Najnovije Super Audio CD izdanje izdavačke kuće Audio Fidelity predstavlja 15 klasičnih pesama reggae legende Bob Marlija. Na ovom disku, Marley izvodi muziku sa bendovima Wailers i Upsetters na snimanju u Kingstonu na Jamajci od 1969 do 1972.
Kao i prethodna izdanja Audio Fidelity i ovaj disk je Single Inventory Hybrid Stereo Super Audio CD. On donosi dve verzije zapisa na samom disku. Jedna sloj diska sadrži zapis u SACD Stereo formatu, dok drugi ima CD Stereo zapis muzike. Disk se može puštati na SACD, CD i DVD Video plejerima kompatibilnim sa SACD formatom. Interesantno je reći da se zaseban disk sa CD zapisom neće ni prodavati.
Audio Fidelity opisuje ovaj disk rečima: “Bob Marley je jedna od najpoznatijih figura u multikulturalnoj istoriji Kariba. On je superstar poznat širom sveta i figura najveće duhovne, političke, revolucionarne i muzičke važnosti. Bob Marley je simbol slobode i muzičke kreativnosti”. “Young Mystic” je kolekcija koja predstavlja The Wailers i The Upsetters, dve grupe muzičara koje su pomogle da se oblikuje raniji rad Bob Marlija i muziku Jamajke za godine koje dolaze.
Album “Young Mystic” je sastavio i snimio Steve Hoffman sa originalnih master traka iz kompanije DSD Engineering, koji vodi Lon Neumann iz Sony SACD Project Suite u Holivudu, Kalifornija. Zanimljivo je to što je album u velikoj meri kreiran povratkom na njegove originalne isečke i ponovno stvaranje odatle. Inače muzika i vokali su tada snimani na dva odvojena kanala.
Glavni inžinjer Steve Hoffman je izjavio “Osećamo da ovaj disk sadrži najbolje verzije ovih klasičnih pesama od svih ikada objavljenih. Išli smo do originalnih jamajskih master traka da bi snimili ove pesme. U nekoliko slučajeva više nisu postojali isečci i tada smo koristili originalne mono mikseve. U najvećem delu, ovde po prvi put slušate istinski zvuk originalnih snimanja”.
Dok slušate SACD sloj novog “Young Mystic” diska, postaje vam jasno da su se Hofmanovi napori isplatili. Vokali su veoma čisti, a takva je i muzika. Na stereo trakama, umesto da postavi muziku i vokale na desni i levi stereo kanal, Hoffman je miksovao vokale na fantomskom centralnom kanalu, a muziku je stavio ili na desni ili na levi kanal. To je potpuno drugačiji pristup, ali funkcioniše. Mislimo da će obožavaoci Bob Marlija uživati u novom disku, jer je on zaista obuhvatio živopisnost njegovog izvođenja pesama.
Novi “Young Mystic” Hybrid Stereo Super Audio CD sada možete nabaviti preko Elusive Disc and Music Direct web sajtova. SACD bi trebalo da je već dostupan preko drugih sajtova i u maloprodajnim muzičkim objektima. Cena “Young Mystic” albuma je 15.98 dolara. Zahvaljujemo se izdavaču Audio Fidelity koji nam je poslao primerak ovog izdanja. Za više informacija posetite www.audiofidelity.net