Jump to content


PrekoBare

Članovi
  • Posts

    2,523
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by PrekoBare

  1. Nisam video da je bilo do sada: The Goods: Live Hard, Sell Hard Odlicna komedija sa elementima satire na americko drustvo.
  2. Clanak o masteringu je fantastican, kao i intervju sa Fremptonom. Ostalo sam prelistao, vrlo impresivno. Nije sto ima slika ZX-7 i MA-R nego stvarno Odavno nisam toliko uzivao. Osecao sam se kao nekada kad mi iz belog sveta stigne neki muzicki casopis. Pre nego sto su Sterephile i ostala bagra zagadili nas hobi. Hvala jos jednom.
  3. +1 Drugari su zasluzili svaki po flasu pica. Da se motivisu da pronadju jos
  4. Slabija kaseta je Sony UX, sve ostale sa tvog spiska spadaju u bolje kasete. Inace, "ne gresi dusu" za normalke, mogu da budu izuzetne, narocito za muziku sa mnogo basa. Pri tome ne mislim na one crvene UR i zelene Sony nego na TDK AD, AD-X, AR, AR-X. Ako ti to negde naleti, kupuj.
  5. Ima i vina za razne pare. Ali to ne znaci da zato sto nemas 1000 eura za arhivsko ne treba da uzivas u onom od 15. TDK SA-X, Maxell XL-II, dobar dek i udri brigu na veselje
  6. PrekoBare

    Service Manual

    Vintage Bang & Olufson: http://rapidshare.com/files/382509806/B ... part_1.zip http://rapidshare.com/files/382503362/B ... part_2.zip
  7. PDmagnetics je bila zajednicka firma holandskog Philips i ameickog hemijskog koncerna Dupont. kao odgovor na Japance i BASF. PDMagnetics je kasnije postala podruznica NV Philips. Danas posluju kao PDM i prodaju video trake za profesionalnu upotrebu.
  8. Gerchy, cestitam na kupovini. Da li mogu da te zamolim za preporuku, koji ES minidisk da kupim? 333ES kao najnoviji ili neki drugi? Hvala unapred.
  9. Dodirnuo si vaznu temu - pravilno skladistenje kaseta. Ako kasete STOJE VERTIKALNO na secenici kao knjiga, nije problem, problem je ako leze u fijoci horizontalno.
  10. TDK SA-X Made in Japan ili eventualno "Assembled in USA, tape made in Japan" raznih godista, razna pakovanja, folije crna, braon, tamno zelena. pakovane individualno, po dve, po tri, po pet, pet u poklon kutiji, 8 u poklon kutiji, deset u kartonskoj kutiji. TDK MA. MA-X made in japan, (medijapan?) razlicita pakovanja. Maxell XL-IIS Made in Japan (crna folija, zlatna slova, bez slike baje u fotelji) Kuciste isto kao za engleske XL-IIS. Onih klasicnih sa zlatnom metaliziranom nalepnicom (pre 1985 nikad nisam nasao da se prodaje NOS na veliko. To je to sto ti trazis. Maxell metal sam nailazio iskljucivo Metal Capsule, a one su dobre za izbegavanje (Onu plavu maxell metalku sto sam ti poslao sam dobio sa nekim dekom)
  11. Dobrih kaseta nema po normalnim radnjama da se kupi vec jedno deset godina. Sve to po netu su kojekakvi mali biznisi koji kupuju robu od firmi koje su propale ili "gray market". Tako da sam na kasetama upakovanim u maloprodajne pakete po 3, 5, 10 nalazio prosto neverovatne nalepnice originalnih prodavnica. Emirati, Meksiko siti , americki lanci koji su davno propali, jednom recju svasta. Imam gomilu koje imaju zalepljene vaucere na $5 a paket sam kupio za manje. Mali problem-vaucerima istekla vaznost 1996 NYC je majdan, ali te firme koje prodaju najcesce i nemaju prodavnicu u koju mozes da svratis, prodaju iz iznajmljenih magacina preko telefona i interneta, pravi troterski biznis. pa je svejedno odakle ih zoves. Interesuje me kakva su iskustva po EU. Koliko sam cuo, u Londonu mogu tu i tamo da se nadju SA-X i XL-IIS po radnjama koje drze Pakistanci i Srilankanci. Ali za to treba vremena a te radnjice ne prodaju preko interneta. Svabija je nekad bila mesto br. 1 za kasete. Pa nije valjda da se sve prodalo?
  12. Pa bilo je dobrih kaseta (TDK SA-X, MA i drugih) u Eltimu pre tri-cetiri godine kolko hoces, samo je to onda izgledalo kao skupo. Mene su gledali kao budalu kad sam kupovao. Ko zna, sad kad su propali, mozda tih kaseta ima negde sklonjenih u nekom steku.
  13. Au, to mi zvuci poznato http://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania Da se razumemo, ja sam se snabdeo NOS kasetama za dva zivota i nemam nista protiv da odu na 20,30 eura komad. Kad bih mogao da prodam 1000 komada za te pare, eto auto na poklon. Ali, od toga nema nista. Samo, za razliku od drugih koji su napravili zalihe, ja ih i koristim, tako da ne mogu da budem na gubitku.Meni to nije mrtav kapital, nego nesto sto mi treba a nema vise da se kupi. A neko ko je ulozio pare iskljucivo da zaradi, kad vidi da ne moze da proda, probace da se ratosilja posto-poto, a to ne ide nimalo lako. Pri tome jos mora da garantuje kvalitet, a ako ne garantuje, cena je mizerna. 20 eura po komadu je cena za pojedine primerke a ne za lot. Skoro je neki baja iz Hamburga prodavao lot vrhunskih BASF traka, nekih 500 komada i cene su bile smesne, par eura po komadu. Verujem da ce MA-XG i slicne imati astronomsku cenu u buducnosti jer toga je u startu bilo jako malo a cene su bile 20-30 DEM. Ostalih ima u stokovima a kupaca malo.NOS Premium Type II trake treba kupovati ako su razumne cene (5 eura max) za preplacivanje uvek ima vremena jer to nije nikakav raritet.
  14. Primoz, predlazem ti da potrazis nekog prodavca u NYC koji prodaje na veliko i da kupis 200 kaseta odjednom. Em ces dobiti kolicinski popust, em kad podelis shipping po kaseti izadje beznacajno. 200 kaseta = 20kg. Nek je shipping i $100 (a nije) to mu dodje $1.5 za kasetu i $0.5 za shipping. Nemoj samo da guglas, koristi i Yahoo i bing.com da nadjes prodavca. Moja preporuka za Nak je SA-X. To je ista traka koju je i Nakamichi prodavao pod svojim imenom (doduse sa boljom kontrolom kvaliteta) i neznatno je losija od MA-X. U Torontu vise SA-X nema, mislim da sam pokupovao sve sto je preostalo po kojekakvim opskurnim mestima. Maxell XL-IIS Made in England je onako, nikad ne znas sta si kupio dok ne probas. Medju onima koje sam kupio pre dve-tri godine bilo je dosta felericnih. Kad sam skoro naleteo na specijalna pakovanja u celofanu (7xXL-IIS C-90 + jedna C100 poklon) dogovorio sam se sa prodavcem da mi sacuva lot dok ne isprobam. Uzeo sam dva paketa nasumce, snimio i sve su bile dobre. Opet, macka u dzaku. Sony metal su takodje neujednacenog kvaliteta, UX nista ne valjaju a drugih Sony vise nigde i nema. Maxel XL_II i UR (mexico), TDK D, B, i slicne ne preporucujem. Kupovanje na parce se ne isplati, das vise para za postarinu nego za trake.
  15. Alex, XL-IIS je bio perfektan dok nisu presli na blackmagneshit formulu koja je muljava u visokima. To je prakticno druga losija kaseta pod istom etiketom Nikad nisam voleo MA. MA-X je neuporedivo bolja. Danas mislim da je najbolje praviti zalihu SA-X jer su skoro sve serije odlicne a jos ih ima po razumnoj ceni. Pre neki dan naletim na traku koju nikada ranije nisam video. TDK AR-X. Fenomenalna normal traka.
  16. Moje iskustvo sa americkim i kanadskim trakama obicnih proizvodjaca je sledece: 1. skoro sve fabricke proizvedene 1970-tih su za djubre. 2.Iz osamdesetih, generalno, pop je katastrofa, jazz i ozbiljna muzika kako sta naleti, ima tu i tamo dobrih. Pri tome ne mislim na MOFI, NAkAMICHI i ostale butik proizvodjace. 3. Iz devedesetih, ima izuzetnih snimaka, narocito country i jazz. Proizvodjaci su imali ozbiljnu konkurenciju CD-a a veliki broj automobila je jos uvek imao instalirane dekove i to vrlo kvalitetne pa je trziste bilo veliko. Recimo, kaseta Mi Tierra Glorije Estefan je ludilo, zvuci bolje nego CD. Original je toliko pun detalja da je skoro nemoguce napraviti identicnu kopiju na SA-X traku. Stvarno nemam pojma sta su radili, ali radi neverovatno. Verujem da su tada uveliko snimali sa HX Pro a postoje i drugi metodi cijih akronima trenutno ne mogu da se setim. Fabricke kasete sa ozbiljnom muzikom takodje mogu da budu cudo, narocito DG i Denon. Jos nesto. Tu do izrazaja dolazi i koji dek se koristi. Dugo sam imao Denon 44 bas zbog reprodukovanja snimljenih kaseta sa ozbiljnom muzikom jer je postojala neverovatna sinergija. Ja inace sa tim dekom nisam bio zadovoljan za bilo sta drugo. Onkyo Integra serija 2x00 je takodje fenomenalna za kupovne trake. Sto se tice nasih kaseta, jedino iskustvo mi je je sto sam ih kupovao na djuture i snimao programe za ZX Spectrum na njih
  17. Tobra tebra, ma mozda i jeste bila neka gudro unutra, kad se samo setim onog mirisa kad oljustis celofan .Odma si bio high, nisi ni morao da usniravas traku Nece biti da smo se svi primili tek tako na suvo Kad se samo setim detektivskog posla da lociras neku plocu, pa da namolis vlasnika da ako nece da ti pozajmi na jedan dan, da ga dovezes kod sebe da presnimis plocu i da ga vratis kuci. Nije smelo da bude greske jer je drugi put ne bi nikad dobio. Zbog svog tog akanja, ne samo da smo triput merili koje originale kupujemo, nego i sta cemo da presnimavamo na kasete. Metalke su bile desetak maraka, SA-X tri do pet i to da sam doneses spolja ili da namolis nekog da ti donese iz Nemacke, Amerike ili Engleske. Iz Trsta i Pariza su se uglavnom donosile SONY UCX-ES jer su bile znatno jeftinije od SA-X. Ja sam se svima koje sam znao popeo na vrat da mi donose trake kad putuju. Zbog toga nisam ni presnimavao domace vinile na trake, jer je bilo lakse kupiti plocu nego potrositi pola metalke na nju. Meni je bilo idealno kad bih od nekog prvo dobio kasetu na kojoj je originalni album na slusanje. preslusam, napravim zabeleske o brzini svake stvari i duzini, pa onda preracunam kojim redosledom da snimim da se slazu i BPM i duzina trake. Cesto sam snimao dva albuma na C90, tako sto bih pravio brzu i sporu stranu. To nije moglo na brzinu, nego je moralo da se islplanira unapred. Danas kad imamo plejliste, to moze da se uradi zacas, ali me mrzi. Nego cisto jedno pitanje, koja vam je bila omiljena duzina trake? Ja sam nekada skoro iskljucivo koristio C90 a danas sta dohvatim jer nema da se bira. C90 je nekako bilo taman, 45 minuta po strani, uslovni refleks od skole. C60 nikad nisam znao da iskoristim kako treba, suvise dugacka da se snimi jedna strana ploce, a suvise kratka da stane cela ploca. Idealne bi bile C80 ali ih niko nije pravio. A posto nisam imao autorevers, 30 minuta kompilacije mi je bilo suvise kratko za slusanje, pogotovo ako se "slusaju ploce". Da li neko ima film Decko Koji Obecava, da skine pocetni kadar i okaci na youtube?
  18. Vrlo inspirativan clanak. "JV: I would say that you cannot make a really good player if you have those parts in separate boxes. Using the SP-DIF connection (which stands for Sony/Philips Digital Interface) that particular piece of circuitry and that particular way of doing it, I don't think that it's possible to make a decent sounding player having a separate box in that way."
  19. Ova ti je jos bliza istini: http://www.naimuniti.com/
  20. Andrija, evo ja prvi priznajem da nisam cuo za njega, a mozda imam neku njegovu traku. Naime, naleteo sam jednom i pazario nekih 100 Maxell XL-IIS traka sa koncertima Grateful Dead. Ja nisam DeadHead, ali mi je zao da trake obrisem, ipak je to slika vremena. Da li mozes na PM da mi posaljes uputstvo "lampinski for dummies" gde ima da se skida i sta najvise valja? Slusao sam neke koncerte gde su umesto mikrofona koriscene adaptirane sluske za vokmen, to je cisto ludilo, cujes ono sto je cuo covek koji je na koncertu snimao.
  21. Kad su se tamo neke 1994 pojavili prvi masovniji CD rezaci, nije bilo rasprostranjeno znanje kako se CD ripuje, pa smo se snalazili kako smo znali i umeli. Veruj mi zaboravio sam kako smo to radili, ali nismo ripovali. Po neki cd bi se iskopirao kako treba, vecina ne bi, javljalo bi se karakteristicno tc-tc-tc suskanje. Ako neko ima bolju memoriju, neka uskoci.
  22. Manje - vise, ali nije isto. Lossless 16/44.1 NIJE CD format. Cak ni 16/44.1 WAV ili AIFF nisu CD format -CD format nije uopste kompjuterski format. Zbog toga recimo pucka CD koji se samo iskopira sa copy paste, a ne ripuje EAC-om ili nekim drugim rip softverom. Lossless 16/44.1, wav 16/44.1 i CD sadrze istu informaciju "u mirovanju". Kad sviraju, to nije isto. Cd u plejeru je podlozan elektromehanickim uticajima, a ripovani lossless ili wav je podlozan elektromagnetim procesima unutar PC-ja o kojima znamo jos uvek malo a koji se razlikuju. Idealno, ne bi trebalo koristiti lossless formate u PC serveru, osim za lagerovanje ili backup. Razlika ne dolazi od sadrzine fajle nego od procesa koji se aktiviraju dok taj fajl svira. Sto se analogije tice, vrhunac i jeste bio 1985 zato sto je prestalo dalje ulaganje zbog pojave CD-a na trzistu. Uzmi recimo ZX-9 i CR-7. Za Cr-7 je referentna tacka vec bio CD a ne gramofon, samim tim rampa je vec spustena. Slusao sam skoro Alpine AD-7200, prva generacija CD-a iz 1985 koji je kostao oko $1000. I njemu je referenca bila gramofon. Onim posle je referenca bio raniji CD. Znaci, opet spustena rampa. Oko 1989 vise niko nije ni pomisljao o superkvalitetnim gramofonima, radiodifuzne stanice su listom presle na CD-je i presahnulo je trziste za Technics SP-10 i EMT. Samim tim, nije ni doslo do SP10 MKIV nego se i MKIII ugasio. Zato kazem da je CD dosao 1993 izvukli bi jos ohoho toga. Bar tako ja to vidim.
  23. Scepane, zelim ti da 911 u zdravlju da ga slusas i da mu nadjes brata za male pare
×
×
  • Create New...