Jump to content


U gostima kod Nikomija


Koko Bil

Recommended Posts

E vala, svaka Äast!

Napisao si ga kao da svakog meseca objavljujeÅ¡ u Stereophile-u. Nije zbog toga Å¡to i sam spadam u velike obožavaoce tvrtke Sansui, a meÄ‘u njihovim komadima mi je AU 919 omiljeno pojaÄalo (kad se samo setim svirke na AR9-kama), već viÅ¡e zato Å¡to smatram da je dobro napisano ... i veoma sadržajno, zanimljivo, tako da Äovek prosto oseti sreću sliÄnu onoj koju si ti imao dok si sluÅ¡ao muziku. Ne vidim neke razlike u tome kada piÅ¡eÅ¡ od ploÄama u odnosu na ovo kada opisujeÅ¡ sluÅ¡alaÄki doživljaj.

Sad jedno pitanje: Å¡to kažeÅ¡ da je Patricia Barber otrcana i vezujeÅ¡ je samo za demo diskove? Mislim da ona ima Å¡ta da kaže na danaÅ¡njoj džez sceni, ali i na Å¡irem polju moderne muzike. Ni na kraj pameti mi ne pada da je uporedim sa jednom Sarom-Božanstvenom, u pogledu pevanja, ili sa nekim od Velikih Pijanista ili Kompozitora Dzeza, jer je za to, pre svega, potrebna odreÄ‘ena vremenska distanca, ali ona poseduje originalni, prepoznatljiv stil u muzici, pa bilo da intrepretira standarde ili svoje kompozicije. Ne pretendujem da sam neko ko drži njen opus u malom prstu, ali sam je veoma puno sluÅ¡ao joÅ¡ negde od polovine devedesetih. Naravno, pamtim da sam je prvi put zapazio u nekom Äasopisu ili katalogu, kao Å¡to mi se i ranije puno puta deÅ¡avalo sa razliÄitim muziÄkim delima, a tek neÅ¡to kasnije sam Äuo njeno izvoÄ‘enje Majlsove Nardis sa albuma Cafe Blue i bukvalno ostao bez daha. Sa užvanjem sam prisustvovao njenom prvom nastupu u Beogradu, u Centru Sava, i žao mi je Å¡to nisam bio na nedavnom koncertu na Kolarcu. Kada bih trebao da nekom ukratko definiÅ¡em kako je ja vidim, prvo na Å¡ta bih pomislio je da je ona nezavisan muziÄar koji svoja dela promoviÅ¡e u svetu svirajući sa svojim malim bendom i povremeno snimajući ploÄe, ali koja je, igrom sluÄaja, dospela na mnoge liste kvalitetno snimljenih i produciranih nosaÄa zvuka.

Sa druge strane, ne delim isto miÅ¡ljenje o Diana Krall. Od poÄetnog entuzijazma po pitanju sluÅ¡anja njene muzike (pre nekih desetak godina) doÅ¡ao sam do toga da je sada vidim kao jednu preterano komercijalizovanu zvezdu džeza. Ona odliÄno svira i peva, i Temptation je odliÄan, ali nije to, to ... Kao neko ko meni pruža približno isti užitak kao Tom Waits, kada pomislim na ovu pesmu, pojavljuje se Holly Cole, Äija mi se interpretacija mnogo viÅ¡e dopada.

InaÄe, test disk ti je odliÄno spakovan. Jel' to neki home-made?

Nadam se da i ovaj mali offtopic može nekome biti interesantan, a ako sam ugušio, izvinjavam se.

:cheers

Link to comment
Share on other sites

Profesionalni uredjaji su uradjeni bez kompromisa i kao takvi su odlicna baza za audiofile. U originalu zvuce jako detaljno, siroko, bez koloracija i bez topline. Drugim recima, nikad nece imati `strasan` bas kad nije ni zapisan, srednjem nece biti dodat prezens da bi podisao slusaocu, nece svirati svilene visoke kad je instrument koji svira ostar... Meni licno je falilo topline pa sam resio da ga malo `ofarbam`. Promenio sam postojece NIPON-CHEMICON za NICHICON MUSE KZ i MUSE ES kondenzatore. TASCAM CD 401 mkII koristi SONY mehanizam i laser kss-151 koji nema sledge motor nego poziciju lasera kontrolise elektromagnet. Ceo uredjaj stoji na sub-sasiji i lisen je nepotrebnih vibracija...

Link to comment
Share on other sites

Moram da priznam, osim što je TASCAM lo-end studijska oprema, da mi se taj TASCAM 401 tonski nikada nije dopao, čak ni na nivou studijskog, tačnije broadcast, plejera, ima jedan staromodni CD zvuk koji je više mrtav nego neutralan.

Ali, Å¡to jes' jes': svi Tascami se i dalje vrte.

Link to comment
Share on other sites

Moram da priznam, osim Å¡to je TASCAM lo-end studijska oprema, da mi se taj TASCAM 401 tonski nikada nije dopao, Äak ni na nivou studijskog, taÄnije broadcast, plejera, ima jedan staromodni CD zvuk koji je viÅ¡e mrtav nego neutralan.

Ali, Å¡to jes' jes': svi Tascami se i dalje vrte.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Samo da obavestim clanove koji su vec culi Nikomijev sistem da je tek sada uboden da svira bez mane. Za 2-3 dana stize i poslednja karika. OCOS. Na zalost dampiranje prostora jos nije uradjeno ali i ovako kad se cuje ledi krv u zilama na 38 stepeni.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...