LG TONE Free FP8

Čistoća je pola zdravlja

Kompanija LG proširuje ponudu slušalica s UVnano tehnologijom za dezinfekciju predstavljanjem novih bubica FP8, koje donose i mnoge druge korisne opcije.

U pogledu mogućnosti, bežične in-ear slušalice FP8 iz serije TONE Free predstavljaju verovatno najsvestranije LG-jeve bubice dosad. Kompanija na prvom mestu ističe tehnologiju UVnano, koja uništava 99,9 odsto bakterija kad se bubice stave u pripadajuću kutiju. Proces se pokreće automatski i traje pet minuta, a čišćenje se obavlja pomoću ultraljubičaste svetlosti iz LED izvora – treba naglasiti da se ovo odvija isključivo kad je kutija zatvorena, dok plavo osvetljenje kad se poklopac otvori ima isključivo estetsku ulogu.

Druga funkcija po kojoj se ove bubice izdvajaju jeste ANC (Active Noise Cancellation), koja poništava spoljašnju buku kako bi se ostvario što bolji muzički ugođaj. Ova tehnologija oslanja se na tri para mikrofona, koji u realnom vremenu prate ambijentalnu buku, a dodatno je na raspolaganju režim ćaskanja kako biste mogli da komunicirate bez skidanja slušalica. Kao sledeća važna stavka ističe se mobilna aplikacija TONE Free, koja pruža napredne funkcije kao što su podešavanje parametara zvuka, promene komandi na slušalicama i ažuriranje firmvera.

Očekivano, proizvođač se u pratećem materijalu usredsredio na mogućnosti, pa tehničke karakteristike ostaju nepoznanica, izuzev prečnika zvučničke jedinice od osam milimetara. Za povezivanje se koristi blutut u verziji 5.2 s podrškom za AAC, SBC i aptX, a bubice imaju deklarisanu autonomiju do 10 sati, odnosno do 24 sata s rezervom u kutiji, dok funkcija brzog punjenja obezbeđuje jedan sat rada nakon samo pet minuta punjenja. Na kraju, dobro je znati da FP8 nose sertifikat IPX4, što znači da su otporne na vlagu i prskanje vodom, iako ne i na potapanje.

Upotreba i zvuk

Tokom korišćenja FP8 pružaju vrlo dobro izbalansiran zvuk, što ne iznenađuje kad se uzme u obzir da su za kvalitet reprodukcije bili zaduženi stručnjaci britanske kompanije Meridian Audio. Prirodnost tonova je zadovoljavajuća u celom spektru, a muzika ostavlja utisak celovitosti. Pored toga, za razliku od pristupačnijih blutut bubica, FP8 dozvoljavaju prilično detaljno podešavanje parametara zvuka po želji korisnika, a to je samo jedna od mnogih funkcija prateće aplikacije. Podešavanja zvuka obuhvataju pet predefinisanih modaliteta, kao i dva memorijska mesta za korisnička podešavanja. ANC sistem funkcioniše veoma dobro iako ne uspeva da odstrani neke veoma prodorne zvukove, ali to u velikoj meri zavisi od izolacije, odnosno dobrog naleganja bubica na ušnu školjku i kanal. Stoga preporučujemo da se pre upotrebe posvetite odabiru odgovarajuće veličine završetaka – oni se isporučuju u tri veličine, a izrađeni su od takozvanog medicinskog gela, odnosno netoksičnog hipoalergenskog silikona, pa dodatno doprinose čistoći bubica.

Duh vremena

LG TONE Free FP8 su se u toku testiranja pokazale kao prilično udobne i ergonomski dobro dizajnirane bubice, koje pružaju veoma dobar zvuk i velike mogućnosti prilagođavanja. Njihov ANC sistem uspešno će eliminisati većinu zvukova iz okruženja, a sistem kontrole na dodir takođe je sasvim praktičan iako traži period učenja i navikavanja. Najzad, o prednostima UVnano sistema za samočišćenje ne treba trošiti reči, pa najnovije blutut bubice iz LG-ja predstavljaju sjajan izbor za svakodnevnu upotrebu u različitim okolnostima.

LG TONE Free FP8
Sistem: dinamičke
Tip: in-ear
Prečnik zvučničke jedinice: 8 mm
Povezivanje: blutut 5.2
Interna baterija: 2 x 68 + 390 mAh
Masa: 5,6 g / kutija 39 g
Cena: oko 180 €
www.lg.com/rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Ergonomski dizajn.
Svestrana aplikacija.
Prijatan zvuk.
UVnano samočišćenje.
Kontrole na dodir traže navikavanje.
ANC nije savršen.
4.2