Jump to content


alex67

Članovi
  • Posts

    2,388
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by alex67

  1. Koliko ja napisah - taj CD80 nikad nije bio dobar plejer. Medjutim, možda ima članova foruma koji još negde u ćošku imaju CD sa CDM0 ili CDM1 koji vredi isprobati na eksternom DAC-u kao transport.
  2. Marantz CD80 - ko se jos seca ove starine s kraja 80tih , pocetka 90tih? Ozbiljno napravljena sprava sa osrednjim zvukom! CDM1 MK2 sa TDA1541 S1, 15 kila zive vage, sve bakar, sve vaznije pozicije Elna kondenzatori, fast recovery diode u napajanju, pre dosta godina sam mu dodao kvalitetniji clock za sopstvenim napajanjem, BB opampi u izlazu, nista od svega ovoga nije bilo dovoljno da se dobije ozbiljan zvuk iz njega (nekad sam ga uzeo da bih prebacio izlaz sa lampama iz modifikovanog Cd620 koji mi je ostao u secanju kao nesto najslusljivije sto sam cuo na digitalnom polju). Medjutim, hobby krene nekim drugim putem, prvo Philips-ov SACD1000, jedan od prvih SACD (ili prvi) plejera sa ugadjenom greskom i laganim umiranjem IC-a koji su bili upotrebljavani za dekodiranje digitalnog signala a potom i Marantz UD8004. Tako je CD80 vremenom zavrsio kod sina koji ga isto tako nije slusao. Kada je pre par meseci presao na streaming, vratio mi je cd i neko vreme mi je stajao na tavanu sa ostalim uredjajima koje mi je zao prodati a ne koristim ih. Gledao sam malo po oglasima kako se krecu cene za cd80 i bio iznenadjen ciframa - od 250, 300 pa sve do 900e koliko videh jedan sa modifikacijama. I sam sam dobio vrlo lepu cifru za njega (400e), medjutim djavo nije davao mira - zakacio sam cd80 optickim kablom da NA6006 i pao na teme - mozda ne najdetaljnija kombinacija ali zvuk kao da slusam Nakamichi ZX7. Fantazija koliko je ovo slusljivo i prijatno za uvo. UD8004 ima nesto malo bolju definiciju ali nema osobinu da trazi da ubacis jos jedan cd. 80+6006 apsolutno da. U svakom slucaju, odustao sam od prodaje i ostavio CD80 u sistemu za CD format.
  3. https://www.whathifi.com/philips/fidelio-x2/review mogu se naci danas za pristojne iznose (zadnja verzija je HR, nesto cistije u visokotonskom delu, nisam slusao). Sin ima 2 ili 3 para Sennheiser slusalica, ipak se uvek vratim na X2.
  4. Malo otpakovanih kaseta - ova je snimljena negde 1984/ 1985, ni sam ne znam broj žurki koje je preturila preko glave i dan danas se čuje pristojno. Muzika za kasne sate
  5. https://www.aliexpress.com/af/belt-rubber-drive-belts-for-cassette-cd-dvd.html?catId=0&initiative_id=AS_20230210075013&SearchText=belt+rubber+drive+belts+for+cassette+cd+dvd&spm=a2g0o.productlist.1000002.0 Ja sam narucio par kompleta gumica odavde. Uvek zatrebaju za ovu nası starudiju.
  6. Hmmmm, i biti uskraćen mirisa tople mehanike ulja kasete pomesanih zajedno, kada otvoriš vratanca da okreneš kasetu????? Nije za mene:)
  7. I zaboravio si najvažniju - Micro Seiki! https://www.intovinyl.com/nl/products/kenwood-kd-770-kd-770d-kd770-d-compatible-dust-cover?_pos=1&_sid=d8dfa1c9b&_ss=r ovde pogledaj za poklopac - ja sam isto uzeo za moj gramofon, rezultat možeš da vidiš na fotografiji.
  8. KD700 već dugo završava ono sto mi treba👍
  9. Malo igranja u hladne zimske dane - ništa specijalno Dual C822. Mechanizam je bio izlomljen i pitanje je bilo da li će ikad i proraditi. Uz lepljenje i snalaženje smo ga nekako okrpili i radi ali ako naidje neki sa ispravnim mehanizmom - ko zna…. u društvu….
  10. Pazi, kada naša generacija nestane, celo ovo ludilo sa kasetama i kasetofonima će nestati i postati bezvredno. Zašto ne uživati s vremena na vreme u otpakivanju kasete 😎
  11. Ponekad otpakujemo neku iz zlatnih godina. Šteta sto im se miris izgubio godinama. Ko se seća mirisa nove otpakovane trake?
  12. Malo zamrla ova tema. Pre neki dan nadjoh jedan Dual C822 u problemima - ne radi transport. Mala zabava za zimske dane (slika je sa net-a).
  13. Odlicno, ovaj link nisam nasao. Koliko sam razumeo, vlasnik je imao problema sa pucanjem na zvucnicima pa ga je detaljno pregledao. Medjutim, ici sa Elna-e na Nichicon je vrlo upitno. U losijim serijama Sansui je standardno koristio Nichicon, vrlo retko Elna kondenzatore. Posle 20 godina otvarati pojacalo i ostaviti glavne kondenzatore nepromenjenim?????? I na kraju ubacivanje 230V uticnice - da bi vlasnik mogao da se igra kablicima. Glupost. Vise ni sam ne znam koliko mi je sa CD plejera spao kabl jer nije cvrsta veza. U svako dana i noci - daj mi zalemljen kabl gde god je moguce, igranje sa kablicima prepustam ostatku audio populacije. Odavno bi ga kod mene zalemio kako bog zapoveda, ali mi onda ostaje rupa na kucistu pa ga silom prilika trpim.
  14. Mogu samo da ti dam informaciju za visokotonac - Vifa D19AD-05-06, njega je lako izvaditi iz kutije jer nije zasrafljen, već je slobodan u gumenom vešanju i samo se ugura u kutiju. Ostatak je na kratkim žicama i potrebna je lemilica da bi ih izvadio / okrenuo. Inače je korišćeno srebrn ožičenje u kutiji i ima dva filtera - jedan za bas a drugi za srednji / visoki. Moguća je bi wire opcija (bar kod mene je tako - pun profil za bas i licnasti kabl za srednje/ visoke). Ako nadjem gde sam zapisao model srednjih i bas zvučnika, poslaću ti. Inače je ovo prva verzija Virgo-a i najteža za naći, verzija 2 ima druge driver-e i daleko je češća (basovi su niže pri podu). Verzija 3 je nastala posle odlaska Joachim Gerhard-a iz firme i ne uživaju idolopoklonstvo ljubitelja AP. Slušao sam površno Scorpio i zadnje verzije Virgo-a, ne bih imao ništa protiv sa su mi u sobi
  15. Malo više o 607ici. Ova serija pojacala je radjena samo za japansko tržište i nije je moguće naći van Japana. Rade na 100v tako da je upotreba step down trafoa obavezna. Inače spada u zadnju / predzadnju generaciju pojacala koju je Sansui , kakvog ga poznajemo, uradio. Nije se stedelo ni na čemu - Riken otpornici sa pozlacenim nozicama gde je potrebno (inače radjeno specijalno za Sansui), Elna kondenzatori svuda, Tamura transformatori. Mogućnost izbora izmedju pasivnog i aktivnog predpojacala, kako se kome više svidja. Antirezonantni ulošci na kućištu pojacala. Predpojacalo je u A klasi, tako da je potrebno nekih sat vremena da se stabilizuje i prosvira kako pripada. MM/ MC gramofonsko predpojacalo, selektor se nalazi na zadnjoj strani. Ovo je inače i zadnja izvedba X balanced amp konfiguracije koja je nastala pocetkom 80tih godina (Sansui AUD 11 2 en AUG90x su prvi predstavnici ove serije. Deklarisano je na 2 x 80W i najslabiji je model iz serije - seriju cine još 707 i 907. Težina je nekih 18tak kilograma (907 preko 35 kg, za entuziaste koji se odluče za transport iz Japana). Zvuk je na neutralnoj strani, laid back karaktera, koji u prvom trenutku ne privlači pažnju na odredjene delove spektra. Medjutim tek kada duže sednete i poslusate shvatite koliko je ovo fenomenalan uredjaj - prvo, ne zamara na duže staze i slušati par sati prodje bez problema i zamora. Čak ni kada se glasnije sluša ni jednog trenutka nemate osecaj da je preglasno (sreća pa nemam komšije koje bi eventualno mogle da se bune). Pozornica, ovde je teško reci koliko je zasluga pojacala a koliko zvučnika (Audio Physic Virgo), medjutim nikada nemate osecaj da zvuk dolazi iz zvučnika. Jednostavno visi u prostoru. Prethodno spomenuti 7700 je zaista fino pojačalo, ali je 607 ipak za dve klase bolje. https://audio-database.com/SANSUI/amp/au-alpha607nra-e.html
  16. Mali dodatak Postojećim Sansui pojačalima. Pokrili smo 70te, 80te i 90te.
  17. Verovatno, kao sto rekoh igrajući se sa starim/ modernim delovima, kvalitet je daleko na strani ovih zadnjih. Medjutim, moderni uredjaji me ne interesuju, osim gde ne ide drugačije (sacd & network streamer). Ja sam našao neki svoj svet u restauriranim starudijama - daju mi zvuk koji mi odgovara sa dizajnom koji volim. Ko voli nove uredjaje razumem i poštujem. Svako ima neku svoju zabavu u ovom. I na kraju - u muzici se može i uživati i kada dolazi sa tranzistora.
  18. Slažem se. Izgled ove starudije je valjda jedino sto me i drži u ovim vodama. Jednostavno obožavam izgled uredjaja iz 70 / 80-tih godina. Imam i nešto novijih uredjaja, digitalija, medjutim ne privlače mi pažnju.
×
×
  • Create New...