simplicisius

Članovi
 • Content Count

  87
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

About simplicisius

 • Rank
  Početnik
 • Birthday 07/18/1958

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Recent Profile Visitors

875 profile views
 1. Svaka skretnica, aktivna ili pasivna, sem ako je odradjena još na digitalnom nivou, unosi odredjeni fazni pomeraj!
 2. Upravo sam očistio posrebrena podnožja za ruske lampe GU50. Svako podnožje sam stavio na komad alufolije ( sjajna strana ). Sipao po kašiku sode bikarbone i blago umotao. Sve zajedno u dubokom tanjiru prelio kipućom vodom. Kada je odstojalo desetak minuta odmotao sam, isprao čistom vodom i tvrdom četkicom za zube prilično lako očistio ostatak plaka sa kontakta. Kontakti izgledaju neuporedivo bolje, a pritom srebro nije oštećeno poliranjem. Postoje video snimci na YouTube sa opisom postupka. Veoma je važno da srebro bude u dodiru sa sjajnom stranom aluminijuma za efikasnost postupka!!
 3. Razume se da je ovo šala kao komentar na " šta kad pregore "!
 4. Poštovani gospodine PATASON. Nisam poredio INSIDESa i BRIJAČa. INSIDESa sam naveo kao primer lucidnog i kulturnog ophodjenja na forumu. Vaša je odluka šta ćete ispratiti i čitati. Zainteresovali ste me da pročitam BRIJAČEVo pisanje!
 5. OK! Paušalno sam to rekao! Ali nije to bila poenta! Poenta je što smo bili svedoci postepene razrade njegove ideje i posvećenosti da složi sistem koji njemu odgovara najbolje. U to je uložio znanje koje poseduje ili je pitao za savet. Sa nama je podelio rezultate. Bez surevnjivosti, bez trunke zavisti ili potrebe da se nadmeće sa bilo kim! To je i moja ideja postojanja foruma. Medjusobna saradnja i informisanje!
 6. Kako se na forumu na kraju sve završi svadjom i prepucavanjem?! Otvaranje ove posebne teme inicirano je InSides -ovim pitanjem o mom komentaru da je bolje koristiti topljive osigurače, uz odgovarajući nosač, u razvodnoj tabli za audio napajanje. Jednostavno pitanje i, uz dobru volju nekolicine, prilično jasan odgovor! Veoma sam dugo u priči. Znam dosta o aktivnoj audio elektronici i prilično sam uredjaja napravio. Pre 35 (tridesetpet) godina napravio sam WINTON MOS FET pojačalo posle teksta Jove Regaseka u GALAKSIJI. Bilo je toliko inovativno za to vreme i sviralo je neuporedivo bolje od konfekcije Jamaha, Tehniks, Sansui, Pionir, pa i Maranc..... Zvukom je više podsećao na vrhunske cevaše. Uživao sam slušajući ga! Eksperimentišući sa zvučničkim kablivima i njihovim presecima zapitao sam se šta će se dogoditi sa damping faktorom ako izbacim osigurače sa izlaza pojačala. I zamislite.... Dobio sam unapredjenje zvuka! Pre tridesetpet godina niko nije pričao o audiofilskim osiguračima! Proteklo je vode Dunavom do prvih eksperimenata sa strujnim kablovima, i osiguračima. Znam da audiofilima koji ne mogu na drugi način da utiču na zvuk najvažniji moraju da budu osigurači, kablovi, struja, špicevi itd... Ne mislim tako, ali znam da svojim zvučnicima gonjenim omiljenim pojačalom sa digitalnim izvorom ili gramofonom morate omogućiti da rade u najboljem okruženju! Ovu temu shvatam kao davanju iskustva na tanjiru! Mnoge predložene stvari nećete čuti kao razliku ( namerno ne kažem poboljšanje ). Blago vama!! Ne shvatam potrebu članova foruma koji su svi audiofili i zaljubljenici da po svaku cenu budu bolji stručnjaci i da automatski oni drugi nemaju pojma! Najbolji primer kolegijalnog odnosa je InSides. Njegov sistem je jedan od najpromišljenije sklopljenih i najbolje zvučećih. Pri tom je najvažnije komponente sam projektovao i napravio. To mu ne smeta da pita za savet bilo koga trenutno upućenijeg, ili jednostavno za objašnjenje neke ideje!
 7. Kod poljskog " TME " SCHURTER holder za din šinu 8.31 euro (MOUSER 15), odličan Bussmann holder 7.5eura. Neki standardno dobar osigurač 10.3*38mm 1,5eura, mnogo bolji od automatskog!
 8. Dugo već nisam kupovao osigurače. Mislim da nema zastupnika i predstavnika u Srbiji. Jednostavno je poručiti od, recimo, MOUSER. Cena AEO osigurača ( do 50A ) je oko 5/6eura.
 9. Automatski osigurači imaju otpornik-grejač koji kada se dovoljno ugreje protokom prevelike struje otkači sklopku i prekine kontaktnu dugmad. Kritični su i kontakti i spojni provodnici a pogotovo žičani otpornik. Pritom prilično trom i neprecizan osigurač. Lično sam, svojim ušima, bio svedok unapredjenju zvuka nakon zamene osigurača!
 10. Već sa pitanjem je odgovoreno. Treba samo odabrati "neaudiofilski" ili nepreplaćen proizvodjač! Brijač je dao dobar primer. Moj favorit je SCHURTER.
 11. Kvarcni pesak se može kupiti u PET prodavnicama za akvarijume. Obično je u kesicama od pola kile, ali trebalo bi da ima i većih pakovanja.
 12. Nadam se da sve ovo nije ometanje teme, već konstruktivni predlozi za Filipa. Svakako predlažem da se predvidi kabel koji će omogućiti izbor faze. Ako se koristi jedna faza, to bi omogućilo da se napravi svojevrstan razvodnik koji bi mogao da se spoji u zvezdu sa početkom kod kutije osigurača! Preporuka: provući dovoljno žica da se može igrati i kombinovati!
 13. Nisam baš bio jasan, moram priznati. Analogni deo ide balansirano. Digitalni deo ide na drugu fazu da se smanji interakcija. Iskustveno, nikako ih ne treba spajati na napajanje iza bal. transformatora. Najbolje bi bilo imati dva balansirana transformatora odgovarajućih snaga. Dosta davno sam to savetovao Faderu. Mislim da je rezultat bio odličan.
 14. Svakako stavi topljive osigurače, ako su automatski. Postoje odgovarajući fasunzi za šine. Meni se više dopada mini verzija mrežnih osigurača. Moj kolega sa posla je uradio totalnu egzotiku: uz kutiju sata postavio je kutiju sa balansiranom transformatorom. U zidu je sada Kabel koji dovodi balansirani mrežni napon do razvodne utičnice za HiFi sistem!