim komponentama već i vizuelnom utisku unutrašnjosti, 8300A zaista predstavlja raj za oči svakog ljubitelja tehnike. Središnju poziciju zauzimaju dva poveća aluminijumska hladnjaka, na koje su zalepljeni izlazni tranzistori čije oznake, nažalost, nismo mogli da vidimo jer su zaklonjene štampanim pločama. Na desnoj strani smešten je veliki torusni transformator norveške kompanije Noratel, a glavni vodovi su dodatno izolovani. Iza transformatora su postavljena četiri elektrolitska kondenzatora renomiranog proizvođača Elna sa oznakom LA5, koji imaju kapacitet od 15.000 mikrofarada po komadu. Ostatak unutrašnjosti zauzela je velika štampana ploča, a primetili smo i dva releja Omron G2R-1-E.

CD plejer
U poređenju s pojačalom, novi plejer 8300CD pruža nešto manja vizuelna unapređenja, a razlog leži u tome što je već prethodna generacija CD plejera donela sasvim moderan dizajn. Naravno, razlike postoje, a najveću predstavlja uklanjanje klasične fioke za CD u korist slot-in mehanizma – fabrika kao glavni razlog navodi veću pouzdanost, odnosno isključivanje mogućnosti da se fioka polomi usled nepažljivog rukovanja. Kao kod pojačala, OLED ekran pozicioniran je u središtu prednjeg panela i smešten ispod zaštitne plastike sa zaobljenim bokovima, dok se na desnom delu nalazi deset sitnih tastera, kao i nešto veća komanda za stendbaj. Od pojačala je preuzeto i kućište, istih dimenzija i kvaliteta izrade, a jedinu razliku predstavlja nešto manji broj proreza za hlađenje na gornjoj površini.

audiolab DSC_7259

Na zadnjoj strani 8300CD takođe pokazuje veću bliskost s prethodnikom. Digitalnih ulaza ima ukupno šest – po dva koaksijalna i optička i po jedan AES i USB-B – dok se na poziciji digitalnih izlaza nalaze po jedan koaksijalni, optički i AES priključak. Za povezivanje s amplifikacijom predviđeni su RCA i balansirani XLR izlaz, a spisak kompletira IEC strujni priključak s prekidačem.

DSC_7261 copy

U pogledu unutrašnjosti, CD plejer ostavlja jednako impresivan utisak kao i pojačalo. Poput spoljašnjosti, unutrašnjost kućišta je crne boje, a prednji deo leve strane zauzeo je mehanizam diska, u potpunosti izrađen od metala. Iza njega je postavljen torusni transformator sopstvene proizvodnje, po čemu je Audiolab poznat, a ostatak površine prekriven je plavom štampanom pločom. Centralno mesto među elektronskim komponentama zauzima najbolje konvertersko kolo poznatog proizvođača ESS, model Sabre32 9018. Pored toga, nemoguće je ne primetiti zaista veliki broj elektrolitskih kondenzatora – izbrojali smo 27 većih i još nekoliko desetina manjih. Kapacitet većih kondenzatora premašuje 133.000 mikrofarada, pa smo sigurni da ukupan kapacitet dostiže prethodnika, koji je bio opremljen baterijom od gotovo 250.000 mikrofarada.

Test
Pre početka slušnog testa, treba reći da se novi Audiolab uređaji isporučuju sa odličnim daljinskim upravljačima. Ovi daljinci punih dimenzija izrađeni su veoma kvalitetno, u kombinaciji gornje ploče od brušenog aluminijuma i donjeg dela od gumirane plastike koja sprečava klizanje, a tasteri su veliki i dobro obeleženi. U pakovanju se još nalaze strujni kablovi standardnog kvaliteta, kao i prilično luksuzna korisnička uputstva na crnoj štampi.

8300A i 8300CD jednako uspešno barataju različitim, čak oprečnim muzičkim pravcima.

Na početku praktičnog dela testiranja, moramo da kažemo da smo svi u Hi-Files redakciji bili oduševljeni dizajnom novih Audiolab modela jer ovi uređaji uživo izgledaju još lepše nego na slikama. Opet, u pitanju je tipično britanski pristup, bez traga razmetljivosti, ali ovog puta ne konzervativan, već veoma moderan i svež. Tokom kritičkog slušanja pojačala u sklopu poznatog sistema, prvo primećujemo izraženo melodičan zvuk i nepomućen tok muzike, kao da 8300A uživa u reprodukciji zajedno s nama. Zvučna slika je potpuno homogena, bez iskakanja bilo kog dela spektra, a pozicioniranje instrumenata u prostoru je prilično precizno. Već nakon kraćeg slušanja jasno je da se ovde radi o plemenitom, čak pomalo aristokratskom pristupu muzici, jer 8300A nikada ne prelazi tanku liniju između detaljnosti u službi muzike i nabusitog razbacivanja velikom količinom tonova. Isto važi za dinamiku, koja je sjajna, ali 8300A ni pri velikoj glasnoći neće dozvoliti da se muzika pretvori u nesnosnu buku. Važno je naglasiti da se ovde ne radi o uzdržanosti, već o kontroli, koja je prisutna od vrha do dna čujnog opsega. Iako deklarisanih 75 vati po kanalu početnicima u ovom sportu mogu delovati nedovoljno impresivno, u uređaju ovog kvaliteta to je više nego dovoljno za potpunu kontrolu reprodukcije i veoma glasan zvuk bez izobličenja. Najniži tonovi su sjajno uobličeni i ostaju nepomućeni do samog dna, dok su gornji basovi uzorno brzi i precizni. Bogatstvo srednjih tonova – jer to je reč koja ih najbolje opisuje – donosi komunikativnost i intimnost, pa 8300A bez imalo muke i gotovo neprimetno uvlači slušaoca u istinsko uživanje u muzičkom delu. Sveukupna rafiniranost izraza nastavlja se u najvišem delu spektra, gde pojačalo s lakoćom isporučuje najfinije čujne detalje na snimku.

2

Kad se pojačalu priključi plejer 8300CD, prisustvo vrhunskog DAC kola i prateće implementacije podižu reprodukciju na još viši nivo. Iako pruža sjajan zvuk kao klasičan CD-plejer, 8300CD zaista fascinira na poziciji eksternog D/A konvertera. Potpuno čisti tonovi izuzetne dubine posledica su efikasnog sistema za eliminaciju džitera (vremenske usklađenosti sistema), kojem Audiolab poklanja veliku pažnju već generacijama unazad. Upotreba visokorezolutivnih fajlova donosi još bolje rekreiranu pozornicu, a napredak je naročito primetan u pozicioniranju po dubini. Zaista, tokom reprodukcije živih klupskih snimaka jasno se može odrediti pozicija svakog instrumenta u prostoru, što donosi fenomenalan ugođaj oličen u izlizanoj, ali istinitoj frazi „kao da smo bili tamo“. U pogledu podržanih fajlova, 8300CD prihvata PCM rezolucije do 384 kiloherca i 32 bita (DXD), kao i DSD frekvencije 2,8, 5,6 i 11,2 megaherca (DSD64/128/256), što znači da reprodukuje praktično sve danas dostupne formate. Za punu funkcionalnost neophodno je na računar instalirati drajvere koji se isporučuju uz uređaj – procedura je uobičajena, a dobitak nemerljiv. Ukoliko ste ranije koristili sprave niže klase, testirani Audiolab uređaji će vas naterati da sve albume u visokoj rezoluciji poslušate ponovo kako biste ustanovili šta ste sve dosad propuštali. Stepen detaljnosti je gotovo neverovatan, ali još je fascinantnija sposobnost ovog dvojca da toliku količinu informacija uobliči i prezentuje kao tečnu i muzikalnu reprodukciju, čak toliko da bismo, kako to audiofili vole da kažu, uz ove uređaje mogli da se penzionišemo. Jednostavno, teško je pronaći ton koji nije na mestu, a 8300A i 8300CD jednako uspešno barataju različitim, čak oprečnim muzičkim pravcima. Preporučujemo da ova dva uređaja povežete balansiranom XLR vezom (mi smo za ovu namenu iskoristili redakcijski Oehlbach XXL Series 1), jer bez sumnje donosi poboljšanja u kvalitetu reprodukcije.

DSC_7265Pored kvaliteta reprodukcije i proširene funkcionalnosti u vidu velikog broja digitalnih ulaza, CD plejer donosi pregršt pratećih opcija. Varijabilni izlaz i kontrola glasnoće u digitalnom domenu omogućavaju da, ukoliko ste se opredelili samo za digitalne izvore zvuka, povežete 8300CD direktno na izlazno pojačalo – snagaš i uživate u zaista sjajnom zvuku. Na raspolaganju je čak sedam digitalnih filtera s kojima se korisnik mora upoznati da bi uvideo koji mu najviše odgovara, a nama su se najviše svideli Optimal Transient i, za povremeno slušanje, Optimal Spectrum. Tu su i četiri DSD modaliteta, koji odsecaju frekvencije iznad 47, 50, 60 i 70 kiloherca, kao i podešavanje stepena kontrole džitera (automatic/low/medium/high). Sistem menija je odlično i potpuno intuitivno organizovan, pa je snalaženje jednostavno, a 8300CD omogućava odabir fiksnog pojačanja na izlazu, regulaciju balansa, podešavanje osvetljenja displeja u osam koraka i druge funkcije.

Zaključak
Na kraju, postavlja se pitanje imaju li ovi uređaji mane u okvirima svoje klase. Zapravo i ne, ali treba naglasiti da ni klasa više nije ista jer su 8300A i 8300CD preko 50 odsto skuplji u odnosu na prethodnike. S cenama od oko 770 evra po komadu, prethodna generacija je još uvek bila u domašaju prosečnog domaćeg audiofila koji želi da priušti nov sistem, ali sada se distanca znatno povećala. S druge strane, novi modeli su u svakom pogledu bolji od prethodne generacije, a autor ovog teksta je u direktnom poređenju utvrdio da pojačalo 8300A po svemu nadmašuje njegov odlični, ali sada već stariji model pojačala Exposure 2010S2, veoma približne cene. Dakle, uprkos znatnom poskupljenju, novi Audiolab modeli serije 8300 pružaju izuzetno dobar odnos uloženog i dobijenog, pa možda predstavljaju i nove predvodnike u klasi.

PLUS
Sjajan kvalitet izrade spolja i iznutra.
Elegantan i sveden dizajn.
Prirodan i detaljan zvuk.
Odlična kontrola.
Veliki broj opcija.

MINUS
Znatno skuplji od prethodne generacije.

Audiolab 8300A
Kontinualna snaga: 2x75 W na 8 oma
Frekvencijski opseg (+/-0,1 dB): 10 Hz - 20 kHz
Damping faktor: >100
Izobličenja THD: <0,003%
Broj analognih ulaza: 7
Broj izlaza za zvučnike: 2
Dimenzije (ŠxVxD): 444x80x330 mm
Masa: 7,8 kg
Cena: 1.195 evra
Audiolab 8300CD
Mediji: CD, CD-R/RW
Formati: PCM, DSD
D/A konverter: ESS Sabre32 9018
Digitalni ulazi: 2x koaksijalni i optički, 1x AES i USB-B
Digitalni izlazi: 1x koaksijalni, optički i AES
Analogni izlazi: 1x RCA i XLR
Dimenzije (ŠxVxD): 444x80x317 mm
Masa: 6 kg
Cena: 1.295 evra
4Audio, 011/2759-096
Reader Rating10 Votes56
56
Ocena čitalaca