Ljubiša Miodragović, decembar 2005

Show Must Go On!

Kako je i za stvaranje časopisa Hi-Files bilo neophodno nekoliko godina “slaganja kockica”, tako se slična situacija dogodila i sa organizovanjem audio izložbe. Može se reći tradicionalno, izložba se održala u hotelu Hyatt Regency Beograd. Podsetićemo, prethodne manifestacije su bile smeštene pod istim krovom 1998, 2000. i 2002. godine. Ove godine izložba je nosila naziv Audio Video Show 2005, jer se smatralo da video segment uvećava svoj uticaj među audiofilima, kao i da je došlo vreme da prestanu omalovažavanja svega što ne predstavlja izvorni stereo.

AV Show je protekao u pozitivnoj atmosferi, na kome je svoju opremu izlagalo deset izlagača u dvanaest soba. Od drugih razlikovale su se firme 4Audio i Neofyton, čije su potrebe iziskivale zakup po dve prostorije. Za razliku od prethodnih godina, izložba se održala na četvrtom spratu u kojem je hodnik umeo da postane tesan za sve posetioce koji su se našli u isto vreme u Hyattu. Radni dan, petak, je predstavljao lagano “usviravanje” za sve izlagače, dok je posebna gužva nastala u subotu popodne. Poslednji dan izložbe, nedelja, bio je dan za eksperimentisanje kada su pojedini izlagači promenili postavke svojih sistema. Kako je ulaz za posetioce bio otvoren od 10 do 19 časova, bilo je sasvim logično očekivati da se među posetiocima nađu entuzijasti koji će se zadržati i po nekoliko sati. Tome valjda ovakvi skupovi i služe.

Iako svaki posetilac ima svoj lični doživljaj posete audio izložbi, dozvolićete nam da i mi iskažemo svoje mišljenje. Ipak, naša uloga nije bila samo posmatračka, tako da se verovatno razlikuje od mnogih drugih. Krenimo sa laganim upoznavanjem distributera, izložene opreme, kao i pokušajem prenošenja delića atmosfere u svakoj prostoriji ponaosob.

U sobi 401. nalazila se oprema firme NT Company, koja je izložila sada već prepoznatljivu elektroniku kompanije Shanling, zvučnike Usher, kao i kablove Siltech i Usher Rapport. Od CD plejera Shanling bili su izloženi modeli T200 i T300, dok su od pojačala tu bili lampaški monoblokovi i integralna pojačala (ST80 i STP80). Od zvučnika kompanije Usher postavljeni su svi “najmlađi” predstavnici od svake serije. Pomenimo samo X-708, S-520 iz Usher serije, model CP-730 iz Compass serije, kao i CP-6311. Ožičenje je bilo izvedeno Siltech i Rapport kablovima, dok se od muzike moglo čuti ponajviše laganih nota klasične i džez muzike. U ovoj sobi je popriličan broj posetilaca imao prilike da posluša i svoje omiljene kompakt diskove, tako da se može reći da je bilo raznovrsne muzike. Reprodukovani zvuk je bio onakav kakav smo do sada već i navikli za ove proizvode, a veliku pažnju je izazvao mali i pristupačni S-520. Ovo je ujedno bila prilika da posetioci vide čuveni CD plejer koji se našao na šestoj naslovnoj stranici Hi-Filesa.

Firma BM koja je ujedno bila i organizator manifestacije nalazila se u sobi 402. U ovoj prostoriji je bila izložena oprema u dva pravca. U jednom su bili povezani zvučnici Mozart Grand i Bach Grand, kompanije Vienna Acoustics koji su bili pokrenuti od strane CD plejera CD-100, kao i predpojačala i pojačala snage, nama dobro poznatog danskog proizvođača, kompanije Thule Audio. Pored ovog sistema, posetioci su bili u prilici da čuju i model Schonenberg iz Aluminium serije koji smo testirali upravo nekoliko dana pre audio izložbe. Od Tannoya su bili prisutni Sensys DC1, kao i komplet zvučnika EFX 5.1. Pretpostavljamo da je posetiocima bilo interesantno da vide i neverovatno dizajnirane police kompanije Finite Elemente među kojima su bili izloženi modeli Pagoda, Spider i X-Level. Od muzike se slušao najčešće Ahmad Jamal, kao i odlični Triangle demo disk. Atmosfera je u ovoj prostoriji bila veoma prijatna sa velikom dozom topline zvuka koju su Vienne reprodukovale. Sasvim smo sigurni da je bilo veoma velikog interesovanja za proizvode famozne kompanije Krell, čiji je zvaničan ponosni distributer odnedavno postala firma BM.

Sretenović Audio je u sobi 403. stvorio zaista sjajnu atmosferu izlaganjem impresivnog McIntosha i Tannoya Prestige serije. Pored toga tu su bili i Atma-Sphere monoblokovi impozantnih dimenzije i konstrukcije, a ceo sistem je bio povezan Magnan kablovima. Gospodin Sretenović je odlučio da svakog dana postavi različit sistem, tako da je u petak svirao univerzalni McIntosh CD plejer MVP861, povezan na Atma-Sphere monoblokove. Dok je u subotu i nedelju svirao isti plejer, ali ovog puta povezan na McIntosh integralno pojačalo 2275. Ovaj model je novije proizvodnje i poseduje phono sekciju i daljinsku komandu. Snage je 2×75 vati, izrazito težak 45 kg, a koristi lampe KTA88 dve po kanalu. Tannoy zvučnici su bili Turnberry iz Prestige serije sa Dual Concentric drajverom prečnika deset inča. Ova serija se proizvodi duže od trideset godina i predstavlja sam vrh u ponudi Tannoya, ali i sam vrh Hi-End zvučnika. Reprodukovana je pretežno klasična i džez muzika sa numerama koje su bile pomalo prespore za naš ukus. Pored toga, muzika je bila suviše tiha, tako da često nismo mogli da ocenimo kvalitet zvuka. Nakon nekoliko vraćanja u ovu sobu, kada je bila manja gužva, uspeli samo da osetimo pravi Hi-End ugođaj, dok nam je pogled bio “zalepljen” za plavičastu svetlost McIntosh VU metra.

Soba 404. je jedna od najpopularnijih sobama među posetiocima. U njoj se nalazio najreprezentativniji izbor opreme firme Vox Trade. S obzirom da se u distributivnom programu ove firme nalaze veoma zvučna imena, za početak ćemo ih prosto nabrojati: Dynaudio, Electrocompaniet, Meridian, Transparent Audio, Soundcare. Specijalno za Audio Video Show u Vox Trade su stigli zvučnici Special 25 koji obeležavaju jubilej kompanije Dynaudio, kao i monoblokovi kompanije Electrocompaniet AW400. Najčešće je kao izvor zvuka bio korišćen Electrocompaniet CD plejer, ali povremeno i Meridian G08. U petak i subotu, zvučnici Special 25 su prosto fascinirali svakoga ko samo jednom nogom kroči u ovu sobu. Takvu dinamiku, snagu i preciznost je teško objasniti. Inače, ove kutije iako su namenjene za stalke imaju impozantne dimenzije i zapreminu, tako da se prosto u vazduhu osećala voluminoznost zvuka. U nedelju na zahtev posetioca, postavljen je i “mali” Contour 1.4 koji je neke posetioce još više “raspametio”.

Muzika koja se slušala je bila organizovana u prave seanse, tako da se kretalo od klasike, a završavalo sa džezom ili rokom. Domaćin je prepuštanja svake numere posetioce upoznavao sa numerama koju će upravo čuti, tako da se u svakom muzičkom bloku mogao čuti čitav dijapazon instrumenata i različitih vokala. Interakcija sa posetiocima stvorila je veoma prijatnu atmosferu, tako da su posetioci prerasli u publiku.

Novosadska firma Neofyton je, kao što smo već napomenuli, bila prisutna u dve prostorije. U sobi 405 bio je izložen najjači model zvučnika iz kompanije Wharfedale po imenu Opus 3. Ovaj impozantan zvučnik je ambiciozno krenuo u osvajanje nagrada širom sveta. Poslednjeg dana sajma, izlagači su odlučili da ovaj model zamene manjim zvučnikom sa oznakom Opus 2, što je bio logičan potez imajući u vidu velike dimenzije zvučnika, a relativno male prostorije u hotelu. Opus je bio pokretan naizmenično sa dva sistema – prvi sistem je činio Quad CD plejer sa pojačalom, a drugi sistem je bio sastavljen od prestižne serije Denon pojačala i CD plejera sa oznakama PMA-2000 i DCD-2000. Od muzike su se najviše slušale prepoznatljive numere Dianne Krall, kao i muziku iz filma “Before Rain”. Pored toga, zastupljeni su bili izvođači sa dobro poznatim imenima poput Stinga ili grupe R.E.M.

U sobi 416. bili su izloženi u dva odvojena sistema slabiji i jači modeli AV risivera i DVD plejera kompanije Denon. U jačem sistemu su AVR-3806 i DVD-1920, što je delovalo pomalo neobično zbog uparivanja pristupačnog plejera sa snažnim modelom risivera, ali ideja je bila prikazati prednosti HDMI veze sa najjeftinijeg mogućeg plejera. Drugi sistem su činili najkomercijalni 5.1 risiver AVR-1306 i plejer DVD-1720. U ovoj prostoriji su bila i dva plazma ekrana od koji jedna predstavlja studijski standard. U pitanju je JVC plazma dijagonale 42 inča iz profesionalnog programa kompanije. Što se tiče prisustva Wharfedale zvučnika, tu su bili prisutni gotovo svi modeli popularnih serija Evolution, Diamond i Crystal.

Apartman 406. nalazio se na kraju hodnika i bio je podeljen u tri prostorije. U prve dve prostorije najveći deo opreme bio je iz sopstvene proizvodnje kompanije LSP. Posebno bi smo izdvojili zvučnike sa ribonima, od kojih je jedan model rađen u staklu, a drugi u klasičnom maniru od drveta. Svi izloženi zvučnici su bipoli, sa otvorenim konstrukcijama. To se isto odnosi i na kutije koje izgledaju otvorene na prvi pogled. u apartmanu su bile postavljene i dva velika plazma ekrana, tako da su posetioci imali prilike da gledaju interesantne DVD koncertne naslove, a da ih pritom slušaju u stereo modu. Firma LSP izrađuje i pojačala, kao i D/A konvertore. U trećoj sobi smeštena je “Audio galerija” u kojoj su bili Magneplanar zvučnici sa Quad amplifikacijom i plejerom. U pitanju je srednji model Magneplanara 1.6/QR SE, dok se pored njega nalazio i zvučnik Quad 11L koji je izgledao potpuno impresivno i skupoceno. Njegova približna cena je samo 450 evra. Karakteristično za reprodukciju Magneplanar 1.6/QR SE zvučnika jeste velika doze finoće zvučnika. Ovi zvučnici zbog svoje konstrukcije nisu u mogućnosti da reprodukuju najdublji i najjači bas, već je njihova prednost upravo u sjajnoj atmosferi i vernosti originalnom zvuku. U pojedinim trenucima, nama se zvuk učinio ipak možda malo “plehan”.

Soba 411. je okupila tri izlagača među kojima su Dušan Milosavljević koji je izložio zvučnike sopstvene proizvodnje, zatim Ozren Živković koji je izložio cevna pojačala i D/A konvertore i transporte kompanije francuske Jadis i zvučnike Oselia, i treća je firma Audio Inn. Ova firma je izložila univerzalne plejere kompanije Esoteric, Avalon zvučnike, Graaf pojačala, ali i vrhunski italijanski projektor Sim2. Ova soba je bila karakteristična po tome što su svi uređaji bili izloženi kao eksponati i nisu svirali. Ideja izlagača je bila da pored međusobne buke ne bi postojali odgovarajući uslovi za adekvatno prezentovanje njihove opreme, tako da je tišinu razbijao iPod povezan na mali XWave 2.1 sistem.

Korato Group je svoju reprezentativnu opremu izložio u sobi 412. Veliku pažnju izazvao je jedini gramofon na izložbi GyroDec kompanije Mitchell Engineering, sa Rega ručicom i Grado glavom za gramofon. Kompletno ožičenje je bilo izvedeno kablovima kompanije van den Hul, amplifikacija je bila sopstvene proizvodnje, a ceo sistem je pokretao glomazne zvučnike B&W 801. Od Korato proizvoda svirali su Anniversary prepojačalo i pojačalo snage, dok je za gramofon bilo zaduženo gramofonsko prepojačalo KVP Phono. Iako je GyroDec svirao gotovo svo vreme, povremeno smo mogli da uživamo i u “digitalnom” zvuku sa CD transporta California Audio Labs, model Delta koje je konvertovao Korato D/A konvertor. Nažalost, kompanija California Audio Labs više ne postoji, ali pomenućemo da je u svoje vreme (osamdesetih) bila poznata po izradi specijalizovanih CD plejera sa cevnim izlaznim stepenom, a da je Korato Group bio njihov zastupnik.

Od muzike su se najviše slušale stare ploče – od rok muzike i džeza, dok je klasika bila zastupljena u najmanjoj meri. Kada je bilo vremena, ispunjavale su se i želje posetioca odnosno slušaoca. Vratimo se još za trenutak na Korato proizvode. Anniversary predpojačalo je najjači model i predstavlja uređaj sastavljen iz tri kutije. U pitanju je kompletna dualna mono konfiguracija koja ide to te mere da svaki kanal ima cevni regulator i ispravljač u posebnoj kutiji, dok se u trećoj kutiji nalazi audio elektronika sa cevima 5687 kao pojačavačkim elementom. Pojačalo snage Anniversary je tranzistorsko pojačalo snage deklarisano na 2×160 vati. Ovo pojačalo snage ima ogromni transformator i ispravljač kao rezervu snage što je demonstrirano na zvučnicima 801 koji zahtevaju snažno pojačalo. U svakom slučaju, Korato soba je imala sve elemente da bude u najmanju ruku interesantna, te je zbog opisanog sistema u ovoj prostoriji najčešće i bila gužva.

Firma 4Audio nam je nenamerno napravila pravi marketinški “teaser”. Odnedavno su postali zastupnici za prave Hi-End kompanije – Unison Research i Opera. Nažalost, isporuka nije izvršena na vreme, tako da smo uživali u dobro poznatim brendovima. Soba 413 je predstavljala Hi-Fi, a soba 414 home theater sobu. u prvoj sobi su prvog dana svirali prelepi zvučnici KEF Reference 205, pokrenuti od strane NAD elektronike. Sistem su činili CD plejer C542, predpojačalo C162 i dva bridžovana pojačala snage C272. Snaga pojačala iznosi 2×150 vati, odnosno 300 vati kada su povezani kao monoblokovi, što je delovalo i previše za sobu osrednje veličine. Zbog toga se u subotu i nedelju napravila promocija bookshelf zvučnika Gold Reference 10 kompanije Monitor Audio. Ovaj model iz nove Reference serije je stigao specijalni zbog naše izložbe. Prefinjeni izgled ovih kutija je uspešno zadovoljavao čulo vida, dok je zvuk iz ovih malih kutija plenio mnoge posetioce. U ovoj postavci radilo je samo jedno pojačalo snage C272.

Druga soba bila je pravo zadovoljstvo za sve ljubitelje kućnog bioskopa. Ovde se naročito zadržavao mlađi deo posetioca jer su imali prilike da vide koncerte Phil Collinsa i Jean Michelle Jeara na plazmi PDM-4220 kompanije Yamaha, koja je bila na sistemu Yamaha plejera DVD-S2500, AV risivera RX-V4600 i kompleta zvučnika sastavljenog iz KEF XQ serije. U zamračenoj sobi događaj posmatranja ovih koncerata ulivao je dozu euforije posetiocima. Često se postavljalo pitanje: “Da li ste bili na koncertu Phila Collinsa?”, a najčešći odgovor je bio “Sad mi je žao što nisam”.

Soba 415 je ugostila brojne poštovaoce firme Dayens. Njen domaćin Dejan Dobrin je iskusno postavio zvučnike pod uglom u prostoriji, tako da je disperzija zvuka bila izraženija, a pritom je bilo i više prostora za posetioce. U Dayens sobi bila je izložena oprema iz sopstvene proizvodnje koja je podrazumevala predpojačala, pojačala i zvučnike. Čak je i CD plejer bio blago modifikovan od strane Dayensa. Audio Video Show je bila sjajna prilika za promociju novog malog pojačavača Menueto, snage 2×40 vati na osam oma. Pored toga, posetioci su imali prilike da čuju zvučnike KA-1 i najpoznatiji model Grande Piccolo. Ostali podnostojeći modeli bili su izloženi sa strane, tako da su mogli samo da se posmatraju. Pomenuto pojačalo Menueto ima veoma interesantnu cenu za naše tržište od samo 300 evra, što je identično ceni za par zvučnika KA-1. Od muzike se slušalo gotovo sve – od garažnog roka, džeza, bluza preko akustike do klasike. Uređaji su povezani prototipnim kablovima iz Dayensa dok su svi konektori iz kompanije WBT. Interesantno je da su u ovoj firmi odlučili da posebnu pažnju posvete samogradnji, tako da su pripremili određene komplete za sve entuzijaste koji vole da nešto stvore svojeručno.

Najčešće je muzika bila puštana sa zvučnika Grande Piccolo, što moramo pohvaliti. Ovi zvučnici gotovo nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Zvučna slika je bila izrazito pozicionirana, precizna i dinamična. Jednom rečju – referentna. Kako je izrada kutija “flagship” modela Grande Piccolo posebno interesantna, u Dayensu su došli na sjajnu ideju prikazivanja poprečnog preseka unutrašnjosti kutija. Grand Piccolo imaju ugrađene Scan Speak drajvere i odlikuje ih takozvana slice-bonding tehnologija. Ova tehnika podrazumeva spajanje tankih delova medijapana koji imaju talasastu unutrašnjost, što direktno rezultira smanjivanjem rezonancije i sprečava pojavu stojećih talasa unutar kutija. Zaista interesantno!

Ono što je najznačajnije za Audio Video Show 2005 jeste činjenica da su mnogi izlagači i posetioci izašli iz Hyatta zadovoljni. Po najavama organizatora, možemo očekivati sličan događaj na istom mestu u približno isto vreme i sledeće godine.