Jump to content


venomous

Novi članovi
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

1,050 profile views

venomous's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

  1. Lol Hvala na savetima, izgleda da ću morati da prijavim problem - ali mi nešto ne deluje da će uroditi plodom. Malo je mesto, svi se znaju... možda prođe sa nekim upozorenjem da reši problem i opet se vratimo na početak 😕 Da li su mi uređaji u opasnosti od crkavanja pored ovog zujanja dok mašina radi? S' obzirom da klima i indukciona ploča uopšte neće da se uključe, deluje kao ozbiljna smetnja.
  2. Pozdrav, Igore. Merio sam napon, situacija je sledeća: stabilnih 220V. U trenutku kad ubace komad metala za grejanje (mašina verovatno povuče najviše struje), napon padne do ~215V i onda se polako vrati na 220V nakon nekoliko sekundi. To su maksimalne oscilacije u voltaži. Po intenzitetu zujanja iz napajanja PC-a mogu precizno da kažem trenutak kad ubace novi komad metala na grejanje - tad najviše zuji i polako se utiša... i tako u talasima.
  3. Pozdrav svima. Ne znam da li je ovoj temi mesto u Off Topic-u, ali ne nađoh bolje mesto za to, ne zamerite. Imam problem sa strujom - tačnije, otkrio sam uzrok problema i ne znam kako da ga rešim (i da li je to uopšte moguće). Problem dolazi od mog komšije koji je bukvalno u naselju izgradio fabriku za obradu metala. Pre nekoliko meseci je ubacio polovnu (krpljenu, prepravljanu) mašinu za indukciono grejanje metala. Tom mašinom jako brzo dovodi metal do usijanja koji onda ide pod presu i bla bla. Onog momenta kad on uključi mašinu, kod mene u kući nastaje haos - zujanje iz napajanja PC-a, pojačala, subwoofer-a... ne mogu da pokrenem klimu, ne radi mi indukciona ploča (da, ne mogu ni kafu da skuvam). Otišao sam kod komšije i rekao mu da problem postoji. Čim on isključi mašinu, sve je O.K. Složio se da nekako rešimo problem, ali on o tome nema pojma i dao mi je kontakt osobe koja mu je instalirala mašinu u fabrici. Zvao sam. Čovek mi je rekao da će da pronađe EMI filter koji on treba da ugradi i biće sve u redu. Komšija kupio filter i ugradio - ništa se promenilo nije sem da je zujanje za nijansu tiše, svi ostali uređaji i dalje ne funkcionišu. Zvao čoveka opet - on mi je rekao da su verovatno i dalje ostale neke harmonije koje treba da se uklone ali da to nije moguće bez dosta vremena i praćenja rada osciloskopom itd itd. Tu se priča završava, niko ništa dalje ne zna da popravi, on mašinu koristi skoro svakodnevno, ja ludim. Samo još jedan komšija je primetio problem, ostali se ili prave gluvi - ili ne koriste PC i pojačala, indukcione ploče - čitajte: ne žele da se zamere komšiji čak i ako imaju problema. Da li postoji neki EMI filter koji bih ja mogao kući da postavim i rešim problem... ili je jedino rešenje da se žalim EPS-u. Situacija postaje nepodnošljiva. Hvala.
  4. Verovatno malo bolje nego baš čistom metodom "na uvce" - frequency generator na PC, AVR volume npr. na -25dB, zauzmem poziciju za slušanje/gledanje i krenem sa tonovima od 16K, 8K, 4K, 2K, 1K, 500, 250, 120, 60, 30Hz. Merim aplikacijom za Android i mic od telefona. Na kraju pogledam response curve pa podignem ili smanjim u dB na EQ da probam da napravim korekcije ... pa opet dok kol'ko tol'ko ne dobijem nešto ravniji odziv - jer tako sam u mogućnosti Sad mi taj softverski EQ od Asus Xonara na PC ne radi jer je vezan preko S/PDIF, tako da sam totalno prepušten milosti AVR-a i dva potenciometra za bass i treble. Ostavio sam i jedan i drugi na 0 dok sam sub malo pojačao i to je relativno ok. Mislim da bolje od ovog ne mogu sa trenutnom opremom, evo ne znam
  5. Pozdrav, Delija, i hvala. Listajući forume i teme po net-u, i ja sam došao do nekog zaključka da bass trap-ovi ne bi uneli promene na tim frekvencijama, ili bi pak morali da budu ogromni. Tačno je da je sub bio "podgurnut" nižim modom druge sobe, pa se tamo i strmopizdavao na nižim hercima :) Ne očekujem nikakva čuda od ove budžet 8 inch varijante, probao sam već i nešto da peglam postojećim softverima i driverima, ali su rezultatni smešni, trenutno najbolji zvuk imam koristeći baš Harmanov DAC, Xonar-a sam stavio na pass-through, pa su mi i PC i TV vezani optikom. Dalja ulaganja su u planu, naravno, samo... ne znam onda odakle da počnem. Da li da sve ovo odbacim i napravim fresh start sa kompletno drugom opremom, ili nešto od ovog što imam mogu da iskoristim, nešto da dodam, zamenim, prebacim, okrenem naopako :) Room correction koji pominješ verovatno zahteva drugi AVR, možda onda da počnem odatle, drugi AVR i sub? Šta predlažeš za činiti?
  6. Evo mene opet da napravim jedan mali update o situaciji. Prebacio sam se u novu sobu, očekivano, razlike u zvuku su ogromne. U novoj prostoriji nemam ormane sa garderobom koji su očigledno upijali dosta srednjih i viskokih tako da mi je sada prostor dosta življi, zvuk je nekako prisutniji, što mi se sviđa. Naravno, nije sve tako sjajno, javio se jedan problem. Soba je 4x4m i room mode od ~41Hz baš kvari sliku. Sub može da siđe do 32Hz i u drugoj sobi se niže frekvencije čuju (tamo sam imao sličan pad na oko 45Hz), ali ovde, 41Hz i onda strmoglavo i naglo dole. Filmovi više nemaju isti doživljaj. Probao sam sa svim mogućim lokacijama woofera i šetao Klipsch-ove na stalcima tamo-vamo i uglavnom bi situacija postala samo još gora. Da li bi neki bass-trapping pomogao, ili se više isplati uređivanje nove prostorije? Baš sam imao nameru da uskoro kupim neki bolji sub, ali ako se bude ponašao ovako kako mu soba trenutno diktira, baš i nema smisla.
  7. Interesantno, Vdzele, polica za AVR mi je već na spajkovima sa podloškama, stalci takođe, ovo sa kablovima prvi put vidim... naravno, znam za ektremno skupe interconnect i zvučničke kablove, ali sam cenio da mi treba baš Hi-End oprema da primetim neku razliku. Probam obavezno, baš ništa ne košta
  8. Kapiram, Nixie, hvala. Mislim da ću da isporbam neki FX-Audio za početak, pročitao sam dosta pozitivnih stvari o njima, izgledaju kao solidan odnos cena/kvalitet... ali, da ne skrećemo sa teme, dobio sam porebne odgovore i savete, hvala još jednom.
  9. Nixie, koji DAC uz PC koristiš? Nisam puno testirao playere, audio fajlove pustam iz AIMP-a bez ikakvog dodatnog EQ u njemu. Slušam uglavnom FLAC kada je moguće, ili 320kbps mp3. Xonar D1 na sebi ima Cirrus Logic CS4398 DAC (120dB SNR, 192kHz@24bit), pa me baš interesuje koji drugi bi bio značajan upgrade. Interesantna stvar oko pozadinskih servisa, pročitaću online još stvari o tome, koristim takođe Windows 10, nisam nikad primetio da mi neki pozadniski servis kvari audio doživljaj ili pravi neke smetnje (naravno, sem u slučaju kad taj proces koristi audio driver). U mom slučaju Klipsch se takođe znatno bolje ponaša kada su udaljeni od zida i ćoška bar oko 1.5m, sve bliže daje mutniju sliku i vrlo ružan "wroom". Dobar graph - interesantna stvar je da i ja imam taj pad na ~45Hz i ne znam zašto, imao sam ih i sa prošlim JBL floorstander-ima, možda su nam sobe slične? Vdzele, slažem se da je najbolje donositi odluke kad se već napravi razmeštaj/nameštaj i utvrde najbolje pozicije pa onda po potrebi odraditi tretman. Baš imam želju da odbacim softverski EQ... evo, kada Nixie da predlog za DAC, stavljam se u proces kupovine i daljeg experimentisanja sa novom prostorijom Što se tiče napajanja na ovom PC-u, nemam tu baš mnogo izbora, jeste da imam kvalitetno modularno napajanje, ali eto, nije to to - možda onda bolje kupiti neki laptop brenda "jeftin/el cheapo", odraditi svežu instalaciju sa minimumom aplikacija + DAC na ostali setup - hm, još jedna opcija za razmatranje.
  10. Pozdrav svima, Imam nekoliko pitanja u vezi akustike, podešavanja opreme i opreme uopšte. Uskoro prebacujem sve u drugu prostoriju (16m2), i ona je manja od sobe u kojoj sam trenutno. Moj trenutni setup je: Izvor: PC - Asus Xonar D1, Pojačalo: Harman/Kardon AVR4500, Zvučnici - Front L/R: Klipsch Synergy B3 (bookshelf na stalcima) + JBL Sub 140/230 - 8" vezan na LFE od Harman-a. Ja sam zadovoljan (za sad) kako sve ovo zvuči u prostoriji u kojoj trenutno boravim. Korišćenjem meni raspoloživim instrumentima i metodama - npr. Spectroid Android aplikacija i frequency generator, uspeo sam da naštelujem poprilično flat odziv kroz frekventni opseg koji moj sistem može da reprodukuje, od 32Hz do 16000Hz, naravno, na dB vrednostima koji nisu buka i meni odgovaraju za svakodnevno slušanje muzike i film. To sam uspeo da izvedem kombinovanjem EQ drajvera Xonar zvučne karte i potenciometara na samom AVR-u. Pošto PC nije "Master race" u Hi-Fi svetu, hteo sam da pitam vas koji ne koristite PC kao izvor - da li možda koristite neki EQ i na koji način radite taj "room correction". Da li je ipak najbolje rešenje neki kvalitetniji AVR sa npr. Audyssey room calibration? Pitam, jer bih hteo da odvojim PC i kupim neki kvalitetniji DAC ali se plašim da neću uspeti da postignem isti efekt bez kontrole i opcija koje su mi na raspolaganju uz PC. Znam da je EQ uglavnom NO NO i da muzika treba da se sluša bez preteranog bojenja, ali mi čini kao dobro rešenje za te male korekcije i fina podešavanja. Dakle, EQ korekcije ili pustiti opremu da svira onako kako jeste a po potrebi tretirati prostoriju? Hvala na savetima i pozdrav još jednom.
  11. Pozdrav, Miskon, i pozdrav, Zek. Hvala vam da odgovorima i vremenu. Da, čitao sam o toj seriji, to su UniQ drajveri i pokazali su se kao dobri što se tiče zvučne slike. Pronašao sam na KP i ove, sa UniQ drajverima, od tog prodavca sam inače kupio Harmana: KEF Q35 Kod ovih mi se ne sviđa u kakvom su stanju kabineti (i piše da su u malo lošijem stanju), ali ako vredi truda, to se da rešiti, bitno da su drajveri ispravni. Prostorija je 35m2. Da bitno je da visokotonac nije previše izražen, to baš brzo smori uši, plašilo me da nisu previše "bright", onda je ok.
  12. Da, kao najveću negativnu stranu ističu loš kvalitet izrade samih kutija, izdleda da imaju problem sa vibracijama i da pomalo "zvone" strane na nekim frekvencijama... to baš ume da bude iritantno :/
  13. Yamaha RH-5Ma. Tražio sam Beyerdynamic DTX-350p, dobio ove kao predlog za dobru zamenu. Sviđa mi se kako zvuče za budžet varijantu. Kao sledeću kupovinu planiram Beyerdynamic DT-770 Pro.
  14. Pozdrav svima, Nadam se da nisam promašio temu pošto je ovo ipak pitanje - da li da kupim umesto "šta da kupim". Ovako, moj trenutni setup je: Harman/Kardon AVR4500 + JBL MX1000, povezano na komp. i Asus Xonar D1 zvučnu kartu. Interesatno je da sam probao preko optičkog kabla i uporedio DAC na HK... i iznenadilo me je da se Xonar uz lepo podešen EQ čuje dosta bolje, nekako bistrije i direktnije. JBL MX1000 zvučne kutije koje imam nisu ništa posebno, evo KP je trenutno pun takvih i onih iz TLX serije. Kod njih mi se dopada to što znaju da se spuste dosta nisko i bass je prisutan skoro svuda gde treba da ga bude, elektronska muzika je uz njih zabavna, ritmovi živahni, za filmove mi SUB i ne treba - izgleda da su na HK baš lepo legli. Ono što mi ponekad smeta je njihov midrange, jednostavno se oseća neko rupa u tonu od reprodukcije izraženijih bass nota do visokih, pa vokali zvuče mutno i nekako neprirodno, kao i ostali instrumenti koji leže u tom midrange-u. Juče sam listao KP i naiđem na ovaj oglas za KEF Coda 9: KEF Coda 9 Pročitao sam skoro sve o njima što je Google imao da ponudi, kao i neke stare review-e, uglavnom su ih pohvalili. Da li neko od vas ima iskustva sa tim kutijama? Želeo bih da samo ispunim taj midrange koji mi trenutno fali bez žrtvovanja bass-a. Deluje mi kao da će ovi englezi biti u stanju da to urade s' obzirom da imaju po dva 160mm drajvera - jedan za mid i jedan zatvoren kao sub za niže frekvencije, i da su zvučne kutije sličnih zapremina. Šta vi mislite i šta savetujete? Pozdrav svima i hvala!
  15. Pozdrav, goxy62 i hvala na odgovoru Znam da nisu nista posebno, ali mi je dosta najobicnijih 2.1 "kol'ko da sljaka" PC zvucnika, bar se od toga cuju daleko bolje xD Planiram ja kasnije da ih zamenim necim kvalitetnijim, pa bi onda neko bar malo bolje pojacalo dobro doslo, a samim tim i da trenutno izvucem maksimum iz onog sto imam. O.K, znaci Yamaha otpada - ne treba mi buka... pogledacu po oglasima sta moze da se nadje od gore navedenog.
×
×
  • Create New...