Jump to content


Hi-Files testovi: Samsung DA-E750


Ljuba

Recommended Posts

DOKaz luksuza

Skoro nespojiv sa Samsungovim mini-linijama kakve viđamo u prodavnicama tehničke robe, DA-E750 predstavlja pravi novitet u ponudi industrijskog džina.

Na prethodno održanom Sajmu potrošačke elektronike i kućnih aparata u Beogradu veliku pažnju privukao je jedan neobičan aparat. Pogađate, radilo se o Samsungu DA-E750, avangardnom proizvodu južnokorejske kompanije. Pravac kojim su krenuli njegovi tvorci dijametralno je suprotan od onoga što je azijski div do sada nudio: umesto solidno kvalitetnih, ali ipak plastičnih mini i mikro linija, DA-E750 predstavlja odraz luksuza i elegantnog, ali savremenog dizajna. Njegove dimenzije nisu skromne, a kvalitet izrade deluje sve samo ne jeftino. Kućište je od medijapana, finiširano u boji drveta trešnje prirodnim furnirom i lakirano do visokog sjaja. Svojom pojavom obogatiće kako moderne, tako i prostore s klasičnim nameštajem. A funkcije? Samsungov predstavnik je napredna vrsta doking sistema za Apple i Samsung Galaxy proizvode, mada su podržani i neki drugi proizvođači uz određeni gubitak komfora. Zbog onoga što nudi matičnoj kući i najvećoj konkurentskoj kompaniji na tržištu mobilnih telefona, proizvođač DA-E750 naziva dual doking sistemom jer podržava dva standarda.

_DSC5404 samsung_opt

S prednje strane upečatljiva su dva zvučnika sa prstenovima oko svakog od njih. Membrane su napravljene na bazi staklenih vlakana, slično kao kod novih generacija Samsungovih kućnih bioskopa. Visokotonsko područje pokrivaju dve jednoinčne jedinice, a niskotonska jedinica, to jest sabvufer, ne vidi se. Njena lokacija je sa donje strane, a sam drajver pripada kategoriji sa dugim hodom membrane. Ceo uređaj je postavljen na četiri veoma meke gumene nožice: pored toga što pružaju odličnu izolaciju od podloge, one nikada neće oštetiti nameštaj na koji je DA-E750 postavljen. Gornja strana ovog dvostrukog doking sistema naginje asketizmu, ali monotoniju razbija izdignut providni poklopac ispod koga se nalaze dve princeze čije je ime proizvođač brižljivo ispisao na poklopcu: ECC82. Koliko nam je poznato, DA-E750 je prvi dok koji koristi vakuumske cevi u procesu reprodukcije. Naravno, ne treba pomisliti da je on pravi lampaš – cevi su tu u pretpojačivačkoj sekciji, dok ostalo čini tranzistorska elektronika, te bismo mogli reći da se radi o svojevrsnom hibridu. Samsungovim dizajnerima treba odati priznanje: malo toga može da se meri s diskretnom svetlošću lampe u kasnim noćnim satima, pa će DA-E750 brzo osvojiti srca nežnije polovine.

_DSC5408 samsung2_opt

Upravljanje se obavlja putem velikog kruga sa desne strane gornje ploče: komande nisu na dodir iako se na prvi pogled mogu učiniti takvim – ispod poklopca se krije nekoliko klasičnih mikroprekidača. Oni pokrivaju tek najosnovnije funkcije. Prikaz je ograničen na Å¡est svetlećih dioda sa zadatkom signalizacije aktivnosti. Tokom korišćenja sve ovo je dovoljno, ali ne i bogzna kako udobno: makar i neveliki ekran sa detaljnijim prikazom bio bi viÅ¡estruko koristan. S obzirom na to da je DA-E750 dok, logično je da poseduje mesto za priključenje spoljnih ureÄ‘aja. Ovaj detalj je kod njega skriven unutar samog kućiÅ¡ta, kao veoma elegantno reÅ¡enje. Kratak i nežan pritisak i napolje izlazi držač napravljen od prvoklasne plastike. Zadnja strana igra ulogu poklopca, ali se može i izvući kako bi dodatno osigurala položaj iPhonea ili Samsung Galaxy telefona. Pored toga, DA-E750 podržava i žičnu i bežičnu, kao i Bluetooth 3.0 konekciju. Opcije su brojne: tu je Bluetooth konekcija sa telefonom, koja doduÅ¡e ne omogućava prenos lossless sadržaja, ali povećava kvalitet primenom aptX kodeka. Postoji i mogućnost AirPlay bežične veze sa odreÄ‘enim generacijama Apple proizvoda. USB port podržava flash diskove ili MP3 plejere, dok AllShare komunicira sa PC računarima i mrežnim diskovima. Nažalost, na naÅ¡em primerku nismo mogli da proizvedemo upotrebljivu bežičnu vezu sa iPodom treće generacije: iako je konekcija uspostavljena, nije se pojavila ikonica vezana za ovu funkcionalnost, te smo većinu vremena proveli sa iPodom fizički zakačenim za DA-E750. ÄŒini nam se da bi upotrebljiviji veb-interfejs bio velika prednost.

_DSC5422 samsung remot_opt

Daljinski upravljač je veličine kartice, a njegov izgled podgreva varku da je napravljen od metala umesto od plastike. Raspored funkcija je maltene jednak onima na samom uređaju, sa dodatkom funkcije za pojačavanje niskih tonova.

Zvučni test

Zvuk Samsunga DA-E750 daje voluminozne niske note kao podršku dobroj dinamici. Sam karakter je znatno pomeren prema toploj strani reprodukcije, za šta očigledno možemo da zahvalimo ugrađenim lampama. Nijednog momenta Samsung nije prikazao bilo kakav trag oštrine (Dire Straits, „Romeo and Juliet“), pa čak ni na numerama na kojima bismo to očekivali (The Cult, „Nirvana“). Kod njega je sve milozvučno i paperjasto meko jer DA-E750 u području srednjih i visokih tonova nikada ne gubi ritam i živce. Detalji su odlični ako govorimo o gornjem ekstremu, čak bismo rekli da su neočekivano dobri uzevši u obzir tip uređaja i klasu cene kojoj pripada. Slušajući numere sa albuma „Acoustic Audiophile Voices“, zaključili smo da su vokali prilično prirodni, ali pomalo povučeni unutar jedinstvene zvučne kutije. Rezultat je da deluju osetno introvertno umesto direktnog obraćanja slušaocu, kakav bi nam se više dopao. Mada dovoljno detaljni, činilo nam se da poseduju dozu zamućenja koja nije prisutna na pomenutim visokim tonovima. Upravo to zamućenje dovodi do gubitka transparentnosti reprodukcije srednjeg opsega. S druge strane, Samsung DA-E750 je mikrodinamički odlično odrađen uređaj i sasvim je pogodan i za tiše slušanje. Funkciju pojačavanja basa nikada nismo koristili i ne vidimo njenu korisnu stranu, sve što je činila kvarilo je muziku. Kada smo kod niskih tonova, DA-E750 udara iz sve snage, i to bukvalno. Postavljanje na čvrstu podlogu je imperativ, a obavezno treba eksperimentisati sa položajem u odnosu na okolne objekte, kao i bočne i zadnje zidove. Ovo kažemo ne samo zbog bas-refleks otvora na zadnjoj strani, već i u vezi sa bas-jedinicom, koja poseduje primetno veliku ekskurziju i zna da pošteno zadrma podlogu. Takođe, vredi upotrebiti i neki materijal za dampiranje ispod samog uređaja. Uticaj ovih caka na bas-note više je nego primetan: Samsungovo čedo je naštelovano tako da zadovoljava standarde modernije muzike sa produkcijom koja imitira moćan zvuk na lošijim uređajima. Upravo iz tog razloga bas-note DA-E750 dosta podsećaju na one koje reprodukuju komercijalni 5.1 sistemi: naglašen mid-bas sa telom koje pokušava da rasprsne neveliku zvučnu kutiju i pritom gubi kontrolu. Udarac je mek da mekši teško može biti, sav zaobljen i ne ide mnogo duboko, ali ukupno gledajući ostavlja prijatan utisak, koji fascinira neizvežbano uho. Situacija se može osetno promeniti nabolje kada se DA-E750 pomera po prostoriji, eksperimentišući sa svim parametrima koje smo malopre naveli: zvuk će postati utegnutiji i manje eksplozivan, ali bolje kontrolisan i jasnije definisanih granica. Međutim, ta primesa tonova koji jasno potiču iz kutije ispred slušaoca ostaje sve vreme – ovde nema govora o nekakvoj širini zvučne slike, a kamoli o trodimenzionalnosti, te treba biti svestan ograničenja.

_DSC5410 samsung rear_opt

Zaključak

Samsung DA-E750 predstavlja lepo zamišljenu i precizno napravljenu spravu. Međutim, kao što je njegov finiš visokog sjaja, tako mu je potreban i jedan završni lak u vidu dizajna: displej koji bi bio razumljiviji i uočljiviji prosečnom korisniku od skupa LE dioda, a malo utegnutiji zvuk ne bi bio naodmet. Za oko šest stotina evra konkurencija nudi možda neke manje lepe sprave, sa manjom ili većom funkcionalnošću, ali svakako nimalo naivnim zvučnim dometima, što modelu DA-E750 može znatno otežati uspon kakav su mu predvideli tvorci.

Dire-Straits-Making-Mo_opt

Slušali smo

Dire Straits, album “Making Movies” i hitove poput “Tunnel of Love” i “Expresso Love”.

Oprema

  • iPod Touch 3G

Samsung DA-E750

  • Deklarisana snaga pojačala:

    2×20 W na niskotonskim/srednjo

    tonskim jedinicama, 60 W sabvufer

  • Frekvencijski opseg pojačala:

    20 Hz – 20 kHz (+/- 3 dB)

  • Odnos signal-Å¡um pojačala: 65 dB
  • Analogni ulazi: 1×3,5 mm stereo
  • WiFi: da
  • LAN: da
  • Bluetooth: da
  • Podržani formati:

    WAV, MP3, WMA, APTX

  • Dimenzije (Å xVxD): 450x168x244 mm
  • Masa: 9 kg
  • Cena: oko 500 €

www.samsung.rs

Pročitajte ceo članak

Link to comment
Share on other sites

Ima logike ali recenzija bez zvezdica moze baciti citaoca u dilemu sta recenzent zapravo misli. Npr u ovom tekstu Zoran K. na jednom mestu pise da

ovaj Samsung svira milozvucno i toplo jer u predelu srednjih i visokih tonova nikad ne gubi ritam i zivce a onda vec na drugom mestu pise da zamucenost vokala dovodi do netransparentnosti reprodukcije srednjeg opsega.

To onda zbuni.Kako nesto milozvucno,toplo i ritmicno moze biti istovremeno i netransparentno?Sta tu onda preovladjuje? Zato bi brojcana ocena pomogla citaocu da to shvati.

Link to comment
Share on other sites

Ima logike ali recenzija bez zvezdica moze baciti citaoca u dilemu sta recenzent zapravo misli. Npr u ovom tekstu Zoran K. na jednom mestu pise da

ovaj Samsung svira milozvucno i toplo jer u predelu srednjih i visokih tonova nikad ne gubi ritam i zivce a onda vec na drugom mestu pise da zamucenost vokala dovodi do netransparentnosti reprodukcije srednjeg opsega.

To onda zbuni.Kako nesto milozvucno,toplo i ritmicno moze biti istovremeno i netransparentno?Sta tu onda preovladjuje? Zato bi brojcana ocena pomogla citaocu da to shvati.

 

Vrlo jednostavno: ti pojmovi nisu iskljucivi - toplo i ritmicno ne znaci u isto vreme cisto ili transparentno. To su razlicite karakteristike zvuka. U slucaju Samsunga uredjaj je lampom i ostatkom nateran da zvuci toplo, ali nije dobijeno mnogo na drugoj strani. Odredjeni uredjaji imaju osobinu reprodukcije srednjetonskog (u ovom slucaju i visokotonskog) podrucja tako da se dopadnu na prvu loptu (milozvucan - lak za slusanje), ali detaljnijim slusanjem otkrivaju se mane koje kriju - u ovom slucaju nedostatak transparentnosti i cistog zvuka.

 

Nadam se da sam bio jasan. Unapred se izvinjavam ako ne ispratim ovakve teme do kraja, zbog obaveza.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...