Jump to content


Technics 007


ZoranBG

Recommended Posts

UVOD

Korporacija Matsushita nastupala je na tržištu pod robnim imenom Technics negde od sredine šezdesetih godina. Pored navedenog, Matsushita je posedovala i prava na marke „Panasonic“, „National“, negde i vezano „National Panasonic“ a tu je bio i „Quasar“.

Razvoj kćerke kompanije Technics beleži uspone i padove, kao i kod skoro svih ostalih proizvoÄ‘aÄa, mada se kod Technics-a navedeno moglo možda malo viÅ¡e primetiti. Gledajući globalno, sedamdesete godine su bile zlatno doba ove kompanije, u odnosu prema kvalitetu proizvoda. UreÄ‘aji koji su tada napravljeni posedovali su vrhunski kvalitet i trajnost, uz robusnost izrade kakvom malo ko danas može da se podiÄi.

Osamdesete su donele krizu i ukupni kvalitet viÅ¡e nije bio toliko na ceni – iÅ¡lo se na dizajn i tehnoloÅ¡ki napredak uz uÅ¡tedu u kvalitetu komponenti i mehaniÄkih delova.

Veliki broj Technics ureÄ‘aja kod nas upravo je iz tih godina, kada je kompanija imala orjentaciju ka komercijali. Zbog toga mnogi njihovi proizvodi izazivaju podsmeh kod zagriženih ljubitelja HiFi-ja, najpre usled toga Å¡to pripadaju donjoj i srednjoj klasi, kao i zato Å¡to uglavnom poseduju jednostavna komercijalna reÅ¡enja. No, istina je malo drugaÄija: iako Technics komponente proizvedene u navedenom periodu izgledaju dosta bolje nego Å¡to zvuÄe, ne treba potcenjivati resurse kompanije koji su bili maltene neograniÄeni. Technics je bio u stanju da napravi Å¡ta god da je hteo i uz kvalitet kakav god da je želeo, no poslastice su veoma retko stizale do Evrope uz veliko poÅ¡tovanje Japana kao matiÄnog tržiÅ¡ta na kojem su ekstravagantne kreacije ovog koncerna uvek bile cenjene.

No dosta je bilo istorije kompanije, hajde da pređemo na konkretan uređaj iz naslova: mikro liniju oznake 007.

U vreme kada je ova mikro linija kreirana, bilo ih je veoma malo na tržiÅ¡tu. ÄŒinjenica da ih je bilo joÅ¡: Philips je imao sjajan model, Grundig je takoÄ‘e pokuÅ¡avao, dok je Toshiba uveliko prodavala svoje odliÄne predstavnike ali popularizacija ovog formata joÅ¡ nije zaživela. Svega par godina kasnije, situacija će se izmeniti iz korena: Sony će nastupiti veoma snažno na tržiÅ¡tu sa dosta novih modela koji će funkcionalnošću i kvalitetom postati mnogima reper.

No, Technics 007 predstavlja ipak jedinstvenog predstavnika svoje klase. Zbog Äega? Pa, zato Å¡to ona nije pravljena da bi bila komercijalna, pravljena je za prestiž. U skladu sa tim, uz nju se nisu isporuÄivali zvuÄnici već su se odvojeno kupovali.

post-1178-128510659834_thumb.jpg

post-1178-128510659834_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

OPIS

Sama 007 linija sastoji se u originalu od Äetiri komponente: tjunera, deka, pretpojaÄavaÄa i pojaÄala snage. Jedina dodatna koja se mogla kupiti jeste bio dvanaestopojasni grafiÄki ekvilajzer. Cenu linije nisam naÅ¡ao ali mi je prijatelj rekao da je bila veoma visoka: Äak 1800 DEM (900 EUR) i to bez zvuÄnika i dodatnog ekvilajzera. Za taj novac mogao se kupiti sasvim solidan muziÄki stub poznate marke i to sa zvuÄnicima, gramofonom i policom.

Dizajn linijice je takav da podseća na njihove velike komponente, posebno snagaÅ¡ koji liÄi na liliputansku verziju SE-A3 i SE-A5 izlaznih pojaÄala. Tjuner poseduje svega Å¡est memorija. PretpojaÄalo ima logiÄke komande, tonske kontrole i ulaz za MM gramofon i dodatni ureÄ‘aj (AUX) dok na prednjoj strani postoji izlaz za sluÅ¡alice i dodatni (AUX2) ulaz (setite se novih NAD pojaÄala) ïŠ Dek poseduje motorizovano uvlaÄenje i izvlaÄenje kasete kao i logiÄke komande. Prisutno je i pretraživanje pesama i redukcija Å¡uma u obliku Dolby B i dBX-a (!!!), Å¡to je zaista retkost, te ruÄna reglacija nivoa snimka. U sluÄaju pokretanja deka, pretpojaÄalo automatski prebacuje aktivni izvor zvuka na njega.

Komponente se povezuju uz pomoć mini DIN konektora sa tri ili viÅ¡e pinova, zavisno od ureÄ‘aja a tjuner je vezan za pretpojaÄalo trakastim kablom. PrikljuÄci za zvuÄnike prihvataju žicu do negde 2 kvadratna milimetra i nisu loÅ¡e mesto za poboljÅ¡anje.

Daljinski upravljaÄ ne postoji Äak ni kao opcija. InaÄe, sve kutije ureÄ‘aja su potpuno metalne, sa gornjom i prednjom stranom napravljenim iz jednog dela i preostalih Äetiri takoÄ‘e iz komada ali od neÅ¡to tanjeg lima u odnosu na prednju i gornju stranu. Broj malih zavrtnja koji drže ovu celinu je 8-10, sve je zatvoreno kao Swatch sat. Na poklopcu svake komponente je njena oznaka i veliki znak Technics-a.

Tokom rada, 007 se dosta greje, Äak i sa potenciometrom za glasnoću na minimumu povrÅ¡ina komponenti dostiže temperaturu od 40 stepeni celzijusovih.

post-1178-128510659909_thumb.jpg

post-1178-128510660029_thumb.jpg

post-1178-128510659909_thumb.jpg

post-1178-128510660029_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

TehniÄki opis

Kvalitet komponenti linije se kreće od oÄekivanog do izuzetnog. Komponenta koja je ureÄ‘ena najviÅ¡e komercijalno jeste pojaÄavaÄ snage: koristi derivat STK kola na izlazu, snage 2x23W na osam oma, uz 0.02 procenta harmonijskih izobliÄenja na sluÅ¡nom opsegu. PotroÅ¡nja cele linije nije zanemarljiva i iznosi Äak 205 W. Iz klasiÄnog transformatora koji se nalazi u snagaÅ¡u uzimaju se naizmeniÄni naponi i dalje ispravljaju i stabilizuju u ostalim komponentama. Samo izlazno pojaÄalo poseduje kuler preÄnika 60 mm koji se pali kada ulazni signal postane dovoljno velik.

Ekvilajzer dobijen uz ovu liniju je druga priÄa: potpuno je napravljen korišćenjem diskretne tehnike, u vreme kada je Pioneer, na primer, u svoje ekvilajzere uveliko stavljao jevtina integrisana kola.

PretpojaÄalo je izvedeno oko Toshiba kola TC-9152P a poseduje i MM gramofonski prikljuÄak. Zanimljivo je da nijedan potenciometar ne krcka bez obzira na starost. Odnos signal/Å¡um je odliÄnih 93 dB (IHF 66 standard) – pod odliÄnim mislim za mikrolinije, novije uglavnom Å¡uÅ¡te kada ih pojaÄate a za mnoge ne možete ni da naÄ‘ete ovu karakteristiku. Ukoliko je i naÄ‘ete, najÄešće je razoÄaravajuća.

Tjuner je digitalni i u detalje njegove konstrukcije nisam ulazio. Osetljivost mu je odliÄnih 1.2 uV a odnos signal/Å¡um 70 dB (78 po IHF-u) Å¡to je odliÄno za ureÄ‘aj ove klase.

Dek je pravo Äudo tehnike: natrpan komponentama do poslednjeg delića prostora, sa lepom ali previÅ¡e komplikovanom mehanikom koja se sastoji od jednog motora i Äak Äetiri elektromagneta, dvostranom Å¡tampom na ploÄma sa otpornicima u okviru same Å¡tampe. Karakteristike su mu neÅ¡to bolje nego Å¡to sam oÄekivao – kao kod solidnog dvoglavog deka iz tog vremena.

Ja sam do ove linijice stigao sasvim sluÄajno: poznanik mi je rekao da mu je dopala ruku ali da je neispravna te da je prodaje u takvom stanju u kakvom ju je dobio za 70 EUR. Problemi su bili sledeći

- Dek je „živ“ ali je odbijao da radi. Problem je pronaÄ‘en u propalim remenima i zapeklim osovinama, zupÄaniku mehanizma za uvlaÄenje/izbacivanje kasete koji je napukao i propalom elektrolitskom kondenzatoru za upravljanje LE diodama pokazivaÄa jednog kanala.

- PretpojaÄalo je bilo u Äudnom stanju: stajalo je zaglavljeno na jednom ulazu a pokuÅ¡aj aktiviranja bilo kog drugog dovodio bi do ponovne aktivacije prvog, ali sve vreme bez reprodukcije zvuka. Na poÄatku sam mislio da je problem u integrisanom kolu selektora zvuka, a to kolo ne može skoro nigde da se naÄ‘e. No, za pravo Äudo, preamp je proradio sam od sebe. Kasnije je radio, pa nije i sve tako u krug dok nisam prelemio nožice svih integralaca unutra, te se najzad smirio. Takodje su propale i litijumske baterije koje služe za memorisanje stanica u tjuneru.

- Kuler od snagaÅ¡a je poslužio kao igraÄka nekome jer je ventilator skinut i ostao je samo motor da radi. Umesto njega postavio sam kuler za PC racunar, identiÄnog preÄnika ali bolje tehnologije (motor bez Äetkica).

- Jedan od konektora za napajanje ureÄ‘aja na ploÄi ekvilajzera je popustio na lemovima te ga je trebalo prelemiti.

post-1178-128510660058_thumb.jpg

post-1178-128510660072_thumb.jpg

post-1178-128510660058_thumb.jpg

post-1178-128510660072_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

:plakanje

@Zorane,

ovo tvoje sam nekoliko puta proÄitao jer ne mogu verovat da sve to radiÅ¡, hoću reći divim ti se ... :lol:

Veruj, da kada bi ja sakupio dovoljno živaca i hrabrosti za tako neÅ¡to mislim da bi brzo nazvao nekog i nagradio ga sa tih 70 evra da mi sve to sakupi i odnese ... da to moje oÄi viÅ¡e nikad ne vide ...

Svaka ti Äast :lol:

Link to comment
Share on other sites

Hvala puno, nazalost i ja imam sve manje snage da se igram... ne zivi se od hifija.

No, kada naleti nesto o cemu sam mastao listajuci kataloge... :plakanje

Da, zaboravih... ovo je moja muzikica za terasu ali nema smisla da objavljujem u rubrici "Vasi sistemi".

Link to comment
Share on other sites

8)

@Zorane,

ovo tvoje sam nekoliko puta proÄitao jer ne mogu verovat da sve to radiÅ¡, hoću reći divim ti se ... :lol:

Veruj, da kada bi ja sakupio dovoljno živaca i hrabrosti za tako neÅ¡to mislim da bi brzo nazvao nekog i nagradio ga sa tih 70 evra da mi sve to sakupi i odnese ... da to moje oÄi viÅ¡e nikad ne vide ...

Svaka ti Äast :plakanje

Link to comment
Share on other sites

Za ljubitelje mini-linija: obratite paznju na Loewe Opta Hi-Fi pack 5000 ( naziv po secanju ima nekih 20tak godina da sam je zadnji put slusao) - fenomenalna. Ne razlikuje se od srodnika po izgledu ali zvuk mi je i dan danas u secanju. Trazim je jos uvek da je kupim ali za sve ove godine nisam nasao ni jednu.

Link to comment
Share on other sites

KVALITET ZVUKA

Kada neÅ¡to ovako maleno i slatko gledate, kakav god zvuk da dobijete, bićete zadovoljni... Å¡alim se naravno. Ja sam ga sluÅ¡ao zakaÄenog za male Yamaga NS-G30 Mk2 kutije koje sam kupio od DR_KOLEW-a, ne zato Å¡to su mnogo dobre nego zato Å¡to su sa najboljim odnosom kvalitet cena. U planu su bile malene Jamo kutije ali sam odustao od njih. Pored NS-G30 na liniju će u skoroj budućnosti biti zakaÄen i Jamo E7 sabvufer, ali do tada test je raÄ‘en sa Yamaha i Jamo D830 zvuÄnicima. Uz 007 liniju nije iÅ¡ao CD plejer ni kao opcija a ni gramofon, Å¡to se delimiÄno može nadoknaditi Sony mini gramofonima za njihove linije. Na buvljaku sam naiÅ¡ao i na jedan od prvih mobilnih Technics diskmena koji se dizajnom i kvalitetom izrade sjajno uklapao u 007 liniju ali sam odustao od kupovine: baterije koje je koristio bile su specifiÄne i nisu bile prisutne a spoljno napajanje je izvedeno uz pomoć specijalnog adaptera (plus/minus 6 V) koji takodje nije postojao, te se plejer nije ni mogao probati. Stoga sam kao izvor koristio diskmen Sony D-NE300. Ova mala, slobodno mogu reći zver je poklon od moje drage supruge koja je Å¡etala gradom od prodavnice do prodavnice testirajući Äak dvadeset diskmena dok po kriterijumu kvaliteta zvuka nije odabrala upravo ovaj. D-NE300 može bez problema da se meri sa mnogim komercijalnim CD plejerima. Bas ne ide najdublje ali je korektan dokle treba a detaljnost i prirodnost zvuka vrlo dobri, posebno imajući u vidu ovako malenu i jevtinu spravu. Testiranje nisam želeo da sprovodim korišćenjem skupih plejera, vrlo je teÅ¡ko naći ureÄ‘aj koji će u isto vreme odgovarati ceni, dimenzijama i klasi 007 linije.

Zvuk uz korišćenje Yamaha NS-G30 zvuÄnika je vrlo dobar: bas je na mestu, visoki imaju detaljnost onoliko koliko zvuÄnici to dopuÅ¡taju. Bas membrana na Yamaha-ma je priliÄno velika i ukupno gledano u stanju je da pruži pun zvuk iako ne ide naroÄito duboko, dok je visokotonac malo oÅ¡trijeg karaktera. Sve u svemu, vrlo solidno za sobnu muziku, bolje nego Å¡to sam oÄekivao, posebno od STK kola u pojaÄalu snage. Dinamika je solidna, zvuk je pun, dosta prirodan ali sve to samo na tihom i umereno glasnom nivou. Sa pojaÄanjem u gornjem delu skale potenciometra dolazi do urlanja zvuÄnih kutija i opÅ¡teg dranja. DR_Kolew je mislio da pojaÄalo ne može da se izbori sa zvuÄnicima a moja procena je bila da mu zvuÄnici nisu dorasli. Korekcije uz pomoć ekvilajzera bile su osrednje po nivou i delimiÄno uspeÅ¡ne. Super bas opcija na snagaÅ¡u je pomagala. Najniži pojas ekvilajzera – 25 Hz nije Äinio skoro nikakvu Äujnu promenu na Yamaha-ma.

Promenom na Jamo D830 doÅ¡lo je i do drastiÄne promene zvuka: naravno, Jamo su svemirska klasa za Yamaha-e i neverovatno je oÄekivati da bi ih bilo ko koristio uz Technics 007, ali, s obzirom da NS-G30 nisam poznavao dovoljno dobro, D830 su lepo uplovili kao referenca. ZvuÄna slika je postala Å¡iroka, visoki viÅ¡e nisu imali oÅ¡trinu a bas je otiÅ¡ao daleko dublje. Korekcije na ekvilajzeru bile su u oblasti najnižih i najviÅ¡ih oktava i to u rangu od +1 do +2 dB, od +12 mogućih. Sve preko navedenih vrednosti je otkrivalo veÅ¡taÄku prirodu "nameÅ¡tenog" zvuka. Super bas na pojaÄalu snage nije davao željene rezultate kao kod NS-G30 već je odmah nepotrebno "pumpao" zvuk.

Naravno da bi rezultati bili bolji sa skupljim CD plejerom. Pored njega, koristio sam i radio koji je sasvim regularno reprodukovao zvuk i nije zamarao ni pri dužem sluÅ¡anju. No, zvezda predstave je dek: ovako male sprave najÄešće imaju gomilu funkcija a redukciju Å¡uma samo za ukras jer ukljuÄenjem Dolby sistema dolazi do drastiÄnog pada odziva na visokim frekvencama. dBX je joÅ¡ zahtevniji. No, dek je bio u granicama performansi i sa mojim test trakama (ne obraćajte Å¡ažnju na RAKS kasetu na slici, ona je najgora koju imam i pokuÅ¡avao sam da vidim hoće li je dek moći pokrenuti korektno) odziv je bio upravo kakav i treba. Snimak je iznenaÄ‘ujući, na normal i hrom trakama: jasan i Äist, detaljan i vrlo veran originalu. Jednostavno, maleni dekić uopÅ¡te ne zvuÄi kao mikro sprava: bez problema može da se meri sa komercijalnim dvoglavim ili jevtinijim troglavim dekovima. Za mene, potpuno neoÄekivano, smatrao sam ga viÅ¡e za ukras.

Å ta reći na kraju? Technics 007 je iznenaÄ‘ujuće dobra sprava, kako zvuÄno, tako i u smislu kvaliteta, dugoveÄnosti i izgleda. Osetno nadmaÅ¡uje Sony linije koje su se pojavile nekoliko godina kasnije i opravdava vrlo visoku cenu po kojoj se prodavala. Nikada do sada nisam sreo linijicu visine dve kutije za CD koja zvuÄi ovako. Ostaviću je kao svoju muziku za radni deo.

post-1178-128510660145_thumb.jpg

post-1178-128510660145_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zoki svaka cast na recenziji :lol: !Sto se tice mikro cuda ima sta i da se cuje kod pojedinih proizvodjaca od kojih bi se postideli normalni hifi sistemi i iz danasnjeg vremena! Skoro sam posedovao Toshiba Aurex system15

Ma kakvi! Ne pada mi na pamet, Tvoja recenzija je prva liga, kao da ju je pisao licno PrekoBare :plakanje

Pored toga, nikada nisam imao 1250, samo 900, pa ne bi bilo fer da pisem napamet.

http://www.hifi-studio.de/hifi-klassiker/toshiba_1980.htm' class="ipsQuote" rel="external nofollow">
Link to comment
Share on other sites

Lako je njemu kad mu supruga bira uredjaje. A tek sto zena ima sluh :D

Kada smo radili prvi test mog Cd-a kod Zorana bolje je uocila nedostatke nego nas dvojica ,, audiofila'' . Kad sam dosao kuci ispostavilo se da sve sto je rekla bilo upravo tako. Kapa dole!

Pozdrav :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...