Jump to content


Балансирани излаз за Technics SL-12X0MK7.


InSides

Recommended Posts

Увод

Пре неко време, у оној другој теми око система за слушалице, започела се дискусија око балансираног излаза на крају грамофонске ручице у склопу Technics SL-1210MK7 грамофона. Разлог зашто се то уопште размишљало је једноставан у склопу тог система. Све су компоненте балансиране, од грамофонског претпојачала, преко појачала за слушалице до самих слушалица. Како грамофонско претпојачало има и балансирани излаз, поставило се питање дали се уопште може остварити балансирана веза од почетка до краја.

Зашто

Звучнице, нарочито moving coil звучнице, су инхерентно "плутајући" уређаји. Омогућавају посебну везу за hot (+) и cold (-) водове, како и сасвим независну везу за аудио масу (G). Та комбинација омогућава коришћење професионалног (балансираног) стандарда који би теориски требао дати бољу заштиту од надворешних утицаја, нижи ниво шума, а тиме технички и бољи доживјај музике. Технички.

Већина комерцијалних претпојачала користи небалансиран улаз путем RCA конектора и тиме не користи у потпуности могућности звучнице. Нека претпојачала, зависно од имплементације, ипак имају могућност коришћења потпуно балансиране везе и тиме, теориски, потенцијал за побољшање репродукције.

Како

Обично се водим синтагмом "do no harm". Циљ овог приступа је (1) потпуна реверзибилност и (2) истовремено постојање и балансираног и небалансираног прикључка.

Иницијална идеја је потекла од овог поста који је поставио @VU metar - набавити резервни задњи панел и извршити модификацију тамо. Ако се икада пожели вратити грамофон у "фабричко стање" само се замени оригинални задњи панел.

Материјали

Свакако, потребан је Technics SL-12X0MK7. Али поред њега:

  1. Резервни задњи панел. Ово је доступан комад код сваког официјалног сервисера Technics грамофона. Зове се "Panasonic Jack Holder" а његов P/N је "TKFE46401". Ја сам свој комад наручио код сервисера Green Vinyl, и чекао неколико недеља да се испоручи;
  2. XLR конектори. Сваки стандардни XLR конектор се може користити, како и алтернативни конектори типа mini-XLR и DIN. Ова се модификација базира на стандардним Neutrik XLR конекторима, серија DL, зато што одговарају и визуелно и просторно, и омогућавају коришћење стандардних XLR каблова. Конкретни модел који је коришћен овде је NC3MD-L-B-1;
  3. Ожичавање. По жељи - ја сам користио лицнасту бакарну жицу (OFC) са PTFE изолацијом. Идеално би било користити правилне боје, али нисам могао наћи плаву, па користим зелену и за плави вод;
  4. Бакарна трака. Опционално - самолепљива бакарна трака је потребна ако се треба користити заменска конзерва (детаљи даље у тексту) за заштиту од сметњи (screening can). Оригинална конзерва се мора отстранити, и зависно од околине у којој се грамофон користи, типично је и непотребна.

Осим овога, још пар ствари:

  1. Шема за бушење конектора, доступна овде;
  2. Модел за 3D штампање конзерве за заштиту од сметњи, доступан овде;
  3. Шема за повезивање, доступна овде.

Припрема

Пре инсталације, пар корака за припрему.

Овако изгледа плочица када стигне од сервисног центра, пре бушења.

XrENK9C.jpg

Шема за бушење коју сам горе прикачио се штампа на самолепљиви папир, и рупе за конекторе се релативно лако буше степенастом бургијом. Пластика је довољно флексибилна да не пуца.

Након монтаже конектора, плочица изгледа овако.

fdgocyO.jpg

Након што је ово готово, потребно је урадити неки "jig" за да се грамофон може лако окренути и безбедно на њему радити. За старије моделе се могао искористити поклопац. Овде је то немогуће зато што поклопац није никако повезан на грамофон (не постоје шарке).

Урадио сам форму од два слоја стиродура дебљине 50мм са изрезима за (1) лежај, (2) дугмад и (3) ручицу.

Следећи корак је (1) отстранити тањир, (2) остранити хедшел и контратег, (3) фиксирати ручицу и (4) окренути грамофон наопако.

Након што је грамофон окренут, отстранити ногице зато што се испод сваке ногице налази по један завртањ.

Инсталација

Овако изгледа грамофон без свих 14 (четрнаест) штрафова.

eIeQYnU.jpg

Сва срећa да ово није Tesla, него прописна корпорација која разуме масовну производњу, па сваки од ових 14 завртња је идентичан другоме и не мора се памтити који где иде. Водите рачуна да си завртњи прилично снажно затегнути - користите правилну величину одвртача како не би уништили главе истих.

Након овога се може отстранити поклопац - пажња, тежи је но што изгледа због сијасет изолационих плоча којим је обложен у унутрашњости.

uinfvxo.jpg

Оно што нас интересује је доле десно, плочица названа "phono output" у сервисном упутству. Код МК7 плочица не садржи ништа посебно осим везе са конекторима. Код SL-1500 садржи још и уграђени грамофонски претпојачивач.

Сада је фокус на конзерву за заштиту од сметњи. Отстранити завртањ за жицу масе на врху конзерве, па онда два остала завртња лево и десно који држе конзерву. Отстраните конзерву па опет вратите два завртња зато што су то једине везе те плочице са шасијом грамофона.

Конзерва изгледа овако - пажљиво са њом јер је веома деликатна.

M4v5SXE.jpg

За даљу модификацију нам не треба зато што не може покрити нове конекторе, а у циљу задржавања реверзибилности, не би да је "модифицирамо". Даље у тексту око алтернатива за ситуације где конзерва може бити потребна.

Након овог, можемо отстранити два завртња који држе пластични панел у месту, и отстранити стари (оригинални) панел. Пажњу посветити да постоји још један завртањ који држи RCA конекторе у месту.

Сада можемо посветити пажњу самој плочици, која након острањивања ових вишка, изгледа овако.

c8I5tRq.jpg

Сада се може монтирати нова (модифицирана) плочица, на којој су и XLR конектори. Искористити прилику и вратити и жицу за масу на ground post.

rim7mRl.jpg

И ево како изгледа та плочица од другог угла.

01KG17i.jpg

Сада остаје још повезивање.

Овде прилажем и дијаграм који сам ја користио, који су потврдили два различита дизајнера грамофонских претпојачала са балансираним улазима - Ralph Karsten (Atmasphere) и Peter Madnick (Elac).

oP4kFke.jpg

Водите рачуна да Technics користи смеђу боју за R- уместо зелене која је малтене стандард за ту позицију. Такође, нисам имао плаву жицу, па сам и за тај вод искористио зелену.

Резултат тога је ово.

Od518J6.jpg

Тиме се завршава посао у унутрашњости грамофона.

Може се вратити поклопац, и онда вратити све оне завртње затезањем дијагонално како не би искривили поклопац.

Након свега овога, резултат је прилично OEM изглед грамофона.

GxNIE71.jpg

Конзерва

Писах раније да се оригинална конзерва не може користити у овој конфигурацији. Та конзерва обично није потребна у кућним условима зато што околина није типично богата сметњама.

Али (увек има оно али) - ако је конзерва потребна, урадио сам custom решење.

На горњим линковима је доступан модел модифициране конзерве спреман за 3D штампање. Модел изгледа овако.

6G5LuDb.jpg

VYkbW2x.jpg

Ту улази у игру бакарна трака, којој се мора обложити ова конзерва, да би играла своју оригиналну улогу (пластика није нешто погодна за изолацију сметњи).

Подаци

Сви детаљи модификација, шеме, дијаграми, модели и фотографије су, као и обично, доступни у свој GitHub репо:

https://github.com/stojnev/technics-balanced

Утисци

Ова се тема фокусира на техничку изведбу балансираног излаза - око утисцима ове модификације у мојој теми о систему за слушалица.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Sa dijagrama vidim da masa ručice ide na pin 1 XLR konektora.

Kada je balansirani interkonekt do phono preampa, gde se u XLR konektoru vezuje shield (širm) kabla ? Isto na pin 1 ?

Masa gramofona (motor, metalni delovi..) je vezana za šraf na pločici sa konektorima (levo od chincheva). Povezuje se kablom za uzemljenje sa šrafom na kućištu phono preampa ? Masa ručke nije u galvanskom spoju sa ovom masom ?

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Borko said:

Kada je balansirani interkonekt do phono preampa, gde se u XLR konektoru vezuje shield (širm) kabla ? Isto na pin 1 ?

Зависи од конфигурације, али претежно да.

2 sati ranije, Borko said:

Masa gramofona (motor, metalni delovi..) je vezana za šraf na pločici sa konektorima (levo od chincheva).

То није маса грамофона већ маса ручице. Ако погледаш слике мало детаљније, то је иста она маса (PIPE BLACK) која долази од ручице и везује се на pin 1 оба XLR конектора.

Када се користи XLR веза, кабел за уземљење до претпојачала отпада јер је редундантан.

Link to comment
Share on other sites

15 minuta ranije, InSides said:

То није маса грамофона већ маса ручице. Ако погледаш слике мало детаљније, то је иста она маса (PIPE BLACK) која долази од ручице и се везује на pin 1 на оба XLR конектора.

Када се користи XLR веза, кабел за уземљење до претпојачала отпада јер је редундантан.

Ne vidi se baš jasno (Figure 3 bi trebalo da ima malo veću rezoluciju).

Na toj slici vidim da iz istog otvora zajedno sa kablićima ručke (u srebrnastom bužiru) izlazi i poseban crni kabl koji ide pod šraf koji u bazi ručke steže snop kablića ručke. Na lemno mesto PIPE BLACK je zalemljen samo crni tanki kablić iz snopa od pet kablića ručke. Ne mogu da ispratim vezu do šrafa za uzemljenje. 

Da li je negde interno u gramofonu, masa gramofona u spoju sa masom ručice ?

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, Borko said:

Ne mogu da ispratim vezu do šrafa za uzemljenje.

Веза је на плочици, са доње стране. Проверио сам континуитет мултиметром док је грамофон био расклопљен.

2 minuta ranije, Borko said:

Da li je negde interno u gramofonu, masa gramofona u spoju sa masom ručice ?

Ето видиш, нисам проверио. Ако јесте, то се мора видети на плочицу за излаз (phono output). Ако га икад поново отварам, проверићу.

Иначе, фотографије су пуно веће - једино ако их је imgur осакатио.

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, Borko said:

ali i dalje mi nije jasno čemu služi crni kabl koji ide pod šraf koji u bazi ručke steže snop kablića ručke

Ах сада ми је јасно. Претпостављам да је тај кабл повезава металне делове ручке са металном шасијом грамофона.

Кажем претпостављам зато што нисам проверио, и најверојатније нећу у скоро време - превише је дуга припрема за отварање (ако не желиш оштетити грамофон).

Али оно што јесам сигуран је да маса која терминира на PIPE BLACK (а тиме и на пину 1 сваког од XLR конектора) није у континуитету са металном шасијом грамофона.

Иначе оригинална фотографија треба бити 2600x2600px - касније данас могу додати те слике у GitHub репо да не бих комплицирао пост овде.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, InSides said:

Ах сада ми је јасно. Претпостављам да је тај кабл повезава металне делове ручке са металном шасијом грамофона.

Али оно што јесам сигуран је да маса која терминира на PIPE BLACK (а тиме и на пину 1 сваког од XLR конектора) није у континуитету са металном шасијом грамофона.

 

Da to sam i ja pretpostavio. Ima takvih rešenja da se odvajaju mase ručice i masa šasije gramofona. Ali da nije ništa modificirano, da je ostala nebalansirana veza (chinchevi), da li bi se vodila dva odvojena uzemljenja do šrafa na phono preampu ?

Link to comment
Share on other sites

8 sati ranije, giZ_Mo said:

Ове две тачке су вероватно исти потенцијал!

 

Untitled.pngshare image

Najverovatnije. Samo to se ne vidi sa ovih slika, tj. ne vidi se mesto gde je galvanski spoj.

Pretpostavljam da onaj crni kabl, koji izlazi iz istog otvora na bazi ručke, gde izlazi i pet kablića koji idu kroz ručku do headshella, i koji ide pod šraf ispod baze ručke, povezuje masu ručke i metalnu šasiju.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Borko said:

da je ostala nebalansirana veza (chinchevi)

Али небалансирана веза јесте остала. У оригиналној изведби.

Ова "модификација" само додаје пар конектора без да ремети позицију и повезивање оригиналних.

Технички, пошто је шасија метална, ако је маса грамофона повезана на завртањ са масу који је поред RCA конектора, требало би се то лако проверити чак и без отварања грамофона (горња плоча је мајсторски изливен алуминијум).

Мала игра са мултиметром свуда по грамофону не показује ову везу (континуитет).

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, giZ_Mo said:

Мислим да је маса исти потенцијал ал' путем штампане плочице а и завртњем са шасијом.

Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока
 

Naravno. Da bi se vodila jedna žica uzemljenja do phonopreampa, a ne odvojeno masa ručice i masa šasije. Mada ima rešenja sa dva uzemljenja. Kao na pr. u ovoj modifikaciji jednog belt drive gramofona (u prilogu).

galo2931.pdf

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, InSides said:

Али небалансирана веза јесте остала. У оригиналној изведби.

Ова "модификација" само додаје пар конектора без да ремети позицију и повезивање оригиналних.

 

Chinchevi su povezani sa lemnim mestima R+, R-, L+, L- preko štampane pločice ? Verovatno je tako.

23 minuta ranije, InSides said:

Технички, пошто је шасија метална, ако је маса грамофона повезана на завртањ са масу који је поред RCA конектора, требало би се то лако проверити чак и без отварања грамофона (горња плоча је мајсторски изливен алуминијум).

Мала игра са мултиметром свуда по грамофону не показује ову везу (континуитет).

Dobro, ako bi hteo da za probu vežeš samo nebalansirano (preko chincheva) kao da ništa nisi ni modifikovao. Pretpostavljam da bi tada povezao i žicu za uzemljenje (od šrafa na gramofonu do šrafa na phono preampu). Šta bi onda na taj način povezao ? Masu ručice na šasiju phono preampa ? A metalna šasija gramofona ?  "Pliva" (floating) ili je uzemljena preko "šuko" mrežnog utikača, ako ga gramofon ima ?

 

Link to comment
Share on other sites

Tvoja logika sa ispitivanjem kontinuiteta između metalne gornje ploče (Al) koja je sigurno u galvanskom spoju sa šasijom i šrafa za uzemljenje je logična i razumljiva.

Samo i dalje ostaje nerazjašnjeno čemu služi onaj crni kablić obečežen strelicom na slici u prilogu ?

crni kablic.jpg

Link to comment
Share on other sites

Чини ми се да би сервисно упутство могло дати одговор на та питања око те конкретне жице.

Иначе, да. Грамофон има стандардни IEC прикључак за струју са три извода.

Link to comment
Share on other sites

32 minuta ranije, InSides said:

Чини ми се да би сервисно упутство могло дати одговор на та питања око те конкретне жице.

У вези тога нема ништа у сервисном упутству!

Link to comment
Share on other sites

38 minuta ranije, VU metar said:

Drugi kraj te žice treba da je ovo:

PFctEgP.jpeg

 

Nije isto kao na SL-1210Mk7.

Ovde u snopu kablića koji idu kroz ručicu i izlaze na dnu ručice vidim 4 žice. Crvenu, Braon - Smeđu (umesto Zelene), Belu i Plavu. Na SL-1210Mk7 u tom snopu je i crna koja je masa ručice i ide na PIPE BLACK lemno mesto. Na ovoj slici Crna žica je masa ručke, to je jasno. Kod SL-1210Mk7 masa ručke je u snopu kablića koji idu u srebrnasti bužir. Ne znamo funkciju dodatne šeste žice. Ovde ih ima pet.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Borko said:

Pa jesi li razjasnio svrhu one deblje crne žice koja završava pod šrafom u bazi ručke ?

Rekao bih ground za gimbal/kardan deo ručke, obzirom da je vezan za jedan od šrafova koji ga drže. Ovaj drugi ground je za cev (pipe), kako je i obelezeno, koji preko ploče i druge crne žice ide do šrafa za vanjsku ground žicu. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...