Jump to content


Duci

Članovi
  • Posts

    91
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

844 profile views

Duci's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Collaborator
  • First Post
  • One Year In
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

  1. Zašto bi menjao mylar blokove? Nesto od toga pravi problem mirnoj struji a posto su 30+ stari,mislio sam da i njih zamenim nema ih mnogo.Na kraju mi ostaje da uparim i izmenjam tranzistore koje mi je giz_Mo preporucio.
  2. Potrebna pomoc.Ovaj HK6800 je do zla Boga komplikovan za rad.Bilo kakva intervencija zahteva rastavljanje na sitna crevca,skidanje izlaznih tranzistora sa hladnjaka itd.proverio sam otpornike cini se da su svi ok.Sledeci korak je pregled sumnjivih lemova na toj ploci a zetim nabavka otpornika,kondenzatora i tranzistora.Ono sto mi pravi problem su upravo kondenzatori.Specifikacija kaze,konkretno da je kond sa oznakom C471 CAP MYL .1, dakle poliesterski kondenzator 0.1 µF,medjutim nigde nije naglasena voltaza istog ni u SM ni na samom kondu.takodje vidim da su KT kondovi slabo u ponudi a preovladjuju ovi MKT.Da li mogu umesto KT da ugradim MKT? Takodje vidim da su u ponudi kondovi marke Wima,nesto su skuplji da li to znaci da su I bolji izbor? Evo I slike pomenutog kondenzatora.
  3. Cim proceprkam i dobavim delove javljam sta sam pocinio.
  4. Veliko hvala giz_Mo.Prvo cu krenuti od otpornika pa potom kondenzatora.Sto se tranzistora tice, iako su na desnom kanalu dobri,moram da ih menjam u paru,pa me zanima koliko je pouzdan mali kineski uredjaj koji imam za uparivanje?
  5. Pozdrav za sve forumase! Odradio sam osvezavanje Harmana HK 6800,zamenu trimera za DC I mirnu struju ,detaljno ciscenje unutrasnjosti kao I zamenu paste na svim tranzistorima.Problem koji sam imao I pre osvezavanja je ostao prisutan a radi se o tome da cim ukljucim uredjaj mirna struja posle 5-6 sekundi krene da raste da bi na levom kanalu vrednost naglo pala na oko 7mV,to se naravno manifestuje na levom kanalu kroz izoblicenje zvuka.Taj problem je prisutan nekih 3 – 5 minuta,dok se uredjaj ne zagreje rekao bih a kada se stabilizuje,ceo dan radi savrseno.Sto se DC offseta tice,ponasa se kao I svaki drugi Harman te generacije tj posto se zagreje I stabilizuje,seta ovamo onamo od +30 - -30mV na oba kanala.Ukoliko neku ima ideju gde traziti uzrok,bio bih veoma zahvalan. Evo I seme u prilogu.
  6. Re-fresh,zavrsen.Znao sam u startu da ce po pitanju zvuka doci do izvesnog poboljsanja ali sam se,malo je reci prijatno iznenadio rezultatom na kraju.To je sada potpuno drugacije pojacalo,zvuk je toliko bolji da je to prosto neverovatno.Bas utegnut,visoki iskristalisani,pogotovu kad su u pitanju vokali,glas vokala je za dobru nijansu bio mutniji I tuplji pre toga a sada toliko izrazajan da mi se cini da cujem fino skripanje vokala.Prvu promenu primetio sam prilikom zamene velikih kondenzatora a posle toga tek kad sam izmenio 4 kom od 330mF/63V I to je bila najveca transformacija zvuka.Veliki kondenzatori su Samwha a ovi mali Elna I Nichicon.Zamenio sam I trimere,nisam smeo da stisnem I stavim viseobrtne za mirnu struju,stavio sam ipak obicne a za DC,prvo viseobrtne a potom ipak obicne,nekako mi je lakse islo stelovanje na njima. Zahvaljujem svima koji su pomogli savetima . P.S. Mirnu struju sam spustio na fabricku preporuku tj.55mV,nema neke razlike u zvuku a I pojacalo se manje greje(26C pod poklopcem).
  7. Uzdravlje da te sluzi i da se brzo otplati.
  8. Zamenio nekoliko pari kondova razmontirao hladnjak i ocistio ga(najbolje mi se pokazaolo sredstvo za ciscenje stakla).Pasta na tranzistorima se toliko spekla da sam jedva ocistio iste kao i liskune(takodje je dobra tecnost za staklo).Od ,,pranja``sam definitivno odustao,pojacalo nije toliko prljavo,nista sto cetkica ,kompresor i usisivac za kopir masine ne mogu da rese,prasina uglavnom.Pranje je posao ipak za nekog sa debelim iskustvom.Cekam kondove da stignu pa nastavljam dalje sa Re fresh-om.Evo i par slika,unutra je sada skoro pa ko nov.
  9. Ko nema u vugla ima u googla.Sad nadjoh da su kondovi.Pitam zato sto sam upravo zamenio te na ulazu od 100/10V i upravo slusam muziku.
  10. Blokovi su neka vrsta el. sklopa ili vrsta kondenzatora?
  11. Moze objasnjenje za ,,blokove,,da li mislis na elektrolilte drugih vrednosti?
  12. Eksperimentisao sam malo, recimo Marantz PM80 koji ima i A klasu,nikako mi nije legao pa sam ga prodao.Sa druge strane Marantz PM48 koji je budzet pojacalo (jos uvek ga imam)lepo svira sa JBL.Wharfedale 505.5 koje mnogo hvale takodje mi ne leze,valjda nisu za metal.Sto se tice lampasa i hibrida,jos ne razmisljam u tom pravcu,jednostavno nikad nisam imao priliku da ih cujem pa nemam ni predstavu o cemu se u stvari radi(dok smo kao klinci prasili na Marshal lampasima se naravno ne racuna).No nikad se nezna,ovo je jako zarazan sport.
  13. Ha ha, to su mi uglavnom svi odgovorili kad napomenem sta slusam.U svakom slucaju hvala na savetu sondek.
  14. E da ukoliko si predstavio svoj sistem ovde na forumu,moze li link?Hvala.
×
×
  • Create New...