Jump to content


kutak za pecarose


zoltan

Recommended Posts

Posto ima u offtopicu tema o svemu i svacemu nevezano za Hifu ( bajkeri, formula 1 ... ) , rekoh da pokrenemo temu i o jednom takodje lepom hobiju. A primetio sam da nas ipak ima dosta ovde na forumu.

Daklem.. pecate li ? Gde volite da idete da pecate. Sta volite da lovite? Volite li da jedete ribu itd..

Ja sam strastven ribolovac , i po vaznosti kao hobi mi je u slicnoj ravni sa HIFIjem.. Jedino sto je za pecanje potrebno vise slobodnog vremena nego za hifi.

Najvise volim da pecam na Dunavu, ali posto imam privilegije da zivim na dve reke , i Tamis mi je drag, mada je Dunav ipak Dunav. Mocna reka sa puno dobrih mesta koja i pored svega sta mu ljudi rade ipak ima sta da da' . Ne volim da pecam po privatnim ribnjacima jer mi to nema draz. Saran naviknut da ga hrane i dodje ko kerce mi nikako nije zanimljivo..

Iako sam u pecanju svastaros ipak najvise volim da lovim Dunavsku lisicu- Sarana. Takodje obozavam da lovim Stuku i pomalo nepravedno zapostavljenog krupnog Bandara koga najvise volim da jedem od svih riba ukljucujuci i morsku..

Uzgred sto se ukusa ribe , veoma me iznenadio i krupan pes ( 20ak cm ) , koji se poslednjih godina veoma razmnozio u Dunavu. I po meni je pored bandara i balavca nezamenljiv za riblju corbu.. meso mu je takodje delikates..

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 184
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kao da sam ja pisao, sve se slažem - i sa šaranom, i sa štukom, i sa bandarom. :) Jedino za Äorbu ne marim naroÄito.

Pošto su pecaroške priÄe važna komponenta ovog hobija, evo odmah jedne, više gurmanske nego pecaroške:

Bili smo drugar i ja u mojoj (bivšoj) vikendici, u SuseÄkom Dunavcu. Pored vikend-naselja postoji dubok kanal koji služi kao veza suseÄkog ribnjaka sa Dunavom. Neko je provalio da se na parÄence bele ribe, pored same obale, bukvalno pod nogama, može nahvatati makarkoliko bandara. Nisu bili baš neki krupni komadi. Ja ih nisam lovio, jer me sama pomisao na ÄišÄ‡enje odvraćala od svake ideje vezane za njih. Drugar je bio, meÄ‘utim, gurmanski nastrojen, i eto ti ga posle par sati sa više od pedeset komada. Rekao sam mu da neću da ih Äistim, a on se stoiÄki prihvatio noža i vangle, seo na hoklicu, i krenuo... Kada je poÄeo da menja boju u licu, sažalio sam se, i prihvatio se noža. Ko nije Äistio bandara, ne zna koja je to muka. Ipak, oÄistili smo ih sve, do onog najmanjeg. Nadoknadio sam ono zabušavanje s poÄetka tako što sam ih ispržio. To mi, inaÄe, dosta dobro ide od ruke.

Mis'im... Brdo reš prženog bandara i hladno pivo. Tišina, samo se povremeno zaÄuje Jazino "a-ha". :lol:

Link to comment
Share on other sites

Spremam se ovih dana na smudja, :wave2

,a u tanjiru je ove godine bilo bas svasta od ribe:Orada,Brancin,Skusa,Losos,Pastrmka,Smudj,Som,Saran,Oslic,Keciga,Bela riba,babuska...jednom nedeljno minimum,cak ni na rostilj osim pastrmke ove godine nista drugo nije stiglo,sve na zahtev dece.

Nema hife koja po uzivanju moze da zameni izlazak na vodu,dobro ajd' mozda Quad ESL.

Link to comment
Share on other sites

Ko ovo je ovo doziveo na vodi zna sta hocu da kazem

To obiÄno biva u zoru, dok još vezuješ Äamac za štice. Sunce je još nisko, ako je uopšte izašlo, i ne može da se probije kroz izmaglicu iznad površine vode, ili je iza tvojih leÄ‘a, pa će mu trebati celo pre podne da se izdigne iznad krošnji drveća.

Kada krene da se kupa, znaš da ćeš toga dana imati, ako ništa drugo, makar jedno kidanje. :lol:

Link to comment
Share on other sites

zvuk indikatora

Te skalamerije nisam nikada koristio. A i za pecanje u jezerima se slažem sa Docom. Iako je u Dunavu zaista teško uloviti takvog kapitalca kao u jezeru, nikada nisam poželeo da pecam u nekom od njih.

Ako zadremam prilikom pecanja, jedini zvuÄni indikator je kotrljanje štapa preko ivice Äamca, a tada je već kasno i za potezanje, jer je šaran već otišao u panjeve... :angry:

EDIT: Ovo za jezero je priliÄno psihološki... Uvek se setim našeg najvećeg lovca, druga Tita, koji je bio vlasnik najznaÄajnijih trofeja iz naših (a i šire) lovišta. Da je bio pecaroš, već bi mu ljudi-žabe nakaÄili na udicu nešto. :D InaÄe, pecanje je uživanje po sebi, a obale jezera su takoÄ‘e u prirodi.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da nisi doziveo jutro na nekom zabacenom jezeru naravno mislim na divlju vodu ne ove fancy komercijalne revire gde su peca u 200x300m i ima 10 tona ribe,nisam ni ja bio neki poklonik pecanja na jezerima ali kad ti se podvuce pod kozu ufffff , proveo sam puno puno dana i noci na Tamisu ali nisam siguran da mogu da napravim poredjenje da je negde lepse i bolje ali mirna povrsina jezera ...i naravno mir i tisina

6817110.jpg?redirect_counter=1

Link to comment
Share on other sites

Moj teren je Dunav kod Zemuna i Krcedina! Ove godine slabo izlazio, uglavnom sa zemunske strane Lida iz camca. Stukica i bodorka. Krcedin je druga prica, ali su uspeli da uniste sve sto su stigli, pa ni to vise nije ono cuveno smudjarosko mesto... Preterano izlovljavanje, i preuredjenje obale su uzeli danak! Sad je obala pusta. Jedina zabava je kad moj prijatelj Srdjan i ja zapalimo vatru pa stavimo po koju kobaju i ogrejemo ruke. Bogami, i on upade u vodu pre godinu-dve pa ga ta ista vatra spasila! Pokrivili smo se od smeha.

Zasto pecanje, stalno pitaju? Zasto zevati u plovak ili vrteti masinicu besomucno po ceo dan kad se nista ne desava??? Uvek isti odgovor: zato sto je to prvenstveno ljubav prema prirodi. Usadi se kad si mali i ne prestaje da gori! Kod mene su presudna bila ustajanja u 04:30h da sa dedom odem na 'belu'! Deda ziveo, ratovao, i uzivao na Dunavu, pa je do kraja zivota ostao neraskidivo vezan za reku. Logicno, posle pecanja sa unukom seledi kafana, sladoled za ''malog'' i vino za njega, pa popodne aj nanovo!

Posle sa ocem kad sam i dobio prvu masinicu - Mitchell 300, i DAM-ov stap od 2.40m! E, to je bila uzivancija, masinica prede, a ja od srece ne gledam u vodu, vec u prolaznike, praveci se vazan! Tad jos bilo crvenperke, nije bilo ni potrebe bacati hranu. Vazno je bilo samo nabaviti ''jake'' crvice i pevaj. Na krupniju glistu se dobro pecao bandar tik uz obalu, a uporni su maznuli i po nekog somica daljim zabacivanjem. Kafa ili caj u termos i po koji sendvic u torbu bili su dovoljni da se ceo dan ostane kraj vode. Rano jutro je najlepse. Sunce sigurno i lagano dobija bitku pobedjujuci sada vec umornu noc, i ponosno se promalja iznad Ratnog ostrva. Obecavam, to necu zaboraviti do kraja zivota! Najsladje ‘dobro jutro’ se pozeli kolegi pecarosu. Po koja laz o jucerasnjem ulovu, neki vic i kuknjava kako je nekad bilo bolje vreme, a sarani prilazili obali, siguran je znak da ne sanjam i da je stiglo jos jedno prohladno jutro kraj Dunava!

Prijateljstva koja zapocnu kraj vode imaju poseban znacaj - vezuje ih velika reka, puno sati na jakom suncu, cutanje i usklici kad na ‘kederusu’ slucajno naleti i gosn’ prota. Odbaceni od ostatka ‘’normalnog’’ sveta, provodimo sate, dane i godine kraj reke. Dok mi ‘’ludaci’’ grejemo ruke na pucketavom plamenu dunavskih vrba, kraj televizora ovaj normalan svet i ne sanja sta propusta. Svezi, tek pristigli malecki pecarosi ne umeju da podese dubinu za belu, pa je sa velikim nestrpljenjem ocekuju na povrsini. Mali ! Ti, mali! Dolazi ovamo, trkom! Zasto vices kraj vode? Hoces li da oteras svu ribu, a? Vodi se prilazi i na njoj boravi u tisini… Brzi namig, dobar savet, po koji plovak i udica, i u igri su! Rano je jos za vezivanje udice, ali dobili su prvu dozu motivacije, iskreno ce me obradovati kad ih svaki put iznova vidim kraj vode.

Srdjan upali ‘cetvorku’, plavi limenjak se otisnu ka glavnom toku, Zemun ostade iza ledja, a kula na Gardosu nas trazi pogledom tik iznad dunavske magle. Eto nas natrag kad se sunce bude smejalo u ogledalu velicanstvene reke!

Link to comment
Share on other sites

jutro na nekom zabacenom jezeru

ReÄ "zabaÄeno" je muzika za moje uši. Nema zabaÄenih jezera u široj okolini Novog Sada, ali Tikvara kod BaÄke Palanke i Jama (sa naglaskom na prvo "a") kod BegeÄa su mi bili Äesta odredišta.

Mada je u Suseku vikend-naselje sa puno pecaroša, uspevao sam da dobar deo sezone provedem u miru, bez odvratnog zvuka jutarnjeg iskašljavanja notornih pušaÄa - šarandžija iz naselja. Iako sam imao Äamac sa pentom, najradije sam išao na veslo - imao sam lagani plastikaner namenjen mirnim vodama, bez mogućnosti instaliranja motora. Sa njim sam nekada dnevno prelazio i desetak kilometara, izlazio iz Dunavca na otvoreni Dunav. Imao sam veliko, široko veslo, Äamac je išao kao zmaj.

Veći deo Dunavca je izolovan kamenim popreÄnim pregradama (šporovima) koje se pružaju celom širinom vodotoka, tako da se u tom zatvorenom delu, kada je vodostaj kod Novog Sada dosta ispod 2m, mogu kretati samo oni koji inaÄe drže Äamac u njemu, a takvih je malo. TakoÄ‘e, tu su i oni koji mogu lako da prevuku Äamac preko špora. To sam bio ja, i tek poneko, ako ih ima barem dvojica, pa da se usude da, rizikujući neko oštećenje, prevuku veliki Äamac.

E, kada se naÄ‘em tu, nekada budem potpuno sam, da biram mesto kakvo hoću - krš oborenog drveća i dubine na sve strane, milina...

Možda mi ovo pisanje pomogne da se aktiviram, svake godine planiram, ali, već nekih šest - sedam godina nisam zabacio. :mellow:

Link to comment
Share on other sites

Fascinantno je koliko su pecarosi spremni da istrpe zime,zbog pecanja.Evo jednog primera.Odu ti dvojica u sred neke ciÄa zime na stuku(tad joj je i vreme) u Curugu,izvade iz kola camac na naduvavanje naduvaju i porinu se u ledenu vodu.Posle nekog vremena bacajuci varalicu neko izgubi ravnotezu i zavrse obojica u ledenoj vodi.Jedva nekako isplivaju i izvuku camac, svo vreme posmatrao jedan lokalni dejka i samo odmahivao glavom,c c c.Smrznuti odu do kola i umesto da zbrisu kuci da se utople,presvuku se, upale auto da se malo zgreju i posle nekog vremena - nazad na vodu.Prolaze vodom sa camcem pored dede ponovo,a deda im sa obale vise : "Ej momci pazite se,sad su se neke dve budale u istom takvom camcu prevrnuli u vodu" ...Ko nezna kakva spadala

rastu po ÄŒurugu mogao bi da pomisli da ih nije prepoznao.

P.S.nisam jedna od te dve budale,al' da sam znao da se smrznem, znao sam

Link to comment
Share on other sites

Fascinantno je koliko su pecarosi spremni da istrpe zime,zbog pecanja.

Uh, koliko puta sam se smrz'o... Najgore je u Äamcu - na obali još možeš da upališ vatru, malo da potrÄiš. Što je najgore, kada su te uporne kiše koje traju dva - tri dana, šanse da išta upecaš su minimalne. Džabe kabanica, voda neumitno prodire do gole kože, a ti uporan - nada umire poslednja. Ali zato, kad na vodi doÄekaš momenat gde oblaci poÄnu da se razilaze, pa se još pojavi i sunce - možeš da nadoknadiš sve smrzavanje prethodnih dana. To krene da jede kao besno. :D

Link to comment
Share on other sites

Možda mi ovo pisanje pomogne da se aktiviram, svake godine planiram, ali, već nekih šest - sedam godina nisam zabacio. :mellow:

Evo poziv da sa prvim lepim danima odradimo jedno lepo druzenje negde na pecanju i prilika da opet zabacis ali na nekom jezeru pa da vidis lepotu,pa rostilj pa pecanje .....

Link to comment
Share on other sites

Evo poziv da sa prvim lepim danima odradimo jedno lepo druzenje negde na pecanju i prilika da opet zabacis ali na nekom jezeru pa da vidis lepotu,pa rostilj pa pecanje .....

Hvala na pozivu, pretpostavljam da su to neka belocrkvanska jezera? Malo je daleko, ali bi bilo zanimljivo to pogledati.

InaÄe, nemam ja pribor za takvo pecanje. :) U par reÄi kako to ide kod mene: Kratki (1.8m) kruti štapovi, najdeblja struna koju sam našao (0.40) "cukk" kukuruz "na dlaku", i to je to. "Baca" se dva - tri metra od Äamca, pod neke panjeve. Kada doÄ‘e, odmah vuÄeš vertikalno gore iz petnih žila, kao da ti život zavisi od toga. :D Ideja je da se on makne sa dna dok se nije snašao...Dalje ide - ko je jaÄi.

Aktiviranje kod mene podrazumeva: nabavku materijala za prihranu, pripremu štica, nalaženje mesta - to podrazumeva promenu dva - tri mesta, izvestan broj kidanja (s obzirom na debljinu strune, to je obiÄno lomljenje udice),.. . Dok ne osetim miris reke, teško se odluÄujem na toliki posao, ali, kada krenem... :wub:

Link to comment
Share on other sites

Hvala na pozivu, pretpostavljam da su to neka belocrkvanska jezera?

Ne nisu Belocrkvanska jezera iskljucivo pecam na Sremskim jezerima tamo je ribocuvarska sluzba vrlo predana i broj ribokradica je sveden na minimum tako da jos uvek ima sta da se upeca...za pribor ne brini imam par garnitura,mesto godinama hranjeno,mamci domace proizvodnje sve ima nema brige...malo dobre volje i to je to ako se resis poziv stoji mada do proleca ima jos dosta...ja idem i sada ali dok malo ne oplali jaci mraz nema kapitalaca

Link to comment
Share on other sites

Ja imam jedno svoje mesto na Dunavu kraj Panceva , skrovito , sarana divljaka da i Memedovic pozavidi.. :)

Opis mesta.. Tesko pristupacno skrovito, sa obale jedva biciklom pa onda jos jedno 50 metara peske kroz zbunje i siblje.. a onda... mala uvalica sirine oko 7-8 metara ( taman jedva za 3 stapa ) dubina uz samu obalu 3-4 metara , sa leve i desne strane oborene Vrbe i Topole. Dunav tu vraca tako da voda cesto i "stoji" na tom mestu. Posto za mesto znam samo ja i jos 2 drugara koji ne pecaju sarane gledam da dodjem jos po mraku da me ne vide ... Posto je saran takoreci na 5-6 metara od obale - na dubini od 4-5 metara.. apsolutna tisina je obavezna. Cesto se mogu primetiti i mehurici kad Saran rilje po dnu. Sarani od 4-5 kg su relativno redovna pojava. Cesti su i oni od 7-8kg. Zbog panjeva sa strane nema nekog zamaranja , samo se sto pre izdigne gore i to je to. Pribor mi je klasicni saranski za pecanje sa obale ( 3,60 metara) , naravno zbog buke , ne koristim elektronske signalizatore. A bogami kad lupi cuje se kad stap shwichne.. :)

A sto se i uspesnosti lova na sarana tice.. dodjem ujutro, kisa , pokisnem ko mis, cesto i noge ukvasim , ali kad negde posle 8.00 se oblaci razidju i grane sunce... obavezan je uspesan ulov...

Uzgred.. Sarane na tom mestu cesto lovim i na gliste i crne barske i obicne lauferke kao i na crvice. Krljust oko repa sarana je krvavo crvena - ne od povrede nego zato sto se tu hrani prvenstveno skoljkama i insektima...

Isto tako volim da idem na drugo mesto na dunavu poznato kao "Milje" . Tu se nocu lovi krupna bela riba na plovak "voznjom".. i kao sto mi drugar voli da kaze....:" obozavam kad mi riba ugasi svetlo na plovku" - tjst kad plovak potone u mracni dunav.. :D

Link to comment
Share on other sites

E izem vas u promene imena,ne mogu da navatam vise ko je ko na forumu . :o Citam o ovom mestu i kontam il' je ovo neki prepisivac ili ide na isto mesto kao Zolika,onda pogledam iz Panceva je pa pomislim sigurno isto mesto,a onda tek skontam da pise Ex Zoltan .Sto je najbolje vec mi je bilo cudno sto se Zoltan ne ukljucuje ,pomislim da li je otisao s foruma-a tema kao za njega.Mislim stvarno sam Munja da skontam nesto na kompjutoru.

Moras jednom da me odvedes(vezanih ociju) na to mesto,a i da me malo obucis kako se love sarani-pojma nemam. :wave2

Link to comment
Share on other sites

Ja bih pristao i na manje.

Gledao bih, reÄ jednu ne bih izustio, i samo uživao u lepoti Dunava i to malo preostale divljine.

Drago mi je što postoji "Zolikina laguna"

Nekada davno, od detinjstva do svojih tridesetih sam Äesto pecao na delu Zemunske obale.

Danas mi se ne izlazi na reku Äak ni u šetnju, ne mogu gledati gomile gvožđa koje nazivaju "splavovi" i "restorani na vodi".

Meni su oni ruglo i najveće zagađenje Dunava.

Link to comment
Share on other sites

Ja stvarno ne razumem pecaroše. Šta im treba da hvataju ribu? Zar nije dovoljno otići na vodu i gredati samo ( Derviš i smrt)? Izloviše sve živo. Mrežama, dinamitom,... U Bovanskom jezeru su traktorima vukli mreže i povadili sve ribe. Klena više nema.

Na NiÅ¡avu i Moravu dolaze, pregradjuju neÅ¡to kamenjem, haubama od otpadanih automobila, prave neke ustave da se kao skuplja riba i naružuju reku. Posle njih ostaje haos na reci od plastiÄnih flaÅ¡a kesa, otpada...

I Å¡ta im znaÄi tih nekoliko komada Å¡to upecaju? Zar nije bolje da riba živi u reci? Idi bre u ribarnicu i kupi kilo ribe za ruÄak. Gde je tu catch & release?

Link to comment
Share on other sites

Ja stvarno ne razumem pecaroše. Šta im treba da hvataju ribu? Zar nije dovoljno otići na vodu i gredati samo ( Derviš i smrt)? Izloviše sve živo. Mrežama, dinamitom,... U Bovanskom jezeru su traktorima vukli mreže i povadili sve ribe. Klena više nema.

Na Nišavu i Moravu dolaze, pregradjuju nešto kamenjem, haubama od otpadanih automobila, prave neke ustave da se kao skuplja riba i naružuju reku. Posle njih ostaje haos na reci od plastiÄnih flaša kesa, otpada...

I šta im znaÄi tih nekoliko komada što upecaju? Zar nije bolje da riba živi u reci? Idi bre u ribarnicu i kupi kilo ribe za ruÄak. Gde je tu catch & release?

Pogresno je mesati krivolov i sportski ribolov. Krivolovci to rade iz profita ( krivog) a sportski ribolovci pre svega iz zabave. Zarad onog osecaja nasih pra predaka kad su veceru zaradjivali lovom. Uz to je dozivljaj kad se nadmudrujes sa ribom , ponajvise sa ribom kakav je Saran- dunavskom lisicom. Prvo je nadmudrivanje navesti ga da uzme udicu sa mamcem, a kad je uzme i zakaci , pocinje igranka, voznja levo desno, dal ce da pokida ili ce da pobegne u neku travu, panj itd.. ko ce koga nadmudriti...

Sad.. sto je ova nasa kriza navela i sportske ribolovce da zbog velikih troskova ( skupa dozvola, mamci.. ), malog kucnog budjeta, ipak odnese ulovljeno kuci. Mada ipak kod sportskog ribolova postoje ogranicenja propisom - zavisno od vode ali je uglavnom 3 kom plemenite ribe i oko 5kg bele. Sportski ribolovci ne mogu da uniste riblji fond, to mogu samo krivolovci.

Link to comment
Share on other sites

Ja stvarno ne razumem pecaroše. Šta im treba da hvataju ribu? Zar nije dovoljno otići na vodu i gredati samo ( Derviš i smrt)? Izloviše sve živo. Mrežama, dinamitom,... U Bovanskom jezeru su traktorima vukli mreže i povadili sve ribe. Klena više nema.

Na Nišavu i Moravu dolaze, pregradjuju nešto kamenjem, haubama od otpadanih automobila, prave neke ustave da se kao skuplja riba i naružuju reku. Posle njih ostaje haos na reci od plastiÄnih flaša kesa, otpada...

I šta im znaÄi tih nekoliko komada što upecaju? Zar nije bolje da riba živi u reci? Idi bre u ribarnicu i kupi kilo ribe za ruÄak. Gde je tu catch & release?

opasno mesas babe i zabe i ne potrebno trujes lepu temu koja propagira ljubav prema prirodi,te koje pominjes pecarosi preziru vise od tebe.Pecarosi su po pravilu veliki iskreni ljubitelji prirode,a ti sa dinamitom,haubama i mrezama su cist ljudski sljam i kriminalci koji mogu da postoje samo u ovakvom rasulu od drzave,nemaju bele veze s pecarosima i pecanjem.Tamo gde ja odlazim najcesce sa detetom pecanje se placa 500din,a ribu koju ulovimo vracamo u vodu ili je placamo skuplje nego u ribarnici.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...