NAD DAC 2

Bežični hi-res

Eksterni D/A konverter sa Burr-Brown kolima, bežičnim povezivanjem, podrškom za visokorezolutivne fajlove i, povrh svega, više nego prihvatljivom cenom. Zvuči primamljivo, zar ne?

DSC_8687

Pored proširenja ponude D/A konvertera skupljim modelima D 1050, Masters M51 i najnovijim C 510, kanadski NAD nije zaboravio najpristupačniju kategoriju ovih uređaja. Ipak, pristup ovog proizvođača donekle se razlikuje od konkurencije jer je još prethodna generacija, sa oznakom DAC 1, omogućavala bežični prenos signala. Podržana rezolucija tada je bila ograničena na 48 kiloherca i 16 bita, ali vremena se menjaju i tehnologija napreduje, pa novi DAC 2 prihvata 96 kHz/24-bitski signal.

Dinamika je vrlo dobra, pa su energija muzičkog dela i atmosfera živih snimaka odlično rekreirani.

Po ugledu na prethodnika
Sa širinom od 135 i visinom od svega 35 milimetara, NAD DAC 2 je veoma kompaktan i zapravo manji nego što se može učiniti na slikama. Pakovanje je jednostavno, ali kvalitetno, pa mali D/A konverter stiže u kutiji sa štampom u boji. Pored konvertera sa eksternim napajanjem i adapterima za različita priključna mesta (EU/UK/US/AU), unutra se nalaze još i bežični predajnik, kratki USB-A/Mini-USB kabl i RCA interkonekcioni kabl osnovnog kvaliteta – ukratko, sve što je neophodno da se uređaj može koristiti odmah po otpakivanju. Uputstvo za upotrebu ne postoji u uobičajenoj formi, jer je korišćenje krajnje jednostavno, a smernice za povezivanje mogu se naći na zadnjoj strani kutije. Kod kućišta ovako malih dimenzija teško da može biti postignut posebno atraktivan dizajn, pa NAD to nije ni pokušao. Zapravo, stara i nova generacija praktično su identične po spoljašnjem izgledu, a jedina razlika ogleda se u oznaci modela. DAC 2 je izveden u formi kvadra, bez ikakvih dizajnerskih eksperimenata i u standardnoj nadovski sivoj boji, a kutijast izgled ublažen je zaobljavanjem svih rubova. Pored oznake modela, na prednjem panelu nalazi se još samo LE dioda, koja različitim bojama prikazuje trenutni status uređaja. Zadnja strana je bogatije opremljena, pa pored priključka za napajanje sadrži linijski RCA i digitalni koaksijalni izlaz, kao i prekidač za promenu frekvencije na kojoj se bežični signal prenosi. Unutrašnjost malog DAC-a u potpunosti je popunjena štampanom pločom, dok je prijemnik bežičnog signala izdignut na postolje i dodatno oklopljen. Za digitalno-analognu konverziju zaduženo je popularno i vrlo sposobno kolo Cirrus Logic CS4398, koje podržava 192 kHz/24-bitski i DSD signal, ali bežični prenos ograničava DAC 2 na rezoluciju do 96 kiloherca. Na digitalnom izlazu nalazi se Burr-Brown DIT4096, koji ima ulogu S/PDIF transmitera, a operacioni pojačivači u analognom delu su Texas Instruments N5532 i LM393.

DSC_8638

Drugi deo ovog bežičnog sastava predstavlja predajnik, koji je u drugoj generaciji postavljen uspravno, sa diskretno integrisanim postoljem. Dizajn je u potpunosti preuzet od glavne jedinice, pa se i predajnik odlikuje grafitno sivom bojom, zaobljenim rubovima i LE diodom na prednjem panelu. Usled malih dimenzija, zadnja strana je dovoljna samo za smeštaj Mini-USB priključka za povezivanje s računarom i prekidača za promenu frekvencije bežičnog prenosa. U pogledu tehničkih rešenja, najveći napredak u odnosu na prethodnu generaciju svakako predstavlja već pomenuta podrška za signal rezolucije 96 kiloherca i 24 bita. Pored toga, proizvođač ističe primenu Burr-Brown operacionih pojačivača i konverterskog kola, ali ostajemo uskraćeni za tačan model konvertera – navedeno je samo da je u pitanju 192 kHz/24-bitsko kolo. Bežični prenos odvija se na frekvencijama od 2,4, 5,2 i 5,8 gigaherca, a korisniku su na raspolaganju tri kanala sa manuelnim prebacivanjem.

Bez žica
S obzirom na to da je u pitanju uređaj sa bežičnim prenosom signala, DAC 2 spada među sprave s najjednostavnijim povezivanjem i puštanjem u rad sa kojima smo imali prilike da se sretnemo. Na strani računara, potrebno je povezati predajnik pomoću USB kabla. Naravno, ukoliko je pripadajući USB kabl suviše kratak, za povezivanje može da posluži duži kabl sa istim tipom priključaka – mi smo iskoristili USB kabl koji je sa zadnje strane računara sproveden do gornje površine radnog stola i koji koristimo za povremeno priključivanje prenosivih hard-diskova. Na strani audio-sistema, D/A konverteru treba obezbediti napajanje i povezati ga s pojačalom pomoću interkonekcionog kabla. Ukoliko su na istom kanalu, predajnik i DAC se automatski prepoznaju i uspostavljaju bežičnu vezu, a signalne LE diode ovo potvrđuju promenom boje iz crvene u plavu. Nakon toga, potrebno je još samo postaviti NAD kao podrazumevani audio-izlaz na računaru ili softverskom plejeru i uživanje u muzici može da počne.

DSC_8690

U pogledu zvuka, odmah ćemo reći da nismo primetili nikakve negative posledice bežičnog prenosa, a kvalitet reprodukcije je koherentan i postojan. Tokom slušanja, jedna od najpozitivnijih osobina jeste NAD-ov „analogni“ pristup, koji se prilično razlikuje od vrlina na kojima insistiraju pojedini proizvođači digitalnih izvora. Naime, prezentacija nije klinički oštra i sterilna, a određena količina detalja žrtvovana je (namerno, rekli bismo) u korist fluidnosti reprodukcije. DAC 2 reprodukuje muziku na relaksiran i neusiljen način, tonovi su mekani i prijatni, a dugačke slušne sesije ne donose ni trunku zamora kod slušaoca. Dinamika je vrlo dobra, pa su energija muzičkog dela i atmosfera živih snimaka odlično rekreirani. Pozornica nije posebno velika, ali su instrumenti pozicionirani prilično precizno, a NAD ostavlja utisak tonski tačne reprodukcije. S druge strane, zvuk uvek zadržava notu rafiniranosti i uzdržanosti, pa možda neće biti po volji audiofilima koji preferiraju direktnije, agresivnije tonove i dozu sirovosti pri reprodukciji. Ovo je ujedno i nedostatak tokom reprodukcije 96 kHz/24-bitskih fajlova, jer povremeno izostaje upravo onaj spoj detaljnosti i prirodnosti koji visokorezolutivne zapise čini toliko atraktivnim. Kao i kod većine uređaja ovog proizvođača, naročito u pristupačnijim kategorijama, najjače oružje ovog DAC-a krije se u predivnim srednjim tonovima. Njihovo bogatstvo, suptilnost i zvuk pun života zaista mogu imati gotovo hipnotičko dejstvo na auditorijum. Mi smo se nekoliko puta našli u situaciji da se, iz numere u numeru, prepuštamo čistom uživanju u muzici i potpuno zaboravimo na kritičko slušanje, što ujedno predstavlja jedan od najpozitivnijih komentara i najvećih komplimenata koji jedan audio-uređaj može da dobije. Visokotonski i niskotonski opseg u velikoj meri se oslanjaju na kvalitet i stil reprodukcije srednjih tonova, što podrazumeva baršunaste tonove i suptilne detalje. Usled ovoga, opet, najvišim tonovima povremeno može nedostajati ona konačna prodornost, dok kod basova u elektronskoj muzici ili drugim agresivnijim pravcima izostaju odsečnost i neophodna žustrina. Ipak, povratak u realnost podseća nas da je u pitanju D/A konverter za koji je potrebno izdvojiti skromnih 230 evra, a u tu cenu je uključen i bežični prenos signala. Stoga, sve navedene slabosti treba shvatiti s velikom dozom rezerve. U datoj cenovnoj kategoriji se malo koji DAC može pohvaliti boljim kvalitetom reprodukcije i prijatnijim zvukom, a pri tome kod njih deo finansija ne odlazi na bežičnu tehnologiju.

Kad smo kod bežične veze, treba reći da proizvođač deklariše najveći domet od 40 metara bez prepreka, što bi u praksi trebalo da bude dovoljno za pokrivenost prosečnog stambenog prostora – mi smo proverili vezu iz susedne prostorije, sa jednim zidom kao preprekom, i nije bilo nikakvih problema. Takođe, prisustvo drugih bežičnih uređaja nije proizvelo ni najmanje smetnje, pa je DAC 2 tokom celog testa radio savršeno stabilno i bez potrebe za promenom frekvencije prenosa. U pogledu funkcionalnosti, jedinu uslovnu slabost može predstavljati postojanje samo jednog ulaza jer na testirani NAD nećete moći da priključite više izvora digitalnog signala. DAC 2 je predviđen samo za reprodukciju sa računara, ali tu funkciju obavlja bez greške i uz veoma veliku dozu komfora.

Savršeno rešenje
Ukoliko maštate o bežičnom prenosu signala od računara do audio-sistema, a nemate volje, vremena ni znanja da se petljate sa strimerima, ruterima, lozinkama i različitim ćudima koje i najjednostavnija mreža povremeno ume da ispolji, obratite pažnju na testiranu spravu. NAD je napravio bežični D/A konverter koji je više nego jednostavan za upotrebu i pruža veoma dobar zvuk po povoljnoj ceni, pa DAC 2 može predstavljati savršeno rešenje.

PLUS
Neutralan dizajn i male dimenzije.
Više nego jednostavna upotreba.
Suptilan i relaksiran zvuk.
Bogatstvo i život srednjih tonova.
Pristupačna cena.

MINUS
Samo jedan ulaz (USB).
Samo do 96/24.

D/A konverter: Burr-Brown 192 kHz/24-bit
Podržana rezolucija: 96 kHz/24-bit
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 48 kHz
Izobličenja THD: 0,05%
Digitalni ulazi: 1x USB
Analogni izlazi: 1x RCA
Digitalni izlazi: 1x koaksijalni
Frekvencija bežičnog prenosa: 2,4/5,2/5,8 GHz
Domet bežičnog prenosa: do 40 m
Dimenzije (ŠxVxD): 135x35x70 mm
Dimenzije predajnika (ŠxVxD): 15x35x73 mm
Masa: 0,38 kg
Cena: 230 evra
Reader Rating7 Votes
96
96
Ocena čitalaca