Jump to content


HSR-160


NoSmoking

Recommended Posts

Treba ti sa strane kompjutera 3,5mm stereo konektor, a sa strane haesera DIN audio prikljuÄak. Ne verujem da ćeÅ¡ kod nas naći takav fabriÄki napravljen kabel (ovakav, Å¡to bi bilo najbolje) ali lako se to pravi.

 

Jel taj HSR inaÄe radi? Radio radi normalno, lepo se Äuje?

http://kanibal.co.rs/products.php?q=3.5+din

Link to comment
Share on other sites

Izvinite malo kasnim sa odgovorom,HSR nisam jos uvek isprobao na kompjuteru ali kao radio radi,tj povezao zvucnike i pustio radio i radi,a kupio sam i kabl,sada ovde nisam preterano puno trazio,nisam isao od prodavnice do prodavnice nego u prvoj kupio.Kabl nije iz jednog dela tj na jednom kraju DIN a na drugom obicna bananica od 3.5mm nego 2 kabla pa moram da spojim :) a posto se bas i nerazumem u zvucnike ispod kupole tog izdubljenja ne znam kako se zove ima nesto na nalik crnu smolu da li je to krpljeno ili spojene zice neke.

Link to comment
Share on other sites

Crna smola je normalna na Ei zvuÄnicima. Njom se lepila veza ka kalemu. A ako se joÅ¡ i lepo Äuju, bez krÄanja i "struganja", onda su zvuÄnici ok. Ne diraj ih.

 

Kabel verovatno imaÅ¡ 3.5mm na ÄinÄ, te ovaj drugi, ÄinÄ na DIN. Da li imaÅ¡ 2 ili 4 ÄinÄa na tom Å¡to ima jedan DIN kraj? Ako imaÅ¡ dva, lako se spaja. Pre prve probe, sve utiÅ¡aj na minimum, i raÄunar i HSR, a najbolje iskljuÄi i raÄunar i HSR iz struje. Do trenutka dok konektor lepo ne legne, kod tih starih sprava, hoće da bude problema sa masama i da se Äuje snažan BUMP u trenutku kaÄenja konektora ako pojaÄalo radi. Sve to bude ok kada je konaÄno povezano.

 

Na HSR-u pozadi imaÅ¡ ulaz za gramofon i ulaz za magnetofon. MoraÅ¡ povezati na ovaj za magnetofon. Verovatno je oznaÄen sa MG ili sa nekim ovako znakom O O, liÄi na dva "kotura" povezana trakom.

 

Kada povežeÅ¡, ako ne radi lepo, recimo, ne Äuju se oba kanala, ili krÄi, može biti da je propao sam prekopnik  GR-MG-RADIO koji verovatno godinama nikada nije prebaÄen na poziciju MG. To se reÅ¡ava kontakt sprejom, ali ne diraj ako nisi bar malkicko struÄan. Mora da se otvara ceo ureÄ‘aj. Ako tako zeza, probaj viÅ¡e puta brzo da prebacujeÅ¡ sa RADIO na MG i nazad. To hoće da razradi kontakt.

 

Ako se na MG položaju ne Äuje baÅ¡ niÅ¡ta (raÄunar povezan, pojaÄan, muzika ide, raÄunar je prijavio da ima konektor u line-out, HSR svira kada se prebaci na radio, ali totalni muk na MG), onda, ili je neÅ¡to crklo, ili  taj ÄinÄ-DIN kabel nije odgovarajućić, već je onaj za snimanje (al' to je mala verovatnoća ako ima samo dva ÄinÄa).

 

HSR sa svojim zvuÄnicima, ako je skroz ispravan je veoma dobra sprava, daleko iznad većine kompjuterskih zvuÄnika, danaÅ¡njih minilinija i budžetskih AV sistema. S' tim da su retki skroz ispravni, ako nije bio bar neki refresh servis. TakoÄ‘e, i na zvuÄnicima veÅ¡anja membrana hoće da istrule od same starosti. Bilo je viÅ¡e varijanti veÅ¡anja kod Ei-ja. Neke su brzo trunule, a neke nikad. Al' ako svira, ne diraj i ne gledaj. :P

 

edit: Da joÅ¡ spomenem, zvuÄnici se na pojaÄalo verovatno kaÄe DIN zvuÄniÄkim konektorom. Sastoji se od "jedne crtice (iglice) i jedne ploÄice". Tak konektor je Ei oÄajno loÅ¡e pravio, i vrlo Äesto se unutar njega po jedna žica otkaÄila, i u najgorem sluÄaju pravila kratak spoj Å¡to je dovodilo do pregorevanja pojaÄala. Ako radi, budi pažljiv sa tim konektorima. Ne njakaj ih i ne presavijaj kabel neposredno do konektora. Najbolje da ti neko unimerom pregleda te kablove i ako imaÅ¡ nekog da se razume, malo ih popravi i prelemi.

Link to comment
Share on other sites

Za poÄetak, promeni mesta zvuÄnicima na pojaÄalu (nemoj ih premeÅ¡tati po sobi :P , već samo zameni mesto konektorima na HSR-u) pa vidi da li se ista zvuÄna kutija isto ponaÅ¡a, ili je problem preÅ¡ao na dugu kutiju. Ako je problem ostao na istoj zvuÄnoj kutiji, onda je problem u zvuÄniku. Ako se problem preselio na drugi zvuÄnik, onda je problem u HSR-u ili vezama izmeÄ‘u izvora i HSR-a.

 

TakoÄ‘e, sve potenciometre viÅ¡e puta provozaj od max do min. Ovaj za volume, radi to kada niÅ¡ta ne "svira", da ne odeÅ¡ u preglasno. Dok vozaÅ¡ potenciometre, obrati pažnju da li se Äuje neko krÄanje u ritmu promene na potenc.

 

Ali ovako na prvu loptu, biće da je zaribao bas driver. Teško je ovako on-line reći šta je bez nekog normalnog pregleda. Probaj ovo gore pa da vidimo šta dalje.

 

...i sva prevezivanja radi u iskljuÄenom stanju.

Link to comment
Share on other sites

Ahm, sada videh sve tvoje postove.

 

Dakle, problem je ostao na istoj kutiji. Dakle, potreban je servis tog zvuÄnika. Ima majstora koji to rade, ali opet, pitanje je da li se isplati. Raspitaj se ovde na forumu u delu Servis. Ako si iz nekog većeg grada, naći ćeÅ¡ servisera. Za Ei zvuÄnike, ne mora biti skupo.

 

Potencimetri su se oÄigledno malo razradili, ali pomoglo bi i malo (specijalnog namenskog) spreja. To servisi takoÄ‘e imaju.

 

Ne bi Å¡kodila ni zamena nekoliko elektrolita u tom HSR-u.

 

Probaj da uvijaš neki obližnji servis, i imaćeš sasvim solidnu HiFi spravicu, koja se lepo slaže sa nekim PC-jem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...