Electrocompaniet Rena S-1

Electrocompaniet na drugačiji način

Pored serije Classic, koja obuhvata komponente standardnog hi-fi gabarita, renomirani norveški proizvođač ima u ponudi i liniju lajfstajl uređaja EC Living, koji se odlikuju modernim dizajnom i naprednim mogućnostima reprodukcije.

Kao što su Classic modeli prepoznatljivi po akrilnim prednjim panelima u kombinaciji crne i zlatne boje, serija EC Living prepoznaje se po kvadratnoj osnovi, sa aluminijumskim okvirom i snažno zaobljenim rubovima, uz gornju stranu u crnoj boji visokog sjaja. Pored unificiranog dizajna, za celu seriju zajednički su bežično povezivanje uz mogućnost sastavljanja multirum sistema i kontrola preko aplikacije. Osim testiranog mrežnog plejera Rena S-1, serija obuhvata integrisano pojačalo sa strimerom Rena SA-1, bežični aktivni zvučnik sa strimerom Tana SL-1 i dodatni bežični zvučnik Tana L-1, koji je predviđen za sastavljanje stereo ili multirum sistema.

Dizajn
Zahvaljujući kvadratnoj osnovi, Rena S-1 s prednje i bočnih strana izgleda potpuno isto, a front se raspoznaje samo po diskretno ispisanom nazivu proizvođača – izostaje čak i prepoznatljivi logotip kompanije, koji krasi modele serije Classic. Kako je gornji poklopac prekriven plastikom u high-gloss finišu, malobrojni prorezi za hlađenje smešteni su na donju stranu, koja je izvedena od metala debljine nekoliko milimetara i predstavlja masivnu šasiju uređaja.

Nakon malo dužeg slušanja pred nama se otvorilo pravo bogatstvo tonova.

Očekivano, jedino zadnja strana donosi razlike u vidu znatno uvučenog panela s konektorima. Pored LAN porta, ovde nailazimo na optički i koaksijalni ulaz, kao i na koaksijalni izlaz, što znači da Rena S-1 može da funkcioniše kao strimer/DAC, ali i da prosledi digitalni signal eksternom D/A konverteru. Usled male površine panela, analogni izlaz sveden je na jedan 3,5-milimetarski priključak, a tu su još USB-A port za povezivanje eksternih memorija i hard-diskova, kao i priključak za spoljašnje napajanje. Osim navedenih vidova povezivanja, ne treba zaboraviti da Rena S-1 omogućava bežično povezivanje na lokalnu mrežu, kao i AirPlay vezu za Apple uređaje.

Funkcionalnost
U pogledu mogućnosti, Rena S-1 se predstavlja kao veoma savremena sprava, dorasla svim izazovima koji bi pred nju mogli biti postavljeni u sastavu modernog audio-sistema. Na spisku podržanih fajlova nalaze se svi popularni formati, uključujući FLAC i DSD. Reprodukcija preko mreže podržava DSD u rezoluciji od 2,8 i 5,6 megaherca (DSD64/128), dok su digitalni ulazi ograničeni na 192 kiloherca i 24 bita. Pored reprodukcije s lokalnih skladišta, Rena S-1 pruža kompletnu podršku za internet radio, ali i za brojne onlajn muzičke servise, kao što su Spotify, Tidal, Qobuz i Wimp.

Poput sve brojnijih klasnih rivala, Rena S-1 je gotovo u potpunosti oslobođena fizičkih komandi na samom uređaju. Ipak, ukoliko dodirnete prednji deo gornjeg poklopca, na njemu će zasvetleti simboli za uključivanje i kontrolu glasnoće, otkrivajući skrivene tastere osetljive na dodir – nakon zadate komande, tasteri će se posle nekoliko sekundi ponovo ugasiti kako ne bi narušavali vizuelni sklad uređaja. Pored toga, u desnom delu gornje strane skrivene su tri signalne LE diode koje pokazuju trenutni radni status i aktiviraju se samo kad su potrebne. Konačno, kao potvrdu da niko nije savršen, proizvođač je na donju stranu uređaja smestio taster za resetovanje – pozdravljamo postojanje ovog tastera iako nam u toku trajanja testa nije zatrebao.

Kako tradicionalne komande ne postoje, upravljanje je, naravno, povereno aplikaciji EC Remote. Aplikacija je besplatna i dostupna za Android i iOS uređaje, a odlikuje se krupnim ikonama i intuitivnim rasporedom. Pored funkcije plejera, aplikacija omogućava kontrolu glasnoće i odabir ulaza. Dodatne opcije pružaju mogućnost formiranja stereo ili multirum postavke sa zvučnicima iz iste serije, njihovu optimizaciju i korekciju niskotonskog opsega, ali i praktične dodatke poput odabira jezika i ažuriranja firmvera.

Test
Naviknuti na znatno više cene Electrocompaniet uređaja serije Classic, priznajemo da na početku testiranja nismo bili sigurni šta da očekujemo od ove kompaktne i daleko pristupačnije sprave. Ipak, veoma čvrsto kućište s natpisom „Made in Norway“ uliva poverenje tokom otpakivanja i povezivanja, a Rena S-1 nam je nedugo zatim pokazala da je dostojna fabrike iz koje je izašla. Za zvuk ovog strimera može se reći da je tipično skandinavski – toliko smiren i uravnotežen, da bi se to u brzini moglo zameniti za nezainteresovanu i čak dosadnu reprodukciju. Međutim, besprekoran balans i tonska usklađenost stvaraju sjajnu podlogu za prikazivanje obilja finih detalja, s veoma jasno definisanim tonovima u čitavom spektru. Dakle, nakon malo dužeg slušanja pred nama se otvorilo pravo bogatstvo tonova, neosetno uklopljenih u fluidnu muzičku celinu. Očekivano, viša rezolucija ulaznog signala daće bolje rezultate, ali će Rena S-1, poput većine savremenih uređaja, pružiti sasvim prihvatljiv kvalitet čak i kad poželite da pustite kompresovani zapis.

Visoki tonovi kreiraju dobro ocrtanu i prilično prostranu pozornicu, a rafinirane note neosetno se spuštaju u srednji deo opsega. Sredina pruža živopisan, a opet sjajno usklađen prikaz različitih tonova, uz posebno dobru prezentaciju vokala. U donjem delu spektra, Rena S-1 ne predstavlja šampiona u brzini i detaljnosti, ali to nadoknađuje čvrstim udarcima dobro definisanih basova. Ovo ide na dušu ugrađenom 192 kHz/24-bitskom D/A konverteru neutvrđenog porekla jer su se niski tonovi popravili po svim osnovima kad smo za konverziju upotrebili eksterni DAC.

Zaključak
Zahvaljujući kontroli preko aplikacije, Rena S-1 se može postaviti iza drugih uređaja ukoliko na polici vlada gužva. Ipak, ovo bi bila prava šteta jer je maleni Electrocompaniet napravljen da izgleda jednako lepo kao što zvuči. Kao istinski lajfstajl uređaj, Rena S-1 predstavlja pristupačnu ulaznicu u kategoriju renomiranih hi-fi brendova, uz jednostavno upravljanje i lagodno uživanje u kvalitetnoj reprodukciji s različitih izvora.

Electrocompaniet Rena S-1
Formati: AAC, ALAC, APE, DSD, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
D/A konverter: 192 kHz/24-bit
Audio-ulazi: LAN, wi-fi, koaksijalni i optički
Audio-izlazi: koaksijalni i analogni 3,5 mm
Dodatno: USB i AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 177x40x177 mm
Masa: 1 kg
Cena: 720 evra
Vox trade, 011/3016-230
Electrocompaniet Rena S-1
Dizajn i izrada.Jednostavna i stabilna aplikacija.Uravnotežen i fluidan zvuk.
Bas bi mogao biti detaljniji.
4.3Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac