Alelitist Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 Zdravo svima, pisem vam iz razloga zato sto mi se cini da imam problem sa phono ulazom kod novog pojacala. U pitanju je Marantz PM6007 pojacalo i novi zvucnici Q Acoustucs 3020i, kao izvor zvuka koristim gramofon Lenco L87 koji imam vec 5 godina. Ono sto sam primetio jeste da se cuje zujanje zvucnika kada pojacam od pola pa navise. Iskreno to nisam primetio dok sam slusao muziku. Proverio sam sve kablove, uticnice, promenio uticnice, a zatim sam dalje testirao i uocio sledece: 1. Kad su gramofon i pojacalo povezani phono-phono kablom cuje se zujanje sa malim sumom koje se pojacava kad pojacam preko pola pa navise. U prilogu snimak pod nazivom (zvucnici phono zujanje- zvuk pojacan na max pa polako stisavam do pola). 2. Kad iskljucim kompletno izvor zvuka i phono-phono kabl, a pojacalo ostane podeseno na phono kanalu, cuje se samo sum i to isto od pola pa navise kad pojacam. Sum je tisi ali je ipak pristutan. U prilogu snimak pod nazivom (zvucnici sum-zvuk pojacan na max pa polako stisavam do pola). 3. Kad prebacim kanal na neki drugi bez izvora zvuka i pojacam skoro do max onda se nista ne cuje. Probao sam sve kanale i jedino gde se cuje je phono, tako da mi se cini da nisu zvucnici, kablovi, uzemljenje itd (nadam se da sam u pravu). 4. Kad spojim kablove kod pojacala na tuner i kod gramofona prebacim na line, onda ne cujem sum i zujanje. Interesuje me sta može da bude uzrok ovoga? Da li je to nesto sto se desava kod ovih pojacala, jer nisam mogao da nadjem na netu taj podatak, a drugar kaze da se kod njega ne cuje mada nemamo isto pojacalo i zvucnike. Takodje nisam to primetio kada sam u prodavnici testirao pojacalo i zvucnike pre odluke o kupovini, a takodje sam kao izvor zvuka kod njih koristio svoj gramofon. Ako je u pitanju neki kvar, odneo bih pojacalo i trazio novo jer ga imam tek 3 dana. I izvinjavam se na ovako podugackom objasnjenju i unapred se zahvaljujem na pomoci. zvucnici phono zujanje.m4a zvucnici sum.m4a Quote
giZ_Mo Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 Очигледно да је проблем у грамофону тј. ожичење од главе до излазних конектора. Такође треба проверити све масе и уземљења на самом грамофону! А обзиром да тај грамофон има и дигитални излаз (УСБ) Ја бих се базирао на напајање тог дела. Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
Alelitist Posted November 27, 2023 Author Report Posted November 27, 2023 Hvala na brzom odgovoru. Buni me samo zasto se cuje sum kad kompletno istekam gramofon i ostanu prikopcani samo zvucnici a pojacalo na phono kanalu. Na ostalim kanalima se ne cuje nista. Quote
giZ_Mo Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 2 minuta ranije, Alelitist said: Hvala na brzom odgovoru. Buni me samo zasto se cuje sum kad kompletno istekam gramofon i ostanu prikopcani samo zvucnici a pojacalo na phono kanalu. Na ostalim kanalima se ne cuje nista. Мисли се на Фоно улаз појачавача? Quote
giZ_Mo Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 А да, заборавих, тај грамофон има уграђен фоно преамп.Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
Nixie Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 Svaki Phono preamp ima mnogo više šuma od Line preampa zbog mnogo većeg pojačanja. Ako je ukupno pojačanje preveliko, ili Phono preamp loše urađen, taj šum postaje preglasan, ali je uvek prisutan i to se ne može izbeći nikako. Na pola skale potenciometra nije sigurno pola snage pojačala, može biti manje ali i puna snaga, zavisi sve od napona koji daje izvor zvuka, impedanse zvučnika i ukupnog naponskog pojačanja od ulaza do izlaza. Bitno je da se šum ne čuje na mestu slušanja, a kad staviš uvo na zvučnik, uvek je tu. Quote
giZ_Mo Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 10 minuta ranije, Nixie said: ili Phono preamp loše urađen Преамп је направљен са једним двоструким опампом типа 5532 или сл. али зато је напајање катастрофа. Мислим да сам показивао слике те плочице. Мада тај грамофон је изгледа прављен за пребацивање са винила на комп! Quote
Alelitist Posted November 27, 2023 Author Report Posted November 27, 2023 14 minuta ranije, giZ_Mo said: А да, заборавих, тај грамофон има уграђен фоно преамп. Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Da, nadam se da ste me razumeli dobro, tj da vas nisam zbunio sa tekstom u prvom postu. Kad su samo ukljuceni pojacalo i zvucnici, a pojačalo podešeno na phono kanal cuje se sum, kad promenim kanal tipa tuner, cd onda nema suma. Kad prikopcam RCA kabl sa pojacalom i gramofonom pojavi se zujanje. Probao sam na gramofonu da promenim svicer sa phono na line i kablove na pojacalu premestio na tuner ulaze. U tom slucaju nema suma i zujanja, kad pustim plocu zvuk ide redovno i na prvu ne primetim neku veliku razliku. Iskreno retko kad slusam preglasno muziku, vecinom je to neka prijatna jacina bez preterivanja. Ali ako je problem sa phono ulazom kod pojacala onda bi gledao da ga reklamiram na vreme i trazim novo. Ako je ipak do gramofona on ce kad tad biti promenjen Quote
giZ_Mo Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 Значи до ампа је?Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
Alelitist Posted November 27, 2023 Author Report Posted November 27, 2023 Just now, giZ_Mo said: Значи до ампа је? Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока To se i meni cini, jer kad skroz iskljucim gramofon kao izvor zvuka, kod pojacala cujem sum samo kad je na phono kanalu, na ostalim kad menjam nema šuma. Zanimljivo je kad pipnem phono konektore bez kablova sum se malo pojaca, takodje kad prikopcam RAC kablove u phono na pojacalu sum prelazi u zujanje i pomeranjem kablova zujanje se pojacava. Iskreno jacina na kojoj ja slusam muziku tokom slucanja ne primetim ove stvari, ali me nervira jer znam da su prisutne xD Quote
giZ_Mo Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 Прикачи грамофон на Аукс улаз.Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
zek Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 33 minuta ranije, giZ_Mo said: Прикачи грамофон на Аукс улаз. i na gramofoni izaberi line izlaz da koristiš njegov phono preamp. Quote
Nixie Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 57 minuta ranije, Alelitist said: Da, nadam se da ste me razumeli dobro, tj da vas nisam zbunio sa tekstom u prvom postu. Kad su samo ukljuceni pojacalo i zvucnici, a pojačalo podešeno na phono kanal cuje se sum, kad promenim kanal tipa tuner, cd onda nema suma. Ja rekoh već da je to normalno, Phono preamp ima malo veći šum, komercijalno je pojačalo, jeftino, a pretpojačalo verovatno ima previše naponskog pojačanja (gotovo uobičajena pojava). Kad sediš na mestu slušanja onda ga ne čuješ, ako još malo odvrneš potenciometar bez signala ima i tu da ga čuješ. Mislim da to nije nikakav problem za normalno slušanje jer i sama ploča (kako koja) verovatno ima još više šuma. 57 minuta ranije, Alelitist said: Kad prikopcam RCA kabl sa pojacalom i gramofonom pojavi se zujanje. Ovo nije normalno, ukazuje na neki problem sa uzemljenjem, negde u gramofonu ili kablovima. Samo kod Phono ulaza je uvek lakše primetiti zujanje i smetnje jer, opet podsećam, veliko je pojačanje, mnogo veće nego na Line ulazima. Quote
giZ_Mo Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 Значи жице и маса/ уземљење као што и написах Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
giZ_Mo Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 i na gramofoni izaberi line izlaz da koristiš njegov phono preamp.То под обавезно.....Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
Alelitist Posted November 27, 2023 Author Report Posted November 27, 2023 9 minuta ranije, Nixie said: Ja rekoh već da je to normalno, Phono preamp ima malo veći šum, komercijalno je pojačalo, jeftino, a pretpojačalo verovatno ima previše naponskog pojačanja (gotovo uobičajena pojava). Kad sediš na mestu slušanja onda ga ne čuješ, ako još malo odvrneš potenciometar bez signala ima i tu da ga čuješ. Mislim da to nije nikakav problem za normalno slušanje jer i sama ploča (kako koja) verovatno ima još više šuma. Da za ovo mi je sad jasno i u pravu si kad se odmaknem i sednem, sum tek cujem kad je na max pojacano. 12 minuta ranije, Nixie said: Ovo nije normalno, ukazuje na neki problem sa uzemljenjem, negde u gramofonu ili kablovima. Samo kod Phono ulaza je uvek lakše primetiti zujanje i smetnje jer, opet podsećam, veliko je pojačanje, mnogo veće nego na Line ulazima. Nesto mi ukazuje pre na kablove ako se ne varam, jer zujanje cujem kad ukljucim samo kablove u pojacalo a ne ukljucim ih u gramofon. Inace kabl je ovaj https://www.player.rs/hi-fi/hi-fi-kablovi-i-konektori/hi-fi-analogni-kablovi/qed-connect-phono-phono-1-5m#! Quote
Alelitist Posted November 27, 2023 Author Report Posted November 27, 2023 57 minuta ranije, giZ_Mo said: Прикачи грамофон на Аукс улаз. Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока E sad ako dobro znam AUX je ustvari pomocni ulaz, i trebao bi da bude iste osetljivosti kao CD, tuner itd ulazi, a samo je Phono osetljiviji. Posto ja nemam posebno AUX na svom pojacalu on bi trebalo da mogu kao sto sam gore napisao da ukljucim u tuner. 31 minuta ranije, zek said: i na gramofoni izaberi line izlaz da koristiš njegov phono preamp. Da to svakako, ka sto sam gore vec napisao probao sam da kod pojacala RAC kablove ukljucim u tuner, a kod gramofona prebacim na line. U tom slucaju sam imao dobar zvuk, a kad ne ide muzika se ne cuje zujanje. Medjutim u tom slucaju on koristi phono preamp od gramofona je li tako, da li je to onda losija varijanta nego da koristi od pojacala? Quote
Nixie Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 13 minuta ranije, Alelitist said: Posto ja nemam posebno AUX na svom pojacalu on bi trebalo da mogu kao sto sam gore napisao da ukljucim u tuner. Sve je to isto, Line ulazi. Svi su isti osim Phono. Kači na koji oćeš. Quote
Nixie Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 15 minuta ranije, Alelitist said: Medjutim u tom slucaju on koristi phono preamp od gramofona je li tako, da li je to onda losija varijanta nego da koristi od pojacala? Pa ako ne zuji i ne šušti previše, onda nije lošija opcija. Što se onih kablova tiče, trebalo bi da imaju GND žicu paralelno sa signalnim koaksijalnim kablovima. Imaš li ti neku žicu koja povezuje GND pojačala i GND gramofona? Kad sam bio mali i koristio gramofon, uvek je postojala ta GND žica, sad vidim da je nema a nema ni GND priključka na gramofonu. Bez toga može biti bruma ili zujanja. Na pojačalu ima taj GND šraf, to je po PS. Quote
giZ_Mo Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 Онда ЦД улаз.Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
Alelitist Posted November 27, 2023 Author Report Posted November 27, 2023 4 minuta ranije, Nixie said: Sve je to isto, Line ulazi. Da tako sam i ja mislio. Hvala 6 minuta ranije, Nixie said: Imaš li ti neku žicu koja povezuje GND pojačala i GND gramofona? To znam da neki gramofoni imaju, ali moj nema ako se ne varam... Quote
Nixie Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 Osećam da je u tome problem, ali nisam 100% siguran. Metalni delovi gramofona i pojačala moraju biti povezani. Ako nećeš da eksperimentišeš, koristi Line izlaz gramofona. Druga opcija je dodavanje žice pod jedan šraf te izlazne pločice na gramofonu koju ćeš uzemljiti na onaj GND šraf pojačala. Ona mora ići strogo uz koaksijalne kablove. Ili pozajmi neki gramofon (bez pretpojačala, klasičan) koji ima tu GND žicu i probaj da li taj zuji kad ga ubodeš u Phono ulaz pojačala, naravno sa spojenom GND žicom na šraf kod Phono ulaza. Quote
Alelitist Posted November 27, 2023 Author Report Posted November 27, 2023 8 minuta ranije, giZ_Mo said: Онда ЦД улаз. Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Vazi, hvala E sad kako je gore Nixie rekao da mozda i nije losija opcija sto se koristi phono preamp od gramofona umesto od pojacala, ipak kako sam kupio novo pojacalo naravno da bi zelio da mi sve radi. Da li ste misljenja ako bi trazio novo da bi se ovaj problem sa phono ulazom kod pojacala resio ili bi bila ista prica kao sad? Quote
Nixie Posted November 27, 2023 Report Posted November 27, 2023 Pozajmi gramofon neki klasičan i probaj. Nema garancije, ali mislim da GND žica rešava te probleme. Ne bi smelo da bude pogrešno uzemljenje na fabričkom pojačalu koje se proizvodi već neko vreme u solidnim količinama. Nije džabe na pojačalu predviđen GND šraf za povezivanje dve šasije. To su mali signali, tu mora sve biti pravilno uzemljeno. Quote
Recommended Posts