Jump to content


Teorija i praksa -gde su granice?


dvv

Recommended Posts

  • Replies 183
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Za takve udare, pre svega, treba imati zvuÄnike sposobne da ih reprodukuju. Zatim, pojaÄalo koje će isporuÄiti ovima sve Å¡to za takvu reprodukciju zahtevaju. Ako je dovoljno 100W, OK.

 

Ali nam neće pomoći sitne kalkulacije tipa - decibel na sobu, decibel 'vamo-tamo. 

 

Moj stav je - pod Br.1 - moćne kutije.

 

Mislim da nije decibel, dva, već 5, 6. To nije malo.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da nije decibel, dva, već 5, 6. To nije malo.

 

Ovu primedbu uputi ovima koji na papiru proraÄunavaju snagu. Mene graniÄne vrednosti ne interesuju. Moje iskustvo govori da ni najoptimistiÄkije kalkulacije ne zadovoljavaju stvarne potrebe, kada blagi pokret VOL dugmeta može, oÄas posla, da proguta stotine vati. Kada u svakom momentu sluÅ¡aÅ¡ onoliko glasno koliko ti prija, a bez problema sa dinamikom.

 

Prava kalkulacija je kada sluÅ¡aÅ¡ sistem sa nekim pojaÄalom, pa primetiÅ¡ da mu fali neÅ¡to snage, pa kupiÅ¡ duplo jaÄe. :D

Link to comment
Share on other sites

Svakome prema apetitu.  Nisam ja glasnoholicar sa 131db u krvi.   :bacanje

Ma neee... ne smeš biti tako površan. Znaš i sam da nisi u pravu a tako pišeš.

 

Nije reÄ o lokanju piva na gajbe. Potpuno je u redu popiti jedno pivo uz ruÄak i reći - dosta!

 

Ali, desi se neÅ¡to dobro, ili se ne desi, nego ti jednostavno doÄ‘e da popijeÅ¡ joÅ¡ jedno... a nema. :plakanje Onda ti doÄ‘e krivo Å¡to si popio i ono jedno, bolje da pijeÅ¡ Å veps. 

Link to comment
Share on other sites

Kaisere, nisam ni ja zainteresovan da u sobi pravi ozvuÄenje za stadione, utoliko pre Å¡to ja ne volim baÅ¡ mnogo glasnu muziku.

Ali, problem je u tome što ti je velika dinamika kao droga, kada je jednom osetiš kod sebe u sobi, nećeš je se lako odreći.

To me jako potseća na pitanje snage u motoru automobila. Nekome to treba da bi se džekirao i vozio ludo, a ja je volim jer mi omougćava komfornu vožnju bez mnogo menjanja. InaÄe vozim uglavnom strogo prema propisima, u životu nisam platio kaznu ni za Å¡ta na otvorenom drumu, jesam par puta zbog parkiranja u gradu.

Priznajem, ponekada, retko dodÄ‘e mi da malo jaÄe otÅ¡rafim pojaÄavaÄ, Hoću da imam dovoljno svega i za takve sluÄajeve. Da bi meni na oko 3 m udaljenosti bilo recimo 96 dB SPL, zvuÄnik ja 1 m mora da isporuÄuje 102 dB SPL.

Link to comment
Share on other sites

To mu dodje kao ego linija. Granica gde dovoljno prelazi u previse ali lep je osecaj znati da ga ima.

 

Kome realno treba sat koji ide 200m pod vodu ili auto od 210MPH, 700BHP i 1000Nm? Opcije koje nikad ne iskoristis ali uzivas znati da postoje, da ih imas. 

 

Ah te granice...

Link to comment
Share on other sites

InaÄe, ljudi mererili glasnoću simfonijskog orkestra negde u 10. redu koncertne dvorane, kod deonice koja je najviÅ¡e dinamiÄna i glasna.

 

Izmerili na tom mestu sluÅ¡anja 93-96 dB proseÄnih, i oko 101 dB u onim najviÅ¡im kratkotrajni pikovima.

 

Ja se tim podacima vodim kada se propaÄunava potrebna glasnoća (SPL) na mestu sluÅ¡anja. I to treba da je toliko bez većih izobliÄenja i iz zvuÄnika, i iz pojaÄala.

Što btw uopšte nije lako postići, pogotovo ako je veća prostorija. U prevodu, TO KOŠTA.

Link to comment
Share on other sites

Ja ovo ne shvatam kao ratovanje, već kao informisanje. Dao sam ti potpuno konkretne podatke, koji nisu ni moji, ni izmiÅ¡ljeni, i koji se teÅ¡ko mogu osporiti....ali slobodno možeÅ¡ da pokuÅ¡aÅ¡. 

 

Dugo se bavim konstrukcijama zvuÄnika. Naravno, slobodno napiÅ¡i Å¡ta misliÅ¡, uz neku suvislu argumentaciju.....npr. sluÅ¡ao sam JM Lab Grand Utopia sa Krell od 2x500W, i meni CM1 bolji.  :lol:

Link to comment
Share on other sites

Na JM Lab GU impedansa pada do 3 oma, a na CM1 ne ide ispod 5,1 om. Jasno da je CM1 tehnoloski superiorniji po tom pitanju. :crno-na-belo  Skretnica prvog reda i 2way sistem rezultiraju manjim gubitcima mikrodetalja. O WAF i VFM da ne pocinjem. Opasne su ove vaÅ¡ke.  :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

Veliki zvuk može doći samo iz velike kutije. U suprotnom, B&W lupa gluposti sa njihovim velikim kutijama, koje definišu vrh njihove ponude.

Male kutije mogu biti jako prijatne za sluÅ¡anje, lepo izgledati i tome sliÄno, ali NIKADA ne mogu svirati kao velike kutije sliÄnog kvaliteta.

Kaiser, jednog lepog dana, i ti ćeÅ¡ nauÄiti da to Å¡to tvoje kutije imaju skretnice prvog reda uopÅ¡te ne mora biti prednost. Kao i svako drugo tehniÄko reÅ¡enje, i to ima svojih prednosti, ali i svojih mana; isto važi i za sve druge skretnice. Najmanje problema ima sa aktivnim skretnicama, jedini "problemÄić" koji tu postoji je potreba da se poseduju najmanje dva pojaÄavaÄa snage.

Link to comment
Share on other sites

Ovo ratujemo kalkulacijama i tabelama, mani se ti merenja sad.

 

5inci i 12inchi je isto ako je mali dobar radisa. Teoretski...

 

lmao.gif

Nije Äak ni teorijski isto, jer će veliki drajver od 12 inÄa UVEK biti bitno efikasniji od manjeg. Shodno tome, trebaće mu drastiÄno manje snage za isti SPL. Sem toga, manji drajver će gotovo uvek imati viÅ¡e taÄku rezonanse od velikog, pa će shodno tome i njegova donja -3 dB taÄka biti viÅ¡a od onoga od 12 inÄa (pretpostavljajući sliÄan nivo kvaliteta oba drajvera).

Link to comment
Share on other sites

Sem toga, manji drajver će gotovo uvek imati viÅ¡e taÄku rezonanse od velikog, pa će shodno tome i njegova donja -3 dB taÄka biti viÅ¡a od onoga od 12 inÄa (pretpostavljajući sliÄan nivo kvaliteta oba drajvera).

 

 

Seas CD22RN4X, bass od 8", Fs=20 Hz. Beyma 15P80Nd, bass od 15" (4X veći), Fs=54 Hz.  :lol: ....istina, ovaj drugi je 10 dB efikasniji. 

 

Svodi sa na to da se spakuje kvalitetan zvuÄnik koji će moći da postigne 94-96 dB RMS i 100-101 dB u pikovima na mestu sluÅ¡anja, a bez većih izobliÄenja iz zvuÄnika i pojaÄala. 

Sve se to da sraÄunati. Å ta se može postići sa kojim veliÄinama jedinica, za odreÄ‘enu veliÄinu prostorije i udaljenost zvuÄnika od fotelje.

Kvaliet se podrazumeva. Bolje je ići na kvalitetnije manje jedinice, nego na loÅ¡e velike. Za proseÄne sobe nije potrebno da su zv. jedinice velike.

RaÄunica kaže da je za manju sobu, 12-15 m2 i udaljenost sluÅ¡anja 2-2,4 m dovoljan kvalitetan i po parametrima odgovarajući mid-bass od 6"-7" u bass-reflex-u, za date uslove potrebnog SPLa.

Link to comment
Share on other sites

RaÄunica kaže da je za manju sobu, 12-15 m2 i udaljenost sluÅ¡anja 2-2,4 m dovoljan kvalitetan i po parametrima odgovarajući mid-bass od 6"-7" u bass-reflex-u, za date uslove potrebnog SPLa.

"Potreban SPL" je jako nedefinisana kategorija. Ako mene pitaÅ¡, možda neki baÅ¡ moćni drajveri te veliÄine i posluže, ali, barem za nekog ko sluÅ¡a elektrificiranu muziku i voli povremeno da pusti sebi na volju, to nije baÅ¡ neka opcija. Ne razumem zaÅ¡to audiofili, apriori, iskljuÄuju mogućnost da u stanu muzika zvuÄi isto kao na koncertu? Ili bolje.

 

Negde sedamdesetih sam bio u komÅ¡iluku, kod Äoveka koji je živeo u nekoj pomoćnoj prostoriji, u prizemlju kule kod Å tranda (podatak za NovosaÄ‘ane). To je bilo tako, nekih 12-15 kvadrata. Å to mu nije smetalo da u njoj drži Tannoy 15" u "ameriÄkim"  kutijama od po nekih 150l. Ili 250l? Ono je baÅ¡ bilo ogromno.

 

Quad je bio odvrnut debelo preko polovine. Bas je bio ogroman, plivali smo u njemu, kao da smo bili u samoj kutiji. Ali je doživljaj bio izvanredan. Solo Džindžera Bejkera na bubnjevima, nekih pet minuta... :loveface ,  Pesma je bila simboliÄnog naslova, baÅ¡ za ovu temu - Do what you like (Blind Faith).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...