Jump to content


Revox B261


Recommended Posts

Pošto nas na forumu ima više ljubitelja radija sa svojim mezimcima, predlažem da u novom podforumu predstavimo naše tjunere.

Revox B261 (1983) je, posle B760, najviše prodavani tjuner ove švajcarske firme. Kada se pojavio, cena mu je bila 2.125 CHF (ne znam koliko je to iznosilo u nemačkim markama). U svemu je isti kao studijski Studer A726 za monitoring emitovanja, samo bez balansiranih izlaza. Evo nekih tehničkih hajlajta: realizovan je sa varaktor diodama, IF stepen je sa pasivnim filterom sa 8 LC članova a detektor je realizovan kao quadrature amplifier (ne znam termin na srpskom). Upravljački deo je potpuno digitalan. Biranje frekvencija je automatsko (koraci od 50kHz) ili manuelno (koraci od 12,5kHz). Ima varijabilnu osetljivost i stereo prag, hi-blend separaciju, dva antenska ulaza, a svaki parametar za stanicu, uključujući i četiri alfanumerička znaka, je moguće memorisati u jedno od 20 memorijskih mesta. Takođe poseduje fiksni i varijabilni linijski izlaz i AF oscilator 400Hz -6dB za kalibrisanje nivoa snimanja programa ili ulaza za tjuner na pojačivaču. Evo nekoliko fotografija unutrašnjosti mog primerka:

Gornja strana sa skinutim poklopcima. U gornjem redu su RF i IF moduli, dole su lokalni oscilator, stereo dekoder i detektor/demodulator.

1.jpg

 

Sa donje strane se vide matična ploča, napajanje, AF modul i mikroprocesorska ploča:

2.jpg

 

Lokalni oscilator koji generiše IF frekvenciju od 10,7MHz i istovremeno daje precizni napon za varaktor diode, pomoću koga se tjunuje željena frekvencija:

3.jpg

 

RF sekcija sa antenskim kolom, pojačanjem, osam LC filtera (vidi se šest) i mikserom:

4.jpg

 

AF stepen i 400Hz oscilator:

5.jpg

 

I napajanje:

6.jpg

B261 sam nabavio 2002. godine u zaista besprekornom stanju. Kada je stigao kod mene, zamenio sam mu elektrolite u napajanju i tako je radio nekih pet godina, dok nije došao na red za detaljno osvežavanje. U međuvremenu sam dokupio modul za dve antene, poslednji koji je ostao u Regensdorfu.

Da je reč o preciznom uređaju, govori i specifikacija komponenti koja navodi kapacitete sa tolerancijom od 10% umesto uobičajenih 20%. Ugrađeni su Nichicon elektroliti niskoimpedantne serije KL koja postoji u toleranciji 10% (K), dok su u AF sekciji Nichicon Muse KZ i sprežni ES. Posle naponskih stabilizatora i svuda u lokalnoj filtraciji, umesto elektrolita malih kapaciteta i napona su stavljeni tantali AVX, takođe sa tolerancijom 10%, što je za rezultat dalo još niži pozadinski šum i finiji visoki opseg. To je jedina modifikacija rađena na ovom prijemniku, pored zamene izlaznog operacionog pojačivača sa LME 49720 umesto fabričkog RC4559. Podrazumeva se da je ceo uređaj, koji je inače dosta složen, rasklopljen do poslednjeg dugmića i da je prošao kroz detaljno čišćenje, pranje i zaštitu svih kontakata. Nakon toga mu je urađena kalibracija u servisu BG Elektronika po uputstvu.

Antene su Iskra široka FM-10F i usmerena FM-30F. Živim na Novom Beogradu, na 9. spratu, što je srećna okolnost, ali sam leđima okrenut gradu, tako da je usmerena antena uperena u susednu zgradu i stanice iz centra primam preko nje. Uz pomoć kružne antene, uspevam da uhvatim stereo signal 1. programa Radio Novog Sada s Iriškog venca koji je na 58 km u vazdušnoj liniji (jačina signala je oko 55dBf), što je prilično dobra osetljivost. 

Link to comment
Share on other sites

Gospodine Willi imam nekoliko pitanja za Vas.

Najčešće slušam tjuner (70% vremena) pa je jasno zašto me Vasi postovi u vezi sa tjunerima i FM uopšte, intrigiraju.

Trenutno posedujem tjuner Pioneer F-99X (kupljen po preporuci kolega sa foruma) i zadovoljan sam kako zvuci sa mojim: Quad 405-2, PS Audio 5.6 i Quad ESL 63.

Moje zadovoljstvo Pioneer-om proističe verovatno iz razloga sto nisam imao prilike da čujem “dobre-vrhunske” tjunere kakav Revox jeste (imao sam neke Technics i Marantz modele srednje klase).

Jasno je da Vaš i moj tjuner nisu iz iste klase i da ih je “nemoguće” komparirati, pogotovo sto sistem koji posedujem sigurno niste mogli čuti u toj-mojoj kombinaciji uređaja.

Zato bih Vas zamolio da pokušate (ako nađete vremena) da mi priblizite šta bih trebalo da “dobijem-čujem”, u čemu bi to bilo bolje itd; kada bih nabavio neki od Revox tjunera npr. bas 261.

Beograđanin sam i da napomenem da ovaj moj Pioneer F-99X ima jako fini bas (veoma mi se dopada, ne znam da li treba da bude takav ili je kolorisan od Pioneer-a) pa me interesuje kako Revox tjuneri “stoje” sa reprodukcijom niskog podrucja.

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Otprilike znam kako zvuči tvoj Pioneer i nema sumnje da bi u tom sistemu lepše legao neki bolji tjuner. Međutim, ja bih na tvom mestu krenuo od prijema: generalno kakav imaš prijem gde živiš a onda i kakvu antenu imaš. S jedne strane, adekvatna antena koja je dobro postavljena značajno unapređuje prijem a samim tim i kvalitet zvuka na svakom tjuneru; sa druge strane, prijem na određenoj lokaciji opravdava ulaganje u prijemnik, mada će na kvalitetnom tjuneru i prijem i zvuk biti bolji. Ako već toliko slušaš radio, onda nema dileme.

Od tjunera se očekuje isto što i od svake komponente: da reprodukuje što vernije, s tim što je zbog kvaliteta domaćeg FM spektra to dosta teško postići, osim u slučaju dve-tri stanice, mada i tu ima varijacija u kvalitetu. Kod ostalih signal ima jačinu ali je distorzija i dalje tu (problem u emitovanju a ne u mp3), ili je materijal koji se emituje neslušljiv. Evo, baš sam sada prebacio na Radio Nostalgie (105,2MHz), signal je stereo, oko 100dBf ali se zvuk raspada. Tehnički, razlike u zvuku između tjunera su možda najmanje "nebo i zemlja" u celom hi-fiju. Tek nekolicina vrhunskih tjunera čujno odskača a B261 i B760 su ulazak u svet tih vrhunskih tjunera. Bas opseg je slaba tačka FM modulacije, na B261 je solidan mada, kao i kod velike većine, toj konturi nedostaje malo mase i udarca. To se moglo najbolje čuti na snimku koji sam postavio pre nekoliko sedmica - taj link je istekao ali se nadam da ću uskoro snimiti i postaviti nešto novo, tako da prilično verno možeš čuti kvalitetnu FM reprodukciju. Kod komercijalnih tjunera se taj inherentni nedostatak basa često nadoknađuje pojačanim gornjim i srednjim basom u AF sekciji. Taj dodati bas je lako prepoznati po tome što je malo potmuo, cela slika je pritom malo masnija.

Link to comment
Share on other sites

Prvo da zahvalim na više nego iscrpnom odgovoru i trudu koji ste uložili da bi mi odgovorili.
Živim na Novom Beogradu na 8 spratu i imam “pun” prijem (sve led diode za jačinu signala svetle) za najveći broj stanica koje slušam.
Još jednom Willi zahvaljujem, sada imam više nego dovoljno informacija za razmišljanje.

Link to comment
Share on other sites

Cela Elegance serija je zapravo Micromega Minium sa neznatnim prepravkama. Konkretno, Revox B26 je Micromega Minium FM. I zaista, komande su mu u odnosu na Minium samo okrenute u ogledalu a ako pogledate iznutrice, videćete da je Revox jedino odvojio stabilisano napajanje i audio sekciju na zasebnu pločicu.

s26-1-01-f0.jpg

imagemagic.php.jpeg

 

Nisam imao prilike da slušam S26 i sasvim je moguće da lepo zvuči (kao uostalom i gotovo sve od Micromege) ali tu nema ništa od Revox inženjeringa, što se vrlo jasno vidi na slikama. Mislim da bi i oni voleli da zaborave da su to radili.

Micromega Minium FM.jpg

Revox S26.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
On 16.1.2019. at 10:48, Willi Studer said:

Modul sa dve antene se naknadno dokupljivao, nije to bila serijska oprema. S ovim modulom su onda oba antenska ulaza na sredini, iznad RCA konektora.

Hvala na odgovoru. A da vas pitam, dobio sam ovakav tuner na poklon ali mu ne rade svetla na displeju. Jel to svetlo integrisano u displej ili su one male sijalice sto osvetljavaju isti? Hvala. 

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Willi Studer said:

36V 3W, dve kao na slici. Pošto su vezane paralelno, uz malo prepravke mogu se vezati dve od 24V koje se lakše nabavljaju.

Soffitten-Lämpchen-36V-1-Satz-Lampen-für-Studer-Revox.jpg

Redno vezati 24V, sijace manjim intenzitetom ili staviti stabilizaciju ali bi se mnogo grejao stabilizator Drugo resenje je oni led paneli sa tri komada u jednoj plastici. Mogu da se kace i na naizmenicni napon i na jednosmerni pa staviti tri komada na red. Imaju da se kupe od 0,72W i od 1,2W

photo5909058255886331638.jpg

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, picturesd said:

Hvala na odgovoru. A da vas pitam, dobio sam ovakav tuner na poklon ali mu ne rade svetla na displeju. Jel to svetlo integrisano u displej ili su one male sijalice sto osvetljavaju isti? Hvala. 

Kako da nadjem i da li uopste da nadogradjujem dodatni modul za antenu? Nije mi jos stigao tuner, mozda je sa oba modula, ko zna. :) Kapiram da je jedna sirokog opsega prijema a druga spot prijema. :)

Link to comment
Share on other sites

Znaćeš kada stigne, mada je vrlo mala verovatnoća da ima modul - ja do sada nisam naišao ni na jedan. Ja sam ga kupio direktno iz Regensdorfa i to je tada bio poslednji komad. Sećam se da sam ga platio oko 150 švajcarskih franaka.

Nije taj modul toliko neophodan. On jednostavno prebacuje prijem između dve antene koje mogu biti bilo koje i koje pokrivaju ono što korisnik želi. Dobra strana je da se izbor antene upisuje u memoriju stanice.

Link to comment
Share on other sites

On 18.1.2019. at 10:15, Willi Studer said:

Znaćeš kada stigne, mada je vrlo mala verovatnoća da ima modul - ja do sada nisam naišao ni na jedan. Ja sam ga kupio direktno iz Regensdorfa i to je tada bio poslednji komad. Sećam se da sam ga platio oko 150 švajcarskih franaka.

Nije taj modul toliko neophodan. On jednostavno prebacuje prijem između dve antene koje mogu biti bilo koje i koje pokrivaju ono što korisnik želi. Dobra strana je da se izbor antene upisuje u memoriju stanice.

Nadam se da cu uspeti da nadjem taj modul barem polovan a evo fotografija sta cu dobiti plus nov daljinski u kutiji B201. Hvala puno gosn. Willi. :)

50031940_533465663829248_8140522395401191424_n.jpg

50082544_10218850895683915_6850041661058187264_o.jpg

Link to comment
Share on other sites

14 minuta ranije, Willi Studer said:

Pa čestitam na kupovini, divota za gledanje, a i za slušanje. Biće tu malo posla i ulaganja za svaki od ova tri uređaja da bi baš nagradili zvukom i funkcionisanjem.

Trebam naci adekvatnu antenu, mislim da ova dipol antena koju vidite na fotografiji nece "hraniti" signalom tuner. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...