Jump to content


Harman Kardon PM 655vxi


Duci

Recommended Posts

Na starim nisam seko ništa, samo ih bacio u kantu.  😁

Na PCB je ovako bilo. Ona dva bočna izvoda su samo mehanička podrška, nisu aktivni. Plus i minus su bili na istom mestu kao i kod starih (gornji i donji izvodi na Samwha). Izvodi na NCC kondenzatorima su isti, samo je dodat jedan prazan izvod (gledajući PCB, četvrti u CW smeru, taj ne postoji na SAMWHA).

Cap 1.jpg

Cap 2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Дешава се то јер фабрике наручују делове какви су им потребни а нема их у продаји. Имао сам такав случај са једним Крел појачавачем.

Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Konkretno za to malo pojačalce sam imao sreće što je nakon 40god još uvek bio dobar mrežni prekidač i rele DC zaštite. Oba je teško naći, prekidač skoro pa nikako. Za takve stvari obično traže sumanute novce za polovne nepoznatog stanja, palo bi neko budženje da nije tako bilo.

Link to comment
Share on other sites

Zamena izvrsena i pojacalo isprobano sa novim,velikim kondenzatorima.Pratio sam 20 min kako se ponasa i posle toga pustio muziku.Da li je moguce ili mi se cini da je zvuk za neku nijansu konkretniji u celom spektru?Nisam bas imao vremena pa cu poslusati malo pazljivije sa referentnim numerama,nadam se da je zvuk bar malo uznapredovao.Zamena protekla manje vise glatko samo sam otporniku od 15-Ohm morao da produzim nozice,jer drugacije nije mogao da se ugradi jedan od kondova.Sutra cu zameniti jos 2 konda sa iste strane ploce a potom menjam jedan po jedan par uz stalnu proveru.

15ohm.jpg

Link to comment
Share on other sites

35 minuta ranije, Duci said:

Da li je moguce ili mi se cini da je zvuk za neku nijansu konkretniji u celom spektru?

Могуће је, зато се и зове "Освежавање" или на српском "Рифреш"!

Link to comment
Share on other sites

Zamenio nekoliko pari kondova razmontirao hladnjak i ocistio ga(najbolje mi se pokazaolo  sredstvo za ciscenje stakla).Pasta na tranzistorima se toliko spekla da sam jedva ocistio iste kao i liskune(takodje je dobra tecnost za staklo).Od ,,pranja``sam definitivno odustao,pojacalo nije toliko  prljavo,nista sto cetkica ,kompresor i usisivac za kopir masine ne mogu da rese,prasina uglavnom.Pranje je posao ipak za nekog sa debelim iskustvom.Cekam kondove da stignu pa nastavljam dalje sa Re fresh-om.Evo i par slika,unutra je sada skoro pa ko nov.

sl1.jpg

sl2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Re-fresh,zavrsen.Znao sam u startu da ce po pitanju  zvuka doci do izvesnog poboljsanja ali sam se,malo je reci prijatno iznenadio rezultatom na kraju.To je sada potpuno drugacije pojacalo,zvuk je toliko bolji da je to prosto neverovatno.Bas utegnut,visoki iskristalisani,pogotovu kad su u pitanju vokali,glas vokala je za dobru nijansu bio mutniji I tuplji pre toga a sada toliko izrazajan da mi se cini da cujem fino skripanje vokala.Prvu promenu primetio sam prilikom zamene velikih kondenzatora a posle toga tek kad sam izmenio 4 kom od 330mF/63V I to je bila najveca transformacija zvuka.Veliki kondenzatori su Samwha a ovi mali Elna I Nichicon.Zamenio sam I trimere,nisam smeo da stisnem I stavim viseobrtne za mirnu struju,stavio sam ipak obicne a za DC,prvo viseobrtne a potom ipak obicne,nekako mi je lakse islo stelovanje na njima.

Zahvaljujem svima koji su pomogli savetima .

P.S. Mirnu struju sam spustio na fabricku preporuku tj.55mV,nema neke razlike u zvuku a I pojacalo se manje greje(26C pod poklopcem).

Link to comment
Share on other sites

To je to, lepo odrađeno.

Štelovanje sa jednoobrtnim trimerima jeste zgodnije u ovom slučaju, ja sam ti to i rekao. Ponekad nije naravno. Ja koristim i jedne i druge.

Stari elektroliti su skoro uvek mutniji zvučno nego novi. Možda imaju kapacitet, ali su rađeni starom tehnologijom, ESR je verovatno povećan i ko je jednom stavio nove kvalitetne delove, zna da su zvučne razlike solidne. Ali to se uglavnom isplati ako radiš sam, ako plaćaš nekome, onda je upitno, samo za vrednije sprave.

Osim toga čišćenje kontakata, zamena termo paste, prelemljivanje spojeva i tako to, sve to podiže pouzdanost i dobra je prevencija kvarova.

Link to comment
Share on other sites

Наравно замена свих електролита+ чишћење контаката преклопника који су на путу сугнала!

Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...