Jump to content


Technics RS-BX707 / 727 nema reprodukcije, ne radi monitor, ne baca pikove


Bokkie

Recommended Posts

Kolege,

Imam pomenuta dva deka: Technics RS-BX707 i RS-BX727, koji se razlikuju samo po tome sto ovaj drugi ima IR senzor za daljinac. Odavno ih nisam koristio, moguce cak 2 godine.

Elem, dodje mi drugar veceras da mu prebacim neki njegov materijal sa kasete (od pre 20-ak godina dok se bavio muzikom) na kompjuter.

  • Probam prvi dek, ubacim kasetu, stisnem play, nema zvuka, dek ne baca pikove, nista. Probam drugi dek, takodje play, i dalje nema zvuka, drugi dek ne baca pikove, nista..
  • Probam istu tu kasetu kod dece u sobi na muzickom stubu, sve funkcionise. Dakle, nije do kasete.

Dalje, stavim prvi dek na monitor, pustim CD na line in, dek i dalje ne baca pikove. Probam isto sa drugim dekom, identicno.

Na kraju sam stavio slusalice u prvi dek, nema apsolutni nikakav zvuk ni kada se pusti kaseta, ni kada se ukljuci monitor, nema pikova.

Kada sam u drugi dek stavio slusalice, kada se pusti kaseta, cuje se blago zujenje na levom kanalu, kada se ukljuci monitor, zujanje i dalje postoji, ali je malo visa frekvencija. U oba slucaja nema pikova.

U attachmentu sam uslikao kako dek izgleda iznutra. Na prvi pogled nema nigde izgoretine, elektroliti nisu iscureli...

Ne znam sta bi mogli da bude. Svaka pomoc je dobrodosla.

 

technics727.jpg

Link to comment
Share on other sites

727 sam koristio poslednji put pre mozda oko dve godine, 707 nisam koristio duze od toga. U principu, bas dugo nisu korisceni. U poslednje vreme, uglavnom slusam radio, ponekad nesto sa digitalije ili preslusam po neku plocu.

Ako su kondenzatori otisli na oba deka, vrlo moguce od stajanja i nekoriscenja. Najjednostavnije mi je da promenim elektrolite.

Ne znam gde je tacno dolby chip.

 

Link to comment
Share on other sites

Testirao sam oba deka, jedan radi perfektno, drugi je izdrzao bukvalno 15-20 minuta, jer se nakon toga pojavio mehanicki kvar. Naime, pukao je zupcanik, tako da ne radi ni reprodukcja, ni premotavanje u oba smera (prva slika u prilogu)

Na drugom forumu sam nasao koji je tacno to deo (druga slika u prilogu). Da li ima to negde kod nas da se nabavi?

 

my_broken_cog.jpg

broken_cog.jpg

Link to comment
Share on other sites

To ćeš teško naći, osim od donora, i još teže popraviti. Ta plastika je zapravo najlon koji ne može trajno da se zalepi nijednim lepkom osim nekom organskom hemikalijom. Šta bi mogao da probaš: sastavi što preciznije i zalepi polovine super lepkom (to hoće da drži ali nije otporno na naprezanja) a sa spoljne strane veži i zategni dve vezice.

Link to comment
Share on other sites

Možeš da zalepiš superlepkom, kao što Vili reče, pa da zamoliš nekog zubotehničara da ti napravi silikonski kalup tog originalnog dela. Onda to možeš da izliješ od neke čvršće plastike ili epoksi smole. Nije jeftino, ali radi posao. Kolege su štampale zupčanike za Akai dek, od nekog čvrstog rezina, radi već dve godine bez problema.

Link to comment
Share on other sites

Ako imaš nekog poznanika koji hoće da se bakće, može i obrada na CNC mašini sa industrijskom plastikom, recimo teflon, ABS i slično. Dobar majstor će to iz ruke da uradi, ali izrada zupčanika zahteva iskustvo i nisam siguran da će neko hteti da se bakće zbog toga.

Izrada na 3D printeru je svakako opcija uz pravilan izbor materijala (nemam iskustva), ali će neko morati da nacrta tačan 3D model.

Opcija koju je Willy napomenuo nije loša, možda obmotati i stegnuti po obimu nakon lepljenja sa kvalitetnim termo bužirom, pod uslovom da zupci nisu oštećeni.

Link to comment
Share on other sites

Danas mi je burazer pomogao i uspeli smo da resimo problem. Rastavili smo dek, dosli do mehanizma, skinuli deo gde je drugi zupcanik, koji je skroz ispravan (svi zupci su tu)

Ovaj zupcanik sto je pukao po duzini, takodje ima sve zupce. Njega smo zalepili super lepkom, a posle toga smo tanko namazali ceo zupcanik dvokomponentnim lepkom i navukli tvrdu plastiku unutrasnjeg precnika 4.5mm, sto tacno odgovara spoljasnjem precniku zupcanilka.

Sklopili. testirali, sve funkcionise kako treba. Evo kako je na kraju ispalo:

 

20210207_122125a.jpg

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, Bokkie said:

Njega smo zalepili super lepkom, a posle toga smo tanko namazali ceo zupcanik dvokomponentnim lepkom i navukli tvrdu plastiku unutrasnjeg precnika 4.5mm, sto tacno odgovara spoljasnjem precniku zupcanilka.Sklopili. testirali, sve funkcionise kako treba. 

То се тако и ради, каква црна 3Д штампања и донори. Чувени проблем код техникса, за такве потребе сачувати сегмента од телескопске антене.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...