Jump to content


Hi Files Usability & Design


cosa

Recommended Posts

Erm vidim da ovde bacate neke simpa predloge na temu kvalitetnijeg kreiranja sadrzaja za isti... i drago mi je da nema komentara na dizajn jer da ne valja komentarisali bi...

Voleo bih ako imate neke sugestije na izgled casopisa da ih postujete ovde

hvala

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ja se samo uvek pitam da li je mat plastifikacija na korici casopisa idealno resenje? u principu bi trebalo da takav casopis izgleda skuplje, ali je uvek utisak nekako drugaciji, paradoksalno. Mislim da je zbog toga sto casopisi uglavnom koriste (sjajan) lak na koricama a ne plastifikaciju, i onda je osecaj pod rukom drugaciji. Manje kao "katalog", vise kao "casopis", nesto sto se cita, mota po rukama, mozda savije, posle cuva...

Govorim samo o feelingu.

Prelom unutra mi je takodje nekako 'hladan'/sterilan, mislim da vam fale neki fini detalji, anterfilei itd.. Sve ovo mozda zvuci na papiru strozije nego sto stvarno mislim. Da imam sad jedan broj pri ruci, rado bih bio malo konkretniji, ovako govorim po secanju. Fotke, kad su profi, veoma su dobre, kad su amaterske - onda su nekako nesredjene i po kvalitetu slike i po razlicitim formatima.. I skoro po pravilu su nepotpisane, tako da ne znamo sta je to u sta gledamo..

Sve ovo govorim najdobronamernije, ja znam da je gurati ovakav casopis veliki poduhvat, i svi ovde iz ovog naseg malog community-ja zelimo da on bude sve bolji.

ps

ja sam profesionalni dizajner, radim kao art direktor u jednoj velikoj advertajzing agenciji, i pisem ovo samo sto zelim da pomognem primedbom...

Link to comment
Share on other sites

Dizajn Äasopisa je odliÄan, neki brojevi su Äak predizajnirani, odnosno likovni momenat nadmaÅ¡uje tekstualno-sadržinski. Prelom teksta na nivou, rezolucija i Å¡tampa, potpuno svetski. Principijelna primedba - ali ona se zapravo i ne tiÄe dizajnera, već urednika, jesu tekstovi, koji su poÄesto tanuÅ¡ni, tj. ne prevazilaze nivo prevedenih reklamnih informacija. No i to ne uvek, već od broja do broja.

Budući da manje viÅ¡e redovno pratim tri revije - Hi Fi Choice, Hi Fi Media i Hi Files, po dizajnu su svi tu negde, Hi Fi Choice ima najbolju Å¡tampu pa odmah iza njega je Hi Files, dok sadržinski... Hm! PriÄa za sebe.

Uzgred: fotka Rotel "mini linije" na zadnjoj korici, ispod police sa cedeovima... Da li mi se Äini, ili ne odgovara stvarnim proporcijama? Nekako su mi ureÄ‘aji malecni u odnosu na one cedeove...

Dakle, pohvale još jednom dizajneru.

Link to comment
Share on other sites

@radisic

dosta smo razmisljali o mat ili sjajnoj plastifikaciji, jos pri osnivanju casopisa i odluka je pala na mat.

Mislim, pre svega, da se treba razlikovati od drugih, da je mat prefinjeniji, a da su ljudi predamnom imali veoma dobre reakcije na mat plastifikaciju.

Jedina mana, po meni, je sto ubija boje, koje su manje intenzivne, nego kada "zgulite" plastifikaciju.

Prihvatam kritiku za nepotpisivanje fotografija - moracemo da se pozabavimo time.

Uglavnom, veoma korektna i konstruktivna kritika.

Hvala

@admiral

Rotelova reklama je original i samo je prevedena

Link to comment
Share on other sites

mala pohvala

Sadržaj je OK, kao i dizajn UNUTAR Äasopisa. Iz broja u broj je bolje i aktuelnije.

Ne znam kakvi su vam tiraži i poslovni rezultati, nadam se da su sve bolji.

malo kritike:

Smatram da preterujete sa zvuÄnicima na naslovnoj strani. Jeste da nisu jedini motiv, ali dominiraju dosadaÅ¡njim brojevima. Mora li tako?

Seća li se neko Å¡ta je Äasopis "RaÄunari" imao na naslovnim stranama prvih stotinak brojeva, a Å¡to nije imalo mnogo veze sa sadržajem i dobro je prodavalo novinu ?

mali savet:

Mi koji ga kupujemo, kupujemo zbog sadržaja unutra Äasopisa. Tu pokrivate Å¡irok krug tema, nivoa, uzrasta i interesovanja Äitaoca. Nastavite tako!

Po meni, naslovna strana treba da privuÄe pažnju onih koji do sada nisu zavirilu unutar korica, jer im deluje malo preozbiljno i strano. Njima treba neÅ¡to veselije, intrigantnije i deo koji prepoznaju po neÄemu.

Link to comment
Share on other sites

@mala pohvala

Hvala, napredujemo u svakom pogledu.

@malo kritike

Od 14. naslovnih stranica na 4 imamo zvucnike. Pretpostavljao sam da ako ponovimo zvucnike, da ce biti ovih komentara.

Sa druge strane, prevagnulo je misljenje da su zvucnici nesto sto je najjasnije za siriju narodnu masu i da ce svima biti jasno sta je unutar casopisa za bilo kog prolaznika pored kioska.

Sada bi trebalo da predjemo u novu fazu - a to bi bilo slikanje lifestyle naslovnih, a to poprilicno kosta.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam kako strucno da se izrazim ali ne svidja mi se kako su stranice povezane (samo one dvija metalne spajalice). Nekako mi casopis zbog toga izgleda malo jeftino (kao neka sveska ili katalog) a i nije bas 2.5€.Mozda ce ovo biti ispravljeno kad bude imao vise stranica...

Za sve ostalo pohvale.

Mat lak na pocetnoj mi se bas svidja a i slike su ekstra pogotovo zadnji broj.

Dizajn mi je takodje odlican : boje umjerene, sve je lako citljivo...

Link to comment
Share on other sites

hej, pozdrav za dizajnera

samo da bude jasnije, nisam sugerisao sjajnu plastifikaciju, nego LAKIRANJE sjajnim (ofsetnim, ne UV) lakom (kao Hi Fi News npr ili svi ostali casopisi, samo udji u npr Plato shop sa casopisima i baci pogled)

Znaci BEZ bilo kakve plastifikacije... :lol: em je jeftinije, em je bolje. Mat plastifikaciji nekako nije mesto na casopisu, stvar je feelinga.. (bez obzira na to sto je bolja od sjajne, itd.. slazem se)

I da,

mozda na koricama nije lose imati, pored te jedne glavne slike, jos neke 'content teaser' slicice i subheadlines, nesto sto sugerise bogat sadrzaj doticnog broja. Ovo mami potencijalne kupce, i ne koristi se dzaba na svim casopisima... "Aha, znaci u ovom broju zvucnik, hm a ima i test slusalica, aaa, tu su i 3 nova cd playera i, vidi, reportaza sa sajma iz XY..." Ovaj ce predlog dizajneru verovatno biti grozan :listen ali zavisi kako se uradi.. to moze biti bas OK - stalno gledam u taj Hi Fi News (oktobarski br), i mislim da je to 'idealna' koncepcija korice i preloma za nasu ciljnu grupu.. nekako je bas 'konzumno', ali ne prelazi u onaj prekomercijalni krsh, kog se grozimo.

Dakle, cini mi se da treba 'popuniti' donji deo korice ovim.

Druga - meni jako upadljiva stvar dok citam, jako ti je belo sve unutra, jako puno beline - utisak je kao da nesto fali, nije 'popunjeno', samo beo papir svugde i text i slike na njemu... Vidi da neke strane, delove strana, anterfilee toniras u jako svetle tonove (pastelni tonovi) - opet kazem kao u onom Newsu, pogledaj na koji nacin oni (i drugi casopisi koji nisu npr strucni, nego komercijalni) izbegavaju beline i samim tim utisak praznog i nepopunjenog, kako dobijaju taj smek uzbudljivog stiva.

--------

i naravno, mozes potpuno i da izignorises sve sto sam napisao, ipak je na tebi da kreiras celu stvar, i u sustini, dobro ti ide!

pozz

Link to comment
Share on other sites

Ne, Radisicu necu ingorisati sta mi govorite.

Potrebne su nam kritike, ideje i sve ostalo.

E sad, sto se tice UV laka, ne znam odakle ti da je to jeftinije.

Konkretno onaj UV lak sa onim mat/sjajnim granulatom koji ima Digital je veoma skup i za nas trenutno nedostizan.

Bacicu pogled na HiFi News (a i nas dizajner ce ga pogledati) :listen

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
hej, pozdrav za dizajnera

samo da bude jasnije, nisam sugerisao sjajnu plastifikaciju, nego LAKIRANJE sjajnim (ofsetnim, ne UV) lakom (kao Hi Fi News npr ili svi ostali casopisi, samo udji u npr Plato shop sa casopisima i baci pogled)

Znaci BEZ bilo kakve plastifikacije... :D em je jeftinije, em je bolje. Mat plastifikaciji nekako nije mesto na casopisu, stvar je feelinga.. (bez obzira na to sto je bolja od sjajne, itd.. slazem se)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...