Jump to content


Voskiranje zvučnika?


Nezbit

Recommended Posts

Pozdrav svima!

Da li bi neko mogao da preporuči sredstvo za voskiranje kutija? Šare furnira mogu da se blago osete pod prstima pa pretpostavljam da je došlo vreme za to. Poželjno je da sredstvo bude jednostavno za korišćenje, da i neiskusni mogu da zavrse posao i da ne naprave štetu. Zbog toga mi je pažnju privukao Pronto pčelinji vosak krema za nameštajhttps://shop.lilly.rs/pronto-pcelinji-vosak-krema-za-namestaj-250ml-2668 - kapiram da je za široke narodne mase, da li ga je neko koristio? Takođe, kako je najbolje očistiti kutije pre voskiranja?

 

Link to comment
Share on other sites

Probao sam ja taj, daje onako sjaj svilenkasti, ali nema popunjavanja ogrebotina, neravnina i tako to. Suviše je tanak sloj, treba nešto gušće naći. Ne vredi ni više puta mazati, jednostavno je suviše retko, novi sloj rastvara sve prethodne. Doduše nakon toga, prašina se ne zadržava, praško skida trenutno. I vodu odbija.

Link to comment
Share on other sites

Ako furnir nije bio suv ko barut kad je ugrađen, teška je situacija. Za impregnaciju furnira koristi se ulje obično, ali samo ako nije lakiran, ako jeste tu nema pomoći. Sigurno postoji vosak i za to,  ali meni to nije trebalo nego samo da uklonim tragove vremena, da bude čisto i ne previše sjajno. Šta god da kupiš, isprobava se na donjoj strani, gde se ne vidi. Za sitne pukotine na lakiranim drvenim površinama, ili furniranim sve jedno, postoje korekturni voskovi, u raznim bojama.

https://drvotehnika.info/novosti/novosti-iz-firme-fabbrica-meki-vosak-za-reparaciju-i-restauraciju

Link to comment
Share on other sites

Ako je tako, onaj Pronto ti je dobar. Probaš odozdo, nije skupo. Ili traži neko namensko ulje. Što se čišćenja tiče, ja sam ih očistio skoro suvom magičnom krpom, krvnički isceđenom. Ne znam da li to sme kod tvojih kutija. Moje su zaštićene davno Beltonom u tri sloja, to je nešto između Sadolina i laka. 

Link to comment
Share on other sites

Ono što sam ja preporučio se greje ako se krpe zatvore u kantu, kesu... Isparenja se nakupe i mogu se zapaliti. Ja sam zato nakon svakog uljenja iznosio krpe na otvoreno na terasu da se osuše, pa sutra direktno u kontejner. Napolju je tih dana bilo toplo kao u paklu ali se sve normalno osušilo. Poenta je da se ne zatvara tako nauljeno u kante i kese.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...