Jump to content


Hi-Files testovi: Asus Xonar Essence One


Ljuba

Recommended Posts

Azijski tigar

Xonar Essence One predstavlja hrabri iskorak u hi-fi vode. Možda će nov pristup azijske kompanije osvežiti već pomalo pretrpano i monotono tržište digitalno-analognih konvertera.

Asus ne treba posebno predstavljati: azijski proizvođač postao je svetski poznat zahvaljujući proizvodnji kvalitetnih matičnih ploča za računare, a kasnije i mnogih drugih komponenti. Danas veliki deo njegove prodaje čine laptop računari i IT dodaci.

Otprilike prošle godine Asus je oformio poseban tim s ciljem da proizvede kvalitetan digitalno-analogni konverter. Tržište ovih uređaja je naročito primamljivo ljubiteljima koji žele da imaju dobar zvuk bez potrebe za kupovinom glomaznog desktop kućišta. Pun naziv ove rasne hi-fi komponente jeste Asus Xonar Essence One i obuhvata digitalno-analogni konverter sa mogućnošću funkcije pretpojačala i zasebnim pojačivačem i izlazom za slušalice.

asus3

Prvi kontakt sa Xonar Essence One ostaviće mnoge bez teksta: luksuzno pakovanje sa odštampanom stilizovanom slikom tigra na sebi. Tu je i obavezna naznaka da je Xonar Essence One prvi u svetu po nekim tehničkim rešenjima. Pored osnovne jedinice u koju je inkorporirano i napajanje, dobijaju se najneophodniji kablovi (USB i mrežni), kao i uputstvo. Nama je za oko zapao dodatak: knjižica sa mernim rezultatima. Ona ne obrađuje direktan primerak, već se odnosi na Xonar Essence One seriju uređaja i pokriva grafikone odnosa signala i šuma preko frekvencijskog opsega (Furijeova analiza spektra), ukupna harmonijska izobličenja, dinamiku, preslušavanje svakog kanala zasebno i slično. Merenja su dobijena korišćenjem Audio Precision opreme. Korisničko uputstvo, iznenađujuće, poseduje crtež rasporeda svih bitnih integrisanih kola, sa njihovim nazivima i funkcijama. Uz Asus Xonar Essence One stiže i disk sa upravljačkim programom namenjenim popularnim operativnim sistemima na računarima. Nažalost, daljinskog upravljača nema.

Zvuk

Asusov digitalno-analogni konverter poseduje neke od zvučnih osobina starih audio-uređaja, ali i neke u kojima primat drže novi. Koliko je ovo dobro ili ne videćemo dalje u tekstu. Testirali smo ga sa tri aspekta: pretpojačalo za slušalice i digitalno-analognu konverziju putem koaksijalnog i USB priključka.

Reprodukcija korišćenjem koaksijalnog digitalnog S/PDIF ulaza dala je neke dobre i neke manje dobre tonove, ali je ukupan utisak da za ovaj novac teÅ¡ko možete očekivati viÅ¡e u ovom trenutku. Ono gde Xonar Essence One sija jesu dinamika i posvećenost muzici koju reprodukuje. On se nje drži svakim svojim tranzistorom i ima sjajnu dozu agresivnosti. U ovoj klasi čini nam se da nema konkurenta meÄ‘u konverterima koje smo sluÅ¡ali. Tome doprinosi atraktivno prireÄ‘eno srednjotonsko područje u kojem Xonar Essence One briljira – sa pevačem isturenim blago ispred i priličnom dozom transparentnosti zahvaljujući kojoj je i zvučna slika precizna i realno skrojena.

Stacey Kent i njen audiofilski album „Collection“ nisu baÅ¡ pravi primer dinamike i živosti, ali iskuÅ¡avaju mogućnost svakog ureÄ‘aja prema postavci zvuka u prostoru i definiciji tonova. Staceyin glas je prelep, smiren, ponekad pomalo uspavan, ali ipak sjajno zvuči u numerama „Wonderful“ i „More Than You Know“. Na vrhu lestvice primećujemo dobru detaljnost, ali i odreÄ‘enu dozu neupečatljivosti. Prelazak na Petera Gabriela i „Don’t Give Up“ u saradnji sa divom Kate Bush potpuno je druga priča: sve dobre osobine Xonar Essence One je zadržao, dodavÅ¡i odličan ritam, harmoniju i veoma dobro oslikanu prelaznu temu na kraju numere. Posle Stacey Kent, Peter Gabriel je prava harmonija haosa, mada se ovaj ureÄ‘aj u njemu snalazi kao kod kuće, sa pravilnim odvajanjem instrumenata i glasova, Å¡to je veoma dobro imajući u vidu kategoriju kojoj pripada.

Tamo gde Xonar Essence One ne može da zablista jesu ekstremi: nije to velika mana, ali je ipak ne možemo zaobići. Lakše je oprostiti blagi nedostatak kontrole na mid-basu, koji je opet tako topao da će svojim ritmom lako prevariti slušaoca. No, sibilanti i gornji ekstrem kriju dozu grubosti, te ona čini Xonar Essence One dobrim konverterom za rok ili akustične instrumentale, ali ne i za svakog vokalnog izvođača i precizne audiofilske predstave gde je neophodno ocrtati svaku notu na gornjem kraju. Međutim, pre formiranja mišljenja o ovom DAC-u pročitajte deo o tehničkim pikanterijama.

asus

Korišćenje USB ulaza dokazalo je (joÅ¡ jednom) neophodnost upotrebe kvalitetnog USB kabla izmeÄ‘u računara i digitalno-analognog konvertera. Ne pomiÅ¡ljajte da Xonar Essence One koristite sa običnim “kinezima” iz radnji računarske opreme jer ćete imati viÅ¡e Å¡tete nego koristi. Reprodukcija koja se dobija preko USB porta možda je joÅ¡ opuÅ¡tenija i lepÅ¡a na srednjim tonovima, kao da Xonar Essence One ima u sebi britanske krvi. Bas i mid-bas su jednako prisutni, ali je donji kraj definitivno plići i ne ide toliko duboko kao malopre, kada smo kao izvor koristili CD transport. Gledajući po parametrima i opsezima, sve je slično, ali nam se činilo kao da su srednji tonovi stavili pod skute i visoke i niske. Nekako je sve zvučalo tanko i nedorečeno, bar za naÅ¡ ukus. Klavir, malopre sasvim korektno reprodukovan, sada je dobio jednu notu veÅ¡tačkog prikaza, koji je bio “samo” reprodukcija umesto audiofilski prikaz.

Interesantno je da je zvuk preko slušalica dao bolji rezultat nego onaj koji smo dobili na single-end izlazima. Dinamički veoma aktivan i solidno detaljan na gornjem ekstremu, bez po muke je nagovorio na jednu veselu svirku slušalice koje su nam bile pri ruci (Sennheiser HD700 i 580S, kao i AKG K550). Razlog za ovo verovatno leži u posebnoj konstrukciji pojačivača za slušalice, koja se ne bazira samo na jednom jeftinom operacionom pojačivaču, kako je to često slučaj. U stvari, od svega nam se dopao još viši nivo dinamike i harmonije u odnosu na klasičan linijski izlaz Xonara Essence One.

Proizvođač ponosno navodi kako je ovo prvi digitalno-analogni konverter koji radi simetrični upsampling, zasnovan na celobrojnom umnošku osnovne frekvencije semplovanja. Za razliku od nekih drugih proizvoda, koji bilo koju ulaznu frekvenciju podižu na 192 kiloherca, Xonar Essence One frekvencije od 44,1, 88,2 i 176,4 kiloherca podiže na 352,8 kiloherca, dok 48, 96 i 192 kiloherca završavaju na 384 kiloherca, čime se, kako se navodi, održava viši nivo kvaliteta zvuka.

Iznutra

Izrada kućišta Xonar Essence One izuzetno je robustna i veoma pedantna. S vremena na vreme naiđemo na poneki uređaj koji je pravljen tako da izgleda pedantno spolja, ali kada obratimo pažnju na unutrašnjost, nalazimo bitne zamerke. Kako bi naš narod rekao: spolja gladac, a iznutra jadac. Xonar Essence One je sušta suprotnost: odlična obrada školjke u koju naležu prednja i zadnja strana, kao i matična ploča, prosto je domaći zadatak za mnoge konkurente. Pored toga, primetni su i žlebovi po kojima se kreće unutrašnja konstrukcija u cilju preciznog naleganja prednje ploče u ležište postavljeno za nju. Svaka čast, majstori!

Najveći deo mase svakako nosi snažan torusni transformator, kakav bi, po gabaritu, pre pristajao nekom manjem pojačalu nego digitalno-analognom konverteru. Iza njega se nalazi sekcija ispravljanja i filtracije struje sa ne naročito velikim elektrolitskim kondenzatorima (dva od po 1.500 i jedan od 2.000 mikrofarada). Kola za stabilizaciju su low drop regulatori tipa LM2940 i LM2990, izbrojali smo ih ukupno tri. Postoji logika konstrukcije koju su davno primenjivali Britanci (Boothroyd-Stuart, na primer), a koja se bazira na prilično skromnoj sekciji filtracije ispred koje stoji veoma snažan transformator, te nam se čini da je Xonar Essence One napravljen na ovaj način. Više bismo voleli da vidimo nešto bar delimično slično odličnom Audiolabovom M-DAC-u.

_DSC5543 asus_opt

Kao S/PDIF risiver koristi se kolo AK4113 poznate japanske kompanije Asahi Kasei i podržava do 24 bita i 216 kiloherca ulaznog signala. Digitalna obrada signala poverena je Analog Devices integrisanom kolu sa oznakom ADSP21261. Digitalno-analogna konverzija vrši se pomoću dva Burr-Brown PCM1795 čipa. Interesantan je izbor ovog kola jer ono poseduje strujni izlaz, što znači da se strujno-naponska konverzija ne vrši unutar samog integrisanog kola, već je spoljna, a to omogućava optimizaciju analogne sekcije eksternim komponentama u cilju postizanja optimalnih karakteristika zvuka. Faktički, nije prisutan mali operacioni pojačivač u okviru samog PCM1795 kola, što je pozitivno rešenje. Dodatno, iako je za stereo-reprodukciju dovoljno samo jedno PCM1795 kolo, ovde se koriste dva. Mada nismo imali pri ruci električnu shemu iz koje bismo videli kakav je princip funkcionisanja, pretpostavljamo da dva PCM1795 kola rade u dvostrukom diferencijalnom modu, čime se maksimizuje odnos signal-šum.

_DSC5535 asus_opt

Izlazna i sekcija slušalica pune su operacionih pojačivača: kao strujno-naponski konverter i niskopropusni filter koriste se poznata prastara NE5532. Izlazna sekcija poverena je kolima LM4562, dok je bafer za slušalice LME49600, čija je jedna od osobina da poseduje mogućnost izbacivanja izlazne struje čak i do 250 miliampera, što je korisno kod zahtevnijih slušalica. Svi kondenzatori u digitalnoj i analognoj sekciji su Nichicon, a videli smo i više mikroreleja namenjenih uključivanju izlaza, što je bolje rešenje nego korišćenje standardnih tranzistora. Sve deluje korektno i pedantno napravljeno, ali u praksi se ispostavilo da potenciometar za slušalice, poreklom od Taiwan Alpha Electronics, nije baš vrh kvaliteta: pri visokim vrednostima otpora, kada bi signal imao malu vrednost, primećivala bi se jasna razlika u jačini signala između levog i desnog kanala. Jedna od zanimljivosti Asus Xonar Essence One konvertera jeste da su praktično svi operacioni pojačivači u analognoj sekciji (ima ih preko deset) fabrički postavljeni u podnožje, što omogućava njihovu laku zamenu. Treba biti pažljiv: ova podnožja na ploči veoma čvrsto drže integrisana kola i najbolje bi bilo imati specijalni alat za njihovo vađenje (Asus ga nije isporučio), ali i mali odvijač i pinceta mogu da posluže. Treba samo paziti da se nožice integrisanih kola ne iskrive preterano. Česta zamena zato nije laka. Asus je lepo obeležio položaj kola, ali nijednu reč nije napisao o tome kako se Xonar Essence One otvara: potrebno je odviti četiri zavrtnja na prednjoj ploči i samo dva na zadnjoj, koji se nalaze na sredini. Mi smo se, po otvaranju uređaja, kratko igrali zamenom prvenstveno NE5532 operacionih pojačivača raznim kombinacijama Burr-Brownovih OPA2604 i OPA2111. Za ozbiljne zaključke treba više vremena, ali očigledno je bilo da smo postigli osetno bolju dinamiku i rekreiranje tišine iza izvođača, sa istaknutijim, dinamičnijim i prirodnijim glasom i boljim udarcem basa nego u fabričkoj postavci izlazne sekcije. Osetan je bio i pozitivan pomak na detaljnosti i relaksiranosti gornjeg ekstrema, što je boljka velikog broja uređaja sa NE5532 u izlaznoj sekciji, pa i Xonara Essence One. Preporuka, svakako, stoji: obavezno se poigrati sa operacionim pojačivačima izlazne sekcije.

Zaključak

Kupiti ili ne? Asus nije zvučno ime među modernim hi-fi kompanijama i pitanje je koliki deo novca ćete jednog dana uspeti da povratite kada rešite da unapredite sistem. Ali, zaista ne treba razmišljati ovako: više je nego očigledno da je Xonar Essence One pravila grupa ljudi koji vole da slušaju dobru muziku. Tehnički prilično doteran, jednostavan za korišćenje, a opet bogat opcijama, predstavlja opasnog konkurenta. Mehanički kvalitet izrade je fenomenalan, a i briga o detaljima očigledno je prisutna. Ima i dečjih bolesti kao što su potenciometri za regulaciju glasnoće tek prosečnog kvaliteta, ali zato Asus uvodi novu dimenziju u uređajima i spaja tehnička rešenja sa jednostavnom mogućnošću unapređenja uređaja. Zvučno, Asus je bolji za korišćenje uz kvalitetan CD transport, kakav zaslužuje, nego pomoću USB porta, gde je, čini nam se, manje prosečan u odnosu na konkurenciju. No, ukoliko planirate da koristite koaksijalni ili optički ulaz, Xonar Essence One oduševiće vas dinamikom, ritmom i potpunom, iskrenom predanošću muzici, sa audiofilskim izdanjima, ali i pop numerama, gde garantuje sate uživanja svima sem cepidlakama. Dodatni plus je i vrlo dobar izlaz za slušalice, koji nije puki dodatak već pažljivo konstruisan deo komponente.

stacy_opt

Slušali smo

Stacey Kent i album „Collection“: odličan izbor dok čitate omiljenu knjigu.

Asus Xonar Essence One
  • Ulazi: S/PDIF u obliku RCA i

    TosLink, kao i USB.

  • Analogni izlazi: single-end RCA, XLR
  • Rezolucija: 24 bita/192 kHz (svi ulazi)
  • Upsampling: do 352,8 ili 384 kHz, 32 bita
  • Digitalno-analogni konverteri:

    Burr Brown PCM1795

  • Frekvencijski opseg: 10 Hz – 48 kHz (na -3 dB, ulaz 24 bita/192 kHz)
  • Odnos signal-Å¡um: 120 dB
  • Ukupna harmonijska izobličenja: manja od 0,000316 %
  • Dimenzije (Å xVxD): 230x61x261 mm
  • Masa: 3,2 kg
  • Cena: oko 450 €

www.asus.rs

Pročitajte ceo članak

Link to comment
Share on other sites

Opisali ste i Essence III i niste mu nasli nijednu manu. Nemam gde cuti, da li je stvarno toliko dobar?

Iz iskustva (imao sam ga par dana u sistemu) jeste dobar DAC/head amp combo,ali bi pre isao na rdac,ima mnogo vise finese pri reprodukciji vokala,sjajan za rock ili vokalnu muziku,ne toliko za EBM,za to je essennce one stvarno dobar,takodje ima i odlican soundstage,sad ima oprecnih misljenja povodom volume trackinga na balansiranim izlazima,ne znam da li su taj bag ispeglali.

Link to comment
Share on other sites

Pitanje je bilo za Essence III. Svuda ga hvale, na stranim forumima korisnici isto imaju neki wow efekat, kazu da odlicno radi i podrzava dsd. Ovde PC prodavnice nema sansi da ga nabave a i da to urade, nikad ne bi napravili mogucnost slusanja pre kupovine.

Link to comment
Share on other sites

Pitanje je bilo za Essence III. Svuda ga hvale, na stranim forumima korisnici isto imaju neki wow efekat, kazu da odlicno radi i podrzava dsd. Ovde PC prodavnice nema sansi da ga nabave a i da to urade, nikad ne bi napravili mogucnost slusanja pre kupovine.

Gospoda iz kimtecha (glavni uvoznik za asus) rade po pravilu plati pa se klati tako da cete tesko da ga probate kuci sem ako nemate nekog u asus kancelariji.

Link to comment
Share on other sites

Ja sto sam cuo od poznanika iz audio krugova ti asusi su prilicno prosece sprave. Cak mi je zaposleni u One HiFi rekao da je onaj najskuplji, ne znam mu oznaku, a kosta oko 1600 eura potpuni fijasko spram cene. Probali ga i sklonili sa strane. Rekose da ga mala rega ozbiljno ugrozava po kvalitrtu zvuka.

Link to comment
Share on other sites

Ja sto sam cuo od poznanika iz audio krugova ti asusi su prilicno prosece sprave. Cak mi je zaposleni u One HiFi rekao da je onaj najskuplji, ne znam mu oznaku, a kosta oko 1600 eura potpuni fijasko spram cene. Probali ga i sklonili sa strane. Rekose da ga mala rega ozbiljno ugrozava po kvalitrtu zvuka.

 

Mislim da si cuo neverovatno pogresnu informaciju po principu:

Kupac: "jel imate BMW od 50.000"

Prodavac: "Nemam na lageru da ti odmah prodam a ionako je s*****

Ali zato imam fenomenalni Yugo za 10.000, odmah  i majke mi mnogo je bolji.

Ima sve isto - Volan, 4 tocka, kocnice...:D

Link to comment
Share on other sites

Mislim da si cuo neverovatno pogresnu informaciju po principu:

Kupac: "jel imate BMW od 50.000"

Prodavac: "Nemam na lageru da ti odmah prodam a ionako je s*****

Ali zato imam fenomenalni Yugo za 10.000, odmah  i majke mi mnogo je bolji.

Ima sve isto - Volan, 4 tocka, kocnice... :D

 

Nije ti dobar primer, proizvodi koji se prodaju u One HiFi i po kvalitetu i po ceni mogu da budu samo BMW, a Asus Yugo  ;-)

Link to comment
Share on other sites

Nije ti dobar primer, proizvodi koji se prodaju u One HiFi i po kvalitetu i po ceni mogu da budu samo BMW, a Asus Yugo  ;-)

 

Pre bih rekao da je ono sto se prodaje u One HiFi  vise Bentley nego BMW, ali ako 6moons daje asusovim proizvodima odlicne ocene to mi je dovoljno referenca da im proizvodi nikako nisu yugo ;-)

 

Ko ne veruje moze malo i da koristi pretragu:

Link

Link to comment
Share on other sites

Ljubo, da li ste probali Essence One i kao preamp?

 

Obzirom da sam ga imao, i prosao-tako-kako-sam-prosao, zivo me zanima da li vam je palo na pamet da ga i tako istestirate, i da li ste naleteli na fail sa kakvim sam se ja susreo?

 

Meni je takva/tolika glupost bila sasvim dovoljna da VISE NIKAD ne pozelim ni jedan Asus proizvod iz ove kategorije. 

 

Po pitanju zvuka bih se prilicno slozio sa tobom, ali je utisak "nedorecenosti i nedovrsenosti" jednog ovakvog proizvoda (u svakom pogledu) meni bio prevelik zalogaj da bi ga zadrzao u svom sistemu. 

Link to comment
Share on other sites

Poenta je da prvo verujete sebi i svojim uÅ¡ima, prema tome DayWalker je trebao da traži da Äuje uredjaj a ne da veruje drugima.

 

Pre bih rekao da je ono sto se prodaje u One HiFi  vise Bentley nego BMW, ali ako 6moons daje asusovim proizvodima odlicne ocene to mi je dovoljno referenca da im proizvodi nikako nisu yugo ;-)

 

Ko ne veruje moze malo i da koristi pretragu:

Link

 

Nismo se razumeli, ja nisam ni rekao da je taj Asus loÅ¡. BaÅ¡ zato Å¡to ga nisam liÄno Äuo, ne mogu ni da iznosim miÅ¡ljenje o njemu.

Samo sam ukazao na to da slikoviti primer nije logiÄan.

Ali nije to ni bitno, ne bih dalje da offtopikujem.

Link to comment
Share on other sites

Gfx mogu da razumem tvoje nezadovoljstvo, ali i space shuttleovi se kvare... Verujem da tehnologija kojom Asus raspolaže daleko prevazilazi tehnologiju kojom raspolažu proizvođači hifi opreme. Mislim na kvalitet štampane ploče, izbor el. delova itd.

Mi taj problem na uzorku nismo imali. Ali se o tome toliko već pisalo pre dve godine, da je sad malo besmisleno nastavljati tu priču.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...