Jump to content


Nixie

Donator foruma
  • Posts

    5,985
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    12

6 Followers

About Nixie

  • Birthday 11/18/1962

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Beograd

Recent Profile Visitors

8,376 profile views

Nixie's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Conversation Starter
  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare

Recent Badges

  1. Na napajanjima dac čipa imam zenerke 5,6V 5W, doduše na samom napajanju odozdo. Pomoću PSUD2 sam dimenzionisao i otpornike u RCRC filteru tako da te zenerke izdrže dugo u slučaju otkaza regulatora. Na napajanja za OPA i ostalo nisam to radio, samo za sam čip. Međutim, nisam stavio ove na Iout a možda bi trebalo.
  2. Previše komplicirano, doduše izgleda da ima neki DC servo da čuva dačić od ludovanja napona.
  3. Šta li se dešava na Iout kad se pali i gasi GG? Ne bih voleo da dođe -15V na Iout daka, ili bilo kakav veći napon. Svaki čip je preko 100eur i teško se nabavlja. Izolacija Iout sa elektrolitom nije opcija nikako. A mora biti elko jer je mala impedansa na katodi.
  4. Yes. Još nisam stigao do lampi, mada sam ostavio dosta mesta sa leve strane kutije za još jedan trafo i lampaški izlaz. Još jedan trafo ide desno, za digitalni deo sprave, on mi je trenutno zarobljen u onom plastičnom daku, a na slici je samo trafo za analogni deo sprave. Nisam siguran šta je bolje, staviti I/V otpornik kod samog DAC čipa ili ga izmestiti na pločicu sa lampaškim stepenom pojačanja, koji će biti verovatno mu follower sa E88CC / 6N23P. Planiran je I/V otpornik od 50oma za PCM63 (+-2mA), koji bi sa pojačanjem oko 30x dao traženi izlazni napon od 2,1VRMS. Treba probati obe verzije, mada sumnjam da će biti neke bitne razlike, jer će žice biti prilično kratke.
  5. Na ovo se odnosi taj moj komentar. Na tečenje napona.
  6. Samo struja protiče kroz žice, napon je potencijal.
  7. Šteta što je sad redak i preskup PCM63. Međutim, AD1862 je dostupan, dosta jeftiniji i po mnogima zvučno bolji od 63. Isto je jako detaljan, čak na granici oštrog sa pojedinim opampovima, ali je bas puniji nego sa PCM63. Pošto imam PCM63 P-K i P-Y mogu reći da ne zvuče isto. Ovaj Y je oštriji malo zvučno i to na identičnoj PCB. Da li je to posledica lemljenja i odlemljivanja (nije nov, nema novih), ili je tako napravljen inicijalno, ne znam. P-K je nov, i nema pojma šta je to lemilica. Jedan par 63-ki mi je u rezervi, i ostaće u fijoci do daljnjeg. Što bi se reklo, nikad se ne zna sa polovnim čipovima. Ko zna koliko je decenija radilo pre nego što je došlo meni u ruke. Probao sam PCM1702 P-K s adapterom da bocnem u ploču od PCM63. Nakon rešavanja čudnog problema sa šift registrima (verovatno nešto oko naponskih nivoa, nisam se udubljivao previše jer sam našao rešenje), proradilo je, ali lošije od PCM63. Onda sam napakovao namensku pločicu za PCM1702, i to je bilo puno bolje. Adapter mu je oduzeo dosta od kvaliteta zvuka. Jadničak je morao da savlada postolje DIP16, pa pločicu, pa raster letvice pa još jedno postolje DIP28. Bilo mu je previše prepreka na putu.
  8. Dosta utiče napajanje, ožičenje i druge stvari. Zato sam sve te čipove probao u potpuno istom okruženju, da čujem samo razlike u dac čipovima. Ima čujnih razlika, svaki malo drugačije zvuči. Recimo PCM63 zna da zazvuči jako oštro, što reče jedan forumaš, samo koske nigde mesa. Može se korigivati I/U otpornikom, izborom opampa, lampama, trafoima. Ja sam koristio Burson V6 classic i custom izlazne trafoe 1:1 da dobijem željeni zvuk. Ta varijanta je usvojena da se pakuje finalno u metalnu kutiju. Da, da, metalnu, teško je u to poverovati. 😅
  9. Od Wolfson-a imam samo: The SMSL B1 is equipped with a DAC Wolfson WM8524, decoding streams up to 24Bit / 192kHz. It also has a Headphone amplifier MAX97220Adriving headphones up to 32 Ohm / 65mW via its 3.5mm jack output. Jeste malo oštar u visokim, ali to nije taj DAC, samo je sličan. Line izlaz je izveden direktno sa WM8524, bez sprežnih kondenzatora. Rekao bih da ima sasvim korektan zvuk malo svetlijeg karaktera. Kad se koristi preko SPDIF izlaza u neki od ovih mojih dakova, nema te svetline, vrlo je neutralan i bolje zvuči nego preko sopstvenih Line izlaza. Limit mu je naravno bluetooth konekcija.
  10. Tako napisa Fikus. Možda jeste tako, možda nije, to se ne zna bez probe. Možda je to bilo zbog ARCAM CD73. Nisam se susretao sa tim čipom, znam da su se žalili povremeno da ima previše oštrine u visokim. Ali to je sve bilo u sklopu nekih CD plejera, nikad nisam našao review za taj DAC kao poseban uređaj osim za DACMAGIC 100. A nisam nešto puno ni tražio. http://www.lampizator.eu/lampizator/references/wolfsondac/wolfsonwm8742dac.html https://www.tnt-audio.com/sorgenti/azur640c_e.html
  11. WM8740 DAC je delta sigma, tu je i oversampling i digitalni filteri razni, a ima samo Vout. Nema puno veze sa ovom temom. Od lampi bi tu u obzir došao samo neki cathode follower, recimo sa potenciometrom i selektorom ulaza između pa da bude neki komplet sa preampom. Mnogi su ga koristili. Lampizator se igrao sa unapređenom verzijom WM8742, tvrdeći da je bolji od AD1865, PCM63 itd. Jeste dobar DAC sigurno, a da li je bolji od ovog i onog, to ne znam. Nije previše komplikovan za primenu, I2S kartica koja bilo (USB/SPDIF/TOSLINK) i pravo u DAC. Ima ga u Mouser jeftino, 11eur/komad za WM8742. Ako ne laže Fikus, to je najbasovitiji DAC što postoji, pa ko voli ...
  12. Što se tiče tehničkih podataka, audio sfera je polje mnogobrojnih prevara. U manualima i tehničkim listovima ima izmišljenih podataka, nema mnogo utvrđenih obaveznih standardnih merenja. To praktično daje odrešene ruke proizvođačima da varaju kupce. Pozdravljam svaki napor da se uvede red u ovu oblast. Vrlo sam skeptičan da će se to desiti u bližoj budućnosti.
  13. Za zvučnike treba tako nešto da se uradi, tu je situacija mnogo mnogo gora. Ne samo snaga, nego i efikasnost, da se obavezno prilože dijagrami: FR opseg, Waterfall i impedansa. Da se zna šta se kupuje, barem približno. Ovako se dešava da zvučnik deklarisan nominalno kao 8oma, minimum ima 3oma i to na niskim frekvencijama gde zavrće uši pojačalima. A usput još i zveči ko šerpa na raznim frekvencijama, za potpuni LIVE ugođaj.
  14. Tu je očigledno samo neki prekid na štampi u pitanju, loš lem ili konektor.
  15. Mmmm, ipak ću pivo na ovu vrućinu. 😁
×
×
  • Create New...