Jump to content


kutak za pecarose


zoltan

Recommended Posts

  • Replies 184
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

Juče sam opet bio na pecanju... go*no se smrzlo u meni. :D Treba biti manijak i satima sedeti u čamcu dok severac piči preko Dunava. Džabe "made in USA" postavljena vijetnamka, džabe herojski duh. Doduše, pomoglo bi da sam imao deblje zokne i dvoje pantalona, ali, cenim da sam završio sezonu. Pogotovo što za naredni period prognoze loše stoje. Možda, ako upriličim neki lepši dan, izađem još jednom. Možda ponesem i foto-aparat pa napravim nešto snimaka, tek da dočaram koliko riba nije jedini motiv za izlazak na vodu.

Rekapitulacija je sledeća: desetak izlazaka, jedanaest ulovljenih šarana, četiri puštena. Od sedam zadržanih, svi su bili između dva i nešto jače od tri kilograma, osim onog od devet.

Bila su i "dva kidanja". U pecaroškom žargonu "kidanje" ima istu, ako ne i jaču težinu nego ulovljena riba.:rolleyes: Jedno kidanje je bilo, da kažem, obično - riba je šmugnula u podvodne panjeve i otkačila se. Ovo drugo je bilo skroz intrigantno - kada je dasa krenuo u dubinu brzinom torpeda, nije se ni osvrnuo dok nije pokidao. I to upredenu strunu, običan najlon već odavno ne koristim za šarana. Strašno me nervira što je baš na toj pecaljki bila udica vezana pre par godina, kad sam za predvez koristio malo slabiju strunu. Ali, šta je - tu je.

S tim u vezi, do sada sam špulnu držao maksimalno stegnutu, jer nije pametno puštati ribu da ide kuda ona hoće kada su svuda oko tebe panjevi. Sada ipak dajem izvestan stepen slobode... videćemo sledeće godine, možda bude od koristi. :)

Link to comment
Share on other sites

10 minuta ranije, siroma said:

Za kilo ribe? Da vikend ne budes sa zenom i decom nego mrznes, kvasis se, ujedaju te i bodu...

 

Mrzi me da gledam unazad, siguran sam da si već jednom napisao gotovo istovetan post. :lol: Ni ja ne razumem zašto neki ljudi daju pare za skupe uređaje, do beskraja ih zamenjuju drugim, menjaju kablove, pomiču zvučnike i fotelju ovamo - onamo, osluškuju sedeći k'o paralizovani...B)

Link to comment
Share on other sites

Na pecanje ne idem 'za kilo ribe' (i ne donosim kuci) vec iz razonode, sporta, tisine i opustanja kada se zagledas u vrh stapa. Cekas ona dva saranska trzaja a ne znas ka'ce. Treci trzaj neema. To sto si promasio - promasio si, sad slobodno polako motaj najlon i kaci novi mamac. A kuci, Nedeljom, nemoj mi reci da stvarno cavrljas s cerom il' zenom. Pa visis po forumima nop-stop! Slusas klasiku i cavrljas? Aha, ima to :)

Link to comment
Share on other sites

46 minuta ranije, DJ.NIK said:

Treci trzaj neema. To sto si promasio - promasio si, sad slobodno polako motaj najlon i kaci novi mamac.

 
 

Nešto mi govori da pecaš na starinski način, stavljanjem mamca direktno na udicu. Pecanjem "na dlaku" treći trzaj znači odvlačenje štapa u Dunav. :D Naime, obično se, već posle prvog trzaja, šaran sam nabode, retko ima promašaja. Dakle, ovako kao na slici, samo umesto ovih plastičnih "dlaka" ja koristim tanak najloncki konac.

nd0c8x.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, siroma said:

Stvarno ne razumem ljude koji idu na pecanje.

Zasto?

Za kilo ribe? Da vikend ne budes sa zenom i decom nego mrznes, kvasis se, ujedaju te i bodu...

a koga zabole uvo sto ti nešto ne razumeš...pa ovde gadiš ljudima temu trovačkim postovima svako malo.Pročitaj lepo naslov teme,pa je zaobiđi.

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, beatgoeson said:

Nešto mi govori da pecaš na starinski način, stavljanjem mamca direktno na udicu. Pecanjem "na dlaku" treći trzaj znači odvlačenje štapa u Dunav. :D Naime, obično se, već posle prvog trzaja, šaran sam nabode na udicu, retko ima promašaja. Dakle, ovako kao na slici, samo umesto ovih plastičnih "dlaka" ja koristim tanak najloncki konac.

nd0c8x.jpg

 

To na slici je na bazi silkona,elastično sa rupom kroz koju se provuče udica.Vrlo praktično.Bude i tu promasaja ali verovatno manje.Ja recimo ne volim taj uspeh po svaku cenu,i ona zvučna pomagala.Ako nisam tu,nisam spreman,blejim sa strane...nek ode,a ne pi-pi-piiip i nema greske i okrenutih leđa...

Link to comment
Share on other sites

Istina, vise koristim 'staru' tehniku direktnog kacenja ali pecam sa obale gde Dunav nosi i 80gr olovo bez problema a kamoli kukuruz ili bojli na dlacici / tankom najlonu. Kad se bas pripremim vezujem udice na koncanicu uz 'knotless knot'. Al' ko ce jos i naocare za citanje da nosi na pecanje. Ovako, Imas 10-20 udica vezano u rezervi (za zakacaljke i panjeve) i teraj!  :)

Link to comment
Share on other sites

@Sondek 

Uh, na mestu gde sam pecao je sve bilo daleko od uspeha po svaku cenu. :P Kakvi zvučni signali, ako nisam pored štapa, ode u vodu. Moraću da dogodine napravim držače, sada su štapovi samo stavljeni na dasku za sedenje. Jedan, i to od manjih, mi skoro odnese štap, dohvatio sam ga u zadnji mah. 

Ali, na dlaku obavezno.

@DJ.NIK 

Brza voda nije nikakav problem, neće spasti mamac sa konca. I ja sam "ćorav", malo je petljavina sa montažom, ali vredi. I ja pecam u brzoj vodi, moja su olova od sto grama, iako ne bacam daleko od čamca.

Link to comment
Share on other sites

probaj da nađeš ovo sa slike od silikona,nema šanse da spadne bojla,a ni malo tvrđi kukuruz.Ima taj graničnik koji to spreči.Bojle kad se lepo probuše burgijicom iz pribora ne spadnu cak ni kad se upeca šaran.Potrošim ih na prihranu,u suprotnom pakovanje traje celu sezonu.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, sondek said:

a ni malo tvrđi kukuruz

Baš je to problem - koristim Cukk kukuruz koji je prilično mek, u divljim uslovima - brza voda, virovi, bela riba koja čupka, rakovi... ja stavljam parčence stabljike od neke tvrđe travke kao graničnik.

Boile ne koristim, jednom u životu sam probao i odustao, po principu "ne menjaj konja koji pobeđuje". Cukk mi je skroz dobar. E sad, mogao bih dogodine da probam prvo na jednom štapu, dok ne uhvatim nešto, pa da vidimo šta dalje. Dešava mi se da bela riba skine kukuruz, pa efektivno gubim vreme pecajući na prazno.

Link to comment
Share on other sites

Šta da ti kažem nego da probaš u svom sistemu :lol:

Kad sam prvi put video jednog beograđanina kako burgijom busi kukuruz pomislio sam ovaj će neku kokoš da upeca.Medjutim bas i nije bilo tako.Bas zbog pecanja ma Dunavu reče da je krenuo tako.Doduse namirisu oni to necim u sto umoče.Bojlu sam i ja prvi put probao pre 2-3g,ali kombinujem obavezno sa kukuruzom.Bude često bolje na bojlu.Ove silikonske dlake sa graničnikom imas po radnjama,kostaju smešno-grana sa desetak komada oko 100-150 din.Ja to ni ne skidam sa udica,inače bi pogubio.To se ne pokida nakon par sarana.Šaraj malo Beat,tehnika napreduje ,kad ti kaže gramofondžija :D

 

Link to comment
Share on other sites

imas jedan kompletic burgija + nesto kao igla za hekleraj,strikanje kako god vec.Probusis rupicu i kroz nju provuces tu iglu sa kukicom koja ima preklopnik i za to prikacis kroz rupu u toj silikonskoj ''dlaci''.povuces iglu nazad i prosla je kroz kukuruz ili bojlu.onda sroz istu tu rupu na silikonu provuces udicu i nema sta da mrda,a granicnik sprecava spadanje.To je sve elasticno,tegli se  kad saran uvlaci ne pravi otpor tako da je sve to prilicno inteligentno smisljeno jer je i riba kazu sve pametnija i opreznija .Kako to izgleda na udici imas na slici koju si poslao.Saljem kako izgleda ta igla.

 

saran igla.jpg

Link to comment
Share on other sites

Inace to pecanje postaje nauka,a koliko od te opreme zavisi uspeh shvatis kad prvi put odes onako amaterski na neki revir gde dolaze ti takmicari.Ja to volim i dalje sto amaterskije i recimo da sam zadovoljan sa jednim ili dva sarana,a i nije mi ni bitno.Idem iskljucivo zbog druzenja sa sinom,ove godine ga proslo,krenuo pubertet i zato nisam otisao nijednom,bedak,al ne zbog pecanja ako me razumete.Ali kad na mesto pored tebe na 10 metara sedne neki specijalac i ti ulovis jednog il dva sav srecan,a on 10-15 vidis da i pribor i mamci ipak znace dosta.Ne privlaci me to,ali imam jednog klijenta koji je u nekom sampionskom timu i kad mi je rekao da su pobedili sa 900kg ribe njih trojica u timu pao sam u nesves' .Pecajuci starim metodama koje smo mi naucili verovatno bi upecao par komada za 24h.Taj pribor za pecanje je ludilo,poput hife.Pitam jednog lika koliko ima opreme,racunajuci sad ce da mi kaze 1000-2000Eur.Covek mi kaze 10-15000E mozda i 20000E, mslm high And.Kad sam prvi put video neki brodic koji na daljinac ide do mesta gde ovaj pogadja u 20cm bez greske mislio sam da je neki hipnotisan gusan kad ide tako pravolinijski.Jos ako naletis na takmicenje,vidis koji su to freakovi.To sve naravno donosi rezultate i u divljini gde je jos teze uhvatiti ribu imao sam priliku videti jednom prilikom davno to na dtd kod Kleka.Kod mene ko u bunaru,a ovi ulovise za sat vremena 7-8 sarana.Ko da su na riblji kokain pecali....

Link to comment
Share on other sites

E, baš sam neki dan na YTgledao neke tehnike montiranja kedera za smuđa pa sam se pitao otkud bih nabavio ovakvu iglu s kukom. Samo ona nema dršku, jer igla treba cela da prođe kroz ribicu. Valjda može da se skine ta plastika, ili ima da se kupi i bez drške?

Što se ovih profesionalaca tiče, na Dunavu je to sve malo drugačije nego u mirnim vodama, plus je koncentracija ribe manja. Osim toga, vrednost silne prihrane za svako pecanje iznosi jedno 20Eur. Neka, hvala. Inače, zaista za sve treba praksa i specijalizacija, ne sporim.

Link to comment
Share on other sites

On 9/16/2016 at 13:16, beatgoeson said:

Prekjuče bio prvi put na vodi, posle dve godine. Proveo vreme na ne baš idealnom mestu, odmeravajući okolinu. Pred povratak razradio strategiju za privez čamca na jednom mestu koje je baš komplikovano i teško pristupačno. Čini mi se da sam dobro procenio. Otišao danas, uhvatio jednog od blizu dve kile, kad je došao ovaj od devet, onog prvog sam pustio. Nisam ni ja baš teški zlotvor.B)

 

DSC_0865.jpg

DSC_0863.jpg

Nisi bio na pecanju 2 godine, onda si jedan dan osmotio situaciju seo u camac i na otvorenoj vodi (Dunav) desetkovao populaciju sarana i to jedan ni manje ni vise od 9kg! :huh: U ovu pricu moze da poveruje samo onaj ko nikada nije zabacio udicu, a kamoli pecao sarana na "otvorenoj" vodi! Ko je pecao sarana zna o cemu pricam! :crno-na-belo

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...