Jump to content


Samogradnja Snagas Pojacalo 1Kw


Recommended Posts

Pozdrav drugari.Naime,drugi pokusaj samogradnje pojacala.Torusni trafo,pravi ga trafomatic beograd.1000va 2x 24v sekundar.Vezano na 24-0-24.Pojacalo je ploca sa alija.Ima 2x tda8954 vezano na most.U sustini sve je vec probano i radi fantasticno.Problem je sa prvim palenjem uredjaja.Kada koristim sijalicu redno dok se ne napune elektroliti sve je ok.Ako probam bez sijalice istopi osigurac od 4A ili 5A kao nista.Doduse ploca ipak ima 12 elektrolita po 2200uf na 50v koje treba napuniti.Dosao sam u iskusenje da stavim ntc serijski na primar,ali nasao sam lepu plocu na aliju za 10-ak eura ili kako ga zovu soft start.Moje pitanje je da li je neko koristio te ploce sa alija ,kako su se pokazale i gde bi po vama trebao da stoji osigurac(pre ili posle) soft star ploce.Hvala unapred na savetima.U prilogu je pojacalo i soft start ploca.

s-l1200.webp

-666116777-1610760476.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 112
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Izlazna snaga samog pojacala sad nije sporna.Vise me zanima kako ste resavali ovo prvo ukljucivanje.Zadnji put sam sa +36 -36v izmerio 160w po kanalu ali signal je bio uveliko izoblicen.Izbacio sam copersko napajanje i stavio trafo,ali i sa +30 -30v bi trebalo da ima dosta snage.Racunam (60x60)/8 = 450 u idealnim uslovima.

https://ibb.co/FD4XgWJ
https://ibb.co/qxjRRx6

Link to comment
Share on other sites

Uzmi taj Soft Start, a imaš i kod Trafka jednu varijantu toga. Torusni trafo tolike snage bez limitera će izbaciti i jače osigurače, tako da 5A je malo. Pravilniji naziv tih sprava je Inrush Current Limiter, Soft Start je nešto drugo, lagano podizanje napona pri uključenju Osigurač se stavlja pre "soft starta", treba da bude tromi, uzmi 5AT ili 6.3AT za trafo od 1kVA sa limiterom. Bez limitera, malo je i 16AT. Stvar svakako dodatno pogoršavaju elektroliti na sekundaru.

Link to comment
Share on other sites

Hvala Nixie na ekspresno brzom odgovoru.Zanima me takodje da li je potrebna neka zastita samog prekidaca s ozbzirom da ide pre soft starta.Nasao sam jedan od 6A 250v i taj koristim.Takodje nasao sam snubber plocu koju bi po pravilu trebao da stavim paralelno sa prekidacem ili generalno nije u mom slucaju neophodan.😀

bb5bea548e61b161b21fed921c4def7383d88f8a.jpeg

Link to comment
Share on other sites

U principu snuberi produžavaju život prekidaču. A limiter mu najviše produžava vek. Ja savetujem WIPP ili KIPP što masniji prekidač za takve snage. 10A ili jači, poželjno je da prekida i nulu i fazu, jer nikad ne znaš gde je faza ako baš ne vodiš računa i proveravaš šuko kako je zaboden. Recimo ovako nešto:

https://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=9408

https://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=7566

Koristi papučice po mogućstvu, i to samo mesingane, izbegavaj čelične niklovane. Lemljenje žica za izvode nepotrebno termički opterećije plastiku prekidača. Ako lemiš žice direktno za izvode, pravi pauze da se ohladi.

 

Link to comment
Share on other sites

Odlicno,izbacujemo ovaj od 6A.porucujemo nesto jace.S obzirom da limiter u samom startu ne dozvoli da prodje velika struja onda i prekidac ne trpi?Takodje posmatram limiter plocu i vidim da su stavili ntc paralelno pa serijski.Negde sam procitao da ntc nije nikako dobro staviti paralelno zbog razlicite otpornosti pa ce uvek jedan vise ili manje trpeti.Valjalo bi prepraviti plocu kad stigne i ostaviti samo dva serijski?🤔🤔🤔

Link to comment
Share on other sites

Ostavi tu pločicu tako kako jeste. Valjda su znali šta rade. Ja inače koristim žičani otpornik 50oma 50W i sklopku 3x10A za taj limiter. Trafo je torusni 650VA namotan na telu od 800VA sa smanjenim magnećenjem jezgra. Osigurač je 4AT.

Osim tog limitera, savetujem i da se na izlaz stavi DC zaštita za zvučnike. Kineska naravno, koja bi druga. Samo da relej bude što masniji.

Link to comment
Share on other sites



Zanima me takodje da li je potrebna neka zastita samog prekidaca



Паралелно преклопним контактима блок кондезатор, то раде и познатије фирме.



Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Pravo da ti kažem nesam pravio nikad D klasu. Možda i nema odgovarajuće DC zaštite, a možda će svaka raditi? Taj sklop treba da ima nezavisni napajanje, i da bude uzemljen samo preko 100hF na kutiju. Metalna kutija naravno mora biti obavezno uzemljena.

Link to comment
Share on other sites

Nisam do sada uspeo da nadjem dc zastitu koja radi na d klasi.
Нећеш ни наћи јер сама конструкција чипа има осцилатор који је намењен PWM-u а то је око 670КХз.
Тако да чим чип добије информацију од TS/CP/VP сензора он смањи ширинску модулацију а самим тим и снагу!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...