Nezbit Posted August 10, 2022 Report Share Posted August 10, 2022 Pozdrav svima! Da li bi neko mogao da preporuči sredstvo za voskiranje kutija? Šare furnira mogu da se blago osete pod prstima pa pretpostavljam da je došlo vreme za to. Poželjno je da sredstvo bude jednostavno za korišćenje, da i neiskusni mogu da zavrse posao i da ne naprave štetu. Zbog toga mi je pažnju privukao Pronto pčelinji vosak krema za nameštaj - https://shop.lilly.rs/pronto-pcelinji-vosak-krema-za-namestaj-250ml-2668 - kapiram da je za široke narodne mase, da li ga je neko koristio? Takođe, kako je najbolje očistiti kutije pre voskiranja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nixie Posted August 10, 2022 Report Share Posted August 10, 2022 Probao sam ja taj, daje onako sjaj svilenkasti, ali nema popunjavanja ogrebotina, neravnina i tako to. Suviše je tanak sloj, treba nešto gušće naći. Ne vredi ni više puta mazati, jednostavno je suviše retko, novi sloj rastvara sve prethodne. Doduše nakon toga, prašina se ne zadržava, praško skida trenutno. I vodu odbija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron man Posted August 10, 2022 Report Share Posted August 10, 2022 Ovo je za finiširani nameštaj. Ne za sirovo drvo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nixie Posted August 10, 2022 Report Share Posted August 10, 2022 To je samo da ga uglancaš, ne vide se otisci prstiju i slično. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezbit Posted August 10, 2022 Author Report Share Posted August 10, 2022 Hvala na informacijama. Potrebno mi je sredstvo koje će pre svega sprečiti sušenje i pucanje furnira. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nixie Posted August 10, 2022 Report Share Posted August 10, 2022 Ako furnir nije bio suv ko barut kad je ugrađen, teška je situacija. Za impregnaciju furnira koristi se ulje obično, ali samo ako nije lakiran, ako jeste tu nema pomoći. Sigurno postoji vosak i za to, ali meni to nije trebalo nego samo da uklonim tragove vremena, da bude čisto i ne previše sjajno. Šta god da kupiš, isprobava se na donjoj strani, gde se ne vidi. Za sitne pukotine na lakiranim drvenim površinama, ili furniranim sve jedno, postoje korekturni voskovi, u raznim bojama. https://drvotehnika.info/novosti/novosti-iz-firme-fabbrica-meki-vosak-za-reparaciju-i-restauraciju Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezbit Posted August 10, 2022 Author Report Share Posted August 10, 2022 Koliko mi je poznato, proizvođač je originalno upravo koristio ulje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezbit Posted August 10, 2022 Author Report Share Posted August 10, 2022 Na kutijama nema nikakvih pukotina, samo bih hteo da ih preventivno zaštitim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nixie Posted August 10, 2022 Report Share Posted August 10, 2022 Ako je tako, onaj Pronto ti je dobar. Probaš odozdo, nije skupo. Ili traži neko namensko ulje. Što se čišćenja tiče, ja sam ih očistio skoro suvom magičnom krpom, krvnički isceđenom. Ne znam da li to sme kod tvojih kutija. Moje su zaštićene davno Beltonom u tri sloja, to je nešto između Sadolina i laka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezbit Posted August 10, 2022 Author Report Share Posted August 10, 2022 Super, hvala na savetima! Link to comment Share on other sites More sharing options...
giZ_Mo Posted August 10, 2022 Report Share Posted August 10, 2022 1 sat ranije, Nezbit said: Potrebno mi je sredstvo koje će pre svega sprečiti sušenje i pucanje furnira. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aibo Posted August 10, 2022 Report Share Posted August 10, 2022 Malo je skuplji od pomenutog Pronta ali Rubio Monocoat Refresh je prirodno ulje koje služi da osveži davno uljeno drvo i vrati mu svež izgled i zaštitu. Lako se radi sa njim, YT je pun turorijala i maju ga ovde: https://magicfloor.rs/rubio-monocoat-ulja/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
giZ_Mo Posted August 10, 2022 Report Share Posted August 10, 2022 https://www.belinka.com/rs/saveti/premazivanje-drvenih-povrsina-sa-uljem/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezbit Posted August 10, 2022 Author Report Share Posted August 10, 2022 Hvala, imam sada da proučavam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spachek Posted August 10, 2022 Report Share Posted August 10, 2022 Potrazi ovo ima ih kod nas, stvarno vrhunski kvalitet.Imaju u ponudi razne gradacije, procentualno od sjaja do mata.Sent from my SM-A530F using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nixie Posted August 11, 2022 Report Share Posted August 11, 2022 Neka od tih ulja se greju tokom sušenja, može krpa kojom je nanošeno ili brisan višak početi da tinja. Najbolje je nakon završenog nanošenja ulja i glancanja površine odmah oprati krpe deterdžentom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spachek Posted August 11, 2022 Report Share Posted August 11, 2022 Ovo gore se ne greje, premaze se i obrise se visak.Sent from my SM-A530F using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popara Posted August 11, 2022 Report Share Posted August 11, 2022 Jel neko to radio firnajzom ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nixie Posted August 11, 2022 Report Share Posted August 11, 2022 4 sati ranije, Spachek said: Ovo gore se ne greje, premaze se i obrise se visak. Nemam lično iskustvo, nego je neko negde pomenuo kad smo pričali o tome. Možda i ovde na forumu ranije, ne sećam se. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aibo Posted August 11, 2022 Report Share Posted August 11, 2022 Ono što sam ja preporučio se greje ako se krpe zatvore u kantu, kesu... Isparenja se nakupe i mogu se zapaliti. Ja sam zato nakon svakog uljenja iznosio krpe na otvoreno na terasu da se osuše, pa sutra direktno u kontejner. Napolju je tih dana bilo toplo kao u paklu ali se sve normalno osušilo. Poenta je da se ne zatvara tako nauljeno u kante i kese. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now