Jump to content


1541 sa i bez krunice


Willi Studer

Recommended Posts

Koliko se secam 1541 S1 je biran izmedju 100.000 proizvedenih komada kao najmuzikalniji i sa najboljim karakteristikama, a 1541 S2 izmedju milion proizvedenih.

Nazalost, meni 1541 nikada nije zvucao lepo (imao sam ga u Philips-u CD304 Mk2 i Grundig-u FineArts 9009 (tu je bila S1 verzija)) i uvek je zvucao isto: digitalno. Licno mislim da su Sony konverteri bili daleko bolji, samo je reklama ucinila svoje. Svaka cast Marantz-u (mislim da je CD7 sa 1541 S2), njega nisam slusao pa ne mogu nista da kazem.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav Willi,

Prvo, ne postoji TDA1541 sa krunom, bilo S1 (single crown) bilo S2 (double crown). Svi krunisani Äipovi su TDA1541A. Svi TDA1541A, bilo nekrunisani, bilo sa jednom ili dve krune su meÄ‘usobno izmenjivi. Tamo gde već stoji TDA1541A može se upotrebiti i TDA1541 ne-A. Moguće je i obrnuto ali uz dodatak jednog kondenzatora.

U poÄetku (znaÄi od 1985.) je proizvoÄ‘en (samo) TDA1541 (bez sufiksa) a zatim ga je zamenio TDA1541A. ÄŒip je zvaniÄno prestao da se proizvodi 1989. iako jeste bilo i kasnijih serija (pre svega za potrebe Marantza i rezervnih delova), a neke su raÄ‘ene i posle 2000.

Glavna tehniÄka i jedina aplikaciona razlika izmeÄ‘u ove dve verzije se sastoji u tome Å¡to A verzija zahteva externi kondenzator (pinovi 16 i17) za interni DEM oscilator. Kod ne –A verzije potreban kondenzator se nalazi unutar samog Äipa. Ovo je generalna podela zvaniÄno saopÅ¡tena u dokumentaciji samog proizvoÄ‘aÄa ali postoje i izuzeci, odnosno postoje autentiÄni Äipovi na koje se ova podela ne odnosi. (Ovo pominjem zbog toga Å¡to su se nakon skoka cene ovih Äipova (S2 je dostigao cenu od 100EUR) na tržiÅ¡tu masovno pojavljivali obiÄni Äipovi (Äak i ne-A) sa doÅ¡tampanim krunama.)

TDA1541A verzija je (stoji i u datasheetu) specifikovana u nekoliko podgrupa, obzirom na garantovane performanse, u ovom sluÄaju linearnost na niskom nivou (-60dBFS). Specifikovane podgrupe su R1, S1 i S2. R1 ima neÅ¡to slabije performanse od nespecifikovanog TDA1541A, dok su garantovane performanse S1 i S2 neÅ¡to bolje od garantovanih performansi nespecifikovanog TDA1541A.

Kao neko ko je izmerio (i odsluÅ¡ao) malu gomilu ovih Äipova, mogu da posvedoÄim da R1 tehniÄki jeste inferioran ostalim verzijama, dok S1 ne mora biti bolji od nekruisane verzije. Odnosno, standardna TDA1541A verzija može biti isto tako dobra, samo vam proizvoÄ‘aÄ to ne garantuje. Ove razlike u performansama su, tehniÄki govoreći, iako sasvim merljive, daleko daleko od toga da bi se smatrale velikim i presudnim.

http://www.diyhifi.org/forums/viewtopic.php?t=663

Å to se zvuka tiÄe, u praksi, iako svi TDA1541(A) imaju sliÄan zvuk, svaka serija (prepoznatljiva po odÅ¡tampanom batch i date codeu) ima i unekoliko specifiÄan otisak i ove specifiÄnosti su zapravo isto toliko znaÄajne kao i recimo razlika izmeÄ‘u jedne serije TDA1541A i TDA1541A S1. A one su opet (daleko) manje od razlika uzrokovanih napajanjem, layoutom, izborom pasivnih komponenti, da ne pominjem izlazni stepen ili signal koji se uopÅ¡te dovodi na ulaz Äipa.

ÄŒipovi garantovane linearnosti praktiÄno nikad nisu rezultat toga Å¡to neko sedi u fabrici i meri ih redom pa odabere jedan u sto ili hiljadu ili milion da bi fabrika uzela 2, 3 ili 5EUR viÅ¡e po primerku jer je to prosto finansijski neodrživo, Äak i da ih mere Kinezi. Ovakvi Äipovi potiÄu iz odreÄ‘enih proizvodnih serija, pretpostavljeno raÄ‘enih specifiÄnim postupcima, iz kojih se mere odreÄ‘eni uzorci pa se na osnovu toga zakljuÄuje da i cela serija ima takve performanse. Sami mereni uzorci, naravno, ne dospevaju u regularnu prodaju. Svako ko je ikad video nov krunisani Äip lako je mogao da uoÄi da isti nikad nije bio zabadan u podnožje ili da je sa njim raÄ‘eno bilo Å¡ta sliÄno.

Peđa

PS: Postove ne treba brisati ili ne brisati zbog toga Å¡to sadržaj odgovara ili ne odgovara istini, odnosno moderator nije Ministarstvo Istine. Sa druge strane moderiranje, poÅ¡to nužno odreÄ‘uje generalni pravac kretanja foruma, odreÄ‘uje prirodu foruma naÄinom na koji se odnosi prema, odnosno po tome da li preferira trud iznoÅ¡enje taÄnih ili slobodu iznoÅ¡enja pogreÅ¡nih tvrdnji. Iz onoga Å¡to smo viÄ‘ali do sada (ne odnosi se na tebe), Äešće se dogaÄ‘alo ovo drugo, ukljuÄujući upotrebu moderiranja u cilju zaÅ¡tite besmislica.

Link to comment
Share on other sites

Willy priznaj, da li si ga spalio :o ?

ili bar oprljio?

Nisam, nisam, nego sam povoljno nabavio jedan sladak i raspevan Micromega Optic koji u sebi ima 1541 S2 pa sam mislio da izvršim rokadu, to jest da gu gi izvadim i ubacim u jedan Revox plejer sa običnim 1541 koji nameravam da zadržim. Teac transport i konverter sam doviđenisao jer mi je namera da sistem malo svedem na pristojnu meru, ipak ne volim "big box brigade", na zgražanje ovog foruma. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...