Jump to content


Problem sa strujom


venomous

Recommended Posts

Pozdrav svima. Ne znam da li je ovoj temi mesto u Off Topic-u, ali ne nađoh bolje mesto za to, ne zamerite.

Imam problem sa strujom - tačnije, otkrio sam uzrok problema i ne znam kako da ga rešim (i da li je to uopšte moguće). Problem dolazi od mog komšije koji je bukvalno u naselju izgradio fabriku za obradu metala. Pre nekoliko meseci je ubacio polovnu (krpljenu, prepravljanu) mašinu za indukciono grejanje metala. Tom mašinom jako brzo dovodi metal do usijanja koji onda ide pod presu i bla bla. Onog momenta kad on uključi mašinu, kod mene u kući nastaje haos - zujanje iz napajanja PC-a, pojačala, subwoofer-a... ne mogu da pokrenem klimu, ne radi mi indukciona ploča (da, ne mogu ni kafu da skuvam).

Otišao sam kod komšije i rekao mu da problem postoji. Čim on isključi mašinu, sve je O.K. Složio se da nekako rešimo problem, ali on o tome nema pojma i dao mi je kontakt osobe koja mu je instalirala mašinu u fabrici. Zvao sam. Čovek mi je rekao da će da pronađe EMI filter koji on treba da ugradi i biće sve u redu. Komšija kupio filter i ugradio - ništa se promenilo nije sem da je zujanje za nijansu tiše, svi ostali uređaji i dalje ne funkcionišu. Zvao čoveka opet - on mi je rekao da su verovatno i dalje ostale neke harmonije koje treba da se uklone ali da to nije moguće bez dosta vremena i praćenja rada osciloskopom itd itd. Tu se priča završava, niko ništa dalje ne zna da popravi, on mašinu koristi skoro svakodnevno, ja ludim. Samo još jedan komšija je primetio problem, ostali se ili prave gluvi - ili ne koriste PC i pojačala, indukcione ploče - čitajte: ne žele da se zamere komšiji čak i ako imaju problema.

Da li postoji neki EMI filter koji bih ja mogao kući da postavim i rešim problem... ili je jedino rešenje da se žalim EPS-u. Situacija postaje nepodnošljiva.

Hvala.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav, Igore. Merio sam napon, situacija je sledeća: stabilnih 220V. U trenutku kad ubace komad metala za grejanje (mašina verovatno povuče najviše struje), napon padne do ~215V i onda se polako vrati na 220V nakon nekoliko sekundi. To su maksimalne oscilacije u voltaži. Po intenzitetu zujanja iz napajanja PC-a mogu precizno da kažem trenutak kad ubace novi komad metala na grejanje - tad najviše zuji i polako se utiša... i tako u talasima.

Link to comment
Share on other sites

Takve mašine prave više harmonike u mreži a to se ne može utvrditi voltmetrom. I najviše smetaju switch-erskim napajanjima. 

Trebalo bi zapravo da prijaviš problem distribuciji, bez da pominješ od koga je problem. Oni ugrade harmonijski analizator na vaš deo mreže i lako utvrde šta i koliko ne valja. 

Koliko će oni njega da ćeraju zavisi od lokalne politike u distribuciji, i koliko on ima veza u lokalu, ali u principu, mogli bi vrlo lako da mu ukinu priključak. 

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, giZ_Mo said:

Реши се комшије

Lol :D

Hvala na savetima, izgleda da ću morati da prijavim problem - ali mi nešto ne deluje da će uroditi plodom. Malo je mesto, svi se znaju... možda prođe sa nekim upozorenjem da reši problem i opet se vratimo na početak 😕

Da li su mi uređaji u opasnosti od crkavanja pored ovog zujanja dok mašina radi? S' obzirom da klima i indukciona ploča uopšte neće da se uključe, deluje kao ozbiljna smetnja.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...