High End® 2014, Minhen

Asus
Tajvanski gigant je u Minhenu prikazao drugu generaciju njihovog prvog eksternog D/A konvertera, koja nosi oznaku Essence One MKII. Novi model zadržao je dizajn i osnovnu funkcionalnost prethodnika, koja pored D/A konverzije obuhvata digitalno pretpojačalo i pojačalo za slušalice. Verzija MKII predstavljena je u osnovnom i MUSES izdanju, sa istoimenim operacionim pojačivačima, a ispod poklopca je zadržano DAC kolo TI Burr-Brown PCM1795 i headamp čip TI TPA6120A2. Pored podrške za 384/32 fajlove, najveće unapređenje predstavlja prihvatanje DSD64 zapisa na frekvenciji od 2,8 megaherca.

asus02

Audio Research
Poznati američki proizvođač, koji je od 2008. u sastavu italijanske korporacije Fine Sounds, predstavio je potpuno novu seriju G, koja se odlikuje izrazitim retro-dizajnom. Integrisano pojačalo GSi75 opremljeno je cevima KT150 i pruža 75 vati po kanalu, a korisniku je na raspolaganju pet analognih ulaza (uključujući phono), tri digitalna ulaza s podrškom za 192/24 i DSD signal, kao i interno pojačalo za slušalice. Pretpojačalo GSPre takođe raspolaže ulazom za gramofon i izlazom za slušalice, kao i brojnim linijskim i balansiranim priključcima. Kao idealan par za ovo pretpojačalo predstavljeno je izlazno pojačalo GS150, koje je opremljeno uvek poželjnim VU-metrima i raspolaže snagom od 155 vati po kanalu.

AR01

Auris Audio
Na minhenskom sajmu našao se i jedan od najmlađih srpskih proizvođača audio-opreme, Auris Audio iz Trstenika. Osnovu predstavljenog sistema činili su uređaji serije Premium – pretpojačalo Largo sa vakuumskim cevima E88CC i izlazni monoblokovi Forte 6550, koji koriste cevi 6550 i 6SN7, te pružaju obilje snage u klasi A. U sklopu sistema bilo je i gramofonsko pretpojačalo Spinnaker, dok su se na poziciji zvučnika našle podnostojeće i regalske kutije sopstvene proizvodnje.

auris03

Cambridge Audio
Britanski Cambridge Audio proširio je ponudu zvučnika novom serijom Aeromax, koja je pozicionirana za klasu iznad Aero modela. Umesto klasičnih visokotonaca, Aeromax zvučnici opremljeni su četvrtom generacijom BMR (Balanced Mode Radiator) drajvera prečnika 46 milimetara, dok su za srednje i niske tonove zadužene konvencionalne 165-milimetarske jedinice. Pored toga, proizvođač navodi da poboljšanja u odnosu na Aero seriju obuhvataju unapređenu skretnicu, interno ožičenje od bakra bez primesa kiseonika, dodatno ojačane kabinete i pozlaćene terminale. Serija trenutno obuhvata podnostojeći model Aeromax 6 i regalski Aeromax 2, koji su ponuđeni u crnoj ili beloj boji visokog sjaja.

CA02

Pored novih zvučnika, posetioci su mogli da vide novi all-in-one sistem jednostavnog naziva One, koji u kompaktnom kućištu sadrži CD plejer, integrisano pojačalo, D/A konverter, bluetooth adapter i DAB+/FM tjuner. Zaobljeni rubovi podsećaju na Minx modele, a na prednjem panelu nalazi se upotrebljiv displej sa prikazom u dva reda, kao i 3,5-milimetarski izlaz za slušalice. One raspolaže snagom od 30 vati po kanalu, a za D/A konverziju iskorišćeno je kolo Wolfson WM8728. Kompresovani MP3 i WMA fajlovi podržani su preko CD-a i USB ulaza, a na zadnjoj strani nalazi se po jedan analogni RCA, koaksijalni, optički i USB-B ulaz.

CA01

Dynaudio
Prilično neočekivano, Dynaudio je nakon samo dve godine predstavio novu seriju Xeo. Ovi bežični zvučnici sada nose oznaku Xeo 4 u regalskoj, odnosno Xeo 6 u podnostojećoj varijanti, a biće ponuđeni u mat crnoj i mat beloj boji. Novi modeli se zasnivaju na obnovljenoj serije Excite i raspolažu amplifikacionim modulima od 50 vati po svakoj zvučničkoj jedinici. Modul za bežičnu komunikaciju nosi oznaku Xeo Hub i opremljen je sa analognim RCA i 3,5-milimetarskim ulazima, kao i sa digitalnim koaksijalnim, optičkim i USB ulazima. Bežična veza se ostvaruje na 2,4 ili 5 megaherca, a Xeo Hub podržava 96/24 rezoluciju. Pored toga, korisnicima je sada na raspolaganju Xeo Extender, koji služi za prenos signala na veće udaljenosti. Konačno, tu je i upotrebljivi Xeo Link, koji prihvata bežični signal Xeo Hub-a i pomoću analognih i digitalnih izlaza ga prosleđuje drugom uređaju.

dynaudio-xeo-4-i-6

Electrocompaniet
Nakon pune četiri decenije, renomirana kompanija predstavila je svoj prvi gramofon. O ovom novitetu se još uvek ne zna mnogo, a iza oznake ECG-1 krije se uređaj koji bi u kompletu sa ručkom i zvučnicom trebalo da košta oko 4.000 evra. Electrocompaniet je iskoristio priliku, pa je uz gramofon predstavljeno i novo gramofonsko pretpojačalo ECP-2.

electrocompaniet02

KEF
Ostrvski proizvođač je iskoristio sajam u Minhenu za predstavljanje nove serije Reference. Pozicionirana na vrhu standardne KEF ponude, ova serija iznad sebe ima samo Flagship modele poput Blade i Muon zvučnika. Vizuelno, The Reference modeli podsećaju na pristupačniju seriju R, ali uz znatno luksuzniju prednju stranu od brušenog aluminijuma. Ovakvo rešenje nije tu samo zarad estetike, već je prednji panel izrađen od više slojeva aluminijuma i smole, što ga čini izrazito čvrstim i inertnim. Najnovija verzija Uni-Q jedinice sadrži 25-milimetarski visokotonac sa aluminijumskom kupolom i karakterističnim usmerivačem, kao i srednjotonsku membranu prečnika 125 milimetara. Niskotonski drajver je prečnika 165 milimetara, a opremljen je metalnom membranom, masivnim magnetima i aluminijumskim kalemovima. Proizvođač navodi i druga poboljšanja, kao što su fleksibilni bas-refleks otvor, optimizovana geometrija i dampiranje kabineta, elastično oslanjanje skretnica i postolja vrhunskog kvaliteta. Serija trenutno obuhvata pet modela: regalski Reference 1, podnostojeće Reference 3 i 5, centralni Reference Centre, kao i Reference Subwoofer. Standardni finiš podrazumeva Deep Piano Black, Satin American Walnut i Luxury Gloss Rosewood, dok će podnostojeći modeli biti dostupni i u prestižnim izdanjima Blue Ice White i Copper Black Aluminium.

KEF_01

Pored serije Reference, na sajmu je prikazana predprodukcijska verzija novog Blade zvučnika, pod nazivom Blade Two. Radi se o manjem modelu u seriji, koji je opremljen bas-drajverima prečnika 165 milimetara, uz zadržavanje karakterističnog Blade dizajna. Uz novi Blade prikazano je i osveženo izdanje egzotičnih i veoma skupih Muon zvučnika, koji su opremljeni novom Uni-Q jedinicom i potpuno redizajniranom skretnicom. Blade Two će se naći u prodaji tokom jeseni, a očekivana cena iznosi oko 15.000 funti.

kef05
Lyngdorf

Danska kompanija Lyngdorf nastavlja tradiciju izrade digitalnih pojačala, a u Minhenu je prikazala potpuno novi stereo sistem. Novi model integrisanog pojačala nosi oznaku TDAI-2170 i vizuelno se jasno distancira od prethodnika, ali uz zadržavanje karakterističnog imidža. Prednjim panelom dominiraju velika kružna komanda i grafički displej, dok se na zadnjoj strani nalazi veliki broj analognih i digitalnih priključaka. TDAI-2170 pruža 170 vati po kanalu na četiri oma i podržava 192/24 preko koaksijalnih ulaza, dok se uz doplatu mogu dobiti HDMI, USB i balansirani XLR ulazi. Uz pojačalo je predstavljen CD plejer sa oznakom CD-2, koji je baziran na Wolfson WM8740 čipu. Preporučena maloprodajna cena CD plejera iznosi oko 2.400 evra, dok za pojačalo počinje od 2.600 evra.

lyngdorf02

Marantz
Popularna kompanija predstavila je novu liniju 8005, koja obuhvata tri uređaja. Integrisano pojačalo PM8005 pruža 70 vati po kanalu, pet linijskih i jedan ulaz za gramofon, izlaz za snimače, kao i priključke za povezivanje dodatnog pretpojačala i izlaznog pojačala. SACD/CD plejer SA8005 opremljen je konverterskim kolom Cirrus Logic CS4398, a pored reprodukcije sa diska, omogućava priključivanje digitalnih izvora pomoću koaksijalnog, optičkog i USB-B ulaza. Podržana rezolucija seže do DSD128 formata. Treći novitet je mrežni plejer NA8005, koji nasleđuje uspešni NA7004 i donosi podršku za 192/24 fajlove preko mreže, ali i za DSD128 preko USB porta. Kao i kod SA8005, DAC kolo je Cirrus Logic CS4398. Ipak, najveću novost u Marantzovoj ponudi predstavlja prelepi eksterni D/A konverter HD-DAC1. Ovaj uređaj odlikuje se nešto manjom širinom i ekranom smeštenim u prepoznatljivi okrugli okvir, a ispod poklopca krije već pomenuti DAC čip Cirrus Logic CS4398, podršku za DSD128 i pojačalo za slušalice. Pored digitalnih, HD-DAC1 nudi jedan analogni ulaz, kao i varijabilni analogni izlaz.

marantz02

Simaudio
Kanadski proizvođač je u Minhenu predstavio pojačalo za slušalice iz serije MOON Nēo, koje nosi oznaku 430HA. U pitanju je uređaj punih dimenzija i širine 43 centimetra, koji se po dizajnu ne razlikuje od ostalih pripadnika ove serije. Na prednjem panelu nalazi se veliki displej i tri skrivena XLR priključka, kao i standardni 6,35-milimetarski izlaz. Iako je u osnovi pojačalo za slušalice, 430HA raspolaže linijskim i balansiranim XLR ulazima, kao i fiksnim i varijabilnim analognim izlazom, pa može preuzeti ulogu pretpojačala u stereo sistemu. Dodatno, kupcima je na raspolaganju opcioni D/A konverter, koji se može instalirati i naknadno, a ima dva koaksijalna i po jedan optički i USB-B ulaz. Koaksijalni i optički ulazi podržavaju 192/24, dok USB podržava 384/32 i DSD256. Simaudio 430HA će se naći na tržištu tokom jeseni, po preporučenoj ceni od 3.500 dolara za osnovnu verziju i 700 dolara za DAC modul.

simaudio01

Sonus Faber
Nakon ekstravagantnog modela Extrema, italijanska kompanija je na High-End sajmu predstavila nešto konvencionalnije, ali jednako atraktivne zvučnike Lilium. Ove podnostojeće kutije prepoznatljive su po petostranoj osnovi kabineta, dok se na zakošenom prednjem panelu nalaze novorazvijene zvučničke jedinice. Troiposistemska topologija obuhvata 28-milimetarski DAD visokotonac, 180-milimetarski srednjotonac i tri niskotonske jedinice istog prečnika, dok je sabvufer prečnika 260 milimetara postavljen na gornjoj strani kabineta.

SF_lilium03

T+A Elektroakustik
Kompanija T+A je na domaćem terenu zaokružila ponudu u prestižnoj seriji HV novim modelom PDP 3000 HV. U pitanju je SACD/CD plejer sa izuzetno robustnim mehanizmom diska i Sanyo laserom, dok se na zadnjoj strani nalaze zasebni analogni RCA i XLR izlazi za PCM i DSD signal. Napajanja za digitalni i analogni stepen su potpuno odvojena, u toj meri da PDP 3000 HV čak ima dva IEC priključka sa zasebnim strujnim kablovima. Pored osnovne funkcije, novi model funkcioniše i kao eksterni DAC i strimer, a na zadnjoj strani nalaze se koaksijalni, optički, BNC, AES/EBU i USB-B ulazi, kao i ethernet port.

TA01

Wadia
Kao proizvođač poznat po D/A konverterima i drugim digitalnim izvorima zvuka, Wadia je u Minhenu predstavila novi muzički server sa oznakom 330. Pored mrežnih servisa kao što su Spotify i Pandora, novi server omogućava reprodukciju visokorezolutivnog zapisa, kao i kotrolu preko Android i iOS aplikacija. DAC/preamp 121 Decoding Computer dobio je zamenu u vidu modela 122 Decoding Computer, koji pruža pet digitalnih ulaza i interno pojačalo za slušalice. Pored toga, na sajmu je predstavljeno stereo izlazno pojačalo “150” sa 150 vati po kanalu, kao i monoblok “300”, koji donosi 300 vati.

wadia