Darko Brlečić, oktobar 2006

Stereo je opet u modi!

Nakon ljubljanskog Hi-Fi showa, ekipa Hi-Filesa pohodila je zagrebački Audio Video Show, koji je održan u hotelu Sheraton. Organizator sajma, gospodin Andrija Ćurković, glavni urednik magazina Hi-Fi media, objasnio nam je da se ovogodišnja priredba održava u laganom svečanom tonu. Naime, časopis Hi-Fi media obeležava desetogodišnjicu izlaženja. Kroz tih deset godina u ovom časopisu objavljen je niz kvalitetnih razgovora s poznatim konstruktorima, kao što su Ken Ishiwata, Vladimir Sushurin, John Grado itd. Naravno, od strane Hi-Filesa upućene su čestitke i dobre želje za nastavak izlaženja Hi-Fi media magazina. Inače, za neupućene, hotel Sheraton je zapravo već treća lokacija na kojoj se organizuje Hi-Fi sajam. Naime, od početka devedesetih sajam je održavan u hotelu Esplanade, da bi potom, zbog kompletne restauracije, 2003. godine sajam bio održan u hotelu Intercontinental. Od 2004. godine sajam se redovno održava u Sheratonu. Sam hotel Sheraton nalazi se u neposrednoj blizini autobuske i železničke stanice, tako da svaki putnik namernik može brzo doći do centra grada.


Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja priredba organizovana je na dva etaža – u prizemlju i na prvom spratu. Po ulasku u hotel brzo se stiže do dva info-pulta, na kojima su se mogle dobiti sve potrebne informacije u vezi sa ovom priredbom. U samom prizemlju nalazi se velika dvorana u kojoj su bili postavljeni štandovi sa audio/vizuelnom i multimedijskom opremom. No, krenimo u obilazak.


Kompanija HSM Informatika predstavila je novu generaciju projektora InFocus, čija je reprodukcija slike bila na nivou koji prevazilazi kvalitet konkurenata. Štand kompanije Media Audio bio je preplavljen uređajima Harman Multimedije, koji su bili povezani na Apple McIntosh računare. Na tome im je zahvalna informatička populacija. Posebnu pažnju izazvali su zvučnici JBL TL260 Limited Edition u crnom piano laku. Ovim modelom kompanija JBL obeležava 60 godina svog prisustva na tržištu audio opreme. Šteta je što su oni tu bili samo kao izložbeni eksponati i nije bilo moguće oslušnuti njihove sonične kvalitete. U neposrednoj blizini nalazio se dvoetažni pult kompanije ALEA, na kojem se mogla videti paleta Panasonicovih plazmi i LCD-a. Komteh je, uz standardnu postavu Denon/KEF/QED, predstavio i novi brend Q Acoustics. Ipak, ono čime je ekipa Komteha privukla najviše pažnje jeste pijedestal na kojem se nalazio Denon AVC-A1XV, “monstrum” među AV pojačalima.

Na poziciji nasuprot Komtehu dočekalo nas je ljubazno osoblje kompanije ATMAN. Njihov izložbeni program sastojao se od projektora Panasonic, Tannoy zvučničkog programa, te opreme Kramer, Screen Line. Poznati korejski proizvođač zabavne elektronike Samsung predstavio je set kućnog bioskopa HT-XQ100. Moderan dizajn i inovativna rešenja uvek su kod Samsunga bili neupitni. Kako smo šetali od štanda do štanda, pratio nas je utisak da se nalazimo u nekakvom futurističkom okruženju. Razlog tome leži u činjenici da je nemoguće izbeći pojavu novih video uređaja, koji su postali sastavni deo naših života. Zanimljivost ove izložbe ogleda se u tome što su i ljubitelji igračkih konzola “došli na svoje”. Naime, jedan kutak bio je rezervisan samo za njih. Mnogi od njih čekali su na svoj red kako bi isprobali Microsoft – XBOX360 igračku konzolu spojenu na Panasonic plazmu. I tako, dok smo šetali između štandova i očekivali još pokoju plazmu ili LCD, naišli smo na štand kompanije OKTAVA. Posebnost tog štanda bili su zvučnici s Ciare jedinicama u staklenom kućištu. Neverovatno, ali istinito. No, išli smo dalje. Sonus Art je svoj štand uredio poput kakvog evropskog izlagača. Dekoracije s logotipima poznatih brendova u crveno/crnoj kombinaciji delovale su intrigantno. Ljubazno osoblje davalo je pregršt informacija o izloženom Rotel programu, B&W-u i njihovoj seriji CM, Pathos amplifikaciji i Loewe televizorima. Na kraju ovog razgledanja laganim korakom odšetali smo prema štandu samog organizatora, koji je izložio Exposure elektroniku, tek tako da se to vidi.

Prvi sprat

Prvi sprat bio je rezervisan za “stereoljupce”. Naime, tu su u jedanaest salona bili postavljeni stereo sistemi. Prvi salon koji smo posetili bio je salon TD Elektronike. Sistem koji je u toj prostoriji plenio pažnju sastojao se od: Rotel RA-06 integrisanog pojačala, RCD-06 CD plejera, B&W CM1 zvučnika, sve to povezano Nordost kablovima. Pomnijim slušanjem sistema mogao se razabrati razlog zašto je B&W CM1 osvajač ovogodišnje prestižne EISA nagrade. Nasuprot postavljenom sistemu nalazila se polica s izloženom Copland i Classe elektronikom. Do njih su stajale perjanice Bowersovih zvučnika iz serije 800, onako “za svaki slučaj”. Nakon kratkog upoznavanja s tamošnjim prezenterom, gospodinom Damirom Lazarevićem, usledilo je deljenje nekoliko brojeva Hi-Filesa. Moramo priznati da je zanimanje za naš magazin u jednom trenutku bilo ravno dolasku kakvih egzotičnih gostiju sa Kanarskih ostrva. No, krenimo dalje. Salon Audio Arta odudarao je od ostalih izlagača. Oni su izložili mali i naglašeniji deo svoje ponude: Cambridge Audio, Yamaha, Onkyo, te par komada iz srednje cenovne klase, kao što su Triangle, Dynaudio, Opera, Unison, NAD Masters serija, Od High-End poslastica moglo se videti nešto Accuphasea i Hovlanda. Uz redovne informacije o sajamskim popustima (15% za keš), dobili smo i poziv na slušanje Wilson Audio zvučničkog sistema. Šteta je što zbog kratkog vremena to nismo bili u mogućnosti preslušati.


Pokraj Audio Arta smestio se DACCO. U prostoriji je dominirao topao, mekan zvuk iz italijanske High-End kombinacije: NorthStar CD/DA konvertor, Graaf GM 50 cevno integrisano pojačalo, GM 20 OTL cevno stereo izlazno pojačalo, GM 13.5 BII cevno pretpojačalo, Diapason Adamantes III 2-sistemski bookshelf zvučnici, Synergistic Researsch Kaleidoscope I interkonekt, Signature Ten zvučnički kablovi, te AC Master Coupler Classic i Active strujni kablovi. U istoj prostoriji se, s bočne strane, nalazio klasičan sistem složen od komponenti američkog Parasounda. Kao izvor zvuka poslužio je model D3 univerzalnog plejera, koji je na sajmu u Sheratonu doživeo svoju evropsku premijeru, uz P3 balansirano pretpojačalo, A23 balansirano stereo pojačalo, T3 stereo tjuner i Final elektrostatičke zvučnike. Posebna zanimljivost u ovom salonu bio je demagnetizator za CD-ove od Furutecha. Jedan posetilac koji je doneo svoj omiljeni naslov i isprobao tu napravu bio je oduševljen rezultatom demagnetizacije.

Tik do DACCO-a nalazio se salon kompanije Sophos Lab. Pristup ove kompanije može se opisati kao kombinacija prezentacije i akcijske prodaje. Naime, tik uz ulaz nalazio se poveći sto prepun Xindak kablova svih vrsta i namena, a za nepunih 250 evra mogli ste kupiti ceo jedan kablovski set (interkonekt, zvučnički i strujni kabl). No, da vidimo kakav je set-up svirao u tom salonu. Sistem se sastojao od: Shanling SACD plejera SCD-T200C, Shanling SP-80C monoblokova, Rogers LS3/5A zvučnika, Rogers AB-1 subwoofera, Xindak FA-Gold interkonekcijskog kabla, Xindak FS-Gold zvučničkog kabla, Xindak FP-Gold strujnog kabla, Xindak XF-2000E mrežnog filtera. Svi Shanling uređaji bili su postavljeni na audio platforme poznatog hrvatskog proizvođača FBM Rondo. Zvučne informacije ovog sistema mogu se opisati kao detaljne, s nešto naglašenijim srednjetonskim spektrom. Osim navedenih audio uređaja, mogli su se videti i strujni filteri. Dakle, sve za opremanje modernog audio/video sistema.


Renoprom je u svom salonu izložio zvučnike Monitor Audio GS10 i GS60, Mordaunt Short Performance 6 i Marantz elektroniku serije Range i Premium. Referentni sistem sastojao se od zvučnika Monitor Audio GS60, Marantz TT-15S1 gramofona, Marantz SA11-S1 SACD/CD plejera, Marantz SC-7S2 Reference pretpojačala i Marantz MA-9S2 Reference monoblokova. Čitav sistem bio je ožičen Straight Wire kablovima. Inače, u kraćem razgovoru s voditeljem audio/video sekcije Renoproma, gospodinom Mađarevićem, saznali smo da se u navedenoj kompaniji spremaju da otvore veliki izložbeno/prodajni centar u Beogradu. Po viđenom, moramo priznati da će Marantz napraviti pravi spektakl na audio/video tržištu.

Kao u Ljubljani, tako je i u Zagrebu održana premijera zvučnika Black Master Exclusive. Sam zvučnik nastao je saradnjom entuzijasta i kompanije Audio Lab Baričić, koja se 35 godina bavi dizajniranjem i proizvodnjom profesionalnih i studijskih pojačala i zvučnika. Osim navedenih zvučnika, u istoj sobi moglo se videti ožičenje koje je plod rada gospodina Damira Sumića, i to na takav način da je elektronika bila “leđima” okrenuta prema slušaocima – zaista nesvakidašnji pristup prezentaciji. Zbog velike gužve u sobi, nismo bili u mogućnosti da detaljnije preslušamo zvučnike, mada smo to već imali prilike da učinimo u Ljubljani.

Audio Dream je tradicionalno predstavio PMC zvučnike, Bryston amplifikaciju i novitet na ovom tržištu – Audio Aero elektroniku. Ekipa Audio Dreama je ovogodišnju sajamsku prezentaciju podelila na dva dela. Prvo slušanje odnosilo se na kombinaciju Bryston/Audio Aero Capitole/PMC MB2 XBD, dok je za drugo slušanje to bila kombinacija iz standardne PMC postave: FB1+, TB2+, Bryston B100 integrisano pojačalo i Audio Aero Prima CD plejer. Zajednička tačka za oba sistema jeste savršeno precizan zvuk, s odličnom atmosferom i s mnoštvom finih detalja. Za ljubitelje dobrog zvuka s nešto plićim džepom bila je izložena elektronika danske kompanije TANGENT, kao i sve prisutniji “azijati” – USHER zvučnici.


Nove boje zvuka izložili su sistem koji se sastojao od Dali Ikon 6 zvučnika, Mcintosh MA6300 tranzistorskog integrisanog pojačala, Mcintosh MCD210 SACD plejera, van den Hul Jubilee interkonekta i van den Hul Revelation zvučničkog kabla. Uređaji su bili postavljeni na Hi-Fi rack britanskog proizvođača SoundStyle. Na drugom kraju iste sobe nalazila se polica s novom verzijom X-serije. Dakle, X-Ray v8 CD player, X-T100 integrisano pojačalo i zasebni napajački sklop za navedene uređaje Triple-X PSU. Mnogobrojni posetioci zadržavali su pogled na neobičnom uređaju iz prestižne serije kW. Naime, radi se o modelu Kw250S. Taj uređaj objedinjuje integrisano pojačalo od 250 vati po kanalu, FM/DAB tjunera i CD plejer u zajedničkom kućištu. Nema šta, zanimljiv uređaj za audiofile koji nemaju prostor za odvojene komponente, a ne žele se odreći dobrog zvuka.

Audio Centar predstavio je sistem koji se sastojao od Davis acoustics Cesar Vintage zvučnika, EAR cevne elektronike i WireWorld kablova. U ranim popodnevnim satima održana je mala pres-konferencija čiji je gost bio sam konstruktor EAR uređaja, baron Tim de Paravicini. Pohvale idu na račun organizatora sajma, što je legendu britanske audio scene doveo na ovaj sajam.


Kompanija Media Audio iz Splita izložila je dva reprezentativna sistema. Prvi sistem sastojao se od Burmester 011 pretpojačala, 911mk3 monoblokova, 001 CD plejera, B100 zvučnika, 948 strujnog filtera i Burmester kablova. Drugi sistem sastojao se od Audio Research REF3 pretpojačala, Burmester 956mk2 monoblokova, Burmester 061 CD plejera, Sonus Faber Guarneri Memento 2-sistemskih zvučnika, Cardas Audio, Shunyata Researsch i Burmester kablova, te 948 strujnog filtera. Na mnogobrojna pitanja odgovarao je gospodin Ralf Meinhardt iz kompanije Burmester. Od noviteta, bili su izloženi: Krell Evo900 monoblokovi koji su mamili uzdahe posetilaca, Audio Researsch REF110 VT stereo pojačalo, Meridian Audio G06 CD plejer, Arcam AV elektronika, Ayre elektronika, Prima Luna 3 cevno pretpojačalo, Prima Luna 7 cevno mono pretpojačalo s KT 88 cevima, te nova Burmester Rondo serija.

Zaključak

Ovogodišnji se sajam razlikovao od prošlogodišnjih, u prvom redu po koncepciji. Na primer, prethodni sajmovi bili su podeljeni u tri dela: kućni bioskopi, konzumni stereo i High-End stereo, dok je ovogodišnji sajam objedinio konzumni i High-End stereo u jednu celinu, a drugu celinu su zajedno činili multimedija i kućni bioskopi. Imajući u vidu veliku posećenost i zanimljive eksponate, slobodno možemo konstatovati da je sajam uspeo.