Jump to content


pomoć oko revox-a b 225


revox

Recommended Posts

Ko što naslov kaže potrebna mi je pomoć ili savjet oko cd revox b225.

Ne detektuje cd. PoÄelo je tako Å¡to je teže oÄitavo rezane cd-ove i bugarske.Kasnije je poÄeo da pravi problem i sa originalima.Na kraju nije prepoznavao ni original niti je prihvatao komandu play da bi motor pokrenuo. Pretpostavljam da je laser strado. U njemu je philips cdm 1 mehanizam.

Ako ima neko ispravan kupio bih, ili ako ima neko savjet gdje da se obratim za popravku bio bih zahvalan.

pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Zaboravih da kažem da sam iz Podgorice. Nije problem da se pošalje na popravku u Beograd ili negdje u Srbiji. Ono-Novi Zeland bi bio stvarno malo teža varijanta, šalim se.

Stalo mi je da ga popravim.

Kod par servisera u Podgorici sam se raspitivao oko mehanizma i postoji šansa da se nađe iz nekog polovnog Philipsovog cd plejera, mada bih rađe kupio novi mehanizam. Imam servisnu knjigu od njega tako da ni to nije problem.

Jeda od servisera mi je nasloži priÄu kao da se radi o starom tipu lasera koji radio ne radio vremenom strada. Kao tehnologija izrade lasera je tada bila loÅ¡a i tome sliÄno. Kao ne isplati se popravljati ga. On je miÅ¡ljenja da je u pitanju dotrajalost elektrolita i da to sve treba promjeniti i tako to, da je veliki posao i da se to ne isplati raditi.

Mislim prosto ne mogu da vjerujem u sve to jer trakaš pr 99 koji imam i koji je radio u radio stanici i pored tolike starosti radi besprekorno.

Eto prosto treba mi savjet gdje bih mogao poslati uređaj da se popravi.Nebih volio da ga popravlja neko ko se prvi put susreće sa revox uređajima. misllim da ga sredim da radi bar još ovoliko koliko je radio zato sam spreman i da investiram u novi lasrski mehanizam.

Link to comment
Share on other sites

procedura popravke bi bila sledeca - probati CD sa ispravnim mehanizmom , pa se onda bacati u nabavku novog ;

naravno postoji mogucnost da bi se i postojeci mogao popraviti , i to vrlo velika ;

u svakom slucaju - sem ociglednog napora da te pomenuti serviser oladi , u pravu je za elkove - kad se vec radi , neophodno je zameniti sve ;

lakoca nabavke novog (mint) mehanizma ....... :beer

no - imam funkcionalan B225 , kao i par mehanizama ( za probu )

nisu na prodaaju , a nisu ni novi ;

ako ti se gnjavi sa tim i ne nadjes drugu (lokalnu ) varijantu , javi se na PP

ukoliko se usudis da ga sam raskopavas ....... pricaj ovde , gledacemo da ti pomognemo .

Link to comment
Share on other sites

Prihvatam savjet, samo što je ovde problem naći taj mehanizam.

Trenutno sam u pregovorima sa jednim serviserom koji je zatvorio radnju a ima pola zgrade podruma punog polovnih uređaja i koji mi je rekao da ima par philipsovih cd plejera koji imaju taj mehanizam da se zajedno zakopamo u tu gomilu uređaja da ga pronađemo.

E sad problem je Å¡to ni on sam nezna kolko da mi naplati to, mada mislim da je najveÄi problem njegovo gubljenje vremena u preturanju po podrumu ,pa traži od mene da mu kažem kolko bih dao za polovni mehanizam pod uslovom da radi.

E sad je tu problem što neznam koliko može da vredi, mislim koliko je realno dati za njega.

U svakom sluÄaju to mi je prva varijanta na domaćem terenu da se snaÄ‘em.

Tebi zahvaljujem na volji da mi pomogneš.

Imam živaca da rasturim mehanizam i da ga sastvim ali mislim da neću neÅ¡to postići nisam baÅ¡ viÄan elektronici previÅ¡e. Osnovno znam ali veće popravke teže tu mi treba serviser.

MehaniÄki bih mogao da rastavim i sastavim mehanizam ali ne vidim svrhu kad ne kapiram Å¡ta mu fali.

U svakom sluÄaju javiću ti se na PM da pokuÅ¡amo neÅ¡to ako ovdje ne uspijem.

Šteta mi je rashodovat ovaj uređaj iz tri razloga.

prvo kompletiram revox liniju fale tjuner i dek (imam pr 99mkII i ovoga b 225)

drugo kozmetiÄki je u perfektnom stanju

treće dobro je zvuÄao

pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Cisto napomene radi, na servo PCB-u (koji se nalazi na samom CDM1 transportu), postoji "lezeci" plavi Philips-ov elektrolit od 33uF - koji kada otkaze moze davati slicne simptome kao i istroshen laser. Ne bi bilo loshe proveriti ga (i eventualno zameniti) pre zamene celog mehanizma.

Da li taj player poseduje service mode? Kako se transport ponasha pri ubacivanju diska? Da li swingarm emituje laser (!!kada se ovo proverava, obavezno gledati socivo pod uglom - nikako direktno!!)?

Pozdrav! :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Pre trazenja proveri koji je transport jer moze biti i CDM-0 i CDM-1. Polovni Philips uredjaji sa ovakvim transportom se krecu od 50 do 150€. Sa dobrim transportom ne mozes da ga nadjes ispod 100.

Mislim da bi prvo trebao prekontrolisati elektrolite na ploci napajanja. Ploca ti se izvlaci tako sto odvrnes stafove koji je drze pricvrscenu za donju plocu. Imas nekoliko kablova da iskopsac sa njene gornje strane i nakon toga plocu mozes izvuci napolje. Na ploci nisu obelezeni polovi kondenzatora pa pazi da ih ne okrenes prilikom zamene.

Ako ovo ne urodi plodom proveri polozaj lasera u transportu. Ako ni ovo ne pomogne, idi na zamenu transporta.

p.s. na plocici transporta imas 5 kondova od 33uF, Ne moram da napomenem da moras stavljati kvalitetne kondove.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ÄovjeÄe to i meni nije jasno.

cd sam zakaÄio u jednoj kompenzaci za aiwu adf850 dek. e sad lik koji mi ga je dao opet ga je kupio od lika koji to dovlaÄi od napolje. u svakom sluÄaju lik sa kojim sam se kopenziro reko mi je kao da samo Äita originale i to do 70 minuta (hahahahahahahahah)

zanao sam da je neka kvaka ali kontam valja trampa.

e sad on kod mene radi jedan dan i Äita kao pa kao neÅ¡to hoće neÅ¡to neće. odna prestane sve da Äita u stvari poÄne prvu ili drugu stvat Äita normalno 15 sec i onda prebaci na predzadnju ili zadnju i poslije par sec.

onda ga ja otvorim uređaj gledam tranport i vidim skoro kao nov niđe truna prašine.takav je i cio uređaj.

Prosto ne mogu da vjerujem da ne radi. vidim da su malo oÅ¡tećeni Å¡arafi na opruzi lasera sa donje i gornje strane. Pretpostavka da je neko dirao vjerovatno da ga kao oÄisti. vidim i da ima joÅ¡ Å¡araf koji drži laser sa donje strane. vjerovatno je to dirano.

Nemam pojma.

Koliko sam Äito na netu to je mehanizam koji je nedoder. kontaktiro sam vani nebi li kupio novi i likovi mi odgovore ovo:

"unfortunatly the original laser of the B 225 is not available anymore.

The only possibility is to send us the B 225, we can repair it. Our technician has to make different changes to the disc drive and adjust the disc drive.

Sorry, that we cannot send you the part, but that is the only possibility."

ZakljuÄim znaÄi da se može reparirat i podesti i laser i cijeli mehanizam.

skonem sa neta original instrukcije za podešavanje transporta i pokušam sa lokalnim majstorima u Podgorici ali teško.

oÄigledno im se to ne radi neće niko.

sad jurim jednog srevisera evo već 15 dana da pronaÄ‘e neki philips cd koji ima u skladiÅ¡tu koji ima taj mehanizam. ako to upali to će biti ok mislim ako sa njim proradi. ako ne onda je neÅ¡to sa ploÄama.

prosto je nevjerovatno da ovde ni jedan serviser neÄe da se pozabavi tim. kao da rade za džaba.

Imam ponudu i od Zen Mod-a da mu se javim on ima isti plejer i par mehanizama.

PokuÅ¡avam da rijeÅ¡im problem da ne maltretiram ljude okolo ali ovde oÄigledno niko nema pojam o tome.

ako ubrzo nešto ne riješim iobratiću se Zen u za pomoć.

Äitam na ovom linku kao je lik preradio b225

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFERENCES/Revox%2520B225/IMG_5622.jpg&imgrefurl=http://www.lampizator.eu/Updates.html&usg=__clwPs0HXXrYFYpAlFcnO6MBqd7s=&h=800&w=1200&sz=64&hl=en&start=12&tbnid=m9P9KsAfQ2HkhM:&tbnh=100&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Drevox%2Bb225%26gbv%3D2%26hl%3Den%26sa%3DG' rel="external nofollow">

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

nastavak priÄe o revoxu

u međuvremenu nabavio sam dva cd philips 104 jedan ispravan jedan za djelove sa ispravnim laserom.

ispravan philips radi ful Äita sve. na njegovom laseru promjenio elektrolite na pcb.

u revoxu promjenio sve elektrolite na ploÄi napajanja.

elektroliti jamicon.

laser iz philipsa sa pripadajućim pcb prebaÄen u revoxa.

sad revox Äita cd reprodukuje sve pjesme ali na svakoj pjesmi svremena na vrijeme u intervalima od destak petnaest sekundi preskoÄi za sekund u reprodukciji kao kad igla preskoÄi u brazdi ploÄe. i to radi na svim pjesmama koliko ih ima na cd u.

kad taj laser vratim u philips 104 radi perfektno i sa bugarima od 78 minuta i sa snimanim werbatima. Äita sve bez greÅ¡ke.

Å¡ta dalje oko revoxa ima li ko ideju.

pozdrav svima

Link to comment
Share on other sites

Revox B225 je koristio transporte CDM-0 i CDM-1. Pretpostavljam da si utvrdio da je u tvom plejeru CDM-1 budući da si u njega prebacio transport CDM-1 iz Philipsa 104. Pošto je uređaj prosvirao sa novim laserom, nema potrebe tragati za problemom dalje od toga. Mislim da novi laser sa pripadajućom elektronikom nije kompatibilan (CDM-0 zamenjen sa CDM-1, na primer) ili prilikom postavljanja novog lasera nije obavljeno precizno podešavanje u nekoliko koraka koje je detaljno opisano u servisnoj knjizi. U svakom slučaju, simptomi koje si opisao su najverovatnije u trackingu, mada može da bude i greška u čitanju i dalje u kvantizaciji koja onda pravi error mute.

Predlažem ti da proveriš dve stvari:

- uporedi oznake IC-a na oba lasera i, ukoliko su različite, proveri jesu li kompatibilni

- sa otvorenim plejerom pažljivo oslušni rad transporta i utvrdi da li se laser vraća/koriguje kada preskače.

Izvesti nas o rezultatima.

Link to comment
Share on other sites

CDM0 i CDM1 bi trebali biti sasvim medjusobno zamenjivi, tj. sama dekoderska i servo ploca bez problema kontrolishe i jedan i drugi, bez obzira na njihove fizicke razlike.

Po simptomima koji su navedeni, ako se pretpostavi da su tretirani svi "sumnjivi" lemovi i kontakti - najpre bih sumnjao na "razdeshene" focus i laser current vrednosti, koje bi se morale podesiti odgovarajuce novom transportu. Poshto su servisna upustva za Revox sasvim lako dobavljiva (pogledati temu "service manual"), najbolje bi bilo obaviti podeshavanja na uredjaju pa onda proveriti da li je problem reshen.

Inace, kakvi su rezultati kada se stari Revox-ov transport ugradi u Philips-a? Da li je zamenjen navedeni 33uF kondenzator na PCB-u ispod samog transporta?

Pozdrav! :wink:

Link to comment
Share on other sites

ok willi

definitivno je u revoxu bio cdm 1 isti kao u philipsu Å¡to se tiÄe Å¡asije lasera

jedina je razlika na pcb lasera Å¡to je revox imao dvije diode ispred uspravne ploÄe pcba evo slke lasera iz revoxa i philipsa

pored ova dva trimera prema plavom ležećem kondezatoru mada.

svi elektroliti na pcbu philipsa promjenjeni i on ful radi u philipsu

u revoxu pravi problem koji sam opisao.

iskontrolisaću koja su kola na originalnom revox pcbu lasera a koja na pulips pcb lasera pa ću javiti sjutra

Å¡to se tiÄe podeÅ¡avanja lasera ne vidim Å¡ta tu da radim kad laser radi u philipsu a kad se stavi u revox jedino ide preko njega ona plastiÄna ploÄa zaÅ¡titna koje nema u philipsu. motor isti ugao lasera u odnosu na disk isti.

kažem iskontrolisaću da li su IC kola ista.

fokus nebi trebo da je razdešen ako radi u philips cd 104 bez greške ne vidim što bi kad ga prebacim u revox cd bio razdešen

stari revox transport je rashodovan pošto su trimeri na pcb u od prethodnog vlasnka okretani tako da se sa njim trenutno ne bavim

samo pokušavam da transport koji FUL radi u philipsu prebacim u revox da proradi ali ne ide.

pozdrav svima i hval na pomoći i sugestijama.

javljam se sjutra

post-3730-128510758185_thumb.jpg

post-3730-128510758199_thumb.jpg

post-3730-128510758185_thumb.jpg

post-3730-128510758199_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

naravno da transport radi u Philipsu kad je podešen prema njegovoj upravljačkoj elektronici. U servisnom uputstvu pogledaj tačke 4.2.2. do 4.2.8. o mehaničkom i električnom podešavanju transporta. Mislim da će tu ipak biti malo posla jer ima električnih štelovanja van trimera na samom transportu. Pokušaj sa podešavanjem opisanim u 4.2.3. - podešavanje struje lasera. Na mernoj tački R63 se spajaju transport i servo kontrola samog plejera koja možda zahteva drugačiji ulazni napon pa bi to trebalo prvo proveriti. Servo kontrola je vrlo kompleksna u ovom plejeru i zauzima čak dve štampane ploče veličine ameriken koverte.

I još nešto: pošto si u međuvremenu menjao elektrolite u napajanju, proveri izlazne napone i polaritet elektrolita.

Link to comment
Share on other sites

provjerio sam kola na transportima revoxa i philipsa

REVOX ima sledeća IC:

LM 324N drajv motora

NE 5514N, LM 358N, MC1741CP na pcb lasera

PHILIPS ima

LM 324N drajv motora

NE 5514N, LM 358N, MC1741CP1 na pcb lasera

što će reći sve je isto

jedino revox ima dvije diode ispred male vertikalne ploÄe sa smd elektronikom.

E sad Å¡to se tiÄe predloga Willia da da pokuÅ¡am sa podeÅ¡avanjima struja lasera i mehaniÄkog i elekriÄnog podeÅ¡avanja transporta Å¡to bi naÅ¡ narod reko "mnogo maÄku goveÄ‘a glava" Å¡to će reći ipak sam ja pravnik sa velikim entuzijazmom za hi fi ali sa skromnim znanjem u elektronici. Petljam po neÅ¡to ali Äisto amaterski.

To definitivno prevazilazi moje znanje, tako da se nebih smio usuditi da pokušam.

Za tako nešto moram tražiti pomoć nekog servisera koji to može uraditi. Ali oni bježe od toga ka od vrelog gvožđa mada ja mislim da ni oni to nebi nešto da valja napravili.

NeÅ¡to su mnogo brzi i popriliÄno aljkavi pa umiju i ono Å¡to je ispravno da pokvare.

Å ta da se radi?

Link to comment
Share on other sites

Teško mogu da odgovorim na pitanje kako nešto rešiti a da se ništa ne uradi. Ako si već menjao elektrolite, onda ti podešavanje struje lasera neće biti problem, pod uslovom da imaš instrument. Potrebno je samo da pronađeš odgovarajući trimer, odgovarajuću mernu tačku i podesiš vrednost kao što je opisano u 4.2.3. i vidi hoće li ovo podešavanje dati neki rezultat. Ako ne, pokušaj i sa ostalim električnim podešavanjima. Drugi savet nemam.

Link to comment
Share on other sites

ok odustajem

ovo stvarno prevazilazi moje mogućnosti.

Ako ima neko sa foruma ko je voljan da za nadoknadu sredi ovog revoxa volio bi da mi se javi radi dogovora oko toga, ako nema ok, tražiću neku lokalnu varijantu u podgorici ako uspijem da nađem nekog servisera voljnog da radi oko ovoga.

Pozdrav svima i hvala na pomoći.

Link to comment
Share on other sites

ok odustajem

ovo stvarno prevazilazi moje mogućnosti.

Ako ima neko sa foruma ko je voljan da za nadoknadu sredi ovog revoxa volio bi da mi se javi radi dogovora oko toga, ako nema ok, tražiću neku lokalnu varijantu u podgorici ako uspijem da nađem nekog servisera voljnog da radi oko ovoga.

Pozdrav svima i hvala na pomoći.

Link to comment
Share on other sites

Vjeruj mi ne, ne radi toga što neću i nemam volje nego radi toga što nema pojma o tome.

Uzgred u međuvremenu sam uspio da "ukakim" i philips 104.

Promjenio sam mu elektrolite u napajanju, normalno pazio sam polaritet, i sad i on luduje vrti disk u kontra smjeru i nema Å¡anse da proÄita disk.

ÄŒak i kad ga upalim bez diska odmah poÄne da vrti motor u kontra smjeru i nema Å¡anse da se zaustavi dok ga ne iskljuÄim.

Sad i njemu trba majstor.

Najveća je tragedija u cijeloj priÄi da cijeli život govorim da svako treba da radi svoj posao, pravnik pravniÄki , doktor svoj posao, majstor majstorski i da se niko nikome ne petlja posao. Nije Å¡kola pojata (Å¡tala) Å¡to bi rekao jedan moj kolega.

I onada .................................

eto tako.

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Sutra kad se smiris uzmi fotoaparat i fotografisi dobro stampanu plocu na mestu gde si menjao kondove i kondove sa gornje starne i posalji Zenu i meni na privatni mail pa cemo resiti problem. Verovatno si prespojio neki vod sa lemilicom. A sto se tice Revoxa, na kraju stampane ploce (kod zadnje strane) ima jedan veci kond manjeg kapaciteta. Sad se tacno ne secam koja je vrednost, morao bih pogledati semu ali proveri njega i uz stabilizatore stoje manji kondovi koji hoce da osuse, pa probaj njih da zamenis. To ti ne bi trebao biti problem jer se celo napajanje lako vadi kada odvrnes sraf na dnu koji hladnjak spaja sa kucistem.

Link to comment
Share on other sites

ok

napraviću fotke toga šta sam radio na philipsu.

On je radio ok, Äitao sve ali je imao problem Å¡to je trebalo da stoji kad ga ukljuÄiÅ¡ minut ili dva da bi pokrenuo disk i oÄitao ga i krenuo u plej i onda je radio ok. Za to vrijeme kad god bi dao komandu plej on pi pokrenuo disk u pravom smjeru par krugova i stao. To se ponavljalo svaki put na komandu plej ili kad bi se ubacio dis u ureÄ‘aj. E radi toga sam mu promjeni kodezatore u napajanju raÄunajući da oni prave problem. MeÄ‘utim kad sam to uradio onda je poÄeo da vrti sumanuto u kontra smjeru disk i da niÅ¡ta ne oÄitava. Na komandu plej krene u pravom smjeru ali ne oÄita dis i onda opet poÄne da rotira disk kontra. ÄŒak i kad nema diska a kad je ukljuÄen vrti motor kontra Äim se ladica uvuÄe unutra. Ne zaustavlja ga nijedna komanda izuzev kada ga iskljuÄim.

e sad oko revoxa njemu su promjenjeni svi elektroliti na ploÄi napajanja i na one druge dvije. ostalo niÅ¡ta nije dirano.

ok javljam se sjutra

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Willi

i to sam provjerio bar dva ti puta.

Jednostavno nemam pojma šta se desilo. Lemove sam ok napravio nisam ništa prespojio prilikom lemljenja to sam kontrolisao.

elektroliti su novi, mada su im voltaže malo veće u odnosu na one koji su bili, što nije problem.

prosto neznam Å¡ta se desilo.

Dođe mi sjutra da vratim stare elektrolite. Mada ćU sjutra pošto imam još jedan philips ubaciti njegovo napajanje. Čisto da vidim kao će da reaguje.

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...