Jump to content


Linux mašina samo za muziku


garson

Recommended Posts

Distro obavezno nesto sto se lako modifikuje, na primer Slackware, ArchLinux, Gentoo. Jer treba srediti kernel i ALSA, pre svega. Ja za player trenutno preporucujem Aqualung, dok ne nadjem bolje. Bilo bi zgodno podesiti uPnP i onda to lepo kontrolisati sa androida ili one kante sa jabukom na poklopcu.

Trenutno sredjujem svoju masinu, pa mogu da napisem neke svoje ideje oko optimizacija za zvuk kad to privedem kraju, a posto sam slobodan do kraja nedelje, mozda i uspem da zavrsim. Inace, u mom slucaju, koristi se Slackware, Alsa, Aqualung. Nemam potrebu da namestam JACK, mada cu verovatno morati jer treba kompjuter da koristim za nesto sem slusanja muzike.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 248
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

A sta mislite o ovome: http://www.raspberrypi.org/

The Raspberry Pi is a credit-card sized computer that plugs into your TV and a keyboard. It’s a capable little PC which can be used for many of the things that your desktop PC does, like spreadsheets, word-processing and games. It also plays high-definition video. We want to see it being used by kids all over the world to learn programming.

Ima 2xUSB, HDMI, mrezu, bootuje se sa SD kartice (ima nekoliko Linux distribucija).

raspi_blue_white.png

Evo kako izgleda: http://www.raspberry...7/PC2365272.jpg

Edit: napaja se preko micro usb-konektora, sto je extra.

Link to comment
Share on other sites

Prava pomama vlada za Raspberry Pi proteklih par meseci. Kosta tipa 40 eura, uz USB to SPDIF mogao bi biti odlicno resenje za audio, iako se mahom "loze" na njega kao na HTPC.

Jedino sto ja vidim kao problem je ARM procesor i trenutno mali broj Linux distribucija (svega nekoliko). Za USB to SPDIF bi trebao naravno drajver da postoji. Inace, ovaj kompjutercic kosta oko 35 funti u UK (VAT ukljucen u cenu)

Link to comment
Share on other sites

Sudeći po odzivu na temu izgleda da kod nas audio na Linuxu nije Äest, Å¡to je Å¡teta jer su mogućnosti neograniÄene a i besplatne. Ni ja do sada nisam ozbiljnije (od onoga Å¡to se dobija defaultnom instalacijom) koristio Linux u audio svrhe, ali imam dobru volju da poÄnem. Osposobio sam neki stari Toshiba laptop koji mi je stajao godinama u ormanu imam nameru da ga iskoristim za audio player pod linuxom.

Ovaj post će biti malo duži, a nadam se i koristan bar onima koji nemaju nikakvo iskustvo sa Linuxom i ohrabriti ih da probaju. Pokušaću da iznesem svoja dosadašnja iskutva, saznanja i razmišljanja vezana za Linux audio. Da napomenem, da sam samo povremeni korisnik Linuxa, pa ako nešto omašim, molim da me ispravite.

Na samom poÄetku par stvari o tome kako audio funkcioniÅ¡e na Linuxu, bez previÅ¡e ulaženja u tehniÄke detalje. Najjednostavnije, sliÄno kao i kod Windowsa, a opet i komplikovanije. Funkciju drivera kod Windowsa na Linuxu, danas, ima ALSA (Advanced Linux Sound Architecture). Iz samog imena jasno je da je ALSA mnogi viÅ¡e od drivera, ali funkcionalno ona omogućava audio Linux operativnom sistemu. Pre ALSE u upotrebi je bio OSS (Open Souns System), koji je prevaziÄ‘en (mada je ponovo nastavljen njegov razvoj pod verzijom 4.2). Trenutna verzija ALSE je 1.0.25 iz 2012. Godine. Na sajtu www.alsa-project.org može se naći spisak kompatibilnih kartica. Trenutno mi sajt nije dostupan da stavim taÄan link, ali iz menija treba izabrati deo sa karticama. Proradio je http://www.alsa-proj...php/Matrix:Main. Ako i nema vaÅ¡e kartice na spisku, a ima kartica sa istim Äipom verovatno će sve biti u redu. Å to se tiÄe USB kartica, sve kartice koje poÅ¡tuju USB specifikaciju treba da rade bez problema jer je dovoljan USB driver (videti Žikin post). Za FireWire kartice potreban je poseban driver (videti FFADO). Najverovatnije sa nekom novijom distribucijom dolazi ALSA v1.0.24, pa je verziju 1.0.25 potrebno kompjalirati i instalirati iz sorsa koji dostupan na sajtu (o ovome verovatno kasnije).

Na Linuxu je moguće napraviti Äitav virtuelni studio besplatno. Zahvaljujući pipe sistemu razliÄite komponente se slažu kao Lego kocke. Za to je potrebno instalirati dodatni softver Jack (Jack Audio Connection Kit) i željene dodatke. Za Äistu audio reprodukciju Jast nije neophodan.

Pored ALSA-e , na novijim verzijama Linuxa (npr. Ubintu) automatski se instalira i PulseAudio koji je zadužen za mrežne servise i predstavlja layer između ALSA-e i softvera iznad. Na Gnome desktopovima nalazi se Gstreamer. Ovi, kao i gomila drgugih softvera i njihovih plugin-ova (mp3, MPEG-2, H.264 and MPEG) predstavljaju layere kroz koje se pipe mehanizmom prosleđuje stream i vrši njegova obrada. Mogu se dodati i npr. digitalna atenuacija, digitalna skretnica, itd.

Za našu audio reprodukciju, sa stanovišta parametrizacije i konfigurisanja bitna je ALSA, dok za neke nismo svesni ni da postoje na sistemu.

Koji Linux?

Kao Å¡to sam naveo u gornjem postu, postoje specijalizovane distribucije namenjene audio obradi i multimediji. Pored gore navedenih ima ih joÅ¡ (APODIO, Ardour, Tango Studio itd.). Za poÄetak, možda najbolji izbor je Ubuntu Studio. Generalno, za poÄetak je bolje izbegavati „manje“ distribucije i držati se popularnih, kao Å¡to je Ubuntu ili nega njegova varijacija. Ako vam raÄunar nije najnovije generacije i i/ili ima slabiju grafiku probajte XUbuntu, Lubuntu koji imaju manje hardverske zahteve a bazirani su na poslednjoj verziji Ubintu-a. Ja sam na pomenutoj Toshibi staroj skoro deset godina instalirao Lubuntu i sve je prepoznao i instalirao sam.

Å to se tiÄe RealTime kernela on za reprodukciju nije neophodan. RT kernel je bitan u sliÄaju da želite da snimate u realnom vremenu, koristite virtuelne MIDI ureÄ‘aje i sl. Mnoge od specijalizopanih distribucija dolaze sa RT kernelom. Ako se odluÄite za RT kernel treba voditi raÄuna da li je kompatibilan sa zvuÄnom karticom. Ako ste poÄetnik u Linux svetu ostavite ovo za kraj.

Najjednostavniji naÄin za poÄetak je live distribucija. Pokretanjem live distribucije (najbolje sa UBS-a) videćete da li vam je hardver kompatibilan, a mogu se probati razliÄite distribucije i konfiguracije brzo i jednostavno. Ubuntu studio u verziji 12 podržava live verziju. Trenutno je joÅ¡ u beta fazi i može se skinuti ovde http://cdimage.ubunt...precise/beta-2/. Nisam ga joÅ¡ probao da vidim koja verzija ALSA-e dolazi sa njim.

Negde na netu sam naleteo na preporuku da je bolje držati se 32 bitnih verzija.

Bit perfect?

Po default instalaciji Linuxa bit perfect reprodukcija nije omogućena. Kao i kod Windowsa (kmixer) i ALSA je konfigurisana da radi kroz mixer i resampluje na 48kHz. Uloga mixera je da omogući istovremeno zvuk iz viÅ¡e aplikacija (npr. Igrice, skype, youtube, audio reprodukcija). Da bi se omogućio bit perfekt audio potrebno je konfigurisati ALSA-u. To je moguće ili editovanjem konfiguracionih fajlova ili iz aplikacije za puÅ¡tanje muzike. Gore pomenuti PulseAudio na Ubuntu distribucijama je zadužen za mix i treba ga iskljuÄiti. Ne omogućavaju svi playeri direktno konfigurisanje. Neki od mnogih koji omogućavaju su: DeaDBeef, Gmusicbrowser, Guayadeque … Generalno, treba deÄekirati opciju ALSA resampling, za device staviti ovako neÅ¡to hw:0,1 (upućuje ALSA-u direktno na hardver) za jednu karticu u sistemu. Da bi se video spisak kartica treba otkucati komandu aplay –l

MPD

Music Player Deamon (http://mpd.wikia.com...yer_Daemon_Wiki) je u poslednje vreme veoma popularna severska aplikacija za puÅ¡tanje muzike. Može se instalirati na slab harver (idealno na Raspberry), nije mu potreban monitor i tastatua. Njime se upravlja preko mreže a mogu se koristiti i Android ureÄ‘aji. Koriste ga proizvoÄ‘aÄi streamer ureÄ‘aja baÅ¡ zbog malih hardverskih zahteva.

Ko je preživeo dovde zakljuÄak u jednoj reÄenici:

Neka live distribucija bazirana na Ubuntu sa bit perfect konfiguracijom ALSA-e i za pola sata imate bit perfect audio player pod Linuxom.

Link to comment
Share on other sites

Neka live distribucija bazirana na Ubuntu sa bit perfect konfiguracijom ALSA-e i za pola sata imate bit perfect audio player pod Linuxom.

Clementine player http://www.clementine-player.org/ može da radi bit-perfect, vrlo lako se podeÅ¡ava, a ima i (bar za mene) jasno organizovane i bogate funkcije sa jednostavnim korisniÄkim interfejsom.

post-9112-0-54813800-1334667235_thumb.pn

Link to comment
Share on other sites

@mbranko

Playera ima na desetine ako ne i stotine. Ja sam hteo da skrenem pažnju da je potrebno dodatno podešavanje da bi se dobio bit perfect. U suštini podešavanje kroz player se završava u ALSA konfiguracionim fajlovima, što je jednostavnije od editovanja ALSA konfiguracionih fajlova.

Možda greÅ¡im, ali po slici koju si postavio player nije podeÅ¡en za bit perfect. Defaultno setovanje ide kroz mixer. U ovom sluÄaju verovatno treba staviti "front".

@zika

Kakvu konfiguraciju (softversku) koristiš sa JACK-om?

Link to comment
Share on other sites

Prvo Å¡to mi je dopalo ruku: http://superuser.com/questions/53957/what-do-alsa-devices-like-hw0-0-mean-how-do-i-figure-out-which-to-use

tj. http://www.alsa-project.org/main/index.php/Asoundrc

Primer sa jedne od mašina (pored koje sam, trenutno) ...

:~$ aplay -l

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****

card 1: Audio [TeraDak 96KHz USB Audio], device 0: USB Audio [USB Audio]

  Subdevices: 0/1

  Subdevice #0: subdevice #0

card 1: Audio [TeraDak 96KHz USB Audio], device 1: USB Audio [USB Audio #1]

  Subdevices: 1/1

  Subdevice #0: subdevice #0

:~$ aplay -L

null

    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)

pulse

    PulseAudio Sound Server

default:CARD=Audio

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

    Default Audio Device

sysdefault:CARD=Audio

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

    Default Audio Device

front:CARD=Audio,DEV=0

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

    Front speakers

surround40:CARD=Audio,DEV=0

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

    4.0 Surround output to Front and Rear speakers

surround41:CARD=Audio,DEV=0

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers

surround50:CARD=Audio,DEV=0

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers

surround51:CARD=Audio,DEV=0

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers

surround71:CARD=Audio,DEV=0

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers

iec958:CARD=Audio,DEV=0

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output

dmix:CARD=Audio,DEV=0

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

    Direct sample mixing device

dmix:CARD=Audio,DEV=1

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio #1

    Direct sample mixing device

dsnoop:CARD=Audio,DEV=0

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

    Direct sample snooping device

dsnoop:CARD=Audio,DEV=1

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio #1

    Direct sample snooping device

hw:CARD=Audio,DEV=0

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

    Direct hardware device without any conversions

hw:CARD=Audio,DEV=1

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio #1

    Direct hardware device without any conversions

plughw:CARD=Audio,DEV=0

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

    Hardware device with all software conversions

plughw:CARD=Audio,DEV=1

    TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio #1

    Hardware device with all software conversions

Link to comment
Share on other sites

hw:CARD=Audio,DEV=0

TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

Direct hardware device without any conversions

hw:CARD=Audio,DEV=1

TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio #1

Direct hardware device without any conversions

plughw:CARD=Audio,DEV=0

TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio

Hardware device with all software conversions

plughw:CARD=Audio,DEV=1

TeraDak 96KHz USB Audio, USB Audio #1

Hardware device with all software conversions

Ovde pocinje muka (za mene). Isti uredjaj (bar naizgled) prijavljen je i kao device 0 i kao device 1.

Link to comment
Share on other sites

Nisam razumeo pitanje...

Koliko ja shvatam JACK, njegova uloga je da poveže razliÄite aplikacije i omogući rutiranje audia izmeÄ‘u njih. Npr. snimaÅ¡ neÅ¡to pa za imaÅ¡ aplikaciju koja prihvata ulaz, pa Å¡alje aplikaciji koja dodaje neke efekte pa Å¡alje aplikaciji koja to na kraju negde snimi i sve to u realnom vremenu, pod uslovom da su i ostale aplikacije tako pisane.

Link to comment
Share on other sites

Koliko ja shvatam JACK, njegova uloga je da poveže razliÄite aplikacije i omogući rutiranje audia izmeÄ‘u njih. Npr. snimaÅ¡ neÅ¡to pa za imaÅ¡ aplikaciju koja prihvata ulaz, pa Å¡alje aplikaciji koja dodaje neke efekte pa Å¡alje aplikaciji koja to na kraju negde snimi i sve to u realnom vremenu, pod uslovom da su i ostale aplikacije tako pisane.

Nisam uoÄio pitanje. Ne snimam iÅ¡ta. Koristim JACK za (rt) sluÅ¡anje. ALSA ima ograniÄenje da (teÅ¡ko) ume da deli resources... Tj.: Dve application na jedan „izlaz“ teÅ¡ko idu...

Pretpostavljam da je razlog to što na istoj kartici imaš npr. analogni i digitalni izlaz

Može da bude ali ne mora da znaÄi...
Link to comment
Share on other sites

Kod USB kartica komada aplay -l može da posle butovanja vrati kartice u drugaÄijem redosledu jer ih Linux prijavljuje u redosledu kako ih otkriva. Može se korstiti komanda

cat /proc/asound/cards

koja će u uglastoj zagradi vratiti ime kartice, pa se onda može koristiti to ime hw:ime_kartice

Link to comment
Share on other sites

Kod USB kartica komada aplay -l može da posle butovanja vrati kartice u drugaÄijem redosledu jer ih Linux prijavljuje u redosledu kako ih otkriva. Može se korstiti komanda

cat /proc/asound/cards

koja će u uglastoj zagradi vratiti ime kartice, pa se onda može koristiti to ime hw:ime_kartice

aplay -L (videti gore...)

Link to comment
Share on other sites

@mbranko

Možda greÅ¡im, ali po slici koju si postavio player nije podeÅ¡en za bit perfect. Defaultno setovanje ide kroz mixer. U ovom sluÄaju verovatno treba staviti "front".

Sasvim je moguće. Najviše obeshrabruje odgovor ALSA developera koji je na ovo pitanje (gstreamer+ALSA i bit-perfect) rekao otvoreno "nemam pojma" :(. https://groups.google.com/forum/?fromgroups#!topic/clementine-player/TjwomVxz-ok

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...