Jump to content


zvu�ni�ki kabel od telefonske žice bez pletenja


niksha

Recommended Posts

Znam da se već pisalo o zvuÄniÄkim kablovima od telefonske žice ali nisam nigde naiÅ¡ao na ovakav recept:

http://www.audiofil.net/how_news_item.asp?NewsID=34

U napred se izvinjavam ako ponavljam temu. :klanjanje

Imam konkretno pitanje, da li je neko imao iskustva sa ovakvim ili sliÄnim kablovima i kakvi su utisci? Ili bar da se javi neko iskusniji i da svoje miÅ¡ljenje isplati li se gubiti vreme (treba ga dosta,Äini mi se) na pravljenje ovakvog kabela,tj da li će biti poboljÅ¡anja u odnosu na sadaÅ¡nju postavku. ÄŒini mi se kao bolja ideja od pletenja jer su celom dužinom + i - odvojeni,tj jedna do druge,bez preklapanja ili možda greÅ¡im :screwy

Trenutni imam Nauk 600,pojaÄalo Marantz pm750dc i Tannoy M2.

Link to comment
Share on other sites

I meni to deluje kao dobar projekat. Dovoljno dobro da se Äovek pomuÄi, napravi, a onda uporedi sa raznim drugim kabelima.

Imam u planu pravljenje, ali još nije stiglo na red za realizaciju...

Ima tu i nekih zaÄkoljica oko nabavke materijala, nije baÅ¡ tako bezazleno. Npr. kabel sa bakarnim vodovima od kvalitetnog bakra. Ne treba se zaletati na bilo koji telefonac. Pri tome treba naći telefonac sa žicom od 0,8 mm, Å¡to u stvari i nije tako jednostavno. Ja gledao kod Netiksa i na par drugih mesta.

Ako neko naÄ‘e telefonac sa kvalitetnom Cu žicom (Draka, Belden, i sl.), odgovarajućeg preseka pojedinaÄnih vodova (0,8 mm), neka javi.

Link to comment
Share on other sites

Evo vidiš "Boki" koliko njih se javlja :wave2

Mislim da "kvalitet" bakra ne igra glavnu ulogu,hoću reći u pitanju su nijanse od proizvoÄ‘aÄa do proizvoÄ‘aÄa, važniji je naÄin iizrade po meni...

OK. Ti si u Novom Sadu. Hajde malo priupitaj u Novkabel gde mogu na malo da se kupe njihovi kabeli? Nama treba: J-Y(St)Y... konstrukcija 12x2 sa žicom 0,8 mm (katalog strana 95.).

Link to comment
Share on other sites

Znam da se već pisalo o zvuÄniÄkim kablovima od telefonske žice...

Imam konkretno pitanje, da li je neko imao iskustva sa ovakvim ili sliÄnim kablovima i kakvi su utisci? .

Ako ce biti od neke pomoci za temu...

Svojevremeno (ima nekih 20-ak godina tome) je inzenjerski dvojac "LOLA Audio"-a Ljubisavljevic/Karovic, napravio klasican blind test, na jednom ozbiljnom sistemu, bas radi demistifikacije price o razlikama izmedju skupih i jeftinih kablova. Povod je bio tvrdnja jednog od dvojice gore pomenutih (koji je inace radio i dipl rad na tu temu) da je to sve "sviranje onoj stvari", i cist marketing, da se od nazovi audiofila i na taj nacin uzimaju ozbiljne pare. Bilo je tu dovoljno (za to vreme) poznatih-brand name, cenjenih i skupih kablova (i tada se "drala" koza kao i sada), i medju njima "zalutali" (naravno, nikako ne slucajno) plavo beli telefonski kabl (onaj "najbudjaviji") sa bakarnim vodovima punog preseka. Kablovi su bili "najavljivani" kao redni broj, niko sem D. Ljubisavljevica nije znao koji model konkretno ide u datom trenutku, a na kraju su svi prisutni trebali da se "izjasne" koji zvucnicki kabl (pod kojim rednim brojem) im se najvise slusno "dopao". Ne bih da licitiram imenima, bilo je prisutno 10-ak ljudi, pravi audiofili, znalci, prijatelji, kako inzenjerskog dvojca, tako i firmi koje su u to vreme nesto znacile na ovom audiofilskom prostoru... znaci SVE, samo ne isfolirani kenjatori.

Treba li reci da je 90% prisutnih na kraju uprlo prstom u redni broj "najbudjavijeg" medj' svim, i ZGRANULO SE kada im je otkriveno u sta su to uprli? :D :D :D

Pozz

p.s. ako se ne varam, i jedan od (cenjenih u to vreme) Heybrok modela, HB-1, (sa Audax komponentama) je takodje bio ozicen takvim kablom.

Link to comment
Share on other sites

Ne bih da se ponavljam ali evo sta sam napisao u vezi kablova (bas sam taj spomenuo 'najbudjaviji' telefonski plavo/beli kabl puna zica) u nekom od prethodnih postova iz druge teme:

http://www.hi-files...._60#entry430936

Kao posledica toga, taj plavo/beli budjavi telefonski kabl (ovaj prozivodi Fabrika Kabova Zajecar) sam rado zadrzao u sistemu kao glavni zvucnicki kabl i to sa sledecom konstrukcijom. Od amp do subwoofer-a idu po 2x3 zice (3 plave na + i 3 bele na - ili obrnuto kako vam je volja) a od subwoofera do kutija idu 2x2 zice. Zvuk izuzetan, cist i jasan, neutralan - nema koloracija, farbanja zvuka (koja su bila ocigledna kod Audioquest Type 6 i Type 8 koje sam prethodno koristio a bio ubedjen da to tako treba da svira). Na ovaj mali eksperiment tj. ideju mi je dao jedan moj poznanik iz lokalnog el. servisa - covek je dugi niz godina radio kao audio tonac na instalacijama profi audio studio-sistema kako kod nas tako i van zemlje. Odnesem ja neke Audioquest kablove da mi sredi a on ni pet ni sest kao baci to '*****' sve to farba zvuk samo tako. Uzmi nesto neutralno kao npr. telefonski kabl onaj plavo/beli. A ja ma daj mani da me zafrkavas .... Posle se setio necega pa sam napravio onaj mali A/B test kablova sa prijateljem audiofilom i tako zaista potvrdio u praksi ono sto mi je ovaj lik iz el.servisa preproucio. :heat

Uostalom evo preporucujem svakom ko ima 'herza' da ulozi i kupi ovaj 'najbudjaviji' plavo/beli telefonski kabl punog preseka i neka proba u svom sistemu pa da zatim posteno iznese svoje utiske kako svira u poredjenju sa kablom od par XXX EUR !

Link to comment
Share on other sites

Ovo nije tema koja poziva na raspravu o kabelima. Radi se o konkretnoj samogradnji.

InaÄe, nije loÅ¡e proÄitati kompletan Älanak sa okaÄenog linka.

Ok, u pravi su Boki .... evo ja toplo predlazem ovaj "najbudjaviji" plavo/beli telefonski kabl (bakarna zica punog preseka) kao zvucnicki kabl a moze da se uplete u kombinaciji 2x2, 2x3 ili 2x4 zice ili ko hoce moze i da eksperimentise sa vecim brojem zica. Sa ovim drugim telefonskim kablom 12x2 parice gde su zice dosta tanje se nisam igrao - verujem da je bas onako kako je konstruktor opisao usporedbu svog DIY kabla sa drugim brand kablovima - procitah na brzinu samo zakljucak . A odusevio sam se ponajvise predjasnjim postom gfx-a. Ludilo. HEHEH ;-)

Link to comment
Share on other sites

No comment.

A sta je tu cudno ako sam rekao da sam samo na brzinu pregledao tekst i slike i na kraju procitao zakljucak? Zasto si ostao bez teksta?? Nisam imao vremana da detaljnije iscitam ceo tekst, ovlas sam prelistao i pregledao slike i koliko vidim covek je koristio 12 sarenih zica za minus a preostalih 12 zica bele/crvene za plus te je jos dodao dve ogoljene bakarne zice ispod alu-folije za drain (kao oklop). Dobra ideja - svidja mi se i koju vredi probati - nesto kao srim kod oklopljenog strujnog kabla. Ha, i bas mi se dopao zakljucak na kraju.

Link to comment
Share on other sites

Moj predlog je da se iskoristi malo bolji ethernet wall kabl koji se koristi sada za raznorazna umrežavanja i nije više toliko skup. Sve šarene žice na jednu stranu, sve obojene na drugi pol i to je to (po 4 provodnika za jedan pol je sasvim dovoljno). Međusobno su već unutar košuljice dovoljno upredeni itd ...

Link to comment
Share on other sites

Navodno je telefonski kabel najbolji zbog najvećeg procenta bakra u sebi,kod svih ostalih je taj procenat manji (rekla-kazala). A sasvim je sve jedno da li će se za samogradnju pomenutih kablova koristiti J-Y(St)Y sa 12x2 ili obiÄna plavo bela žica x 12.

Pitanje ostaje,da li je neko pravio nešto poput toga,tj bez pletenja i pletenica,kružni raspored vodova?

Kao posledica toga, taj plavo/beli budjavi telefonski kabl (ovaj prozivodi Fabrika Kabova Zajecar) sam rado zadrzao u sistemu kao glavni zvucnicki kabl i to sa sledecom konstrukcijom. Od amp do subwoofer-a idu po 2x3 zice (3 plave na + i 3 bele na - ili obrnuto kako vam je volja) a od subwoofera do kutija idu 2x2 zice.

Da li si te žice upleo,uvrnuo,lemio,terminisao krajeve? Malo više detalja molim te... :bounce

Link to comment
Share on other sites

Za ovaj prvi deo kabla (od ampa do subwoofera) koristio sam 2 puta po 3 zice, upletene 3 plave i posebno upletene 3 bele (najobicnije upleteni kablovi - nista specijalno nit konstruktivno zahtevno). Znaci idu odvojeno 3 upletena vodica za + i 3 vodica (zice) za minus. I jedan i drugi kraj takvog upletenog kabla su naravno zaletovani (tj. zalemljeni) i takvi idu direktnu u zvucnicki terminale (izlaz na ampu i ulaz na subwooferu), Ista fora je i sa onim drugim delom kabla samo su koriscene 2x2 zice, krajevi zaletovani, s'tim sto sam ove 2x2 zice medjusobno upleo tako da 4 vodica (po 2 za - i 2 za +) idu u jedan da kazem zbirni kabl - koji sam oblepio izolir trakom. Eto tu moze umesto te izolir trake da se stavi ona au-folija i da se proba sa tom golom bakarnom zicom kao drain tj. terminacija. Ja licno nesto nisam cuo/procitao/saznao da je terminacija veoma bitna za zvucnicke kablove ajd za interkonekt kablove da i razumem ali termminacija zvucnickih kablova ?!?

Jos nesto da dodam, ovakve kablice mozes da napravis i bez lemljenja krajeva - jednostavno uvrtis ogoljene krajeve kabla tj. ogoljene bakarne zice i to je to. Jedino sto su takvi nelemljeni krajevi vremenom podlozni oksidaciji (ono potamni bakar samo tako) - zato sam ih izletovao i miran sam. E sad neko ce reci pa kalaj utice na los kontakt te evo te ono - verujem da ce tesko neko cuti zvucnu razliku izmedju letovanih zica i samo upredenih/ upletenih golih zica. Ono druze, najbolje kad bi se na putu signala moglo izbeci sve nepotrebno i suvisno pocev od terminala, papucica/baninca i ostalih zajebancija - najbolje je izlaz iz ampa pa zaletovane zice pa direktno te iste zice zaletovane na same zvucnicke drajvere EHHH to bila prava stvar po meni. :listen

Link to comment
Share on other sites

Ono druze, najbolje kad bi se na putu signala moglo izbeci sve nepotrebno i suvisno pocev od terminala, papucica/baninca i ostalih zajebancija - najbolje je izlaz iz ampa pa zaletovane zice pa direktno te iste zice zaletovane na same zvucnicke drajvere EHHH to bila prava stvar po meni. :listen

Nije neizvodljivo ;-):thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Imam neÅ¡to tog J-Y(ST)Y 15-pariÄni (jedno 10 meteri :) ), debljina žice je 0,6mm. Da li bi moglo i sa ovim? Da li bi mogli interkonekti?

Moglo bi samo prati uputstvo sa linka,,probaj, ne može da škodi kad već imaš materijal :thumbsup2 . Ne verujem da će biti neke velike razlike (slušne) bar ne primetne u odnosu na 0.8.

Link to comment
Share on other sites

zar taj kabl sto sad spominjete i sa tih slika sto su,nije identican CAT5-CAT6-CAT7,samo je razlika a spoljnoj izolaciji,a sami provodnici su isti?

Poenta i jeste u tome da se uzme kabel sa 24 voda (12x2), i pri tome da izolacija ne bude prevelika i komplikovana da bi se kabel lakÅ¡e rasturio, pa koristili pojedinaÄni provodnici.

Pri tome kod J-Y(St)Y kabela imamo i Al screen foliju potrebne veliÄine koja se koristi u konstrukciji.

Link to comment
Share on other sites

Poenta i jeste u tome da se uzme kabel sa 24 voda (12x2), i pri tome da izolacija ne bude prevelika i komplikovana da bi se kabel lakÅ¡e rasturio, pa koristili pojedinaÄni provodnici.

Pri tome kod J-Y(St)Y kabela imamo i Al screen foliju potrebne veliÄine koja se koristi u konstrukciji.

OK,thanx,ajd kad napravi neko to,nek napise neka svoja slusna iskustva i kao mu se cini recimo naspram dupliranog voda CAT5/CAT6/CAT7,ti su 4x2=8 po provodniku,ako uzmes 2 takva=16,razlika je 8 vs 12 po polaritetu..

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Imam neÅ¡to tog J-Y(ST)Y 15-pariÄni (jedno 10 meteri :) ), debljina žice je 0,6mm.

Pa, ako se ne pronaÄ‘e 12x2 sa žicom 0,8 mm, ja sam razmiÅ¡ljao o sliÄnoj varijanti. 0,6 mm i 0,8 mm realno neće biti neka znaÄajna razlika.

Bitno je da je Å¡to bolji (Äistiji bakar). Ne znam ko je proizvoÄ‘aÄ tog konkretnog kabela...

Treba izbegavati varijante sa pijaca i buvljaka, po radnjama kinesku proizvodnju, i sliÄno.

Draka, Belden i sliÄne firme koje garantuju za proizvod su ipak bolje varijante. Probat ću da naÄ‘em od Novkabela.

Ovako nešto nam treba: http://www.nexans.be...0_8_lg.html#top

I Nemci, kataloški broj 100020: http://www.faberkabe...N/DBL_IYSTY.PDF

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...