Jump to content


BrankoBin

Članovi
  • Posts

    59
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by BrankoBin

  1. Da, mogu se složiti sa 99% rečenog (sem Gargamelovih zlobnih upadica) O načinu kako proizvođač vodi "kampanju" ....meni isto neshvatljivo,al to je njegovo opredeljenje,pravo,kao i cena. Valjda ima neku ciljnu grupu, ako u njoj "pliva"...super. Nije moje da mu solim pamet. Meni je drago da tako nešto i neko pravi kod nas,pa makar i da pokušava. Svako ko nešto pravi ja ga izuzetno cenim,a prezirem šuplje priče i filozofije iz fotelje bez konkretnog rezultata. Kao zanatlija,stvari posmatram iz tog ugla i mogu samo da pohvalim zanatsku izradu za 5+ E,sad...ako i radi kao što izgleda...super,valjda će biti prilike da to negde i poslušamo. O teh.karakteristikama ručke, koje su izgleda poslovni veo "NASA" tajne pa se nudi "mačka u džaku" ....slažem se. Ali ništa novo,to je dosta prisutno kod svih domaćih proizvođača...baš svih!!! ali se o svima ne priča na isti način,sa istim aršinima... a prisutno je značajno "ja tebe vojvoda-ti mene serdaru".
  2. Bolju i lepšu i jeftiniju Jer vidim da svi znaju kako i šta treba šteta je neiskoristiti takve talente da i mi sirotinja kupimo nešto dobro,lepo , korisno i po jeftinijoj ceni
  3. Da,potencijalni kupci. Ovde takvih nema,da ja znam, a nisam ni ja toliko stojeći da o tome mogu da razmišljam.
  4. Da li nešto "vonja"po nečijim moralnim principima, je stvar svakog pojedinca koji je sklon moralisanju. Da li su ležajevi dijamant,podmazan lojem od nemrkanog zeca !? Koga to treba da interesuje !? Pa valjda je bitno kako to radi,izgleda,funkcioniše u radu i korišćenju. A niko od nas to nije čuo,al smo skloni davanju ocene i predpostavki...da kažem oblati i ismej bližnjeg svog! Ko zna...možda ta ručka i ne funkcioniše uopšte a, mi se ubismo filozofirajući Čovek napravio i pokazao,a mi filozofiramo bolje da sami napravimo nešto i tako pokažemo svoje umeće. Pa nije Božje slovo,ručka za gramofon, da sami to nismo u stanju da napravimo...i bolje i lepše E, onda imamo pravo da pričamo o svim aspektima i dajemo mišljenje...ovako...
  5. Da ne ispadnem nečiji advokat , ja jesam gledao ručku - to mogu da komentarišem, slušao je nisam-ne znam nikog ko jeste.. Ko je konstruisao crtež? Nemam pojma,niti me briga. To je nečija druga briga i njihove korelacije,to nek rešavaju sami. Nije tu NIŠTA NOVO IZMIŠLJENO, samo je konstruisan i izrađen proizvod na osnovu svih dosadašnjih primenjenih rešenja ,saznanja i dat mu je lični pečat. Da lepo izgleda...izgleda,a o ukusima se ne raspravlja. Ni ja nisam izmislio Serbonu, već objedinio dosadašnja razna rešenja i izradio nešto. Ko želi nek sam pravi Serbonu u nekoj Gajdobri, pa nek joj da i isto ime (ime boginje),moguće i bolje odradi od mene...što bi mi to smetalo,što neko ume i zna bolje od mene !?
  6. "Pevac,krelac ili kobac...koga briga,bitno da je pečenje dobro" Ko zna bolje,nek pokaže...ko može jeftinije,nek ponudi. Valjda treba da svi budemo ponosni što se ovako nešto pravi u našoj domovini ,a ne da se bavimo seoskim tračaranjem i ogovaranjima.
  7. Brrrr. imam ličnu averziju prema piezo konstrukciji ,tako da ne
  8. Najlepša strana ovog hobija i jeste u tome što kraja nema Uvek nas sačeka neko iznenađenje
  9. Naravno, Mnoga tehnička rešenja su se i meni naočigled učinila blesava i nesvrsishodna u mom poslu, al tek kad se udubim u problem i izradu,shvatim koliko su genijalna. Tako da sam uvek obazriv na neuobičajeno rešenje nečega.
  10. To je pitanje za Kuzmu-konstruktora gramofona, koji je tako isporučio gramofon. Ja nisam stručan za tu oblast, ali znam ko je Kuzma i kakav ugled uživa na svetskom tržištu, tako da sam siguran da sve njegovo ima i "zato i to", i cena od 12.000eur je sigurno opravdana.
  11. Damić Sve stoji kako ste opisali Period od 12-14h je bio kolaps problema da se gramofon uklopi u sistem. Na kraju se od toga odustalo i prešlo na CD kao izvor zvuka. Tek tada se mogao čuti ceo potencijal sistema i opreme, (ako se zanemare povremeni ispadi sa preteranom snagom). Onaj ko je imao dovoljno strpljenja, nakon 14h. mogao je da uziva u zvuku Šolajinih izvrsnih pojačala ,na Nikolinom ožičenju i Serbona zv.kutijama. Ne opravdavam pehove ,propuste i organizaciju ...samo pojašnjavam kako je bilo. Tako da bih komentare prezenta podelio u dve grupe: Utisci do 14h i utisci nakon 14h.
  12. Ok. Kao prvo, da me je neko isto pitao pre god.dana, iz poznavanja literature, tako bih tačno odgovorio kao i vi. Kad smo se upustili u izradu samog zvučnika ,naišli smo na gomilu kontradiktornosti sa shvatanjem literature, i ustanovili ,kroz merenja,da smo neke stvari pogrešno razumeli,a da pojedinosti nisu detaljno opisane,pa su nas uvukle u pogrešne predpostavke. 10 meseci,svakodnevnog rada, konsultacijama sa kolegama iz inostranstva, sa našim kolegama (Branimir Hodalić) , prihvatajući njihova iskustva i savete, i experimentima sa raznoraznim materijalima,došli smo do zaključka, koji je i nas iznenadio: Whz.kon nema prevashodnu ulogu da svira. Njegov najveći uticaj je na direktnost zvuka. Oblik i dimenzije određuju količinu tog uticaja. Frekv. se ponaša kao "prigušnica" za opseg 1-4KHz Tako pravilnim odabirom : veličine,oblika,ugla materijala, tretmana premazima... možemo dosta toga ispeglati na samoj membrani,a ne u skretnici - kako obično svi rade. Tako smo dobili dosta linearan FR zvučnik. Kako je svakom FR zvučniku potreban i super tviter, što je neminovno, tako je i našem bio potreban. Usvojili smo koncept rešenja sa Tannoy DC, a često isti koncept koristi i Kef, pa smo iz istih razloga smestili super tviter u idealnu poziciju, centar zvučnika. Drvena horna ima dvojnu ulogu, vanjsku stranu za FR membranu,a unutrašnju hor.za super tviter. To nam je nametalo zahtev da vis.ne sme biti sa membranom od Ti ili Al i sl.a njegova snaga nema potrebe da bude velika zbor reza na kom je postavljen. Većina je primetila da za izradu korpe smo usvojili koncept sa starog Lowthera pc6 , koji koristi i današnji Cube audio, zbog izuzetno neutralne konstrukcije. Ostale stvari su već poznati koncepti izrade FR zvučnika, sa tom razlikom što smo mi pomerili izradu VC sa ustaljenih 25-38mm, na VC 63,5mm. Zvučnik smo deklarisali na 30w snage, jer do te granice on merno ne menja karakteristike. U nekim momentima, na prezentu slučajno je bio izložen snazi od čak 80w, naravno zvuk se pokvario,ali... zvučnik je "muški" sve podneo. Malo sam bio opširniji,ne zamerite, ja reko...da preduhitrim podpitanja .
  13. Jeste, al ajd ponovo,da ne tražiš Šta konkretno ?
  14. Slažem se u potpunost. Bilo je u početku nepredviđenih pehova ,al svi koji su imali strpljenja da poslušaju posle 14h imali su pravu priliku za objektivan sud. Time ne pravdam organizaciju, al na nama je da izvučemo pouke i nadam se u buduće da će se to značajno primetiti.
  15. Šćepa je naš najbolji HiFi novinar ! Ja bih samo promenio naziv u "Ne može to bez Šćepe " ili ako to Šćepa nije ispratio, to ko da se nije desilo...he he..
  16. Koristim priliku da se zahvalim svima koji su uveličali svojim prisustvom ovu našu skromnu promociju, a svojim utiscima doprineli da se poboljšamo, kako tehnički, tako i organizaciono. Nadam se ponovnom okupljanju na nekoj prezentaciji uz bolju organizaciju i još boljim utiscima ,a prevashodno dobrom druženju.
  17. Slične ideje su se spominjale i u razgovorima na samoj prezentaciji. Mićun tu izlazi u susret max,koliko je on u mogućnosti,a zamisao je da se , na odpr.svaka 2 mes, organizuje slična prezentacija gde bi bilo omogućeno svim proizvođačima da gostuju kao izlagači, potpuno besplatno, dok organizatori prezenta izlažu i audio prezentuju svoje proizvode. Na takav način se omogućuje i drugima da zakažu sopstvenu prezentaciju i organizaciju ,a kolege su tu da to tehnički i u svakom smislu podrže,a sve sa ciljem druženja i promocije ovog najlepšeg hobija. Entuzijazam postoji,dobra volja isto, koliko će nas i audiofili u tome podržati...ostaje da se vidi ....vremenom bi to moglo i da zaživi kao Audio klub.... Samo onaj ko nije pokušao, nikad nije ni napravio ...moj je moto.
  18. -Briljantan opis gospodina Nojkovica,narocito u prvom delu ove emisije. -Poz
  19. -Ideja okupljanja , prezentacije mogucnosti i dostignuca scene samograditelja Srbije je dosta stara ideja,o kojoj se samo pricalo, i napokon uz entuzijazam svih ucesnika,Supreme-Analog kao stozer i organizator iznasao je nacin da se ideja realizuje. -S nadom da ce ideja zaziveti i preci u tradicionalno godisnje okupljanje, (ili nesto vise od toga) , a time i podici rejting Srpske Hi-Fi scene u svetu. -Za istinske zaljubljenike u ovaj hobi,razdaljina od 230km ne bi trebala da predstavlja problem. Potrebno je "naoruzati" se dobrom voljom,raspolozenjem i pozitivnim stavom,a za sve ostalo se pobrinuo organizator !
×
×
  • Create New...