Srecko

Članovi
 • Content Count

  322
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

About Srecko

 • Rank
  Iskusan član

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Srecko

  Koji solid state pojačavač za Quad ESL 63

  Pa verovatno Quad 405-2, Nekoliko tjunera, Nekoliko CD plejera (zao mi ih je ali nemam više gde da držim ih[emoji3]).... Doktore, bez obzira sto rekoh da nisam tako ozbiljan kao Vi, nisam bas ni neozbiljan. Dok se ne odlučim, ne isprobam sve potencijalne varijante (ovo je sad fino “podešavanje”).... ima vode i vode da protekne i Dunavom i Savom. Quad 405-2 hvala bogu sam letos potpuno refresh-ovao i upgrade-ovao tako da je ko nov. Nema potrebe da zurim u biranju.
 2. Srecko

  Koji solid state pojačavač za Quad ESL 63

  Video sam. Plafon svote o kojoj za sada razmišljam je 1200-1500 (naravno prvo treba da isprodajem neke stvari koje više nemam gde da držim).
 3. Srecko

  Koji solid state pojačavač za Quad ESL 63

  Gospodine [mention=9977]Zexx[/mention] moram da priznam da nisam ni čuo za pojacavac ATC P1. Pogledah sada u pretrazivaču samo slike i priznajem da deluje ozbiljnije nego bilo koji od pojacavaca koje sam do sada razmatrao. Moram bas detaljno da pogledam prikaze i mišljenja po forumima. Možda ga je neko i koristio sa ESL-ima. Da li bi mogli da uporedite ATC P1 i Benchmark ABH2. Taj Benchmark po svemu sto sam procitao morao bi da odgovara Quad ESL 63[emoji3]. Izvinjavam se na dodatnom pitanju. Tiče se D klase pojačavača. Sta je sa njima? Ja sam nešto kao “vernik” kada su nove tehnologije u pitanju. Čini se da ti pojacavaci postaju sve bolji i bolji. Citao sam sad skoro prikaz nekih zvučnika testirani su sa NuForce monoblokovima. Mislite li da to još uvek nije za kucnu upotrebu? Zahvaljujem na informaciji.
 4. Srecko

  Koji solid state pojačavač za Quad ESL 63

  Otprilike sve ste sublimisali. Odlično je sto ne moram da žurim[emoji3].
 5. Srecko

  Koji solid state pojačavač za Quad ESL 63

  Sve sto ste napisali i sam sam procitao i znam. Zato sam i počeo da preispitujem Quad 405-2. Ne treba ipak zaboraviti da je Quad 405 razvijen upravo za Quad ESL 63, naravno uz razuman pristup da je se u poslednjih par desetina godina desila tehnološka revolucija i da novi Quad pojacavaci (iako snažniji) verujem isto tako dobro “leže” i starim Quad ESL-ima. Puno sam citao po USA forumima o USA Monitor-ima (Quad ESL za USA tržište) i moram reci da su ih (ti članovi foruma) bas “cedili” i po glasnoci i opterecivali amplifikacijom od 200W (iznad manuelom propisanog) i svi kažu da je se tada manje uključivala zaštita Quad ESL 63 nego sa slabijim pojacavacima. Ja to sigurno neću raditi više sam naveo iz razloga da ovi noviji pojacavaci su izgleda bolje dimenzionisani za niske impedanse pa i Quad (606, 909, Artera) nego 405. Imao sam USA ESL Acoustat III nekada, u periodu dok sam bio mlad i kad nisam “podnosio” taj tip zvuka, i saglasan sam da nisu bili osetljivi na pojacavace koliko Quad ESL-i.
 6. Srecko

  Koji solid state pojačavač za Quad ESL 63

  Zato sam i pitao da bih saznao ovako bitne stvari. Naravno da takva iskustva isključuju ML iz razmišljanja.
 7. Srecko

  Koji solid state pojačavač za Quad ESL 63

  Naravno Doktore da ste mi jako puno pomogli. I ja sam prezadovoljan sa Quad ESL 63 (mada moram da priznam da me brine veoma ogranicena mogućnost popravke u Srbiji, da čuknem u drvo[emoji3]). Zadovoljan sam i ja sa amplifikacijom, posebno sa Dynaco ST-70. On i jeste razlog sto sam otvorio ovu temu. Toliko mi je “legao” zvučno da sam se uplašio kako ću se letos vratiti na Quad 405-2 (zaboravio sam i kako je zvučao, mrzi me da ga vadim iz ormana i ponovo cujem[emoji3], ali znam generalno da nisam uživao toliko kao sa Dynaco ST-70). Ja slušam veoma tiho i Dynaco ST-70 tada radi sjajno. Veliko je pitanje da li bi uopšte bilo šta bolje radilo sa Quad ESL 63 (solid state) od ovog mog Quad 405-2 Keith Snook MOD. Ja naravno, za razliku od Vas, nisam imao karijeru muzičara (u mladosti) pa na sve ovo ne gledam potpuno ispravno, više gledam tehnički; znatno površnije od Vas[emoji3]. Zato sam i počeo da razmišljam da li bi nešto “bolje” moglo da zameni Quad 405-2. Quad 909 je izgleda već bolji izbor zbog mnogo stvari pa i 140W koji mu omogućavaju više snage na niskim impedansama sto Quad 405-2 nema. Naravno da je ovo sve nepotrebno imajući u vidu koliko glasno slušam, no rekoh da ja na sve ovo više gledam tehnički a ne racionalno i kao pravi ljubitelj. Jako bih voleo, ako nađete vremena, da dođete do mene da se konačno upoznamo i družimo.
 8. Srecko

  Koji solid state pojačavač za Quad ESL 63

  Zahvaljujem paja959. Nekako i sam zaključujem da je baš problematicno naći šta uz Quad ESL 63. Vidim da je i sam Quad od Quad 405 i 100W, otišao na Quad 909 i 140W i kažu da je to sasvim fino jer mnogi smatraju da Quad 405 “nije imao dovoljno snage”. Naravno ipak je dizajn pojacavaca najbitniji. Stalno mi je u glavi ono sto Steingruber kaže da npr. za Mark Levinson ML2 vs. Quad 405. Citat: “Quad 405 (which boosted a 120 watts but never had - it actually had only 17 watt into 2 ohms ). The ML-2 on the other hand was rated at only 20 watts into 8 ohm (Class A), but doubled its power the impedance was halved. In reality it could drive ANY load. It was a peach match for the Quads, the maximum voltage output of 14 volts could hardly damage the delicate Quad”.
 9. Srecko

  Koji solid state pojačavač za Quad ESL 63

  Hvala sto ste se angažovali. Voleo bih da čujem Naim kod sebe svakako.
 10. Srecko

  Koji solid state pojačavač za Quad ESL 63

  Zahvaljujem! Korisna informacija.
 11. Srecko

  Koji solid state pojačavač za Quad ESL 63

  Da li je neko slusao odgovarajući model (šta god da to znači) Accuphase ili Electrocompaniet sa Quad ESL 63? Kako ti pojacavači zvuče sa Quad ESL 63 u poređenju sa Quad pojacavacima?
 12. Srecko

  Emisija "Ne moze to bez kabla"

  Naravno da su novi uređaji konstrukciono bolji od starih (pa i HiFi uređaji), jer su bazirani na novim tehnologijama. Diskusija o tome vređa znanje i razum. Dugovečnost uređaja je stvar projektnih zahteva postavljenih konstruktoru. Mi kupci smo skloni (iz nepoznavanja materije) da genijalnost konstruktora i ispunjene projektne zahteve (npr. određeno vreme trajanja do kvara) shvatamo kao manjkavost u smislu da su stariji dizajni uređaja bili kvalitetniji upravo zbog dugotrajnosti. Naprotiv, sve je bolje na novim uređajima iste klase, dizajniranim po istim-sličnim projektnim zahtevima. Opredeljenje pojedinih kupaca za vintage uređaje je stvar ukusa i drugih kriterijuma najčešće subjektivne naravi, koje nemaju veze sa kvalitetom. S’pravom stoje primedbe na visoku cenu uređaja. Ni jedan gost emisije, nije za očekivati, da bude apsolutno objektivan što je i razumljivo i u redu. Ni mi gledaoci nismo toliko neupućeni da ne možemo da razlikujemo šta je reklama od činjenica. Uređaji koje posedujem su vintage tipa malo zbog žala za mladošću[emoji3] a bogami i zbog neopravdano visokih cena novih uređaja. Cene novih uređaja su najčešće visoke zbog visokih proizvođačkih cena. Pogledajte samo kolika je zarada Apple po telefonu, dok je profit VW grupe (malte ne bednih) 2.5-3%. Proizvođači tzv. zabavne elektronike su izgubili meru (zbog nezajazljivosti deoničara) a mi kupci pamet (ako imamo novac) ili smo naterani da se okrećemo vintage uređajima (ako nemamo novac). Te vintage uređaje kupujemo za znatno niže svote i koristimo ih najčešće uz minimalni remont iako su stari i po nekoliko desetina godina a zvuk im ni ne liči više na onaj koji su imali kada su proizvedeni.
 13. Srecko

  Mcintosh MA7000 problem sa levim kanalom

  [mention=17469]NShappy[/mention] , uglavnom ste sami i dali odgovor. Naravno da bi odgovornost KP bilo teško dokazati u nekom sporu (ne i nemoguće verovatno, saglasan sam sa Anubisgrau). Naravno da niko od nas niti bilo koji pojedinac i ustanova ne treba niti bi smeo da sili prodavca na nešto (niti može). Za to je jedino nadležan sud svojom odlukom . To ustvari i daje odgovor. Ovo se jedino može i treba (ukoliko postoji volja, želja, potreba...) razresiti na sudu. Sud naravno ima ovlašćene eksperte za sve i svašta-vestake pa budite sigurni da ima i za ovu oblast. Da li je veštak dobar, kvalitetan sposoban da izveštači Mc to je pitanje saglasnosti-prihvatanja veštaka i veštačenja od strana u sporu i nema veze sa kvalitetom i strucnoscu samog veštaka (znam nekoliko sudskih veštaka koji su pravi duduci a veštace u oblasti koja je moj field of interest godinama). Podsetio bih Vas sudska odluka mora biti donesena u skladu sa zakonom i ne mora biti nužno pravedna. Ishod spora se nikada ne može znati unapred ali se može pretpostaviti sa nekom verovatnocom. I da naravno da nisam pao sa kruške.
 14. Srecko

  Mcintosh MA7000 problem sa levim kanalom

  @Alek5 (poktetač teme) je se zahvalio @impuls za konstruktivno mišljenje da bi uzrok problema mogli biti “specifični” tranzistori, specifični zbog kontrole struje biasa. Ovo je samo potvrdilo moje mišljenje ( a i pristojnog broja drugih članova foruma) koliko “specifične konstrukcije” mogu biti problematične u Srbiji za održavanje-servisiranje (Benchmark ABH2). Ako ovakav problem čovek može imati sa McIntosh-em ne smem ni da pomislim na druge manje renomirane i finansijski slabije firme. Izvinjavam se za delimični off.