Jump to content


Snaga ili dac ?


off

Recommended Posts

Naslov deluje glupo, ali evo o cemu se radi.

Treba da kupim pojacalo, a najverovatnije ce biti receiver.... I to harman (imam njihov dvd, pa da uparim, vise estetski).... E sad, u budzetu koji imam za to, 150tak e, plus minus, imam harmane stereo receivere koji su oko 2x80w snage, ili suround koji nisu vise od 2x 50 w u stereo modu, ali imaju spdif i opticke ulaze... Osim harmanovog dvd-ja, u sistemu ce buti i tv sa d3 receiverom, i pc...koji svi imaju digi izlaze, mada sa pc imam dobru zvucnu kartu kao izlaz.

Pitanje je, u kom smeru praviti kompromis.... Poucen iskustvima iz sa drugih terena(studio, pa), uvek sam se lepo osecao sa pojacalima koja imaju rezervu snage, i ne rade blizu peaka..... Da li uopste u ovoj klasi hifija postoje bitne razlike kod dac- ova u samim uredjajima, pa ce kao taj receiver da izvadi stvar.....

Realno mi ne treba 5.1 pojacalo, kontam da placam gomilu stvari bez veze....

Ako se neko seti nekog lepog i pristojnog stero pojacala sivo-crnog, malo modernijeg izgleda i nemodernijeg zvuka, nek javi :)

Link to comment
Share on other sites

Kupi stereo risiver, laksi je za upotrebu ako nista drugo, i koristi zvucnu karticu koju imas, posto integrisani DAC verovatno nece napraviti neku raziliku. Tako da, stereo, ne snaga, umesto DAC-a.

Za drugi deo pitanja pogledaj KupujemProdajem.com.

 

P.S. Na Forum-skim oglasima imas jedan Panasonic risiver. Ako ti odgovara vizuelno, on moze biti dobro resenje, uprkos ovom iznad napisanom. Zasto? Potrudi se pa pretrazi Forum, bilo je dosta reci o tome. I cena je sasvim korektna.  :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Čini mi se da je u pitanju (opet) nedostatak strpljenja i spremnosti za usvajanje novih (sa)znanja. Instant generacija, šta ćeš.

 

Utisak mi je sledeći: 

 

Ne nužno nadobudni mladić, možda Äak i sa dobrom namjerom, Äituckajući letimiÄno forum vidi da ima tu kojekakvih zaluÄ‘enika koji nadahnuto priÄaju i slikovito otkrivaju neki novi svijet. Ti zaluÄ‘enici se pale na brand-ove, lože se na analogne maÅ¡ine iz proÅ¡log vijeka, vjerovatno tu ima neÅ¡to...Tu sve neki gramofoni, dekovi, trakaÅ¡i, harmani, kardoni, maranci, bauersi, vilkinsi... ortofoni, protraktori, azimuti... Onda krene digitalija, usb, coax, ulaz, izlaz, ko, Å¡ta, koga, Äega...

 

I slijedi pitanje, ovakvo, sliÄno, isto, drugaÄije uobliÄeno...

 

Ne kritikujem, samo predoÄavam da je simptomatiÄno. Koristite tražilicu, neÅ¡to prvo pokuÅ¡ajte da nauÄite pa onda pitajte. Na smisleno pitanje je nekako lakÅ¡e dati smislen odgovor. :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Tozo, ajmo konkretno.... Sta je problem sa pitanjem? Ako treba da pojednostavim formulaciju - nemam dovoljno novca za pojacalo bez kompromisa, i lepo pitam za misljenje da li kompromis praviti na stetu snage ili konverzije. Odlicno znam i jedno i drugo sta je, mada u hifi svetu nemam previse iskustva, i ne znam kakva pravila tu vaze kad se radi u odnosu ulozenog i dobijenog. Nisam nasao Harman stereo reciever do 200e koji ima digitalne ulaze, a oni koji imaju digitalne ulaze su uglavnom 5.1 sa duplo manje snage u stere modu od prvih koje sam pomenuo....zato sam pitao to sto sam pitao, a nisam u stanju da probam sprave, jer verujem da bih cuo sta kako radi. Sad evo postajem i nadobudan :)

Ako imam d3 reciever koji ima i opticki i spdif, imam dvd koji ima isto, logicno je da verujem da ce neki iole bolji receiver imati bolju konverziju od ovih jeftinjavih uredjaja.... slicno pitanje na forumu nisam nasao....niti se lozim na brendove ni na terminologiju, samo lepo pitam.......ako pitanje nije na mestu, moze se obrisati ili premestiti, ne vidim potrebu za ovakav odnos prema ljudima sa malo postova. Ako nemam stotine postova na ovom forumu, ne znaci da sam ... (dopisati po zelji)

Link to comment
Share on other sites

Off, druže, sapatniÄe, stradalniÄe, predstavljaÅ¡ se kao studijski Äovjek. Kao takav, ne bi trebalo da imaÅ¡ dileme ove vrste.

Moje pisanije se ne odnosi direktno na tebe, nego na upitna pitanja forumska u zadnjem vremenu (apokalipsa? :) ).

A i nisi baš dobro shvatio šta je pjesnik (ja, tj. moja malenkost) htio da kaže.

Link to comment
Share on other sites

Studio i hifi su dva sveta koja nemaju previse dodirnih tacaka, jer puno toga sto vazi u jednom u drugom nije bash prihvaceno. U studiju imam 3 konvertora.....Behringer (200e 8ch adda), koji koristim kad zafali kanala, Rme (10 adda, 1100 e) i lynx (2ch adda 750e). Razlike zaista nisu tolike, kao u novcu, ali ozbiljnos lynxa se itekako cuje, pre svega u stereo slici, trodimencionalnosti.... Tako da sve dok sam do 2ch, usnimavam kro njega, a sve vreme slusam kroz njega.

Sa pojacalima sliicna iskustva.....dynaudio bm15 i yamahe ns10 (na koje sad vecina vas prevrce oci :). ) pogonio sam sa razlicitim pojacalima od starih hifi tranzistoraca, jakih alesis studijskih pojacala (2x300 8ohm), a sada imam jedno pojacalo od hypex modula koje radi za klasu bolje od svega. Posebno yamahe, koje su neslusljive sa jefntinim pojacalima.....razlike su tolike da sam morao da uradim (jer ne mogu da kupim dva dooobra pojacala) nesto sto nije bas preporucljivo- imam pasivni prekidac posle pojacala, i na njjemu biram koje mi kutije rade. Bez obzira na kolicinu kablova i uticaj prekidaca, bolje je tako, nego da imam 2pojacala od kojih jedno nije na nivou hypexa.

E sad, ono sto ja trazim dok sam u studiju je jedno, od hifija trazim drugo, predpostavljam, sto i svi vi...

U studiju cu pre dati novac za dobro pojacalo uz pristojan dac, nego obrnuto, ali su svi ovi da konvertori koje imam upotrbljivi...naravno, lynx je linx...

Ono sto mi je nepoznanica su da izlazi na jeftinim hifi uredjajima, kao sto su d3tv receiver i moj harman dvd27....ako su oni iole pristojni, malo bolji od integrisanih zvucnih katica na kompovima, koji su u principu krs....onda nema dileme.......ali zaista nemam predstavu u kojoj je sta klasi u hifi svetu

Link to comment
Share on other sites

U 4Audio ima da se kupi i Yamahin network risiver, model je R-N500, po onome sto sam citao deluje sasvim dobro. Za Harman koji si pomenuo nisam procitao nista narocito pohvalno, makar u poredjenju sa Yamahom, ako je to uopste bitno.

 

80W po kanalu na 8 Oma, mrezni prikljucak za povlacenje muzike sa kucne mreze, digitalni audio ulazi, net radio... sve u jednom kucistu, meni deluje zanimljivo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...